Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Masaker v Texase rozzúril trénera: Kedy už začneme niečo robiť?

Emócie premohli trénera Golden State Warriors Steva Kerra na tlačovej konferencii. Reagoval len na masovú streľbu v škole, ktorá si v meste Uvalde vyžiadala 21 obetí, z toho 19 detí.

25.05.2022 11:30
Tréner Golden State Warriors Steve Kerr. Foto: ,
Tréner Golden State Warriors Steve Kerr.
debata

Do začiatku štvrtého finále Západnej konferencie basketbalovej NBA medzi Dallas Mavericks a Golden State Warriors zostávali štyri hodiny, keď si tréner hostí Steve Kerr sadol pred médiá.

Tentokrát však nehovoril o taktike, nebezpečných hráčoch súpera či možnosti zabojovať o trofej v NBA. V trojminútovom monológu sa zameral výhradne na utorňajšiu streľbu na základnej škole v Uvalde.

Bývalý basketbalista Chicaga Bulls, ktorý v minulosti viedol aj kampaň za kontrolu zbraní v USA, sa počas prejavu viditeľne triasol a slzy mal na krajíčku. Miešal sa v ňom hnev, frustrácia a bezmocnosť.

Médiá privítal s tým, že nebude hovoriť o zápase, pretože akékoľvek otázky o basketbale nie sú zbytočné. „Kedy už začneme niečo robiť?“ zúrivo zakričal Kerr pred novinármi.

Následne sa obul do senátorov, ktorí odmietajú hlasovať o zákone na kontrolu zbraní. Ten síce prešiel snemovňou, ale nie senátom. „Leží tam už dva roky. A existuje dôvod, prečo o tom nebudú hlasovať: chcú si udržať moc,“ uviedol Kerr.

SR Futbal FL 8.kolo nadstavba titul Slovan Trnava BAX Čítajte viac Weiss: Tvrdil som, že v lete bude Slovan lepší. Nemal som úplne pravdu

Verejne sa opýtal senátorov, ktorí odmietajú podporiť zákon o kontrole zbraní, či uprednostňujú túžbu po moci pred životmi detí, starých ľudí a ďalší obetí masového vraždenia v USA v posledných týždňoch a mesiacoch.

„Nemôžeme sa na to vykašľať. Nemôžeme tu len tak sedieť, čítať o tom a ísť bez povšimnutia ďalej. Dáme si chvíľku ticha za obete a potom: Do toho Mavericks, do toho Warriors,“ dodal Kerr a zopakoval, že o zákone na kontrolu nebudú hlasovať kvôli udržaniu sa pri moci.

Brittney Grinerová Čítajte viac Putá a sklonená hlava. Snímky z Moskvy sú pre Američanov ranou do brucha

Steve Kerr vníma otázku zbraní ešte citlivejšie kvôli rodinnej tragédii. Keď mal 19-rokov, jeho otca Malcolma Kerra zastrelili ozbrojenci v Libanone v čase, keď bol prezident Americkej univerzity v Bejrúte.

Tréner Warriors sa už v priebehu posledných rokov viackrát vyzval vládnych predstaviteľov, aby urobili zmysluplné zmeny v amerických zákonoch o kontrole zbraní.

Viacerí hráči NBA vrátane LeBrona Jamesa vyjadrili pobúrenie nad utorňajšou streľbou. NBA vydala vyhlásenie prostredníctvom Twitteru:

„Rodina NBA je zdrvená strašnou streľbou, ktorá sa dnes odohrala v Uvalde v Texase. Naše myšlienky a úprimnú sústrasť smerujeme rodine a priateľom obetí, ako aj celej Robbovej základnej škole a komunite v Uvalde.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NBA #basketbal #streľba #masová streľba #Uvalde