Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruská invázia si už vyžiadala životy 89 ukrajinských športovcov a trénerov

Od začiatku ruskej invázie prišlo o život už najmenej 89 ukrajinských športovcov a trénerov.

04.07.2022 19:12
Thomas Bach, Volodymyr Zelenskyj Foto:
Šéf MOV Thomas Bach (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas stretnutia v Kyjeve.
debata (1)

Na stretnutí v Kyjeve s prezidentom Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasom Bachom to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Podľa neho ruské sily zajali ďalších minimálne 13 ukrajinských športovcov alebo trénerov. Referuje o tom oficiálna webstránka prezidenta Ukrajiny.

Zelenskyj dodal, že v dôsledku ruskej vojny nemôže vykonávať svoju športovú činnosť viac ako 100-tisíc športovcov, keďže mnohé športové zariadenia na Ukrajine boli zničené.

"Sú to buď zariadenia športovej infraštruktúry, alebo zariadenia v rámci ukrajinských škôl, univerzít a športových klubov,“ poznamenal.

Luka Modrič Čítajte viac Bombardovanie mu vzalo rodičov. Chlapec neveril, kto mu to volá

Ukrajinský prezident taktiež poďakoval Bachovi za rozhodnutie MOV prideliť nový podporný balík pre ukrajinských olympionikov.

Počas stretnutia obaja diskutovali aj o obnove športovej infraštruktúry na Ukrajine.

Táto otázka bude nastolená tak na konferencii o obnove Ukrajiny vo švajčiarskom Lugane v týchto dňoch, ako aj na mimoriadnej darcovskej konferencii, ktorá sa bude konať pod záštitou MOV.

Zelenskyj a Bach sa zhodli na potrebe pokračovania v medzinárodnom úsilí zabrániť zástupcom Ruska zúčastňovať sa na medzinárodných športových súťažiach.

Ganna Rizatdinová Čítajte viac Vyhrážky po Tokiu. Stačilo gesto a Ukrajinke priali smrť i 14-ročné Rusky

"Nemožno dovoliť, aby teroristický štát využíval šport na presadzovanie svojich politických záujmov a propagandy.

Som vďačný pánovi prezidentovi za jeho neochvejný postoj k pozastaveniu účasti ruských a bieloruských športovcov na oficiálnych súťažiach pod záštitou MOV.

Kým sa Rusko snaží zničiť ukrajinský ľud a podmaniť si ostatné európske krajiny, jeho predstavitelia nemajú miesto vo svetovej športovej komunite,“ povedal Zelenskyj.

Roy Jones, Vladimir Kličko Čítajte aj Pikantný duel v ringu? Putin mu udelil občianstvo, teraz vyzýva vytočeného Klička

Prezident MOV ubezpečil Zelenského o nezmenenom postoji k pokračovaniu tejto politiky odporúčaní medzinárodným federáciám nepozývať ruských a bieloruských športovcov na medzinárodné súťaže.

Zelenskyj taktiež pripomenul zámer uchádzať sa v budúcnosti o usporiadanie olympijských hier – na mierovej, slobodnej a vynovenej Ukrajine.

Bach poznamenal, že na MOV zapôsobili zámery Ukrajiny usporiadať zimné olympijské hry.

Prisľúbil, že MOV urobí všetko pre to, aby ukrajinskí športovci mohli napriek ťažkostiam po ruskej invázii do ich krajiny štartovať na OH 2024 v Paríži a na ZOH 2026 v Miláne-Cortine.

„MOV strojnásobí prostriedky, ktorými sme podporili Ukrajinu po začiatku vojenskej invázie, z 2,5 milióna na 7,5 milióna dolárov,“ uviedol Bach pre AFP.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj