Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vianoce? Nastal čas, aby sme si vytvárali vlastné tradície

Mama a športovkyňa. Kombinácia, ktorú zvládajú len vyvolené. Zuzana Rehák Štefečeková si túto výsadu užíva.

23.12.2021 09:08
Japonsko OH2020 Strelectvo trap Rehák... Foto: ,
Zuzana Rehák Štefečeková s vytúženou zlatou medailou z OH v Tokiu.
debata

Na športovom poli vyhrala tento rok, čo sa dalo. Zaslúžený oddych si cez Vianoce užije s manželom a dvoma synmi.

Orech je najlepší

Olympijská šampiónka, svetová rekordérka, majsterka sveta v trape. Jedna z najlepších strelkýň svojej generácie priznáva, že rada je predovšetkým ako manželka a mama. Vianočné prípravy jej nerobia problém.

„Väčšinu nákupov už mám za sebou. V pondelok večer sme s manželom vyzdobili stromček. Zapli sme si hudbu, bolo to príjemné. Na deti ráno čakalo prekvapenie, potešili sa,“ vraví.

VIDEO: Hostkou relácie Fair Play bola úspešná strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková
Video

Zdatná je nielen s puškou, ale aj v kuchárskej zástere. Bez okoľkov priznáva, že pečie najmä koláče, ktoré má sama rada. Napríklad medovníky.

„S orechom na vrchu. Ten mám najradšej… Alebo vanilkové rožky. Piekli sme spolu so synom, už pred Vianocami to u nás voňalo z trúby sviatkami,“ opisuje.

Kuchárske povinnosti majú pred slávnostnou večerou spravodlivo podelené. Manžel Martin má na starosti mäso a ryby, ona zase šalát a polievku.

„Recept na kapustnicu dostanem od mamy. V mrazničke som objavila rybie prsty, takže máme aj niečo pre deti… Budú to trochu iné Vianoce. Doteraz sme pendlovali medzi starými rodičmi. Bolo to super, ale nastal čas, aby sme si vytvárali vlastné tradície. Teším sa na to,“ priznáva rodáčka z Nitry.

Snoubordová nádej

Na Vianoce sa tešia najmä deti a v rodine úspešnej strelkyne to nie je inak. Pre 5-ročného Nathana a dvojročného Noaha chce vytvoriť predovšetkým domácu pohodu.

Cesta Zuzany Rehák Štefečekovej za medailou Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Tréner Zuzany Rehák Štefečekovej Branislav Slamka.

"Nie je tak dávno, čo som bola dieťa a verila som na Ježiška. Teraz robím všetko pre to, aby verili aj chlapci. Vianoce sú špeciálne, ale aj deň, ako každý iný. Nebudem prehnane upratovať, pretože po zvyšných 364 dní v roku máme pri dvoch deťoch aj tak neporiadok…

Verím, že sa mi podarí vytvoriť pohodu. Takú, ako za starých čias. Vedeli sme, že máme povinnosti, ale z televízie znela Perinbaba či Tri oriešky pre Popolušku, a doma vládol pokoj. To je môj cieľ," želá si.

Darčeky už má vyriešené. Rada spomína, čo ju ako dieťa potešilo najviac. Ak by jej Ježiško pridal na snehu také zručnosti, ako má na strelnici, možno by slávila úspechy na zimnej olympiáde.

„Najviac vysnívaný darček sa mi splnil, keď som mala 12 či 13 rokov. Dostala som vytúžený snoubord. Vtedy bol snoubording u nás iba v plienkach, v krajine boli možno spolu tak štyri dosky. Na povianočnej lyžovačke som sa plieskala na zem, učila sa sama. Stálo to za to, ale zostala som pri streľbe,“ vraví.

Jej deti poznajú pušky či asfaltové holuby od malička. Na strelnicu chodili ako na detské ihrisko. Ich mama priznáva, že bez pomoci manžela by dosiahnuté úspechy neboli možné.

Zuzana Rehák Štefečeková Čítajte viac Získať zlato je nič oproti dňu s dvomi deťmi, ktoré poobede nespali

„Hovorím, že keď nie som doma, zastupujú ma starí rodičia. Ale predovšetkým je to o manželovi, on všetko manažuje. Už predtým, ako sme mali deti, sme sa dohodli, že zostávame v ,športovom“ móde. Preto berieme deti skoro všade so sebou," vysvetľuje.

Boj o Paríž

Rok 2021 ju zastihol v parádnej fazóne.

Ideálne načasovala formu a na olympiáde v Tokiu predviedla skvelé strelecké predstavenie. Najskôr v kvalifikácii utvorila svetový rekord, keď trafila všetkých 125 holubov, a potom vo finále brala zlato.

"Mala som už aj lepšie roky, keď som získala viac výhier či titulov. Ale olympijské zlato a svetový rekord je pamätná sezóna. Ďalšia olympiáda? Áno, taký je plán.

Japonsko OH2020 Strelectvo trap Rehák Štefečeková finále zl Čítajte viac Manekýnka z teba nebude. Zuzana sa učila tancovať až pred svadbou

Rada by som štartovala aj v Paríži. Nebude to jednoduché. Čakajú nás len tri kvalifikačné podujatia, príležitostí nebude veľa," opisuje strelkyňa, ktorú v ankete Športovec roka 2021 zdolala len lyžiarska hviezda Petra Vlhová.

V januári oslávi 38. narodeniny a ak jej zdravie vydrží, pred sebou má ešte niekoľko rokov úspešnej kariéry. Súboje s mladšou generáciou ju posúvajú vpred.

„Víťazstvo nikdy neomrzí. Ale najviac ma teší, že ako jedna z najstarších pretekárok v štartovom poli sa viem dostať pred mladšie súperky. Cítim aj zodpovednosť, pretože som vzorom pre domácu mládež. Verím, že aj pre ich motiváciu dosiahnem aj v novom roku čo najlepšie výsledky,“ pripája novoročné želanie. <pe>

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rodina #streľba #Vianoce #Zuzana Rehák Štefečeková