Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruský kouč: Západ by nás najradšej vymazal z planéty. Nechcem osud Severnej Kórey

V ruskom krasokorčuľovaní patrí medzi najrešpektovanejšie osobnosti. Alexander Žulin si na olympiáde v Lillehammeri 1994 vybojoval striebornú medailu v tancoch na ľade, neskôr sa stal uznávaným koučom.

07.04.2022 23:03
Alexander Žulin, Nikita Kacalapov Foto:
Krasokorčuliarsky tréner Alexander Žulin a jeho zverenec Nikita Kacalapov.
debata (29)

Známy je však aj kontroverznými výrokmi. Ich portfólio rozšíril v rozhovore pre Match TV.

Aj jeho zverenci, medzi ktorých patria napríklad majstri sveta Viktoria Sinicinová a Nikita Kacalapov, majú momentálne pre ruskú inváziu na Ukrajinu zakázanú účasť na medzinárodných súťažiach.

„Či sa nám to páči, alebo nie, svetové spoločenstvo je stále tu a problémy sa musia riešiť nejakými diplomatickými prostriedkami. Pretože by som pre našu krajinu nechcel osud Severnej Kórey,“ uviedol 58-ročný moskovský rodák.

Oleg Matycin Čítajte aj Iniciatíva Poľska? Nové kolo rusofóbie, znie rozhorčene z dumy

„Nemyslím si, že k tomu dôjde, ale západný svet chce, aby Rusi neexistovali. Nechcem to, takže sa budem snažiť byť Rusom a žiť,“ dodal.

Po olympiáde v Pekingu, kde Sinicinová s Kacalapovom pod hlavičkou Ruského olympijského výboru získali striebro v súťaži tanečných párov a zlato v rámci súťaže družstiev, koketoval s ukončením kariéry.

„Zmenil som názor, môj patriotizmus ešte zosilnel. Nemá to nič spoločné s Ukrajinou, to nie. Len vidím, ako nás chce západný svet vymazať z planéty Zem,“ zopakoval Žulin.

Southampton Čítajte aj Spochybňoval správy o vraždení civilistov na Ukrajine. V známom klube skončil

Vyjadril sa aj k návrhom, aby niektorí ruskí športovci mohli získať občianstvo inej krajiny a vyhnúť sa tak sankciám.

Takýto scenár by bol podľa neho hanbou. „Nevidím v tom zmysel. Každý vie, že sme Rusi. Aj po zmene vlajky nimi zostávate a svet si to uvedomuje. Od publika či rozhodcov nebudete mať žiadnu podporu,“ doplnil.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #krasokorčuľovanie #vojna na Ukrajine #Alexander Žulin