Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Iniciatíva Poľska? Nové kolo rusofóbie, znie rozhorčene z dumy

Ruskí športovci sa nemôžu zúčastniť na väčšine medzinárodných súťaží, keďže jednotlivé športové federácie im po odporúčaní Medzinárodného olympijského výboru (MOV) štarty zakázali. Poľsko teraz žiada, aby Rusko vylúčili zo všetkých zväzov v olympijských športoch.

07.04.2022 06:54
Oleg Matycin Foto:
Ruský minister športu Oleg Matycin s medailistami z olympiády v Tokiu. Slová poľského kolegu považuje za neprofesionálne a nevhodné.
debata (19)

Poľský minister športu Kamil Bortniczuk apeluje:

"Sme za vylúčenie Rusov zo všetkých športových federácií riadených Medzinárodným olympijským výborom, kým sa neskončí na Ukrajine mierový proces a nezačnú sa vyplácať kompenzácie.

Jedine kompenzácie pre Ukrajinu môžu Rusku znovu umožniť účasť vo svetovom športe, na športových súťažiach."

Podľa neho si Rusi kupovali vysoké pozície v športových federáciách.

Kristina Rezcovová Čítajte aj Západné sankcie v praxi. Ruská hviezda zažila pri nákupe šok

„V posledných rokoch uplatňovalo Rusko agresívnu diplomatickú politiku, jednoducho si kupovalo miesta vo vedení kľúčových federácií,“ pokračoval šéf poľského športu. Kandidátov podľa neho podporovali bohatí sponzori s ruským kapitálom.

Čo sa týka Rusov na vysokých športových funkciách, prezidentom Medzinárodnej asociácie boxu je Umar Kremlev a športovej streľbe šéfuje Vladimir Lisin. Ališer Usmanov sa do odvolania vzdal miesta na čele šermu.

Poľský minister tvrdí, že tí ruskí športovci, ktorí odsúdia kroky svojej vlády na Ukrajine, by mohli súťažiť.

Estónsko Biatlon SP štafeta mix Čítajte aj Rusko a Bielorusko vylúčili zo svetového biatlonu. Poškodili dobré meno IBU

Reakcia na sprísnenie sankcií prišla okamžite. Poslanec Štátnej dumy Boris Paykin označil Bortniczukove slová za „nové kolo rusofóbie“.

„Verte mi, že o pár mesiacov si na iniciatívu Poľska nikto nespomenie a ruský šport preukáže svoje právo na existenciu vo svetovej športovej rodine,“ uviedol člen tamojšieho Výboru pre šport a telesnú kultúru pre agentúru TASS.

K situácii sa vyjadril aj ruský minister športu Oleg Matycin.

Wimbledon Čítajte aj Briti sa radia s vládou. Čo spravíme s hviezdnymi Rusmi bez vlajky?

„Nechcem strácať čas a energiu na slová môjho kolegu z Poľska. Nepoznám ho osobne. Bol to neprofesionálny a nevhodný prejav,“ podotkol.

Bortniczuk podľa jeho slov nedostatočne hodnotí, čo sa deje vo svete a šport by mal hľadať cesty k porozumeniu medzi národmi bez ohľadu na politickú situáciu.

Matycin uviedol, že sú ruskí športovci diskriminovaní, odkedy MOV odporučil federáciám ich vylúčenie zo súťaží. Nielen on považuje tento krok za porušenie Olympijskej charty.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #vojna na Ukrajine #ruskí športovci