Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Športový svet opäť povstal proti rasizmu a násiliu

Nastal čas hovoriť o veciach, o ktorých už nemôžeme dlhšie mlčať. Nikto by nemal žiť v strachu a stave pretrvávajúcej nespravodlivosti, ktorej musia čeliť zástupcovia komunít odlišnej farby pleti v USA i po celom svete.

31.05.2020 18:33
debata (28)
Aj Cori Gauffová využila svoj hlas na boj proti... Foto: SITA/AP, Patrick Semansky
Cori Gauffová Aj Cori Gauffová využila svoj hlas na boj proti rasizmu.

Slová z príspevku Zdena Cháru na sociálnej sieti sú jasným znamením, že násilná smrť afroamerického občana Georga Floyda pobúrila nielen amerických športovcov tmavej pleti.

Aj kapitán hokejistov Bostonu Bruins sa pridal k celosvetovej výzve na ukončenie rasizmu a násilia na menšinách. Športovci si zvolili nenásilnú formu protestu, čo sa nedá povedať o tisíckach ľudí po celej Amerike.

Prosím, nechcem zomrieť

Videozáznam zo zatýkania Floyda, ktorý prišiel o život po zásahu mužov zákona v Minneapolise, obletel svet. Štyria policajti ho spacifikovali po tom, ako sa snažil utiecť s menším obsahom falošných peňazí.

Nebol ozbrojený, neprejavoval známky násilia. Členovia privolanej hliadky ho napriek tomu strhli na zem, spútali a jeden z nich mu kolenom kľačal na krku. Nie krátko, ale viac ako päť minút.

„Nemôžem dýchať. Prosím, nechcem zomrieť,“ chrčal na zemi bezmocný Floyd. Keďže sa mu zhoršil zdravotný stav, policajti zavolali záchranku. Zomrel počas prevozu do nemocnice.

Ďalšia zbytočná smrť príslušníka afroamerickej komunity vyvolala vlnu protestov. Nielen pokojných, ale aj násilných. V Minneapolise počas víkendu horeli budovy, autá, rabovali sa obchody.

Basketbalová superhviezda LeBron James. Foto: SITA/AP, Rich Pedroncelli
LeBron James Basketbalová superhviezda LeBron James.

Ľudia vyšli do ulíc aj v iných mestách USA, spomienková akcia na počesť Floyda sa konala aj v Berlíne. Keďže profesionálne súťaže v zámorí majú kvôli koronakríze vynútenú pauzu, športovci využili na protest sociálne siete.

Som ďalšia na rade?

Avšak nezostalo len pri tom. Stephen Jackson patril počas kariéry medzi basketbalistov, ktorí v NBA zanechali výraznejšiu stopu. V najlepšej lige sveta odohral 14 sezón, v roku 2003 sa ako člen San Antonia Spurs tešil z majstrovského titulu.

S Floydom vyrastali spolu v Houstone. Hoci sa ich cesty neskôr rozišli, Jackson ho v príhovore, ktorý adresoval početnému davu na protestnej akcii pred radnicou v Minneapolise, označil za priateľa.

„Nedopustím, aby polícia znevážila Georgov charakter a osobnosť. Muži zákona by nás mali ochraňovať, ale nie bezdôvodne zabíjať. Mala táto vražda zmysel? Ak umrie černoch, mnohým to neprekáža,“ vyhlásil Jackson.

Rozhorčenie nad tragickým incidentom vyjadrila väčšina prominentných športovcov tmavej pleti. Ozvali sa LeBron James, Lewis Hamilton či Lisa Leslieová.

S emotívnym videom vyrukovala tenisová hviezdička Coco Gauffová. Šestnásťročná tínedžerka nezvykne byť aktívna na sociálnych sieťach, ale tentoraz urobila výnimku.

„Som ďalšia na rade?“ pýta sa v príspevku, v ktorom drží ruky nad hlavou. Spomenie aj ďalšie mená černochov, ktorí zahynuli po neprimeranom zásahu polície. „Využívam svoj hlas v boji proti rasizmu. Použijete ten svoj?“ vyzýva vo videu.

Problém Kaepernick

Floydova smrť a hnev športovcov opäť otvorili kauzu Colin Kaepernick. Elitný hráč amerického futbalu pred štyrmi rokmi pokľakol počas americkej hymny. Týmto gestom protestoval proti rasovej diskriminácii a policajnému násiliu voči menšinám.

"Hymne a vlajke štátu, ktorý utláča čiernych ľudí a ľudí s inou farbou pleti, nepreukážem rešpekt. Na uliciach pribúdajú mŕtvoly a vinníci zostávajú na slobode,“ vyhlásil quarterback San Francisca 49ers.

Postupne ho napodobnili viacerí kolegovia, nielen z NFL. Na znak solidarity sa vtedy pripojili futbalisti Herthy Berlín, počas hymny pokľakli aj Slováci v jej drese Peter Pekarík a Ondrej Duda.

Protest amerických futbalistov zo San... Foto: SITA/AP, John Bazemore
Colin Kaepernick Protest amerických futbalistov zo San Francisca. Colin Kaepernick je v strede.

Kaepernickovo gesto rozhnevalo amerického prezidenta Donalda Trumpa. Protestujúcich atlétov označil za bastardov. Trumpova politika je naďalej tŕňom v oku viacerých športovcov. Kaepernick? Ten je doteraz bez práce. Majitelia klubov sa odmietli vzoprieť prezidentovmu názoru a talentovanému rozohrávačovi nik neponúkol zmluvu.

„Nikto to nepovie nahlas, ale každý pozná pravdu. Kaepernick má talent, charakter a vôľu, ale pre ligu je veľký problém. Protest proti systému je neakceptovateľný,“ reagoval politický analytik CNN Joe Lockhart, ktorý pred rokmi pôsobil vo funkcii viceprezidenta NFL pre komunikáciu a styk s médiami.

Kaepernick je naďalej vokálnym kritikom pomerov v USA. „Ak nenásilné správanie vedie k smrti nevinného človeka, vzbura je jediné riešenie,“ podporil nenásilné protesty v krajine.

Reakcie športovcov na smrť Georga Floyda

  • Giannis Antetokounmpo (basketbal): Čo je veľa, to je príliš! Nastal čas na zmenu.
  • Alex Morganová (futbal): Američania si zaslúžia rešpekt a úctu bez ohľadu na farbu pleti a vierovyznanie.
  • Blake Wheeler (hokej): Musíme sa postaviť na stranu černošskej komunity a zmeniť politiku v našej krajine.
  • Bradley Beal (basketbal): Svet nikdy nedospeje, ak nebudeme schopní pohodlne sa rozprávať o nepohodlných veciach.
  • Carson Wentz (am. futbal): Nekontrolovateľný rasizmus v našej krajine mi trhá srdce.
  • Evander Kane (hokej): Vrie vo mne krv! Policajti, ktorí majú na svedomí Floydovu smrť, musia čeliť spravodlivosti.

Thuram si kľakol

Francúzsky futbalista Marcus Thuram z bundesligovej Borussie Mönchengladbach podporil v nedeľu hnutie proti policajnému násiliu voči afroamerickej komunite v USA.

Marcus Thuram z Mönchengladbachu si po prvom... Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Marcus Thuram Marcus Thuram z Mönchengladbachu si po prvom góle do siete Unionu kľakol a podporil Afroameričanov.

Po prvom z dvoch svojich gólov do siete Unionu Berlín pri výhre 4:1 si kľakol na jedno koleno a sklonil hlavu.

„Toto nepotrebuje vysvetlenie,“ napísal klub k fotografii kľačiaceho Thurama na svojom twitterovom účte. (tasr)

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #rasizmus