Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Moravcovej boľavé tajomstvo prekryli rolák i striebro

Aj po dvadsiatich rokoch mala sucho v krku. Pri audiozázname a pripomienke prvého strieborného finišu na olympiáde v Sydney musela niekoľkokrát nasucho prehltnúť.

18.09.2020 06:00
SR Šamorín šport SOŠV plávanie Moravcová Foto: ,
Martina Moravcová s kolekciou dvoch strieborných medailí z OH v Sydney 2000 (200 m voľný spôsob a 100 m motýlik) počas panelovej diskusie v spolupráci so Slovenským olympijským a športovým výborom (SOŠV) v priestoroch plavárne v Šamoríne.
debata

Slovenskej plaveckej legende Martine Moravcovej sa vynorili spomienky. Na vynikajúci finiš, na ohlušujúcu atmosféru, na obrovskú tortúru rok pred štartom Hier.

"Sú to krásne spomienky. Vžila som sa do toho. Sydney bolo jedno z najkrajších podujatí. Austrálčania plávaním žijú, je to pre nich šport číslo jeden.

Bolo to cítiť v skvelej atmosfére. Predtým som vyhrala rôzne medaily a prekonala svetové rekordy, ale až v Sydney som si na stupňoch víťazov poplakala," vravela Moravcová na stretnutí s médiami v Šamoríne.

Vo štvrtok to bolo presne 20 rokov od jej prvého cenného kovu na 100 metrov motýlik, v sobotu si rodáčka z Piešťan pripomenie okrúhle jubileum svojho druhého strieborného predstavenia – na 200 metrov kraul.

„A to mohli byť medaily aj tri, ale mala som zdravotné problémy,“ prezradila Moravcová jedno z viacerých tajomstiev.

Začala od nuly

To najväčšie necelý rok pred austrálskym športovým sviatkom ukrývala pod rolákom a liečila počas pobytu v Ľubochni.

Jedna z najväčších hviezd svetového plávania začala v roku 1999 nekontro­lovateľne slabnúť a chudnúť. Trvalo, kým experti prišli na to, že všetky ťažkosti spôsobilo autoimunitné ochorenie štítnej žľazy.

Na archívnej snímke z 16. decembra 2001... Foto: TASR/AP, MICHAEL SOHN
SR R2018 SR25 úspechy šport Slovensko Na archívnej snímke z 16. decembra 2001 slovenská plavkyňa Martina Moravcová oslavuje víťazstvo vo finále 200 metrov voľným spôsobom na majstrovstvách Európy v krátkom bazéne v belgických Antverpách.

„Rok pred olympiádou som ani nevedela, či budem schopná sa znova naštartovať. Našťastie to išlo veľmi rýchlo a dobrým smerom. Po polročnom výpadku som bola späť vo forme,“ vravela s typickým úsmevom.

Do smiechu a ani reči jej však niekoľko mesiacov pred olympiádou nebolo. Niekoľkonásobná držiteľka svetových rekordov či cenných kovov z vrcholných podujatí sa trápila aj na Veľkej cene Slovenska.

"Všetko zlé je na niečo dobré. Musela som začať od nuly, nemala som svalovú hmotu. Moje telo malo fyzický deficit, ale psychicky som sa cítila oddýchnutá.

Vždy je na športovca vyvíjaný enormný tlak. Ja som si prešla „strapatým rokom“ a mala som pokoj na duši. Tešila som sa, že mám šancu znova plávať," vysvetlila Moravcová.

Mohla mať aj tretiu medailu

Niektorí vrcholní plavci majú problémy s adrenalínom. Veľakrát bojujú s tým, že pred pretekmi nemôžu v noci či poobede zaspať. Moravcová však nemala žiaden spánkový deficit. „Spala som ako zabitá,“ smiala sa Moravcová.

Keby to šlo, zmenila by 17. a 19 septembra 2000 niečo?

"Pri prvej medaile by som inak neurobila nič. Inge de Bruijnová bola ďaleko pred nami všetkými. Pri druhej som mohla lepšie zareagovať na tretej päťdesiatke. Obe disciplíny som plávala v druhej dráhe.

Martina Moravcová. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Martina Moravcová Martina Moravcová.

Na víťazku Susie O'Neillovú som nevidela, lebo som dýchala na opačnú stranu. Ušla mi viac, ako by mala. Keby som mala vyššie tempo, v závere by to bolo lepšie. Strata osem stotín sekundy by sa možno zmenila na zlato," doplnila Moravcová.

Štyridsaťštyriročná ikona mohla zabojovať aj o tretí cenný kov. Z piatej priečky to k bronzovej medaile nakoniec nebolo ďaleko, lenže Moravcová na krauliarsku stovku opäť prišla s ťažkosťami.

"Mala som problémy, ktoré pravidelne majú všetky ženy. Znášala som ich veľmi ťažko, niekedy som počas nich končila v nemocnici na infúziách. Takýto nešťastný deň sa mi prihodil aj vtedy. Ráno som nevedela vstať na nohy.

Poprosila som lekárov, aby ma niečím „nadopovali,“ aby som sa vôbec mohla dostaviť na štart. Nebyť tohto, možno by preteky vyzerali inak a votrela by som sa na stupne víťazov aj do tretice," uzavrela Moravcová.

Zápalková škatuľka, otec ako votrelec. Rodičia sa vynašli

Uspieť bez rodičov? Na Slovensku takmer nemožné.

Svoje o tom vie aj Martina Moravcová. Hovorí sa o nej, že okrem talentu zdedila po mame a otcovi aj buldodžiu povahu, nezlomnú vôľu a chuť pracovať.

Na olympiádu do Barcelony 1992 ani o štyri roky do Atlanty necestovali. Do tretice sa však dočkali a v Sydney videli svoju dcéru zažiariť naplno.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Summer in Jasna. Swimming and improving. #waterlovers #grandhoteljasna #activesummer

Príspevok, ktorý zdieľa Martina Moravcová (@martinamoravcova_swimmer),

Kto však čakal jednoduchý priebeh pred dvomi striebornými happyendmi, mýli sa. Okrem toho, že kryli Moravcovej medicínsky zákrok, počas ktorého Martine odstránili štítnu žľazu, rodičia takmer prepásli dvoje najslávnejśích pretekov slovenskej ikony.

„Mesiace sme tajili, že Martina mala operáciu. Klamala som a zatĺkala. Boli sme na rekonvalescencii v Ľubochni. Aby to nebolo také nápadné, bola som hospitalizovaná aj ja. V lete chodila po letisku v roláku, nik nevedel prečo. Hlavu točila pomaly, ako keby mala seknutý krk. Dokonca ani Martinina babka nevedela, že bola na operácii,“ priznala Darina Moravcová.

Je tradíciou, že rodinní príslušníci pretekárov majú počas vrcholných podujatí VIP miesta, aby si ich mohli vychutnať. V Sydney to však manželia Moravcovci nemali jednoduché.

„S manželom sme mali vstupenky niekde vysoko a bazén, v ktorom mala plávať Martina, sa mi zdal ako zápalková škatuľka. Odmietla som tam sedieť. Pri druhom striebre sa mi nakoniec podarilo dostať sa na komentátorské stanovište. Manžel bol ešte šikovnejší,“ smiala sa Darina Moravcová.

Jej muž Karol pôsobil ako rozhodca Medzinárodnej plaveckej federácie, čo šikovne využil. Druhý medailový úspech sledoval uprostred holandského tímu.

„Bol to zázrak. Keď Martina vyhrala druhú medailu, tak na ňu zapískal. Zaregistrovala to a rozbehla sa k nemu. Bol to prúser, lebo všetky kamery sledovali, ako sa obaja objímajú a zistili, že Holanďania tam majú votrelca. Potom ho vyviedli preč, ale už mu to bolo jedno,“ doplnila Darina Moravcová.

Ako sa bez oprávenia dostal až do centra diania? Jazykom…

„Poznal sa s kadekým, k bazénu sa "prekecal.“ Najskôr sa rozprával s hlavným arbitrom pretekov a ten ho vyviedol bližšie k cieľu. Neskôr prehodil pár slov s ďalším človekom, ktorý ho priviedol až k hlavnému bazénu. Mal veľké šťastie," uzavrela Martina Moravcová.

debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #Martina Moravcová #SOŠV