Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zastrašovanie, nepokoje. MOV dal stopku Lukašenkovi i jeho synovi

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v pondelok vylúčil bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenko zo všetkých olympijských aktivít vrátane budúcoročných hier v Tokiu.

07.12.2020 20:09
Bielorusko Lukašenko Foto: ,
Alexandr Lukašenko.
debata (2)

Výbor tak urobil po tom, čo vyšetroval sťažnosti športovcov krajiny, ktorí čelia represáliám a zastrašovaniu.

Prezident MOV Thomas Bach uviedol po pondelňajšom zasadnutí správnej rady, že vedenie Bieloruského olympijského výboru (BOV) „primerane nechráni bieloruských športovcov pred politickou diskrimináciou“ v rámci športových organizácií v krajine.

Lukašenko viedol národný olympijský výbor 23 rokov, Bach oznámil, že MOV provizórne suspendoval aj jeho syna Viktora, ktorý je prvý viceprezident BOV.

Bielorusko sa zmieta v nepokojoch od vyhlásenia výsledkov augustových prezidentských volieb, po ktorých sa v krajine spustili masívne protesty proti Lukašenkovmu režimu. Ten použil proti protestujúcim tvrdé opatrenia.

Najlepší športovci 21. storočia (Marca) Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
100. Luka Dončič (Slovinsko, basketbal).

Ohrozený je aj štatút Bieloruska ako spoluorganizátora budúcoročných majstrovstiev sveta v hokeji, podľa Bacha sa o tom rozhodne v najbližších dňoch.

Lotyšsko, ako druhá hostiteľská krajina, sa od sporných volieb verejne dištancuje od spolupráce s Bieloruskom.

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) už taktiež „iniciovala postup“ proti bieloruskému funkcionárovi, ktorý sedí v jej predsedníctve, informoval Bach.

MOV chce naďalej podporovať bieloruských športovcov, ktorí sa pripravujú na budúcoročné hry v Tokiu, no financie zo štipendijných fondov bude vyplácať priamo im. Informovala agentúra AP.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Alexandr Lukašenko #Medzinárodný olympijský výbor