Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Shiffrinová radí poľskej senzácii. Američanka tuší, v čom by si ani neškrtla

Vlaňajším víťazstvom na Roland Garros šokovala tenisový svet. Iga Swiateková sa stala historicky prvou poľskou grandslamovou šampiónkou v Open ére.

22.04.2021 07:40
debata
Iga Swiateková, senzačná víťazka parížskeho... Foto: SITA/AP, Michel Euler
Iga Swiateková Iga Swiateková, senzačná víťazka parížskeho grandslamu.

Stále len devätnásťročná hráčka sa netají tým, že obdivuje lyžiarsku hviezdu Mikaelu Shiffrinovú. Viackrát ju označila ju za svoj veľký vzor a inšpiráciu.

„Stretnutie s ňou by bolo mojím splneným snom,“ povedala vo februári pre Tennis Channel.

"Mám pocit, že zo športovej stránky robí niečo inak. Nie som veľkou fanúšičkou lyžovania, sledovala som len jej minulú sezónu.

Moja psychologička ju používa ako príklad správania a prístupu. Je to tak, pretože prvé olympijské zlato mala ako tínedžerka a verím, že tento rok sa tiež predstavím na olympiádu.

Aj ja túžim dosiahnuť veľké veci. Naozaj si ju vážim," doplnila rodáčka z Varšavy.

Iga Swiateková Čítajte viac Tenis na 1. mieste? Skvelá Iga si dala podmienku

Náročná cesta medzi elitu

Jej slová neušli Shiffrinovej pozornosti a na sociálnych sieťach si vymenili viacero komplimentov. Na prvý pohľad tieto dva športy nemajú veľa spoločného, no z pohľadu ich protagonistiek to úplne neplatí.

„Ak spoznáte športovca z iného odvetvia, môže to len pomôcť. Vieme, aké náročné je dostať sa na špičku v jednotlivých športoch,“ povedala Shiffrinová pre CNN.

Swiatekovej púť na parížskej antuke sledovala.

"Potom som si pozrela jej profil na instagrame a jej tréningy. Našla som si niečo, čo by som mohla urobiť aj ja. Pracuje tvrdo a verím, že si to udrží. Zdá sa, že taký prístup už má.

Možno si niekedy zahráme aj tenis, aj keď nie som taká dobrá, bavilo by ma to. Vždy som chcela zistiť, aké to je skúsiť vrátiť skutočné tenisové podanie.

S najväčšou pravdepodobnosťou do loptičky ani netrafím," reagovala pobavene Shiffrinová ešte v závere sezóny Svetového pohára.

Mikaela Shiffrinová. Foto: SITA/AP, Giovanni Auletta
Italy Alpine Skiing Worlds Shiffrin Mikaela Shiffrinová.

Zamerať sa na pozitíva

Pred niekoľkými dňami sa Poľkin sen sa aspoň čiastočne splnil. V 45-minútovej debate na instagrame dvojica diskutovala o riešení tlaku a dôležitosti psychológie.

Obe sú nominované na prestížne ocenenia Laureus World Sports Awards. Swiateková za Prielom roka a Shiffrinová za Návrat roka. Vďaka videorozhovoru sa Poľka dozvedela viac o 26-ročnej Američanke.

Tá ako 18-ročná získala zlato na olympiáde v Soči. Preto vie, čo môže čakať Swiatekovú pri pozícii obhajkyne parížskeho titulu.

"Neviem, ako budem reagovať, v takejto situácii som ešte nikde nebola, a to ani na normálnom turnaji.

Myslím si, že sa budeme musieť pripraviť na všetko a len sa prispôsobiť. Každý bude mať očakávania, čiže musím byť vo vlastnom svete," zamyslela sa tínedžerka.

Mikaela Shiffrinová Čítajte viac Otravovalo ma, koľko ľudí hovorilo: Ach, zhoršila sa

Shiffrinová jej radí zamerať sa na pozitíva.

„Spôsob, akým o tom ľudia hovoria, je takmer taký, akoby išlo o negatívnu vec,“ zamyslela sa nad pozíciu obhajkyne trofeje dlhoročná rivalka Petry Vlhovej.

"Je to ako blížiaca sa veľká búrka, zvládnuť to bude ťažké. Prečo by sme jednoducho nemohli byť radi? Je to predsa skvelá pozícia.

Ak sa na teba snažia vyvíjať tlak, musíš zmeniť nastavenie mysle, pomyslieť si na to, že si v úžasnej pozícii obhajkyne titulu," podelila sa Shiffrinová s vlastnými skúsenosťou.

Športové dedičstvo

Dvojica sa tiež venovala téme budovaniu odkazu vo svojom športe.

„V Poľsku je veľký priestor na zlepšenie tenisu, myslím si, že nebude náročné nájsť spôsob, ako niečo skutočne zmeniť,“ tvrdí Swiateková.

„Mám viacero nápadov. Pred Roland Garros som sa sústreďovala iba na seba, po turnaji sa vlastne nič nezmenilo. Ale k športu pristupujem inak. A premýšľam nad tým, čo za sebou zanechám,“ doplnila.

Jej cesta za obhajobou na Roland Garros odštartuje 30. mája.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mikaela Shiffrinová #Iga Swiateková