Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slafkovský opäť bez OH: Dal som do toho veľa, nevrátilo sa mi nič

Jakub Grigar, Eliška Mintálová (obaja K1), Matej Beňuš a Monika Škáchová (C1). Títo štyria pretekári budú reprezentovať Slovensko vo vodnom slalome na nadchádzajúcich olympijských hrách v Tokiu.

10.05.2021 11:12
Alexander Slafkovský Foto: ,
Alexander Slafkovský.
debata

Kým dvojica Grigar a Beňuš nadviaže na svoje vystúpenie z Ria de Janeiro 2016, na Škáchovú a Mintálovú čaká olympijská premiéra.

Kanoistky sa v kategórii C1 predstavia pod piatimi kruhmi vôbec po prvý raz. Táto disciplína nahradila v olympijskom programe mužskú deblovku C2, ktorá bola výkladná skriňa slovenského športu. Slováci v nej nazbierali na olympiádach od roku 2000 tri zlaté a jednu bronzovú medailu.

Kanoistka Monika Škáchová Čítajte viac Slovenky bez finále. Škáchová však má olympijskú miestenku

„Bolo to veľmi náročné. Predchádzajúce nominačné preteky plus majstrovstvá Európy, sme v kategórii viaceré veľmi vyrovnané. Som rada, že sa mi to nakoniec podarilo a pôjdem na olympijské hry,“ zhodnotila Monika Škáchová.

Definitívnu podobu slovenského tímu na OH v Tokiu dali majstrovstvá Európy v Ivrei. Pred nimi mal istotu účasti v Japonsku len kajakár Grigar, zostávajúce trio si ju vybojovalo na talianskej divokej vode, kde sa odohrala záverečná časť internej slovenskej kvalifikácie o Tokio.

Slovenská kajakárka Eliška Mintálová. Foto: Pravda, Ivan Majersky
Eliška Mintálová Slovenská kajakárka Eliška Mintálová.

„Naším hlavným cieľom bolo vybojovať štvrtú miestenku, čo sa nám nakoniec podarilo. Sme teda spokojní,“ vyhlásil športový riaditeľ sekcie divokých vôd Slovenskej kanoistiky Lukáš Giertl pre RTVS.

"Účastníci olympijských hier si teraz trochu vydýchnu a potom im musíme nastaviť program s dôrazom na olympijské hry, aby tam prišli čo najlepšie pripravení.

Medzinárodná kanoistická federácia nám dá vedieť, kedy budú môcť športovci pricestovať do dejiska na prípravu. Vodný slalom je špecifický šport, musíme stráviť istý čas na vode, aby sme si vyskúšali všetko potrebné," doplnil Giertl.

Tradične najtvrdší nominačný boj bol v kategórii C1 muži. Slovensko má dlhodobo trio kvalitných singlkanoistov, ktorí sú všetci členovia svetovej špičky.

Matej Beňuš na OH Tokyo 2020 a z ME Canoe Europe Ivrea Canoa Club Nina Jelenc Photography

Uverejnil používateľ Slovenská kanoistika - Canoe Slalom Team Nedeľa 9. mája 2021

Do Tokia však mohol cestovať len jeden. Matej Beňuš napokon v dramatickej internej kvalifikácii zdolal Michala Martikána a Alexandra Slafkovského.

Paradoxne 33-ročný Beňuš je najmladší z tohto tria, u 38-ročného Slafkovského a 41-ročného Martikána to bol možno záver ich úsilia o olympijské hry.

Zatiaľ čo Maritkán je s piatimi cennými kovmi legenda tohto športu pod piatimi kruhmi, Slafkovský sa tam nedostal ani raz počas úspešnej kariéry.

"Mrzí ma to ani neviete ako za všetkých, čo mi držali palce, ale je koniec. Jeden valec rozhodol o tom, že som nemal šancu jazdiť finále. Dal som do toho veľa, nevrátilo sa mi nič.

Bude to chcieť čas, aby sa zahojili rany, avšak život ide ďalej. Mám úžasnú rodinu a ľudí okolo seba, ktorých som teraz nepotešil, čo mi tlačí slzy do očí.

Čas ukáže, na čo to celé bolo dobré. Je čas prehodnotiť životné priority a ciele do budúcnosti," cituje Slafkovského oficiálny web Slovenskej kanoistiky.

Matej Beňuš Čítajte viac Veľký úspech Beňuša. Slovák je vicemajstrom Európy

"Finále kanoistov na ME bolo jedno z najdramatic­kejších a najkvalitnejších v histórii, lebo sa bojovalo o olympijské miestenky.

Fantastický výkon Mateja Beňuša bol hodný miestenky do Tokia. Na druhej strane, všetci traja naši pretekári, ktorí bojovali o olympiádu, sú v top sedmičke na svete. To hovorí samo osebe. Ťažko sa hľadajú slová po takýchto pretekoch, kde šiel každý s cieľom uspieť.

Je veľká škoda, že títo pretekári, ktorí patria do svetovej špičky, nemôžu štartovať na olympijských hrách. Dlhodobo nosia medaily a ich frustrácia je namieste," uviedol Giertl na adresu Martikána a Slafkovského.

Beňuš vybojoval pred piatimi rokmi pri svojej olympijskej premiére v Riu striebro, o dva a pol mesiaca v Tokiu bude môcť rozšíriť svoju olympijskú zbierku. Do tej z kontinentálneho šampionátu pridal v Ivrei zlato z hliadok 3× C1 a striebro z C1.

Matej Beňuš. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Matej Beňuš Matej Beňuš.

"Cítim najmä obrovskú úľavu, lebo nominačný rozstrel trval od roku 2019, vlani sa vôbec nejazdilo… Som veľmi šťastný, že mám z majstrovstiev Európy medailu individuálnu aj v hliadke a teším sa na Tokio.

Príprava bude ladená jednoznačne na olympiádu, do Tokia pôjdeme na sústredenie na kanál. Zatiaľ však nevieme kedy," uviedol Beňuš pre RTVS.

Na otázku, či sa neobáva tvrdých procedúr v súvislosti s neustálym testovaním športovcov na koronavírus, 33-ročný Bratislavčan odpovedal:

„Režim je všade, aj na ME v Ivrei sme štyrikrát boli na testoch, 2× antigén a 2× PCR.Musíme tie podmienky akceptovať, nič nám nezostáva.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Slafkovský #Michal Martikán #Tokio 2020