Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: ITF suspendovala Rusov a Bielorusov, na turnajoch ATP a WTA hrať môžu

Reakcie športového sveta na rusko-ukrajinský konflikt sledujeme naživo.

01.03.2022 12:12 , aktualizované: 21:55
7. Daniil Medvedev Foto: ,
Daniil Medvedev.
debata (1)

21.25: V Brazílii pristálo v utorok večer lietadlo s futbalistami, ktorí museli opustiť Ukrajinu pre vojenský konflikt s Ruskom. V Riu de Janeiru sa objavili aj Maycon zo Šachtaru Doneck, či Renan Oliveira z Kolosu Kovalivka.

Skupina vyrazila z Kyjeva v sobotu vlakom a po 36 hodinách dorazila do rumunskej Bukurešti, kde mohla nastúpiť na lietadlo.

„Najviac napätia sme zažili po opustení hotela v Kyjeve. Všade zúrili sirény, ozývala sa streľba, nevedeli sme, či sa dostaneme na stanicu,“ povedal v rozhovore pre brazílsku stanicu G1 fyzioterapeut Luciano Rosa.

Na súpiske ukrajinských tímov bolo v prebiehajúcej sezóne 30 Brazílčanov. Informovala agentúra DPA.

Slovan, Nitra Čítajte aj Slovan sa ohradil voči dezinterpretácii. Utečencom zabezpečí pomoc

20.28: Medzinárodná cyklistická únia (UCI) zastavila v utorok s okamžitou platnosťou činnosť ruským a bieloruským národným výberom. Jednotlivci z oboch krajín však môžu ďalej súťažiť vo svojich profesionálnych tímoch.

„Ruské a bieloruské národné reprezentácie nebudú môcť štartovať na žiadnych podujatiach v kalendári UCI. A to s okamžitou platnosťou,“ sprostredkovala agentúra AFP komuniké riadiacej organizácie svetovej cyklistiky.

UCI tiež zdôraznila, že po vojenskej invázii Ruska na Ukrajinu zostáva politicky neutrálna, ale ctí si olympijské hodnoty.

19.18: Tenisti z Ruska a Bieloruska nemôžu až do odvolania štartovať na medzinárodných súťažiach. V utorok o tom rozhodla Medzinárodná tenisová federácia (ITF) po diskusii s Medzinárodný olympijským výborom (MOV). Príčinou je rusko-ukrajinský konflikt.

ITF suspendovala Ruskú tenisovú federáciu (RTF) aj Bieloruskú tenisovú federáciu (BTF) a vyjadrila solidaritu ľuďom Ukrajiny.

„Zostávame v úzkom kontakte s Ukrajinskou tenisovou federáciou,“ zverejnila ITF na svojej oficiálnej stránke.

Aykut Demir Čítajte aj Kapitán odmietol tričko na podporu Ukrajiny. Ohrádzal sa Blízkym východom

Suspendácia sa týka súťaží ITF ako Davisov pohár, resp. Pohár Billie Jean Kingovej. Asociácia tenisových profesionálov (ATP) a Ženská tenisová asociácia (WTA) však tenistom z Ruska a Bieloruska umožní štartovať na svojich turnajoch. Týka sa to aj grandslamových podujatí. Turnaje v Rusku sa však hrať nemôžu.

17.19: Atléti z Ruska a Bieloruska dostali zákaz štartovať na podujatiach riadených Svetovou atletikou. Príčinou je rusko-ukrajinský konflikt.

Dištanc sa týka marcových halových majstrovstiev sveta v Belehrade i chodeckých MS družstiev v Maskate. Štart Rusov a Bielorusov sa neočakáva ani na júlových majstrovstvách sveta v americkom Eugene. Rusi nebudú môcť štartovať ani pod hlavičkou neutrálnych atlétov.

SR hokej TEL extraliga 7. kolo Prešov Zvolen POX Čítajte aj Prešov sa kvôli vojne rozpadáva. Bokroš nevie, ako by dohrali sezónu

Svetová atletika bude na rokovaní 9. a 10. marca navyše rokovať o suspendácii Bieloruského atletického zväzu. Ruský už má pozastavenú činnosť od roku 2015 po sérii dopingových prípadov.

"Každý kto má pozná vie, že trestať športovcov za činy ich politikov je proti môjmu presvedčeniu. Toto je odlišné, pretože na Rusko smerujú rozsiahle sankcie zo sveta medzinárodných organizácií, biznisu a politiky.

Šport musí podporiť tieto snahy, pomôcť ukončiť vojnu a nastoliť mier," zverejnil prezident Svetovej atletiky Sebastien Coe na oficiálnej stránke organizácie.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

17.15: Medzinárodná veslárska federácia (FISA) v utorok zakázala ruským a bieloruským športovcom účasť na medzinárodných podujatiach.

Riadila sa pondelkovým vyhlásením Medzinárodného olympijského výboru (MOV), ktorý odporučil vylúčenie Ruska a Bieloruska z medzinárodných súťaží v reakcii na situáciu na Ukrajine. Informovala agentúra DPA.

17.00: Lyžiari z Ruska a Bieloruska nemôžu do konca sezóny 2021/2022 štartovať na medzinárodných súťažiach. Definitívne o tom v utorok rozhodla Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) po diskusii s Medzinárodný olympijským výborom (MOV). Príčinou je rusko-ukrajinský konflikt.

„V záujme zachovania integrity svetových súťaží a z dôvodu bezpečnosti štartujúcich sme sa rozhodli zakázať štart lyžiarom z Ruska a Bieloruska s okamžitou platnosťou,“ zverejnila FIS na svojej oficiálnej stránke.

Dominik Hašek Čítajte aj Rusi sú do krvi urazení: Hašek, si obyčajný nacista, píše tlač

15.54: Nemecký tréner Markus Gisdol ukončil svoje pôsobenie ako hlavný tréner ruského futbalového klubu Lokomotiv Moskva, ide o reakciu na ruskú inváziu na Ukrajine.

Gisdol klub viedol len od októbra minulého roka, do funkcie ho angažoval vtedajší športový riaditeľ Ralf Rangnick, ktorý sa neskôr stal dočasným trénerom Manchestru United.

"Nemôžem stáť na tréningovom ihrisku v Moskve, trénovať tu hráčov a vyžadovať profesionalitu, keď o pár kilometrov ďalej sú vydávané rozkazy, ktoré prinášajú veľké utrpenie veľkému množstvu ľudí,“ povedal Gisdol pre nemecký denník Bild.

Ruslan Ľubarskij Čítajte rozhovor Napadli nás v noci, presne ako to urobil Hitler. Sestrine deti teraz spia vo vani

Lokomotiv Moskva vlastnia ruské železnice, na ktoré boli minulý týždeň uvalené americké sankcie.

Ruská Premier Liga aj napriek súčasnej vojnou vyhrotenej situácií naďalej pokračuje bez obmedzení, Lokomotiv sa aktuálne nachádza na siedmom mieste tabuľkového poradia.

Rovnako razantný postoj ako Gisdol zaujal aj asistent trénera v Dyname Moskva Andrij Voronin, ktorý je bývalý ukrajinský reprezentant aj hráč FC Liverpool či Bayeru Leverkusen. Odchod z iného ruského klubu Uralu Jekaterinburg zasa avizuje ukrajinský brankár Jaroslav Hodžjur.

Alexander Ovečkin Čítajte aj NHL odsúdila inváziu. Ruší nielen obchodné vzťahy s Ruskom

15.08: Škótsky futbalový tréner David Moyes v utorok uviedol, že nebude tlačiť na ukrajinského útočníka Andrija Jarmolenka, ktorému udelil anglický West Ham voľno v dôsledku situácie v jeho rodnej krajine.

Jarmolenko nenastúpil v nedeľnom ligovom zápase proti Wolverhampton Wanderers (1:0) a jeho štart v stredajšom pohárovom stretnutí proti Southamptonu je otázny.

Andrij Jarmolenko v reprezentačnom drese Ukrajiny. Foto: TASR/AP, Mihai Barbu
Andrij Jarmolenko Andrij Jarmolenko v reprezentačnom drese Ukrajiny.

„Nebudeme naňho tlačiť. Požiadal som ho, aby dnes prišiel, uvidíme, ako sa bude cítiť,“ povedal Moyes pre AFP.

Tridsaťdvaročný futbalista v pondelok trénoval, no podľa kormidelníka stále nie je v psychickej pohode:

„Je skutočne rozčúlený. Na Ukrajine má veľa príbuzných o ktorých sa bojí, uvedomuje si, čo sa deje a nemôže s tým nič urobiť.“

Pred nedeľným stretnutím prejavili hráči West Hamu podporu svojmu spoluhráčovi aj Ukrajine – rozcvičovali sa v tričkách s jeho menom a kapitán Declan Rice držal pri nástupe na ihrisko v rukách Jarmolenkov dres s číslom sedem.

13.17: Reprezentácie Ruska a Bieloruska boli vyradené aj z medzinárodných korčuliarskych súťaží. Opatrenie Medzinárodnej korčuliarskej únie (ISU) sa týka aj funkcionárov. O svojom rozhodnutí informovala deň po tom, čo rázne kroky proti agresorom odporučil Medzinárodný olympijský výbor (MOV).

ISU na svojom webe informovala, že dôkladne a starostlivo vyhodnocovala podnet MOV.

Ruskoooo Čítajte aj MOV pritvrdzuje. Odmieta Rusov a Bielorusov na podujatiach

„Plne podporujeme ukrajinský ľud. Rusi a Bielorusi s ohľadom na pravidlá o bezpečnosti účastníkov na súťažiach až do odvolania nebudú pozývaní na medzinárodné akcie vrátane majstrovstiev sveta v krasokorčuľo­vaní,“ informovala ISU.

Únia tiež tvrdí, že je pripravená opatrenia podľa situácie upraviť. "Rada ISU bude vývoj na Ukrajine pozorne sledovať a ak to bude potrebné, podnikne ďalšie kroky,“ dodala ISU.

Majstrovstvá sveta v krasokorčuľovaní sú na programe koncom tohto mesiaca vo francúzskom Montpellieri.

Rozhodnutie ISU znamená, že zo súťaže budú vylúčené olympijská víťazka z Pekingu Anna Ščerbakovová, strieborná Alexandra Trusovová a tiež ich 15-ročná krajanka Kamila Valijevová, ktorá je navyše vyšetrovaná za doping.

12.34: Slovenský futbalový zväz sa pripojil k iniciatíve Poľského futbalového zväzu (PZPN) a na jej základe odmieta hrať medzištátne zápasy na akejkoľvek úrovni s tímami Ruska a Bieloruska. SFZ týmto spôsobom reaguje na ruskú inváziu na území Ukrajiny.

Rusko SR šport futbal kval. MS 2022 H Slovensko Čítajte viac SFZ sa pripojil k iniciatíve. Odmieta hrať s Rusmi a Bielorusmi

11.39: Svetová federácia taekwondo (WT) v utorok odobrala ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi čestný čierny pás, ktorého držiteľom bol od roku 2013. WT zároveň ostro odsúdila ruskú vojenskú inváziu na územie susednej Ukrajiny, ktorú podporuje aj Bielorusko.

Federácia po vzore ostatných športových organizácií uložila sankcie ruským a bieloruským športovcom a skritizovala útoky na nevinných Ukrajincov, ktoré sú v rozpore s jej víziou mieru a hodnotami rešpektu a tolerancie.

K podobnému kroku ešte v nedeľu pristúpila aj Medzinárodná džudistická federácia (IJF). Tá zbavila Putina, ktorý je nositeľ čierneho opasku, funkcie čestného prezidenta IJF. Informácie priniesla DPA.

Viačeslav Barkov Čítajte aj Čo sa deje? Aká vojna? Rus čelí po rozhovore tvrdej kritike

11.05: Brazílsky futbalista Junior Moraes prispel na pomoc Ukrajine čiastkou 49.000 eur. Od roku 2018 oblieka dres Šachtaru Doneck, po invázii Ruska na územie Ukrajiny však spolu s ďalšími Brazílčanmi opustil krajinu.

Junior Moraes má dvojité občianstvo, za ukrajinskú reprezentáciu odohral 11 zápasov. Informovala o tom agentúra DPA.

kolaz Čítajte viac Nielen bratia Kličkovci. Ukrajinu bránia najlepší boxeri sveta

10.37: Medzinárodná volejbalová federácia (FIVB) zbavila Rusko organizácie tohtoročných MS mužov (26. augusta – 11. septembra). Reagovala tak na ruskú inváziu na územie Ukrajiny.

V poradí 20. svetový šampionát sa mal za účasti 24 tímov z piatich konfederácií konať v šiestich ruských mestách – Moskve, Krasnojarsku, Novosibirsku, Kemerove, Ufe a Jekaterinburgu.

"Správna rada FIVB dospela k záveru, že by bolo nemožné pripraviť a usporiadať majstrovstvá sveta v Rusku vzhľadom na vojnu na Ukrajine.

V súlade s tým sa rozhodla zbaviť Rusko organizácie majstrovstiev sveta vo volejbale mužov, ktoré sa majú konať v auguste a septembri 2022," uviedla FIVB v stanovisku.

Mexiko Tenis ATP Acapulco 1. kolo Medvedev Čítajte aj Na trón zasadol ruský génius. V neľahkých časoch

10.03: Bývalý ukrajinský futbalový reprezentant Andrij Voronin sa poďakoval ľuďom, ktorí prejavili krajine solidaritu po napadnutí Ruskom. Podľa jeho slov vojna na Ukrajine pripomína zábery z hororového filmu.

„Celý svet podporuje Ukrajinu. Aj veľa Rusov je proti Vladimirovi Putinovi. Dostávam množstvo správ od mojich bývalých spoluhráčov i ďalších športovcov. Všetkým je veľmi ľúto, že Ukrajina je vo vojne,“ uviedol rodák z Odesy v rozhovore pre magazín Bild.

Štyridsaťdvaročný Voronin pôsobil v uplynulom období ako asistent trénera v Dyname Moskva, po ruskej invázii sa však vrátil na Ukrajinu.

„Som tu teraz s otcom, manželkou, svokrou i deťmi, ktoré chodia v Moskve do nemeckej školy. Škola však teraz ide bokom. Ukrajinci budú bojovať a zvíťazia, cena za slobodu je však privysoká,“ dodal.

Ruslan Ľubarskij Čítajte aj Napadli nás v noci, presne ako to urobil Hitler. Sestrine deti teraz spia vo vani

9.41: Svetová ragbyová federácia s okamžitou platnosťou suspendovala Rusko a Bielorusko zo všetkých medzinárodných podujatí.

Týmto spôsobom reagovala na ruskú inváziu na území Ukrajiny. Rusko tak prišlo aj o teoretickú možnosť kvalifikovať sa na budúcoročné MS vo Francúzsku.

„Svetová ragbyová federácia ostro odsudzuje ruskú agresiu na území Ukrajiny. Výkonný výbor sa rozhodol prijať okamžité opatrenia, aby chránil ragbyovú obec. Tie sú plne v súlade s krokmi Medzinárodného olympijského výboru,“ citovala stanovisko asociácie agentúra AFP.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine