Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Paralympiádu otvoril cisár. Na ceremoniáli nechýbali ani Slováci

Japonský cisár Naruhito v utorok slávnostne otvoril paralympijské hry v Tokiu.

24.08.2021 17:55
Japonsko PH2020 Tokio ceremoniál otvorenie Foto: ,
Tím Slovenska na otváracom ceremoniáli paralympijských hier v Tokiu.
debata

Otvárací ceremoniál sa uskutočnil na 68-tisícovom Olympijskom štadióne, v hľadisku však pre pandémiu koronavírusu a s ňou spojené opatrenia bolo približne len 800 ľudí.

Organizátori pripravili program v skromnejšom rozsahu. Niesol sa v znamení témy „Máme krídla“, aktéri vytvorili na štadióne malé „letisko“ a napodobnili vzlet lietadla s jedným krídlom.

„Týmto považujem paralympijské hry 2020 v Tokiu za otvorené,“ predniesol klasickú formulku Naruhito v chirurgickom rúš­ku.

Na ploche defilovalo 162 výprav, vlajku Afganistanu, ktorý sa ako jeden z 21 štátov nemohol na odloženej paralympiáde zúčastniť, niesli dobrovoľníci na znak solidarity.

Približne 3400 paralympi­onikov bude počas trinástich dní zápoliť v 539 medailových rozhodnutiach naprieč 22 športmi.

„Toto podujatie môže byť základom pre pozitívnu zmenu. Mnohí neverili, že tento deň príde, mysleli si, že je nemožné, aby sa PH konali. Vďaka úsiliu veľkého počtu ľudí sa však začínajú,“ citovala prezidenta Medzinárodného paralympijského výboru (MPV) Andrewa Parsonsa agentúra AFP.

Na paralympiáde bude štartovať aj 27 slovenských reprezentantov, ktorí sa predstavia v 8 športoch. Ide o historicky najmenšiu výpravu spod Tatier v ére samostatnosti.

Nominácia Slovenska na PH 2020

Boccia: Michaela Balcová, Samuel Andrejčík, Tomáš Král, Kristína Kudláčová, Rastislav Kurilák, Róbert Mezík, Martin Strehársky. Parastolný tenis: Ján Riapoš, Martin Ludrovský, Alena Kánová, Peter Mihálik, Boris Trávníček. Paracyklistika: Jozef Metelka, Patrik Kuril, Anna Oroszová, Ondrej Strečko. Paraatletika: Marián Kuřeja, Ladislav Čuchran, Dušan Laczkó. Paralukostreľba: Dávid Ivan, Marián Marečák, Marcel Pavlík. Parastreľba: Veronika Vadovičová, Kristína Funková, Radoslav Malenovský. Paraplávanie: Tatiana Blattnerová. Tenis na vozíku: Marek Gergely

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #otvorenie #Tokio 2020 #PH 2020