Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Iba skromne. Japonci hlásia, že olympiáda bude úplne odlišná

Realita budúcoročných olympijských hier v Tokiu môže byť poriadne odlišná od tých predchádzajúcich v modernej ére 21. storočia.

04.06.2020 15:00
Tokio 2020 Foto: ,
V Japonsku sa toto leto olympiáda konať nebude.
debata

Divákov a j športovcov môže byť reálne menej ako sa pôvodne očakávalo a japonskí daňoví poplatníci výrazne pocítia ročné oneskorenie, ktoré budú musieť zaplatiť z vlastných vreciek. Hovorí sa aj o miliardách dolárov. To všetko spôsobila pandémia koronavírusu, ktorej následky výrazne pocíti Medzinárodný olympijský výbor ako aj japonskí organizátori.

Prezident MOV Thomas Bach v niekoľkých nedávnych rozhovoroch naznačil aj možnosť prázdnych hľadísk na štadiónoch a športových halách, tvrdú karanténu či pravidelné testovanie športovcov na ochorenie COVID-19.

„Bude to stáť veľa peňazí, ale skutočný problém je 15 400 športovcov vrátane paralympionikov, ich početné realizačné tímy, obrovské číslo zástupcov médií a tiež asi 80 000 dobrovoľní­kov,“ naznačil člen MOV John Coates, ktorý dohliada na presun hier z roku 2020 na 2021.

Znamená to, že organizačný výbor OH v Tokiu sa reálne zaoberá znížením počtu účastníkov a tiež testovaním nielen športovcov a členov ich tímov, ale aj fanúšikov a všetkého obslužného personálu. „Máme to v pláne, ale dlhodobé plánovanie v súvislosti s dopadmi koronakrízy vlastne ani nie je možné. Budeme musieť improvizovať,“ tvrdia Japonci.

Japonské médiá zverejnili vo štvrtok niekoľko verzií toho, ako budú vyzerať OH 2021 v Tokiu. Všetky sa zhodujú v tom, že oproti pôvodnej verzii budú „Zmenšené, zjednodušené a celkovo zoštíhlené a veľmi odlišné…“

Najkrajšie slovenské športovkyne Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová - zjazdové lyžovanie.

Šéf organizačného výboru Toširo Muto je otvorený znižovaniu nákladov, čo by však išlo ruka v ruke so zhoršením úrovne služieb. Guvernérka Tokia Juriko Koikeová v tejto súvislosti vyhlásila: „Budeme sa snažiť konať tak, aby sme všetko zefektívnili a zjednodušili. Potrebujeme však súhlas od verejnosti, najmä obyvateľov Tokia a Japoncov.“

Veľký boj sa zrejme bude odvíjať na platforme vstupeniek. Organizačný výbor má z ich predaja naplánovaný príjem minimálne 800 miliónov dolárov a bude len veľmi ťažké vzdať sa časti týchto „hotových“ peňazí.

„Rozumieme tomu, že opatrenia voči ochoreniu COVID-19 budú dôležitá súčasť našich plánov pri príprave hier. Podrobnejšie však budeme túto tému preberať až na jeseň tohto roku,“ vyhlásil hovorca organizačného výboru Masa Takaja.

Rovnako ako ďalšie krajiny, aj Japonsko bude čeliť mohutnej hospodárskej recesii vyvolanej pandémiou koronavírusu. A keďže zvýšené náklady z ročného oneskorenia OH v Tokiu sa odhadujú na 2 – 6 mld. dolárov, ponúka sa otázka, či to nezruinuje časť japonskej ekonomiky.

Japonci do svojej prvej verzie hier, ktorá sa v lete 2020 s určitosťou neuskutoční, vložili 12,6 mld. dolárov. Podľa vládneho auditu však môže byť táto suma až dvojnásobná. S výnimkou 5,6 ml. dolárov sú to všetko verejné zdroje financovania.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Tokio 2020 #koronavírus