Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tak zle mi ešte nebolo. Koronavírus poznačí aj vyšportované telo

Často bez príznakov. A keď sa nejaké predsa len objavia, sú mierne. Dva-tri týždne a všetko je tak ako predtým. Väčšinou!

16.03.2021 19:54
Norbert Gombos Foto: ,
U Norberta Gombosa sa koronavírus prejavil aj po návrate na kurty. Zdravotné previerky odhalili, že má zníženú funkciu pľúc.
debata (3)

"Len sa pozrite na dáta – je evidentné, že športovci z celého sveta, ktorí prekonali koronavírus, majú len zriedka s ním súvisiace problémy.

Vo väčšine prípadov sú príznaky bez ohľadu na disciplínu mierne, športovci sa prirodzene uzdravia a vrátia sa k súťaženiu. Z medicínskeho hľadiska sa niet čoho báť," vraví Kentaro Iwata, profesor infekčných chorôb na univerzite v Kobe.

Pozitívne slová, nie univerzálne. Vo svete je niekoľko prípadov, keď sa športovci s následkami choroby poriadne natrápili.

Cítil sa úplne fit

Janik Möser je hokejista nemeckého Wolfsburgu Grizzlys, ktorého v októbri pozitívne testovali. Pre 25-ročného obrancu sa začalo akési športové peklo. Spočiatku všetko vyzeralo fajn. Po desaťdňovej karanténe sa nazdával, že to má za sebou a môže vykorčuľovať na ľad.

„Priebeh infekcie bol mierny,“ povedal na nedávnej tlačovej konferencii. „Mal som príznaky, ale nikdy mi nebolo extrémne zle,“ priznal Möser.

Najhorší nepriateľ je ten skrytý. Našťastie zasiahol lekársky tím Wolfsburgu, ktorý preventívne trval na vykonaní série testov pred návratom na ľad. U Mösera, ktorý sa v tom čase cítil fit, zistili, že má vážny problém.

„Vyšetrenie v berlínskej nemocnici Charité odhalilo zápal srdcového svalu,“ vyhlásil tímový lekár Axel Gänsslen.

„Mohol to byť spúšťač náhlej srdcovej smrti,“ pripustil s tým, že s najväčšou pravdepodobnosťou je za všetkým koronavírus.

Skutočné nebezpečenstvo prichádza, keď pacient dosiahne vysoký srdcový rytmus spojený s fyzickou námahou. Aj preto bol hokejový profesionál viac ako tri mesiace pod prísnym dohľadom odborníkov.

Tento prípad nebol pre profesora Hansa-Georga Predela z nemeckej športovej univerzity v Kolíne žiadnym prekvapením. Účinkom, ktoré môže mať koronavírusová infekcia na zdravie a výkonnosť športovcov, sa venuje už dlhšie.

„Vírus veľmi často napáda aj kardiovaskulárny systém,“ vysvetlil pre Deutsche Welle.

Z tohto dôvodu odporúča, aby boli všetci športovci po prekonaní vírusu rutinne vyšetrení.

Otázka za milión

Téme o postcovidových problémoch sa v uplynulých týždňoch venovali aj americké médiá. Podľa nich mali zo 789 pozitívne testovaných športovcov vo všetkých profesionálnych súťažiach následné problémy so srdcom piati.

Menný zoznam sa verejnosť nedozvedela, avšak minimálne o dvoch vie – bejzbalista Eduardo Rodriguéz a hráč amerického futbalu Tommy Sweeney.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Eduardo Rodriguez (@eduardorjose)

„Aj keď sa zistilo, že iba 0,6 percenta športovcov malo myokarditídu alebo perikarditídu, tieto stavy má viac ako sedem percent všetkých pacientov pozitívnych na koronavírus,“ tvrdí štúdia zverejnená v odbornom časopise Circulation.

Či sú však problémy následkom vírusu, v tejto chvíli ešte vedci definitívne potvrdiť nedokážu. Podľa nich to je „otázka za milión“. Štúdia na amerických športovcoch má vraj niekoľko slabších stránok.

Testovanie sa uskutočnilo v centrách pridružených tímom a výsledky interpretovali s nimi prepojení kardiológovia, čím sa vraj zvyšovala pravdepodobnosť zaujatosti.

Takže ako? Má koronavírus dlhodobé následky na kariéru športovcov? S istotou vieme povedať, že krátkodobé určite.

Skúsenosť už majú aj Slováci. Napríklad väčšina elitných tenistov chorobu prekonala na prelome rokov. Najviac sa podpísala na Norbertovi Gombosovi.

Norbert Gombos s rúškom na tréningu. Foto: TASR, Martin Baumann
Norbert Gombos Norbert Gombos s rúškom na tréningu.

„Mal som mierny priebeh, na hrudi som cítil tlak, miestami ma tam pálilo, pokašliaval som a pridali sa aj teploty do 38 stupňov. Všetko trvalo asi šesť dní, potom som sa už cítil fit,“ prezradil pre Pravdu rodák z Galanty.

Choroba sa prejavila aj po návrate na kurty. „Nebolo to nič hrozné, ale na začiatku som nevládal s dychom a rýchlo som sa unavil,“ povedal.

Všetci tenisti absolvovali zdravotné previerky. U Gombosa zistili zníženú funkciu pľúc. „Asi o osem percent oproti stavu pred koronavírusom. Aj v súčasnosti sa rýchlejšie zadýcham, ale už je to oveľa lepšie ako tesne po chorobe,“ dodal.

Ako rekreant

Vírus si našiel aj sesterské duo Fialkových. Biatlonistky sa síce pokúsili ihneď po prekonaní choroby zapojiť do diania, lenže zrazu to nešlo.

Paulína Fialková. Foto: SITA/AP, Darko Bandic
Paulína Fialková Paulína Fialková.

"Prvé problémy prišli v Hochfilzene. Keď som išla do plnej záťaže, mala som ťažkosti s dýchaním. Zdravotne som išla dole vodou. Mala som pocit, že hoci pulzy nestúpali do mojich bežných otáčok, tak sa mi dýchalo oveľa horšie.

V Oberhofe ma prepadol stav, že som musela zastať a nadýchnuť sa, pretože som mala hrču v hrdle. Keď sa k tomu pridala srdcová arytmia, musela som ísť za lekármi," opísala Paulína svoje problémy v nedávnom rozhovore pre Pravdu.

Do kolotoča Svetového pohára sa vrátila po niekoľkých týždňoch.

Čerstvú skúsenosť majú slovenskí cyklisti z Bory-Hansgrohe. Po pozitívnom teste uviazli na Kanárskych ostrovoch, zmeškali tímové sústredenie v horách a tréningové manko sa s nimi vezie doteraz.

Druhá etapa Tirreno - Adriatico so Saganom a spol. Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Cyklisti počas druhej etapy pretekov Tirreno -...

Líder nemeckého zoskupenia Peter Sagan na pretekoch Tirreno – Adriatico priznal, že tento výpadok ho poznačil. „Stratil som takmer všetok základ svojej zimnej práce. Potrebujem nájsť rytmus,“ naznačil.

Vo svete dvoch kolies nie je ani zďaleka sám. Iní dopadli aj horšie. „Keď som prvý raz sadol na bicykel, bol som na tom horšie ako priemerný rekreačný jazdec,“ vravel Tim Melier z tímu Fenix-Alpecin pre denník Het Laatste Nieuws.

„Nikdy v živote som nebol tak vážne chorý. A nezlepšilo sa to, pokiaľ mi neustúpili teploty. Ani po vyliečení som dvadsať dní nebol na bicykli. Musel som dať telu čas na to, aby sa spamätalo,“ pridal sa klasikár Jens Keukeleire, ďalších z mnohých, ktorý potvrdzuje pravidlo.

Koronavírus si nevyberá. Poznačí aj silných.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Paulína Fialková #Norbert Gombos #koronavírus