Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bach je oficiálne prezidentom MOV na ďalšie štyri roky

Thomas Bach oficiálne obhájil post prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

10.03.2021 17:02
Thomas Bach Foto:
Thomas Bach.
debata (1)

V stredajších voľbách v rámci 137. zasadanie MOV nemal protikandiáta, spomedzi delegátov dostal 93 z 94 platných hlasov, hnutie povedie do roku 2025. Zasadanie, ktoré sa začalo v stredu a potrvá do piatka, sa malo uskutočniť v Aténach, no pre pandémiu koronavírusu ho presunuli do online priestoru.

Bach je na čele MOV od roku 2013, keď nahradil Jacquesa Roggeho a stal sa deviatou hlavou výboru. Podľa stanov sa volí prezident na dve štvorročné obdobia, ktoré je možné predĺžiť po skončení druhého funkčného obdobia o ďalšie štyri roky.

Šesťdesiatsedem­ročný Nemec má za sebou úspešnú športovú kariéru šermiara. Zúčastnil sa na dvoch olympijských hrách v Montreale 1976 a Buenos Aires 1977. V Kanade získal zlato v súťaži družstiev vo fleurete.

V rovnakej kategórii má aj kompletnú medailovú zbierku z MS. Bach vyštudoval právo a politické vedy na Univerzite vo Würzburgu, na ktorej získal aj doktorát. Po športovej kariére sa vydal na funkcionársku dráhu. Pracoval ako predseda právnej komisie, šéf antidopingových vyšetrovaní, vyjednávač európskych televíznych práv a prezident Nemeckého olympijského výboru.

Bol zakladajúcim členom Komisie športovcov MOV, tiež bol členom dozornej rady organizačného výboru MS vo futbale 2006. V obdobiach 2000–2004 a 2006–2013 pôsobil ako viceprezident MOV.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Thomas Bach #Medzinárodný olympijský výbor