Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Nevídané gesto. NFL ukázala Trumpovi prostredník

Roky bola symbolom rasovej nerovnoprávnosti v USA. Skupina černochov sa naháňa za šiškou, riskuje nebezpečné zranenia či poškodenia mozgu. A to len preto, aby vyvolená skupina bielych majiteľov mala ešte viac peňazí.

08.06.2020 16:16
Colin Kaepernick 1 Year Later Football NFL Foto: ,
Colin Kaepernick (v strede) pokľakol počas americkej hymny pred štyrmi rokmi. Odvtedy je bez práce.
debata (9)

Národná liga amerického futbalu (NFL) stojí na rázcestí. Násilná smrť člena afroamerickej komunity Georga Floyda, ktorá rozpútala vlnu protestov po celej krajine, ju donútila k zmene rétoriky.

„Sme presvedčení, že na živote černochov záleží. Urobili sme chybu, mali sme viac načúvať našim hráčom. Každý má právo na vyjadrenie názoru a nenásilný protest,“ vyhlásil komisár NFL Roger Goodell.

Liga bez černochov

Americký futbal si dlhodobo pestuje imidž športu, ktorí hrajú len patrioti a „tí praví Američania.“ V dvadsiatych rokoch minulého storočia, keď liga začala písať svoju históriu, boli pevnou súčasťou každého tímu aj černosi.

Zmena nastala v roku 1934. Majitelia klubov uzavreli tichú dohodu, podľa ktorej prestali angažovať hráčov z afroamerickej komunity. Úzus vydržal dvanásť sezón.

Oficiálnym dôvodom malo byť tvrdenie, že tmaví športovci nedosahujú výkonnosť bielych kolegov.

„To bol samozrejme nezmysel. Každý vedel, že černosi môžu byť rovnako dobrí – ak nie lepší – športovci ako bieli. Majitelia klubov však nechceli, aby vznikali takéto rozdiely aj v najpopulárnejšom americkom športe,“ spomínal legendárny Kenny Washington.

Práve on sa stal prvým černošským hráčom v NFL. Šancu dostal v roku 1946, keď ho draftovali Los Angeles Rams. Medzi elitu sa dostal dlho po výnimočnej kariére na univerzite.

„Poľovali na mňa najtvrdší obrancovia súpera. Nadávali mi do negrov a špinavých opíc. Vydržal som, pretože som vedel, že to robím pre budúce generácie,“ ozrejmil Washington, ktorý skonal v roku 1971.

Rebel Kaepernick

O takmer polstoročie neskôr musela liga riešiť problém s ďalším trucovitým černochom. Colin Kaepernick šokoval národ, keď pred zápasom pokľakol počas americkej hymny. Týmto gestom protestoval proti rasovej diskriminácii a policajnému násiliu voči menšinám.

Najlepšie zarábajúci športovci podľa Forbesu Fotogaléria - 51 fotiek Všetky fotky
50. Paul Pogba (Fran./futbal/28,5 mil. USD).

"Hymne a vlajke štátu, ktorý utláča čiernych ľudí a ľudí s inou farbou pleti, nepreukážem rešpekt. Na uliciach pribúdajú mŕtvoly a vinníci zostávajú na slobode,“ vyhlásil quarterback San Francisca 49ers pred štyrmi rokmi.

Konzervatívni Američania, prevažne z radov republikánov, ho zasypali spŕškou nadávok. Pre mnohých bol vyvrheľom, ktorý zneuctil národné symboly.

Pridal sa aj prezident Donald Trump. Hráčov, ktorí nasledovali Kaepernickov príklad, označil za bastardov.

Prezident mal doteraz medzi majiteľmi klubov NFL veľkú podporu. Viacerí z nich mu poskytli milióny dolárov na predvolebnú kampaň. Aj preto sa cítil silný a sebavedomý vo vyhláseniach na tému americký futbal vs. rasizmus.

Majitelia podľahli Trumpovmu tlaku natoľko, že Kaepernick je doteraz bez práce. Žiadny tím mu neponúkol zmluvu napriek tomu, že stále patrí medzi nadpriemerných rozohrávačov.

Komisár NFL Roger Goodell pred finále... Foto: SITA/AP, David J. Phillip
Goodell Komisár NFL Roger Goodell pred finále Superbowlu 2020.

Na živote černochov záleží

Súhlas s prezidentovou rétorikou, v ktorej sa oháňa národnými symbolmi a démonizuje právo na nenásilný protest, sa NFL vypomstil. Liga stratila sponzorov, pokles zaznamenali aj čísla televíznej sledovanosti.

Goodell sa teraz snaží napraviť zameškané. Hoci sa Kaepernickovi neospravedlnil, dokázal povedať vetu, ktorú Trump nie je schopný vysloviť:

Na živote černochov záleží (po anglicky Black Lives Matter, čo je hlavné heslo celonárodných protestov).

Zámorské médiá označili preslov komisára NFL za revolučný počin. Prvýkrát sa názorovo postavil hlave štátu, ktorá brala profiligu ako verného spojenca.

„NFL ukázala Trumpovi prostredník. Až budúcnosť ukáže, či to bolo len prázdne gesto alebo relevantný postoj s výhľadom na ďalšie roky,“ napísal v komentári britský Guardian.

Výzva na zmenu spoločenského postoja NFL prišla predovšetkým zvnútra. Goodell sa ozval po tom, ako ho k tomu vyzvali černošské hviezdy súťaže na čele s Patrickom Mahomesom a Odellom Beckhamom.

"Pred štyrmi rokmi sa Kaepernick odhodlal k tichému protestu, za ktorý ho mnohí pranierovali. Nič sa nezmenilo a počet mŕtvych rastie.

Pokľaknutie počas hymny neznamená neúctu voči krajine. Protestujúci ukazujú lásku k spoločnosti, ktorá potrebuje zmenu na to, aby sa stala lepšou," zdôraznil Mahomes.

Hviezdne krásky na cenách NFL v Amerike Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Hráč NFL Russell Wilson a jeho tehotná manželka...
9 debata chyba
Viac na túto tému: #americký futbal #Donald Trump #NFL #George Floyd