Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nepela zdolal vo finiši v priamom prenose Tkáča

Slovensko si pred dvadsiatimi rokmi zvolilo športovca storočia. Stal sa ním krasokorčuliar Ondrej Nepela.

28.12.2020 15:00
Ondrej Nepela Foto: ,
Ondrej Nepela vyhral anketu Športovec storočia s náskokom len piatich bodov.
debata (2)

Medailisti z jednej generácie

Najskôr hlasovali čitatelia denníka Šport (do ankety sa ich zapojilo bezmála 5-tisíc) a vybrali až 366 mien. Z nich postúpilo 26 športovcov s najvyšším počtom hlasov do finálového kola.

V ňom v priamom televíznom prenose rozhodovala o poradí pätnásťčlenná porota zložená zo športových osobností, zástupcov médií i sponzorov.

Výsledky boli tesné, ešte tesne pred záverom viedol Tkáč. Nepela zdolal cyklistického šprintéra o päť bodov. Obaja legendárni športovci sa stali olympijskými víťazmi, Nepela v Sappore 1972, Tkáč v Montreale 1976, na konte mali po tri tituly majstra sveta.

Slovensko malo na konci dvadsiateho storočia dovedna štrnásť olympijských šampiónov, ale len jeden z nich – Nepela – sa tešil zo zlata na zimných Hrách.

Tretí skončil hokejový brankár Vladimír Dzurilla, ktorý mal z olympiády „len“ striebro, ale aj on prispel k trom titulom majstrov sveta. Všetci traja, ktorí sa umiestnili na stupni víťazov, patrili do jednej generácie.

Nepela bol len o zopár dní starší ako Tkáč (obaja sa narodili v roku 1951) a Dzurilla o necelých desať rokov starší ako dvojica pred ním (nar. 1942). A pôsobili v Slovane Bratislava.

Dvaja sa ocenenia nedožili

Nepela ocenenie získal in memoriam, zomrel ako 38-ročný (2. februára 1989) a tohto uznania sa nedožil ani Dzurilla, ktorý odišiel na večnosť, keď mal 53 rokov (26. júla 1996). Obaja sa narodili v Bratislave a odišli z tohto sveta v nemeckých mestách Mannheim, respektíve Düsseldorf.

„Myslím si, že zavážilo, ako dlho si Ondrej udržal skvelú formu a ako dlho sa držal v najužšej svetovej špičke,“ citovala Pravda pred dvadsiatimi rokmi Nepelovu trénerku Hildu Múdru, ktorá preberala od prezidenta Rudolfa Schustera cenu za bývalého zverenca.

Tvrdila, že čakala triumf Moravcovej. Doplnila aj víťazovu charakteristiku: „Bol skromný, tichý, učenlivý a nenapodobiteľne svedomitý.“

Pravda zisťovala, komu by dali hlas športovci. „Asi Ondrejovi Nepelovi. Získal niekoľko titulov majstra sveta i olympijské zlato v Sappore, roky vo svojom športe dominoval. Ale bolo by to veľmi tesné s Tónom Tkáčom. Pamätám si na odozvu, akú mal jeho triumf na olympiáde v Montreale,“ vyjadril sa hokejista Peter Šťastný.

„Ťažko si vybrať, ale jeden z prvých skvelých športovcov, ktorého som ako dieťa zaregistrovala, bol Miloš Mečíř. Mala som dvanásť, keď vyhral olympiádu a veľmi som mu fandila,“ vravela Martina Moravcová, jediná žena v prvej desiatke.

Na prvom mieste siedmi

Legendárny futbalista Jozef Adamec, ktorý skončil osemnásty, by dal hlas Dzurillovi. „Má tri olympijské medaily, vychytal s Kanaďanmi nulu a okrem toho, že bol veľký športovec, bol aj veľký človek,“ argumentoval.

A niekdajší skvelý hokejista Jozef Golonka, v ankete štrnásty, by si vyberal z trojice Dzurilla, Adamec, Tkáč.

Anton Tkáč. Foto: Archív Antona Tkáča
Anton Tkáč Anton Tkáč.

"Adamec bol podľa mňa najväčší futbalista, akého som na našich trávnikoch videl. Tkáč mal ojedinelé výsledky. Zdolal všetkých Talianov, Nemcov, Francúzov, ktorí sa pripravovali vo vynikajúcich podmienkach.

A o Vladovi Dzurillovi netreba diskutovať. Tri olympiády – tri medaily, najlepší brankár na Svetovom pohári a veľakrát aj záchranca Slovana, keď nám to nešlo."

Tkáč by volil Nepelu: „Bol to vynikajúci športovec. A jeho najväčším konkurentom by bol Janko Zachara, ktorý sa stále venuje športu, zasvätil mu celý život.“

Hlasujúci dali na prvé miesto štyri razy Nepelu i Tkáča (Nepela štyri razy druhý, Tkáč dvakrát), dva razy sa ocitol na prvom mieste Dzurilla i Moravcová, raz Mečíř, Štastný a Zachara.

Najlepšia desiatka v ankete Športovec storočia

1. Ondrej Nepela (krasokorčuľovanie) 120 b., 2. Anton Tkáč (dráhová cyklistika) 115, 3. Vladimír Dzurilla (hokej) 111, 4. Martina Moravcová (plávanie) 104, 5. Miloslav Mečíř (tenis) 85, 6. Peter Šťastný (hokej) 76, 7. Michal Martikán (vodný slalom) 71, 8. Jozef Pribilinec (atletika) 61, 9. Ján Zachara (box) 45, 10. Peter a Pavol Hochschornerovci (vodný slalom) 37.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ondrej Nepela #Anton Tkáč