Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Žraloky a kilá čokolády. Britka je najmladšou ženou, čo preveslovala Atlantik

Dvadsaťjedenročná Britka Jasmine Harrisonová sa stala najmladšou ženou, ktorá na svojej veslici sama preplávala Atlantický oceán. Dobrodružstvo trvajúce 70 dní, tri hodiny a 48 minút sa podľa jej slov nedá prirovnať k ničomu, čo doteraz zažila.

11.03.2021 12:41
Jasmine Harrisonová Foto: ,
Jasmine Harrisonová sa na sóloplavbu vydala z Kanárskych ostrovov.
debata

Zábery nadšenej učiteľky plávania a barmanky v predposlednú februárovú sobotu obleteli svet.

Jej odvážny plán z roku 2017, ku ktorému ju inšpirovalo dovolenkové sledovanie pretekov Talisker Whisky Atlantic Challenge, sa premenil na obdivuhodný rekord. Prekonala kúsok z roku 2010 vtedy 22-ročnej Katie Spotzovej.

Veslovaniu sa pritom začala venovať až v decembri 2019. „Predtým som to ani len neskúsila, prednosť dostalo plávanie či päťboj. Ale rýchlo sa učím nové veci, stačí, keď mi ukážete, ako na ne,“ zdôverila sa portálu The Mirror.

Vyzberala 10-tisíc libier

Vďaka intenzívnej príprave, kurzom a školeniam neúnavne kráčala za svojím cieľom a dočkala sa úspechu. Na pobrežie karibského ostrova Antigua dorazila po 4 828-kilometrovej sóloplavbe z La Gomery na Kanárskych ostrovoch.

Hrdinku na člne s názvom Argo vítali fanfáry a búrlivý aplauz. Keď sa blížila k brehu, radostne zdvihla ruky a zapálila svetlice.

Po vystúpení na mólo ju museli podopierať. Nečudo, na pevnej zemi stála takmer po dva a pol mesiaci, prvýkrát od polovice decembra. Rodáčka z Thirska v grófstve Yorkshire po chvíli už s udržaním rovnováhy nemala problém a hrdo zapózovala s britskou vlajkou.

„Táto skúsenosť priniesla všetko, čo som chcela,“ podelila sa Harrisonová s prvými dojmami pre BBC. Rekordná plavba mala aj charitatívny rozmer.

Vyzbierala ňou 10-tisíc libier (približne 11,7 tisíca eur). Peniaze venovala nadácii Blue Marine Foundation, ktorá sa zameriava na boj proti nadmernému rybolovu.

Podporila aj organizáciu ShelterBox poskytujúcu pomoc ľuďom postihnutým prírodnými katastrofami. Okrem sponzorských príspevkov mohla plavbu uskutočniť aj vďaka vlastným úsporám.

S detailmi výzvy sa ochotne podelila. Prezradila, že najčastejšie pádlovala a spala v dvojhodinových cykloch. Tento režim bol dôležitý, aby sa neodklonila od kurzu. Výnimočné však neboli ani dvanásťhodinové „šichty“ s krátkymi prestávkami na strečing.

„Snažila som sa však vyhýbať veslovaniu v daždi. Keď som sa práve zobudila v spacej kabíne (objem mala o vyše polovice menší ako telefónna búdka) a vonku pršalo, tak som jednoducho nevyšla,“ opisovala pre The Guardian. Pri predstave plavenia sa v nekonečnej oceánskej diaľave vyznievajú jej slová veľmi smelo…

Nočné drámy

Harrisonová priznala, že si z plavby odnáša pestrý mix zážitkov. Tie nepríjemné sa spájajú výhradne s nočnými hodinami. Najvážnejší incident zažila minulý týždeň, dva dni pred vytúženým finišom. Po náraze vysokej vlny sa jej veslica prevrátila a poranila si lakeť.

„Akoby som pri rýchlosti 20 míľ za hodinu (asi 32 km/h, pozn.) a uprostred spánku narazila do steny. K podobným situáciám prichádzalo len vtedy, keď som spala,“ pokračovala pre spomínaný denník a dodala, že neraz čelila aj šesťmetrovým vlnám.

To nebolo všetko. Mladú Angličanku delilo od zrážky s 300-metrovým tankerom pár minút. Jeho posádku, našťastie, stihla upozorniť na svoju prítomnosť.

Stretnutia so zvieracou ríšou ju fascinovali. Okolo jej člnu krúžili žraloky, videla viacero veľrýb, korytnačiek, priplávali k nej pestrofarebné ostňovce, mečiar a nezabudne na to, ako ju niekoľko dní sprevádzal húf asi štyridsiatich delfínov.

„Nachádzala som sa v prirodzenom prostredí, takže som musela byť milá. Bolo to úžasné, zbožňujem zvieratá. Túžim po tom, aby ľudia aj o desať rokov mohli vidieť to, čo ja,“ nadchýnala sa.

Za veľký bonus plavby považuje, že sa vymanila z každodennej rutiny, zo stresu a z covidovej reality. „Nedá sa to k ničomu prirovnať. Odpojila som od sociálnych sietí a zlých správ, vlastne od všetkého,“ povedala Harrisonová pre svoju stránku.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jasmine Harrison (@rudderlymad)

Najväčšia túžba? Jedlo

Napriek tomu, že bola fyzicky odrezaná od pevniny a okolitého sveta, vďaka satelitnému telefónu udržiavala kontakt s viacerými ľuďmi, najmä so svojou mamou. Keďže sa plavila od 12. decembra, jej známi sa mohli pochváliť vianočnými a novoročnými hovormi priamo z vĺn Atlantiku.

Po čom túžila najviac po zakotvení? „Po jedle. Jednoznačne po jedle,“ zdôraznila. Jej menu netvorila vyvážená námornícka strava, ale sušienky, arašidové maslo a čokoláda.

„Zjedla som jej asi 40 kíl,“ smiala sa. Denne spálila 5 000 kalórií, vypila 10 litrov vody. A občas si dopriala pohárik rumu.

Verí, že jej úspech inšpiruje ľudí, aby využili svoj potenciál.

„Rada by som ich povzbudila, aby urobili niečo, čo zmení svet. Alebo aspoň vystúpili z komfortnej zóny. Zmenili myslenie na to, čo môžu urobiť a nie na to, čo nemôžu. Nemusíte sa riadiť presne tým, čo robili vaši rodičia. Sme rôzni, nájdite si vlastnú cestu,“ odkázala.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jasmine Harrison (@rudderlymad)

Ostrovné médiá nepochybujú o tom, že podstúpi ďalšiu skúšku, hoci zatiaľ žiadnu neavizovala. Hreje ju pocit, že vlastnými silami dokázala, čo si zaumienila. Ako už neraz v živote – napriek tomu, že má len 21 rokov.

„Nejde len o veslovanie, ale aj pocit spoľahnúť sa sám na seba. Byť na mori na vlastnú päsť. Vyrovnať sa s osamelosťou, rutinou, fyzikálnymi javmi. Veľa ľudí tvrdilo, že som mladá a ešte k tomu žena a nedokážem to,“ uzavrela.

To, že ich presvedčila o opaku, berie ako veľkú satisfakciu.

Harrisonovej čln Argo
Dĺžka: 6 metrov
Hmotnosť: 250 kg
Ponor: 30 cm
Kabína posádky: 1
Kabína vybavenia: 1
Skladovacie boxy: 6
Solárne panely: 11

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Atlantický oceán #veslovanie #Jasmine Harrisonová