Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Drzý Mourinho mal v očiach slzy. Dostal pozdrav od Vengloša

Pôvodne chcel študovať žurnalistiku. Otec bol proti. Prihlásil sa na medicínu a stala sa jeho poslaním. Netrvalo dlho a okľukou si splnil aj tínedžerské túžby. Stal sa známy aj ako spisovateľ či publicista.

23.07.2022 11:52
SR Futbal ME21 kvalifikácia Slovensko Kazachstan Foto: ,
Pavel Malovič v akcii na futbalovom trávniku.
debata (2)

Je autorom viacerých úspešných kníh. Najskôr vydal knihu Mlado až do staroby a potom zhrnul svoje poznatky do množstva užitočných informácií a rád v knižke Ako si udržať mladosť. Športový lekár Pavel Malovič pozná tajomstvo, ako zostať svieži, v pohode i kondícii. Stále aktívny a vitálny dnes oslavuje sedemdesiatku.

Držíte sa aj vy rád, ktoré dávate kamarátom a čitateľom?

Zvyčajne áno. Aj preto, že všetko, čo píšem, vychádza z mojich osobných skúseností. Overujem si veci, ktoré tvrdím, na vlastnom tele i duši a až potom si o tom dovolím písať.

Takže sedemdesiatka, ktorú máte na krku, nepredstavuje pre vás nijaký problém?

Registrujem ju… Som trochu pomalší, niektoré veci mi nejdú tak spontánne. Musím viac premýšľať. Toto obdobie prináša paradox. Čím je človek starší, tým má menej času. Lebo mu všetko dlhšie trvá.

Niečo sa ľahko povie a ťažšie dodržiava. Porušujete aj vy zásady zdravého životného štýlu?

Každý zažije nejaký úlet. Nemyslím si, že treba byť vždy úplne rigorózny, bigotný. Ale princípy sú jasné a je potrebné mať nejaký systém, aby ste v pohode prežili, čo sa okolo nás deje. Niečo si musíte prestať všímať, iné akcentovať. Je pravda, že o niektorých veciach sa ľahko píše a ťažšie sa vykonávajú.

Pavel Malovič. Foto: TASR, Michal Svítok
Pavel Malovič. Pavel Malovič.

Ako je to vo vašom prípade? Ste činorodý, nestáva sa vám, že prepínate sily, pracujete sedem dní v týždni?

Už dlhší čas cez víkendy nepracujem. Keď som odišiel z Univerzitnej nemocnice z vedúcich pozícií, tak to bolo práve preto, lebo to začínalo byť neseriózne zo strany zamestnávateľov. Človek všeličo vydrží, ale nie všetko. Po šesťdesiatpäťke by mala nastať redukcia pracovných povinností a človek by sa mal viac venovať sebe. Potrebuje viac oddychu.

Dodržali ste to?

Začal som sa venovať dva dni v týždni medicínskej praxi a jeden deň pedagogickej, to bolo fajn. Keď som sa dobre cítil, pridal som si dva dni medicínskej, ale čoskoro som zistil, že ten predchádzajúci model je lepší.

Najmä preto, že prestávate tvoriť, časový priestor sa zužuje. Aj v tvorbe musíte hľadať nový prístup, neoslovujete len svoju generáciu, ale aj o dve-tri mladšiu, nielen čitateľov, aj pacientov.

Darí sa vám to?

Je to zložitejšie. Stredný vek je ideálny, chápete lepšie mladších i starších. Medicína letí rýchlo dopredu, a pokiaľ chcete ostať na špici, vyviesť pacientov z krízových situácií, stojí to viac síl i času.

Hoci som telovýchovný lekár a o tých sa tvrdí, že majú len zdravých pacientov. Mnohí by sa čudovali, koľko máme zložitých prípadov. Často pomáhame aj „klasickej“ medicíne. Dôležité je, aby som dodržal moje motto.

pjimage  2 Čítajte viac Jágr, Chára či Federer tiež starnú. Ale... Jeden má bezbrehú vôľu, ďalší je úkaz

Ako znie?

Každý deň sa naučiť novú vec, spoznať nové informácie. Zo dňa na deň je to namáhavejšie.

Máte motiváciu sa aj vo vašom veku stále učiť?

Vnímam to ako nevyhnutnosť. Pre mňa je to alfa a omega. Stále sa deje niečo nové a stále som zvedavý. Hovorí sa, že kto je zvedavý, bude skoro starý. V tomto prípade to neplatí. Keď ste zvedavý, budete dlho mladý.

Čo k tomu ešte človek potrebuje?

Každý deň tréning hlavy a tela, musíte si nájsť na to vhodný spôsob i podmienky. Skoro každý bojuje aj s lenivosťou. Je prirodzené, ak si hľadá ľahšiu cestu a obchádzky, ale nie je to dobré.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavel Malovič