Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusko sa nikdy nepoučí, tvrdí Rodčenkov. Vyzval na úplný zákaz jeho štartu na OH

Bývalý šéf ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA) Grigorij Rodčenkov uviedol, že žiadny ruský športovec by nemal dostať povolenie zúčastniť sa na olympijských hrách.

27.07.2020 15:21
Ruský olympijský výbor Foto: ,
Sídlo Ruského olympijského výboru v Moskve.
debata (111)

Svetová antidopingová agentúra (WADA) v decembri zakázala Rusku na štyri roky účasť na významných svetových športových udalostiach, vrátane OH v Tokiu v roku 2020 a futbalových MS v Katare v roku 2022 v dôsledku zmanipulovaných údajov o dopingu. Rusko sa odvolalo voči zákazu na Športovom arbitrážnom súde (CAS).

Niektorí ruskí športovci však budú mať možnosť súťažiť na budúcoročných hrách v Japonsku pod neutrálnou vlajkou, ale iba vtedy, ak preukážu, že nie sú súčasťou štátom podporovaného dopingového programu.

Rodčenkov však vyzval v rozhovore s BBC na úplný zákaz: "Mal by to byť absolútny zákaz bez akýchkoľvek ospravedlnení alebo priznaní športovcov. Rovnaký personál, ktorý pašoval a vymieňal vzorky počas ZOH v Soči, falšoval všetku dokumentáciu.

Bol to progres v každodennom falšovaní týchto údajov. Je to neuveriteľný podvod nevysloviteľných rozmerov. Ukazuje to, že sa táto krajina nikdy nepoučí."

Rusko obvinenia opakovane odmietlo a tvrdí, že štvorročná sankcia je politicky motivovaná. Odvolanie si bude môcť CAS vypočuť v novembri.

Najväčšie dopingové škandály v histórii športu Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Alberto Contador (Španielsko/cyklistika) -...

Rodčenkov, ktorý žije v USA pod novou identitou, napísal autobiografiu, ktorá vyjde tento týždeň.

Kniha obsahuje pozoruhodné tvrdenie, že Sovietsky zväz bojkotoval olympijské hry v roku 1984 v Los Angeles, pretože ruskí predstavitelia sa obávali, že bude odhalený ich doping.

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Grigorij Rodčenkov #ruský doping