Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vzbura školáčok. Už ich nebaví prehrávať s transgender súperkami

Rodiny troch amerických študentiek, ktoré reprezentujú svoje stredné školy v behu na stredne dlhých tratiach, podali federálnu žalobu, ktorej cieľom je zakázať transgender športovcom v štáte Connecticut účasť na dievčenských súťažiach.

13.06.2020 16:12
Terry Millerová Foto: ,
Momentka zo 7. februára 2019. Terry Millerová vyhráva šprint na 55 metrov pred Andrayou Yearwoodovou (vľavo).
debata (140)

Selinu Soulovú, Chelsea Mitchellovú, a Alannu Smithovú zastupuje konzervatívna nezisková organizácia Alliance Defending Freedom. Tá tvrdí, že transgender športovci pripravili dievčatá o množstvo titulov a štipendium na univerzite.

„Lebo z psychického aj fyzického hľadiska poznáme výsledok už pred začiatkom pretekov,“ uviedla Smithová, ktorá je dcérou niekdajšieho bejzbalového hráča Lee Smitha.

„Táto biologická nespravodlivosť nezmizne, pretože niekto verí v rodovú identitu. Všetky dievčatá si zaslúžia šancu súťažiť za rovnakých podmienok,“ dodala.

Súd sa zameriaval predovšetkým na dve transšportovkyne – Terry Millerovú a Andrayu Yearwoodovú, ktoré tieto stredoškolské súťaže spravidla vyhrávajú.

Obe atlétky dôrazne bránia svoje právo na účasť na dievčenských podujatiach.

„Vo všetkých aspektoch svojho života som čelila diskriminácii a už viac nechcem mlčať,“ uviedla Millerová. „Som dievča a som bežkyňa. Zúčastňujem sa na podujatiach rovnako ako moje rovesníčky. Je nespravodlivé a zároveň bolestivé, že moje víťazstvá sú neustále napádané a moja tvrdá práca ignorovaná,“ dodala.

Yearwoodová zasa povedala, že ju zasiahli snahy vymazať jej úspechy.

Najslávnejší LGBTI športovci Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Nemecký futbalista Thomas Hitzlsperger.

„Nikdy neprestanem byť sama sebou!“ uviedla vo svojom vyhlásení. „Nikdy neprestanem bežať! Dúfam, že ďalšia generácia trans-mládeže nebude musieť bojovať v bitkách, ktoré musím zvádzať. Chcem, aby keď uspejú, boli oslavované, nie démonizované. Bojujem za ďalšiu generáciu,“ poznamenala.

„Nútiť dievčatá, aby sa stali iba divákmi vo svojich vlastných športoch, je úplne v rozpore s federálnym zákonom, ktorý má vytvárať rovnaké príležitosti pre ženy vo vzdelávaní a atletike,“ uviedla právnička Christiana Holcombová. „Zásady spoločnosti v štáte Connecticut porušujú tento zákon,“ dodala.

Asociácia škôl v Connecticute tvrdí, že jej politika sa riadi štátnym antidiskriminačným zákonom, ktorý hovorí, že so študentmi sa musí v škole zaobchádzať podľa pohlavia, s ktorým sa stotožňujú.

Situácia je nasledovná: keď tri žalobkyne súťažili proti Millerovej a Yearwoodovej, spravidla prehrali.

„Nesnívame o treťom mieste, ale o víťazstve. Spravodlivom víťazstve,“ povedala Mitchellová. „Všetko, čo požadujeme, je spravodlivá šanca,“ dodala.

Connecticut je jedným zo 17 štátov, ktoré v roku 2019 umožnili športovcom stredných škôl súťažiť bez obmedzení. Osem štátov malo obmedzenia, ktoré sťažujú trans-športovcom súťažiť počas školy tým, že požadujú, aby súťažili pod rodom na svojich rodných listoch.

Yearwoodová a Millerová sa bránia, že obe sa aktuálne stále nachádzajú iba v procese prechodu na nové pohlavie.

Medzitým už štát Connecticut obdržal aj rozhodnutie. Píše sa v ňom, že porušuje občianske práva športovcov, ktorí sa vždy identifikovali ako ženy. V 45-stranovej správe to tvrdí americké ministerstvo školstva.

140 debata chyba
Viac na túto tému: #transgender #Terry Millerová