Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Putin: Mama je mama a otec je otec. Ženy majú súťažiť jedine proti ženám

Viaceré ruské športové osobnosti podporili Vladimira Putina po tom, čo ruský prezident varoval, že ženský šport je ohrozený súčasnými pravidlami pre transrodových športovcov.

24.12.2021 11:10
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (252)

Debata o transrodových atlétoch sa podľa neho ukazuje ako čoraz spornejšia, v neposlednom rade odvtedy, čo sa zdalo, že nové usmernenia Medzinárodného olympijského výboru vydané v novembri umožňujú súťažiacim súťažiť so súperkami narodenými ako ženy bez zníženia hladiny testosterónu.

Bojovníci za práva transrodových ľudí tvrdia, že športovci by mali mať slobodu súťažiť pod pohlavím, ktorým chcú, zatiaľ čo kritici vravia, že súčasné pravidlá sú nespravodlivé.

Na svojej výročnej mediálnej konferencii Putin povedal, že sa obáva, že ženský šport môže zaniknúť, ak sa muži budú môcť vyhlásiť za ženy.

Lia Thomasová Čítajte viac Americké bazény sú hore nohami. Transgenderka v nich láme všetky rekordy

Ruský prezident narážal na Laurel Hubbardovú, vzpieračku, ktorá si zmenila pohlavie ako dospelá a súťažila na olympijských hrách v Tokiu za Nový Zéland. „Muž sa vyhlasuje za ženu a súťaží vo vzpieraní. Ženský šport raz takto prestane existovať. Musí tu byť predsa aj zdravý rozum,“ povedal Putin.

„Podporujem tradičný prístup, kde muž je muž a žena je žena. Mama je mama a otec je otec,“ doplnil.

Zlatá olympijská medailistka v krasokorčuľovaní z roku 2006 Tatiana Navková vraví, že s Putinom „absolútne súhlasí“.

„Bude to neférový šport, ak budú muži súťaží so ženami,“ povedala dvojnásobná majsterka sveta pre RIA. „Potom budú všetci muži nosiť sukne a vravieť, že sú ženy. Naozaj by som nechcela, aby to tak bolo aj v krasokorčuľo­vaní.“

Daley OH Čítajte viac Rusi urážali gejov na olympiáde. MOV ostro reagoval

Richard Budgett, lekársky a vedecký riaditeľ MOV, však vo svojom prejave pred Hrami v Tokiu podporil Hubbardovej právo súťažiť a povedal, že „každý súhlasí s tým, že transgender ženy sú ženy“.

Legendárna trénerka krasokorčuľovania Tatiana Tarasovová s týmito tvrdeniami nesúhlasí. „Som solidárna s Putinom. Môžu zmeniť čokoľvek, čo chcú, ale ženy musia súťažiť so ženami, muži s mužmi. Môžeš sa nazývať dievčaťom, ale muži majú úplne iný typ sily.“

252 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #transgender