Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kasparov: MOV či FIFA sú nástrojmi diktátora Putina

Bývalý majster sveta v šachu Garry Kasparov v pondelok skritizoval niekoľko športových organizácií na čele s Medzinárodným olympijským výborom (MOV) a označil ich za "nástroje diktátorov".

07.03.2022 13:27
Garri Kasparov Foto: ,
Legendárny šachista Garri Kasparov na snímke zo septembra 2015.
debata

„Nie som fanúšik pána Thomasa Bacha ani iných funkcionárov, či už v MOV, alebo v Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA), pretože priamo alebo nepriamo udržiavajú kontakt s ‚Putinmi‘ tohto sveta,“ netajil rozhorčenie 58-ročný Kasparov v rozhovore pre nemecké médiá.

Bývalý šachista už minulý týždeň ostro kritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý nariadil inváziu na Ukrajinu.

Šport podľa neho podporil Putina, keď udelil Rusku organizáciu niekoľkých svetových podujatí vrátane ZOH 2014 v Soči a MS 2018 vo futbale.

Garri Kasparov Čítajte viac Kasparov sa hnevá na Západ. Vychovali ste si hada Putina na prsiach

Hosťovanie týchto podujatí vidí ako ďalší historický príklad, keď si autokratický vodca zlepšoval imidž prostredníctvom športu:

„Putin optimalizoval manuál vďaka tomu, že mal viac peňazí než ktorýkoľvek diktátor pred ním. Jeho systém však skolaboval, pretože totálne podcenil rekciu západného sveta na vojenskú intervenciu.“

Koniec medzi džudistami

Ruského prezidenta Vladimira Putina a ruského podnikateľa Arkadija Rotenberga odvolali zo všetkých funkcií v Medzinárodnej federácii džuda (IJF). V piatok to uviedol riadiaci orgán tohto športu.

Ivan Kuliak. Čítajte viac Ukázal znak na podporu Putina. Gesto ruského gymnastu odsúdili

Po ruskej invázii na Ukrajinu IJF suspendovala Putina z funkcie čestného prezidenta IJF, teraz prijala ďalšie sankcie. Putinovi predtým odobrali aj čestný čierny pás v taekwondo, ktorý mu v roku 2013 udelil World Taekwondo.

„Medzinárodná federácia džuda oznamuje, že páni Vladimir Putin a Arkadij Rotenberg boli odvolaní zo všetkých pozícií zastávaných v Medzinárodnej federácii džuda,“ uviedla federácia. Miliardár Rotenberg bol vo výkonnom výbore IJF ako manažér rozvoja od roku 2013.

IJF zrušila aj podujatie, ktoré sa malo uskutočniť 20. až 22. mája v ruskej Kazani.

Ruská sedmička. Kto sa dostal na sankčný zoznam? Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Olympijský víťaz v zápasení Artur Tajmazov....
debata chyba
Viac na túto tému: #Garry Kasparov