Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čelila výkyvom teplôt, našli ju po 11 hodinách. Ukrajinská ultrabežkyňa zomrela

Volali ju Železná Lady. Bola úspešnou ultramaratónskou bežkyňou, členkou ukrajinského tímu na 24-hodinových podujatiach. Vlani vyhrala extrémne preteky v Moldavsku a v Kyjeve.

18.06.2020 21:57
debata (1)

"Verte vo svoje sily a nikoho nepočúvajte. Ak chcete bežať, bežte! Aj keď sa niečo pokazí, aspoň ste to skúsili,“ povedala v jednom z rozhovorov.

Slová, z ktorých mrazí. Veľká vášeň sa pre Jekaterinu Kaťuščevovú stala osudnou. Pred niekoľkými dňami zomrela vo veku 33 rokov. Po kolapse na trati 42-míľového (približne 67,6 km) supermaratónu ležala dlhé hodiny na jednom mieste, kým ju našla polícia.

Tragická udalosť sa odohrala počas mimoriadne náročných pretekov v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny. Kaťuščevovej prišlo zle, na následky úpalu a dehydratácie v 40-stupňových horúčavách skolabovala. Jej telo zažilo veľký výkyv, keďže v noci, keď bola v bezvedomí, teplota klesla.

„Organizátori si všimli jej zmiznutie po tom, ako ostatní pretekári dorazili do cieľa. Začali pátrenie v terénnom automobile, pomáhali aj niekoľkí cyklisti a dobrovoľníci,“ povedal bežec Igor Miško.

Špekulovalo sa aj o tom, že ju uniesli, čo sa napokon nepotvrdilo.

Polícia ju našla po 11 hodinách nadránom vďaka signálu z jej mobilného telefónu. Nachádzala sa necelých 10 kilometrov od cieľa a bola vo vážnom stave. Po príchode do nemocnice sa zlepšil a dávali jej šance na prežitie, no zakrátko utrpela vážnu mozgovú príhodu, ktorej podľahla.

Ako píše Daily Mail, jeden z organizátorov označil preteky pri ústí rieky Veľký Kujalnik neďaleko Čierneho mora za pekelné a nemilosrdné.

„Niektoré miesta pripomínajú džungľu, na trati sú močiare, tŕstie, kamene, strmé stúpania a klesania. Ústie rieky je nekonečné, slnko nemilosrdné, soľ máte na každom centimetri vášho tela. Ťažko sa vám dýcha a cítite vlastný pulz,“ opísala vyčerpávajúce podmienky organizátorka Irina Dašková.

Na Kaťuščevovú nezabudne ani Nadeem Khan, prezident Medzinárodnej asociácie ultrabežcov (IAU): "Bola jednou z najlepších ultra športocov ukrajinského národného tímu, nikdy nevynechala možnosť hrdo reprezentovať svoju krajinu na majstrovstvách IAU.

Vždy sme sa mohli spoľahnúť na jej drsnosť a odhodlanie. Bola nielen športovcom, ale aj dobrým priateľom. Jej usmiata tvár nám bude na podujatiach chýbať. Odpočívaj v pokoji."

Najlepší športovci 21. storočia (Marca) Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
100. Luka Dončič (Slovinsko, basketbal).
1 debata chyba
Viac na túto tému: #ultramaratón #Jekaterina Kaťuščevová