Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Veľkorysý Federer pomáha Afrike, NBA sa vracia k tréningom

Aj v stredu sledujeme vplyv koronavírusu na aktuálne športové dianie.

06.05.2020 08:43 , aktualizované: 22:10
Martin Dúbravka Foto: ,
Martin Dúbravka.
debata

22.05: Rusko plánuje postupné obnovenie dopingových kontrol športovcov. Ruská antidopingová agentúra (RUSADA) by chcela testovanie spustiť koncom mája. Vedenie RUSADA už vypracovalo bezpečnostný manuál, podľa ktorého by sa postupovalo.

Testovanie v Rusku zastavili na konci marca po tom, čo vláda v niektorých častiach krajiny zaviedla obmedzenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

Ilustračná fotka. Foto: SITA/AP, Alexander Zemlianichenko
Russia Doping Ilustračná fotka.

„Teraz čakáme na odporúčanie Svetovej antidopingovej agentúry WADA. S testovaním by sme radi začali v závere mája,“ citovala agentúra AFP šéfa RUSADA Jurija Ganusa.

Dopingoví komisári budú musieť nosiť ochranné prostriedky, aby po obnovení testovania chránili seba i kontrolovaných športovcov.

21.01: Jeden z futbalistov FC Turín mal pozitívny test na koronavírus. Uviedlo to vedenie talianskeho klubu dva dni po tom, ako v Serii A obnovili tréningový proces.

Meno hráča nezverejnili, podľa predstaviteľov Turína však nevykazuje príznaky ochorenia COVID-19 a poputuje do karantény.

Najvyššiu taliansku súťaž prerušili 9. marca, do konca sezóny zostáva odohrať 12 kôl. Juventus Turín má na čele tabuľky náskok jedného bodu pred prekvapením sezóny Laziom Rím.

20.59: New Jersey Devils venujú 10.000 vstupeniek zdravotníkom pomáhajúcim v boji s pandémiou koronavírusu. Lístky poputujú členom RWJBarnabas – hlavného sponzora klubu zámorskej hokejovej NHL.

Brankár New Jersey Devils Keith Kinkaid (1)... Foto: SITA/AP, Ross D. Franklin
Devils Coyotes Hockey nhl hokej Brankár New Jersey Devils Keith Kinkaid (1) zasahuje pri pokuse Alexa Galchenyuka (17) z Arizony.

V New Jersey si chcú prostredníctvom sociálnych sieti uctiť zdravotníckych pracovníkov, ktorí v čase koronakrízy pracujú v prvej línii. Lekárom a sestrám sa prihovoria hráči, tréneri i členovia manažmentu Devils. Informovala o tom agentúra AP.

20.37: Basketbalisti zámorskej NBA budú môcť od piatka začať s individuálnym tréningom v oblastiach, v ktorých lokálne vlády pristúpili k uvoľneniu opatrení. Je to prvý krok na ceste k obnoveniu súťaže.

Profiligu prerušili 12. marca po tom, ako mal Rudy Gobert z Utahu Jazz pozitívny test na koronavírus.

„Sme nadšení, že sa aj v NBA začína blýskať na lepšie časy. Veľmi nám chýbajú súťažné zápasy aj kamarátstvo,“ citovala agentúra AFP slová Dennisa Lindseya, ktorý v Utahu zastáva post prezidenta pre basketbalové operácie.

20.10: Najvyššia srbská futbalová súťaž sa opäť rozbehne 30. mája. Ligu v marci prerušili pre pandémiu koronavírusu, do skončenia ročníka zostávajú odohrať štyri kolá.

Päť klubov vrátane Crvenej Zvezdy a Partizanu Belehradu chcelo, aby sa zachoval pôvodný formát súťaže aj s play off, no 11 bolo proti. Srbský pohár bude pokračovať 3. júna štvrťfinálovými zápasmi. Finále je na programe 24. júna.

19.30: Slovenskí plaveckí reprezentanti budú môcť v priebehu budúceho týždňa začať trénovať na bratislavských Pasienkoch. Hlavný hygienik SR Ján Mikas v stredu vyhovel žiadosti vedenia Slovenskej plaveckej federácie a súhlasil s otvorením 50 m bazéna pre potreby športovcov.

Prezident SPF Ivan Šulek privítal túto správu s veľkou radosťou. "Je skvelé, že naši najlepší bazénoví i diaľkoví plavci, vodní pólisti aj akvabely budú môcť po dvojmesačnej pauze opäť začať trénovať v bazéne.

Najlepší slovenský plavec Richard Nagy. Foto: SITA, Braňo Bibel
Richard Nagy Najlepší slovenský plavec Richard Nagy.

Hlavný hygienik mi vysvetlil, že v prvej fáze uvoľnenia opatrení prijatých na zamedzenie šírenia nového koronavírusu nebolo možné otvoriť bazén. Vtedy platili prísnejšie opatrenia, nedali sa používať sociálne zariadenia.

Teraz sme konečne dostali zelenú. Veľkú zásluhu má na tom aj Tomáš Klobučník, ktorý sa za otvorenie bazéna zasadzoval z pozície športovca," uviedol pre TASR Šulek s tým, že Pasienku sú najlacnejšou alternatívou.

18.22: Medzinárodná hokejová federácia IIHF po dnešnom zasadnutí Rady IIHF oznámila hostiteľským krajinám, že kvalifikácia na Zimné Olympijské hry 2022 v Pekingu sa presúva na rok 2021.

Dôvodom je situácia v Európe, ktorú spôsobila pandémia koronavírusu. Olympijská kvalifikácia sa zatiaľ presúva na termín 26.08.2021 až 29.08.2021.

17.06 Španielsku futbalovú ligu žien s najväčšou pravdepodobnosťou ukončia pre pandémiu koronavírusu. S návratom prišli predstavitelia Španielskej futbalovej federácie a schváliť by ho mali na štvrtkovom zasadnutí.

Titul by mali udeliť Barcelone, ktorá bola pred marcovým prerušením súťaže na čele tabuľky. Z ligy nik nezostúpi, v novej sezóne by do nej mali pribudnúť dvaja nováčikovia. Informovala o tom agentúra AP.

17.00: Švajčiarsky tenista Roger Federer venoval milión dolárov na pomoc Afrike v čase pandémie koronavírusu. Jeho nadácia pomôže 64.000 deťom a ich rodinám s dodávkami jedla. Väčšina škôl na africkom kontinente je pre pandémiu zatvorených.

Federerova nadácia sa angažuje vo viacerých projektoch v južnej časti Afriky – v JAR, Zambii, Botswane, Namíbii, Malawi či Zimbabwe. Počas 16-ročného obdobia pomohla 1,5 milióna deťom. Informovala o tom agentúra SID.

Roger Federer. Foto: SITA/AP, Dita Alangkara
Roger Federer Roger Federer.

16.27: V Belgicku sa až do 31. júla nemôžu konať žiadne športové podujatia. Oznámila to v stredu belgická premiérka Sophie Wilmesová, dôvodom je pandémia koronavírusu.

Vedenie Belgickej futbalovej ligy sa vyjadrilo, že bude nariadenie rešpektovať. Najvyššiu súťaž už v apríli predčasne ukončili a titul udelili tímu FC Bruggy, ktorý by mal reprezentovať krajinu v novom ročníku Ligy majstrov.

16.23: Najvyššiu nemeckú futbalovú súťaž by mali po pauze spôsobenej pandémiou koronavírusu obnoviť v polovici mája.

Reštart prvej i druhej bundesligy dostal zelenú po stredajšej videokonferencii nemeckej kancelárky Angely Merkelovej s premiérmi spolkových krajín.

László Bénes v drese Borussie Mönchengladbach. Foto: SITA/AP, Marius Becker
László Bénes László Bénes v drese Borussie Mönchengladbach.

Informovala o tom agentúra SID s odvolaním sa na správy viacerých nemeckých médií. „Bundesliga bude čoskoro opäť schopná pokračovať v sezóne,“ citovala Merkelovú agentúra DPA.

14.50: Najvyššia turecká futbalová súťaž bude po pauze zavinenej pandémiou nového koronavírusu pokračovať od 12. júna. V stredu to oznámila Turecká futbalová federácia (TFF).

Ligu pre rozšírenie nákazy prerušili 19. marca. „Dospeli sme k rozhodnutiu, že v profesionálnych súťažiach sa bude opäť hrať 12., 13. a 14. júna,“ povedal prezident TFF Nihat Özdemir podľa agentúry SID.

14.42: Nemecký futbalový klub FC Augsburg prijal ďalšie opatrenie v boji proti pandémii nového koronavírusu. V záujme bezpečnosti hráčov a ďalšieho personálu zaviedol pred vstupom do hlavnej budovy štadióna meranie telesnej teploty.

Pri vchode bude možné bezkontaktne naraz otestovať tri osoby, tolerancia bude 0,3 stupňa Celzia. Zvýšená teplota je jeden z najčastejších symptómov ochorenia COVID-19, merania budú prebiehať viackrát denne.

14.13:Chorvátsky futbalový zväz (HNS) chce po zlepšení situácie so šírením koronavírusu pokračovať v sezóne od soboty 30. mája.

Na tento deň naplánoval oba semifinálové súboje Chorvátskeho pohára, o týždeň neskôr (6. júna) by sa mohla naplno rozbehnúť aj ligová súťaž.

Návrh ešte musia schváliť príslušné orgány. Hráči a členovia realizačných tímov desiatich klubov najvyššej súťaže sa na základe prísnych hygienických opatrení budú podrobovať pravidelným testom.

Opatrením na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19 bude tiež vylúčenie verejnosti zo štadiónov. Nižšie súťaže v Chorvátsku nedohrajú.

14.09: Riaditeľ Australian Open pripustil možnosť, že pandémia koronavírusu spôsobí zrušenie budúcoročného grandslamového tenisového turnaja.

Sofia Keninová s víťaznou trofejou z Melbourne. Foto: SITA/AP, Lee Jin-man
Sofia Keninová Sofia Keninová s víťaznou trofejou z Melbourne.

„Najhorší scenár je, že v januári 2021 nebude Australian Open. Lepšia verzia je, že sa turnaj uskutoční, ale za prísnych hygienických opatrení a iba s austrálskymi fanúšikmi,“ citovala agentúra DPA riaditeľa turnaja Craiga Tileyho.

Tenisové podujatia pod hlavičkou ATP a WTA sú od polovice marca minimálne do 13. júla zrušené, neuskutoční sa ani prestížny Wimbledon.

13.29: Tohtoročná 103. edícia cyklistických pretekov Giro d'Italia odštartuje namiesto Budapešti v južnej časti Talianska. Informoval o tom riaditeľ podujatia Mauro Vegni s tým, že o dejisku úvodnej etapy rozhodnú do niekoľkých týždňov.

13.18: Bulharská futbalová liga by po prestávke zavinenej pandémiou koronavírusu mohla pokračovať od 5. alebo 12. júna. Ministerstvo zdravotníctva vypracovalo plán reštartu súťaže na prázdnych štadiónoch, kolektívny tréningový proces by sa mohol začať 15. mája.

Sezónu pre rozšírenie nákazy a vládne opatrenia prerušili 13. marca, hráči momentálne môžu trénovať len individuálne. Informovala o tom agentúra APA.

12.48: Prezident španielskej futbalovej ligy Javier Tebas si nemyslí, že by pripravovaný reštart súťaže predstavoval zdravotné riziko pre hráčov. Klubom La Ligy odkázal, že môžu bez obáv pokračovať v tréningovom procese.

„Väčšie riziko predstavuje nákup v lekárni, ako tréning na ihrisku. Robíme všetko pre to, aby bolo z hygienického hľadiska všetko v poriadku a mali sme situáciu pod kontrolou. Na druhej strane rozumiem obavám, ale myslím si, že sú zbytočné,“ uviedol Tebas podľa agentúry DPA.

11.21 Sezóna majstrovstiev sveta cestných motocyklov MotoGP by mohla odštartovať už koncom júla. Úvodná veľká cena odloženého ročníka je momentálne na programe 9. augusta v Brne, no riadiaca spoločnosť Dorna Sports uvažuje, že by sa mohlo začať dvoma pretekmi v Jereze.

Šesťnásobný víťaz seriálu MotoGP Marc Márquez. Foto: SITA/AP, Alberto Saiz
Marc Márquez Šesťnásobný víťaz seriálu MotoGP Marc Márquez.

Pandémia nového koronavírusu už spôsobila odloženie alebo zrušenie jedenástich podujatí. "Je to dobrá ponuka, aká sa neodmieta.

Je to veľmi lákavé, do mesta by na tri týždne prišlo veľa ľudí, čo by prospelo stravovaciemu a ubytovaciemu sektoru," povedal Mamin Sanchez, starosta španielskeho mesta Jerez de la Frontera.

Ross Brawn. Foto: SITA/AP, Aly Song
Ross Brawn Ross Brawn.

11.10: Technický riaditeľ motoristickej F1 Ross Brawn navrhuje prísne a pravidelné testy všetkých aktérov seriálu MS, ktorý by po spomalení šírenia koronavírusu mohol odštartovať v júli dvoma pretekmi v rakúskom Spielbergu.

Členovia jednotlivých tímov budú prichádzať na okruh v časových odstupoch a kontakt s ľuďmi z ďalších stajní bude zakázaný. Okrem toho chce Brawn presadiť, aby sa každá osoba prichádzajúca do paddocku podrobila každý druhý deň testom.

„Všetci budú testovaní. Chceme dosiahnuť, aby sa na okruh nedostala žiadna infikovaná osoba. Tieto testy budú prebiehať priamo v paddocku,“ citoval Brawna web autosport.com.

8.59: Časť lekárov v kluboch Premier League vyjadrila vážne obavy z plánovaného reštartu najvyššej anglickej futbalovej súťaže. Vedeniu ligy opísali riziká spojené s pandmémiou nového koronavírusu.

Portál The Guardian uviedol, že aspoň štyria lekári sa podpísali pod list s otázkami, ktorý adresovali hlavnému zdravotníckemu poradcovi Premier League Markovi Gillettovi.

Minimálne jeden spochybnil účinnosť protokolu, ktorý má zaistiť bezpečný návrat do tréningového procesu a neskôr, keď to umožnia vládne nariadenia, aj obnovenie zápasového diania.

8.45: Tradičné odovzdávanie prestížnych športových ocenení ESPYS sa bude v tomto roku niesť v duchu dobročinnosti a humanitárnej pomoci počas pandémie koronavírusu.

Americká televízna stanica ESPN informovala, že jej každoročný galavečer sa uskutoční 21. júna namiesto typického júlového termínu.

„Nezameriame sa na výnimočné športové výkony, ale zdôrazníme dôležitosť pomoci, vytrvalosti a odvahy vo svete športu,“ uviedla ESPN v stanovisku.

Televízia udelí ocenenia pomenované po Arthurovi Asheovi, Billie Jean Kingovej či Muhammadovi Alim, ktoré sú zamerané práve na ľudské stránky športovcov. Informovala o tom agentúra AP.

8.31: Hráči National Rugby League (NRL) sa v stredu vrátili do tréningového procesu po tom, ako austrálsku ligu trinástkového ragby v marci prerušili pre pandémiu koronavírusu. Obnovenie zápasového diania je naplánované na 28. mája.

Ragbisti sa pripravujú v súlade s hygienickými pravidlami, do konca tohto týždňa budú trénovať v skupinách maximálne po desiatich. Od budúceho týždňa môžu zaberať celé tímy, ktoré v pondelok a utorok absolvovali prednášky o bezpečnostných opatreniach.

Vedenie súťaže pridelilo každému zo šestnástich klubov pracovníka, ten bude dohliadať na ich dodržiavanie. Všetci hráči súhlasili s 20-percentným znížením platov v sezóne 2020.

debata chyba
Viac na túto tému: #Premier League #ragby #la liga #koronavírus #Australia Open