Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéf MOV Bach o vzťahoch s Ruskom: Útoky aj osobné hrozby

Na Kongrese v Laussane hovoril prezident MOV Thomas Bach o tom, ako sa za posledné roky dramaticky zhoršila spolupráca hnutia s Ruskom.

21.05.2022 12:30
Šéf MOV Thomas Bach na návšteve u ruského... Foto:
Šéf MOV Thomas Bach na návšteve u ruského prezidenta Vladimira Putina v roku 2018.
debata (4)

Rusko pritom v roku 2014 usporiadalo prvé olympijské hry od rozpadu Sovietskeho zväzu. Pre Bacha to bola prvá olympiáda rok po tom, čo bol zvolený za prezidenta MOV.

Na nedávnych ZOH v Pekingu bol prítomný aj ruský prezident Vladimír Putin, ktorý prijal pozvanie jeho čínskeho náprotivka Si Ťin-pchinga.

žiačiková tabák Čítajte viac Bývalé tenistky držia spolu. Tabák podporila kritizovanú reportérku RTVS

Záver hier bol zatienený obavami, že Rusko sa chystá napadnúť Ukrajinu, čo prinútilo Bacha, aby na záverečnom ceremoniáli odkázal „dajte šancu mieru.“

Nepomohlo, o štyri dni neskôr, 24. februára, Rusko v spolupráci s Bieloruskom spustilo inváziu na Ukrajinu, ktorá trvá dodnes.

Roger a Mirka Federerovci. Čítajte viac Federer otvorene o manželke: Mirka mi ukázala, akou cestou ísť

Bach sa tejto téme venoval počas svojho prejavu v posledný deň 139. zasadnutia MOV v Olympijskom dome v Lausanne a uviedol ďalšie podrobnosti o tom, prečo sa olympijské hnutie snažilo prerušiť vzťahy s Ruskom.

„Ako sa ukázalo, zimné olympijské hry v Pekingu 2022 boli len klamlivým momentom nádeje, že zvíťazí mier a olympijské prímerie," uviedol Bach s tým, že vzťahy s Ruskom boli naštrbené už dávno predtým.

Centrálny dvorec vo Wimbledone. Čítajte viac ATP sa s Wimbledonom nemaznala. Slávny turnaj bude exhibíciou

„Zhoršili sa po dopingových škandáloch, kybernetických útokoch a dokonca aj po osobných hrozbách jednotlivcom z MOV a olympijského hnutia," skonštatoval Bach.

Konflikt viedol k tomu, že MOV odporučil športovcom a funkcionárom z Ruska a Bieloruska zákaz účasti na medzinárodných súťažiach, k čomu sa neskôr odhodlala aj väčšina medzinárodných federácií.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #MOV #Thomas Bach