Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čechove varovania nebrali vážne. Tínedžer Martikán šokoval svet

Rieky Toccoa a Ocoee nielenže kopírujú hranicu amerických štátov Georgia a Tennessee. Viac ako 150 kilometrový dlhý a divoký tok lemuje aj slovenskú športovú históriu. Dnes je to totiž presne 24 rokov odvtedy, čo na nej vodný slalomár Michal Martikán vyjazdil historicky prvú zlatú medailu pre Slovensko v ére samostatnosti na OH v Atlante 1996.

27.07.2020 06:00
Michal Martikán Foto:
Víťaz OH 1996 v Atlante Michal Martikán po príchode na Slovensko.
debata (3)

Nevysoký Slovák sa dostal do reprezentácie už v roku 1993 ako 14-ročný. Hoci na prvé veľké preteky do Talianska nemohol nastúpiť – bol primladý – vynahradil si to o dva roky neskôr.

V Nottinghame prepisoval dejiny vodného slalomu po prvýkrát. Bronz z neho urobil najmladšieho medailistu majstrovstiev sve­ta.

Ba čo viac, rok pred Hrami vyhral na olympijskom kanáli v Atlante preteky Svetového pohára. Experti nedbali na to, že v čase športového sviatku mal len čerstvých sedemnásť a proti sebe skúsených harcovníkov z Česka, Francúzska, Poľska či Nemecka. Zaradili ho k ašpirantom na cenné kovy.

"Je akoby zžitý s vodou. Trávi na nej hodiny a získava ohromný cit,“ chválil mladého Slováka pred olympiádou v Atlante 1996 Lukáš Pollert.

Český kanoista bol azda najväčším favoritom na zisk druhej zlatej medaily spod piatich kruhov. Obhajobu mu však nečakane prekazil Martikán.

V dnešnej dobe sa finále céjednotiek jazdieva na jedinú jazdu. Hop alebo trop – dalo by sa povedať. Predtým sa sčítavali časy dvoch jázd. V Atlante zasa platilo, že pretekárovi vyberú lepší čas z dvoch kôl. To bolo Martikánovo šťastie.

V prvom síce rodák z Liptovského Mikuláša predviedol ako jeden z mála – z 30 štartujúcich sa to podarilo iba 5 singlekanoistom – bezchybnú jazdu.

Aj napriek úspešnému vyvarovaniu sa päťsekundovej penalizácii (dnes je dotyk s bránkou trestaný dvomi) mal až šiesty najrýchlejší čas.

Ani v druhom kole to dlho na zlatú bodku nevyzeralo. Po prvom i druhom medzičase bol Martikán na 5. priečke.

"Michal sa však zlepšil oproti prvej jazde o deväť priečok a viac ako tri sekundy. Pridáva a pridáva,“ hlásil komentátor Slovenskej televízie.

Nemýlil sa. Martikán záverečnú tretinu trate doslova preletel. Síce po bránke č. 24 – poslednej protivodnej – zatínal zuby a ťažko skrýval, že má toho už tak akurát, do finišu dal všetko.

Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Michal... Foto: TASR, Martin Baumann
Michal Martikán Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Michal Martikán.

Čas 151,03 sekundy – o priepastných 9,85 sekundy lepší, ako dosiahol v prvej – bol predzvesťou veľkého výsledku. Už po dojazde bolo jasné, že Martikán získa minimálne bronz.

Na štarte už totiž boli len Francúz Emmanuel Brugvin a Pollert. Nie div, že Martikána v cieli premohli emócie.

"Pozrite sa, Miško Martikán tomu nemôže uveriť. Slzy radosti sa miešajú s kvapkami vody,“ oznamoval komentátor STV po ich dojazde meno nového olympijského šampióna.

Nikto z 30-členného poľa už nejazdí na vrcholnej úrovni. Martikán v máji oslávil 41. rokov, ale na športový dôchodok nemyslí. V hlave má šiestu olympiádu a aj šiesty cenný kov. Ako si spomína na ten prvý?

"Prvá je vždy prvá. Je to najcennejšia medaila, akú som kedy získal Vynárajú sa mi na Atlantu krásne spomienky. Voda bola divoká, ťažko by tam postavili ľahkú trať.

To mi vždy vyhovovalo, hoci momentálne občas na pretekoch stavajú detskú trať,“ spomínal pre Pravdu Martikán.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Martikán #Lukáš Pollert #OH 1996 v Atlante