Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Od rolexiek k Mercedesu. Federer na staré kolená vládne boháčom

To, čo si zarobia na turnajoch, môžu byť neraz iba omrvinky. Miliónové omrvinky. Roger Federer je podľa magazínu Forbes najbohatším športovcom na svete. Je vôbec prvým tenistom v histórii, ktorý sa usadil na čele milionárskeho rebríčka.

03.06.2020 20:36
debata
Roger Federer. Foto: SITA/AP, Andy Brownbill
Roger Federer Roger Federer.

A pritom uplynulý rok nebol ani zďaleka najlepším v jeho kariére. Vyhral síce 52 zápasov, zdolaný odchádzal iba v desiatich prípadoch, ale na viac, ako finále Wimbledonu, mu to aj tak nestačilo.

Skok k rolexkám

Šport a peniaze idú ruka v ruke, no aj tak si – svojím spôsobom – žijú vlastným životom. V renkingu tretí Federer totiž svojich konkurentov vo svete financií valcuje.

Za uplynulý rok si na turnajoch zarobil 8,7 milióna amerických dolárov – bol tretí po Nadalovi (16,4) a Djokovičovi (13,4). Jeho majetok však narástol niekoľkonásobne viac. Vďaka lukratívnym sponzorským zmluvám s Uniqlo, Credit Suisse alebo Mercedes-Benz. Od nich mu pristálo na účte bezmála ďalších sto miliónov.

A tak rebríček najbohatších tenistov vyzerá nasledovne – Roger Federer a potom dlho, dlho nič… V prvej desiatke športovcov je z hráčov ATP iba on. A na chrbát sa mu pozerajú aj Cristiano Ronaldo s Lionelom Messim.

Okolo švajčiarskeho tenistu sa už roky pohybujú s malými obmenami tie isté značky. V roku 2003 podpísal zmluvu s výrobcom luxusných hodiniek Maurice Lacroix. Dohoda bola už na stole, keď sa do hry priplietol Rolex s – na vtedajšie časy – ohromujúcou čiastkou pätnásť miliónov USD. A tak Federer preskočil na opačný breh.

Najlepšie zarábajúci športovci podľa Forbesu Fotogaléria - 51 fotiek Všetky fotky
50. Paul Pogba (Fran./futbal/28,5 mil. USD).

Bazilejčan je zároveň aj tvárou druhej najväčšej švajčiarskej banky Credit Suisse či renomovaného výrobcu áut Mercedes. Nemci mu platia päť miliónov dolárov ročne a zároveň zásobujú prémiovými novinkami. Luxusné vozidlá má spravidla v garáži skôr, ako sa vôbec dostanú na trh.

Ak ide o sponzorov, dvojkou je aktuálna svetová 31-ka Kei Nišikori…

Japonec je na okruhu akýmsi unikátom – hráčom, ktorý sa vymyká zákonom, ktoré roky rokúce vládnu v kolotoči ATP. Jeho úspech nie je závislý iba od počtu trofejí či hviezdnych skalpov, podmieňuje ho aj pôvod. V krajine, kde sa narodil, sa jeho popularita dotýka nebies.

Čo ste o Federerovi možno nevedeli Fotogaléria - 42 fotiek Všetky fotky
Roger Federer, azda najpopulárnejšia tenisová...

Štedrí Japonci

Jedna vec sú príjmy z výhier, druhá z reklamy. Nišikori je doma taký slávny a jeho rodná krajina natoľko ekonomicky vyspelá, že zarába viac ako tí najlepší. Nevyhral síce 20 grandslamových titulov ako Federer, ani 19 ako Rafael Nadal – v jeho kolónke naďalej svieti nula – ale na účet mu za posledný rok aj tak pribudlo od sponzorov 33 miliónov. Djokovičovi 30 a Nadalovi 26.

Keď sme už pri Japonsku. Medzi tenisovú smotánku sa dostala aj Naomi Osaková. Dohromady zarobila 37 miliónov. V príjmoch dokonca prekonala aj legendárnu Serenu Williamsovú. Obe sa dostali medzi sto najbohatších športovcov na svete.

Naomi Osaková prekonala v príjmoch aj Serenu... Foto: SITA/AP, Andy Wong
Naomi Osaková Naomi Osaková prekonala v príjmoch aj Serenu Williamsovú.

Mimochodom, v elitnej stovke Forbsu nájdete 35 basketbalistov z NBA, 31 hráčov amerického futbalu z NFL, 14 futbalistov, šesť tenistov, štyroch golfistov a boxerov a troch pretekárov F1. Po jednom zástupcovi majú MMA, bejzbal a kriket. Dohromady si prilepšili o 3,6 miliardy.

Podľa všetkých predpovedí nadchádzajúce mesiace a možno i roky už nebudú voči športovcom také štedré. Ich príjmy klesli pre odložené či zrušené udalosti v dôsledku pandémie. Len Ronaldo s Messim stratili spoločne oproti predchádzajúcemu roku 28 miliónov.

Najlepšie zarábajúci tenisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Sloane Stephensová - 9,6 milióna dolárov...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Forbes #Roger Federer