Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Testovanie v kluboch I. a II. bundesligy odhalilo 10 nakazených

Aj v pondelok sledujeme, aký vplyv má koronavírus na svet športu.

04.05.2020 08:54 , aktualizované: 22:01
Schalke, tréning Foto: ,
Tréning futbalistov Schalke na archívnej snímke.
debata

21.32: Zápasy zámorskej ligy amerického futbalu NFL sa v najbližšej sezóne uskutočnia výhradne v USA. Vedenie súťaže pre pandémiu nového koronavírusu zrušilo všetkých päť stretnutí, ktoré boli v roku 2020 naplánované v zahraničí.

Jeden duel sa mal uskutočniť na štadióne Azteca v Mexico City, štyri sa mali odohrať v Londýne – dva v domovskom stánku Tottenhamu Hotspur a dva vo Wembley, kde sa súboje NFL konali trinásť sezón za sebou. Informoval o tom oficiálny web súťaže.

20.27: Albánska futbalová federácia požiadala tamojšiu vládu o povolenie dohrať ligové zápasy bez divákov a za prísnych hygienických opatrení.

V krajine prerušili súťaže v strede marca po vypuknutí pandémie koronavírusu a po tom, čo vláda uzavrela krajinu. Vedenie zväzu navrhlo po konzultáciách s Medzinárodnou futbalovou federáciou (FIFA) a Európskou futbalovou úniou (UEFA) hygienický protokol podobný tomu, ktorý chcú použiť pri obnovení súťaží v Nemecku.

Kluby by sa mali najprv vrátiť k tréningom a od 20. mája dohrať zvyšných 10 kôl sezóny. Informovala agentúra AP.

20.08: Vedenie motoristickej F1 plánuje aj ďalšie znižovanie stropu na výdavky, ktoré môžu tímy použiť v jednej sezóne. V ročníku 2021, keď bude mať takéto pravidlo premiéru, klesne z pôvodných 175 miliónov na 145 miliónov amerických dolárov.

Ross Brawn (v strede) na archívnej snímke. Foto: SITA/AP, Darron Cummings
Jean Todt, Ross Brawn (v strede) na archívnej snímke.

Športový riaditeľ F1 Ross Brawn zdôraznil, že znižovanie podporujú okrem menších stajní aj spoločnosti, ktoré stoja za najbohatšími účastníkmi šampionátu. Uvažuje sa, že v sezóne 2022 to bude 130 miliónov USD.

„Pri súčasnej kríze uvidíme, o koľko sa nám ho podarí zredukovať v nasledujúcich rokoch. Najprv nám išlo o vyrovnanie štartového poľa, v súčasnej situácii je hlavný cieľ ekonomická udržateľnosť,“ citoval Brawna portál autosport.com.

19.32: Rakúski reprezentanti v alpskom lyžovaní sa smú vrátiť do tréningového procesu. Muži vrátane Matthiasa Mayera a Vincenta Kriechmayra, ktorí skončili v sezóne Svetového pohára 2019/2020 v elitnej päťke celkového poradia, začnú zaberať od utorka. Ženy sa vrátia na zjazdovky od 9. mája.

Všetci členovia mužskej reprezentácie mali negatívne testy na nový koronavírus. Trénovať budú v Tirolsku, kde do konca apríla platili prísne opatrenia na boj proti pandémii. V ubytovacích priestoroch budú dodržiavať pravidlá o rozstupoch medzi sebou. „Všetko je zabezpečené, aby sme sa mohli pripravovať v úplnej bezpečnosti,“ povedal tréner Andreas Puelacher podľa agentúry AFP.

Rakúšan Vincent Kriechmayr. Foto: SITA/AP, Anthony Anex
Kriechmayr Rakúšan Vincent Kriechmayr.

18.26: Britské etapové preteky cyklistiek The Women's Tour sa uskutočnia až na budúci rok. Organizátori požiadali Medzinárodnú cyklistickú úniu (UCI) o presunutie podujatia na 7. až 12. júna 2021. Trasa so štartom v Bicesteri a cieľom záverečnej etapy v Suffolku zostane zachovaná. V tomto roku sa malo jazdiť od 8. do 13. júna. Informoval o tom portál BBC.

17.30: Legendárny kanadský hokejista Wayner Gretzky, svetová tenisová jednotka Ashleigh Bartyová z Austrálie a ďalší športovci sa zapoja do kampane na ocenenie zdravotníkov, ktorí bojujú proti ochoreniu COVID-19.

Projekt „Skutoční hrdinovia“ je výsledok spolupráce pätnástich súťaží a organizácií vrátane hokejovej NHL, tenisových ATP a WTA, basketbalovej NBA, futbalovej MLS, bejzbalovej MLB či ligy amerického futbalu NFL. Športovci budú od pondelka prispievať na sociálnych sieťach odkazmi s „hashtagom“ #TheRealHeroes. Svoje mená na dresoch prekryjú menami zdravotníkov, ktorých si vyberú.

Wayne Gretzky. Foto: SITA/AP, AMBER BRACKEN
Wayne Gretzky Wayne Gretzky.

Agentúra AP informovala, že v kampani sa objavia aj kapitán hokejistov Chicaga Blackhawks Jonathan Toews, futbalisti Javier Hernandez z Los Angeles Galaxy a Nani z Orlanda City či americké reprezentantky a dvojnásobné majsterky sveta vo futbale Carli Lloydová a Alex Morganová.

17.08: Záverečný Final Four turnaj Nemeckého pohára v hádzanej sa pre koronavírusovú krízu odohrá až na budúci rok. Uskutoční sa 27. a 28. februára 2021 v Hamburgu, semifinálové dvojice tvoria TSV Hannover-Burgdorf – MT Melsungen a THW Kiel – TBV Lemgo.

Turnaj sa mal pôvodne odohrať začiatkom apríla, presunuli ho na koniec júna, ale ani tento termín nie je možný, keďže nemecká vláda zakázala masové podujatia minimálne do 31. augusta. Superpohár je zatiaľ naplánovaný na 2. septembra. Víťaz národného pohára dovtedy nebude známy, stretnú sa majstrovský Kiel a SG Flensburg-Handewitt, ktorý v čase predčasného ukončenia ligy figuroval na druhom mieste.

16.01: Prvá vlna testovania na koronavírus v dvoch najvyšších nemeckých futbalových súťažiach odhalila desať pozitívnych nálezov. V pondelok o tom informovala Nemecká futbalová liga (DFL), ktorá spravuje I. a II. bundesligu.

Testom sa podrobilo dokopy 1724 hráčov, trénerov a fyzioterapeutov z 36 klubov oboch súťaží. Desať nakazených okamžite izolovali a čaká ich karanténa podľa pravidiel miestnych zdravotníckych orgánov.

Druhé kolo testovania prebehne tento týždeň. DFL sa chce týmto spôsobom uistiť, že môže znovu obnoviť prerušené súťaže, no bez prítomnosti divákov. Všetky kluby musia pred spustením líg absolvovať tréningový tábor v karanténnych podmienkach. V Nemecku by chceli obnoviť súťaže v priebehu mája a dokončiť do konca júna. O tom, kedy a či sa súťaže obnovia, by sa mohlo rozhodnúť už v stredu, keď je na pláne stretnutie kancelárky Angely Merkelovej s premiérmi nemeckých štátov. Informovala o tom agentúra dpa.

1. FC Kolín mal v prvom kole testovania tri pozitívne prípady, no v druhom, ktoré prebehlo počas víkendu, už ďalší nakazení nepribudli. Jeden ešte nepotvrdený prípad hlásil druholigový Stuttgart.

15.44: Vedenie Európskej gymnastiky hľadá nové dejisko ženského kontinentálneho šampionátu v športovej gymnastike. Ten sa mal pôvodne konať od 30. apríla v Paríži. Pre pandémiu koronavírusu ich ale organizátori museli odložiť.

Vedenie European Gymnastics usúdilo, že pre aktuálnu situáciu vo Francúzsku sa v Paríži šampionát nemôže konať ani v novom termíne. Keďže ale organizátori nechcú podujatie úplne zrušiť, začali s procesom hľadania nového usporiadateľa.

Majstrovstvá Európy mužov v športovej gymnastike v azerbajdžanskom Baku by sa mali konať v pôvodnom dejisku v inom termíne ešte tento rok, podobne sú na tom ME v modernej gymnastike v Kyjeve. Hľadá sa tiež nové dejisko a presný nový termín pre ME v skokoch na trampolíne, ktoré preložili z mája 2020 zo Švédska na jar budúceho roka. Informovala agentúra AP.

14.31: Anglický futbalový klub Manchester United si vyžiada stanovisko od argentínskeho obrancu Marcosa Roja, ktorý je hráčom „červených diablov“ a v súčasnosti je na hosťovaní vo vlasti v tíme Estudiantes La Plata.

Na internete sa totiž objavili fotografie, že počas opatrení na elimináciu šírenia pandémie koronavírusu si bol Rojo s priateľmi zahrať poker a fajčil pri tom. Fotku na sociálnych sieťach zverejnil jeho brat Franco, po času ju stiahol z obehu. Informáciu priniesol portál BBC Sport.

Marcos Rojo je pevnou súčasťou reprezentácie Argentíny, v národnom tíme odohral už 61 duelov. V jeho vlasti zatiaľ do 10. mája platia prísne pravidlá o vychádzaní z domovov a stretávaní s inými osobami, aby sa zamedzilo šíreniu ochorenia COVID-19. Futbalista ich však nedodržal.

Spomedzi futbalistov v anglickej Premier League hneď niekoľko porušilo pokyny počas pandémie koronavírusu, pod drobnohľad sa v tomto smere dostali napríklad Jack Grealish z Aston Villy, Kyle Walker z Manchestru City či Moise Kean z Evertonu.

12.41: Prezident Anglickej futbalovej asociácie (FA) Greg Clarke tvrdí, že pre pandémiu koronavírusu sa fanúšikovia nedostanú na štadióny najbližších niekoľko mesiacov.

„Pohľad na tribúny bez fanúšikov bude ťažký, pretože dodávajú futbalu správny náboj. V prvom rade však treba myslieť na bezpečnosť a súčasná situácia nenahráva tomu, aby sa zápasy v blízkej budúcnosti hrali za ich prítomnosti,“ vyhlásil Clarke a súčasne pripustil možnosť, že v komornej atmosfére bez diváckej účasti sa v Anglicku odohrá aj celý budúci ročník.

Najvyššiu súťaž Premier League prerušili pre pandémiu koronavírusu 13. marca, obnoviť by ju mohli 8. júna. Vedúci tím tabuľky FC Liverpool potrebuje na definitívny zisk titulu dve víťazstvá zo zostávajúcich deviatich zápasov.

11.01: Bývalý peruánsky futbalový reprezentant Hector Chumpitaz sa spolu s manželkou nakazil novým koronavírusom a oboch museli hospitalizovať. Ich stav je stabilizovaný, nie sú odkázaní na pomoc dýchacích prístrojov, informovala agentúra SID.

Chumpitaz bol kapitán Peru na MS 1970 v Mexiku, na ktorých stroskotalo vo štvrťfinále po prehre 2:4 s neskoršími šampiónmi z Brazílie. O osem rokov na svetovom šampionáte v Argentíne bola pre Peruáncov konečnou stanicou druhá fáza finálového turnaja. Dnes 76-ročný Chumpitaz odohral za národný tím v pozícii obrancu 105 zápasov a strelil tri góly, v roku 1975 prispel k triumfu na Copa America.

10.32: Druhá vlna testovania na koronavírus v nemeckom futbalovom klube 1. FC Kolín nepriniesla žiadny nový pozitívny nález. Bundesligista o tom informoval v pondelok a všetkým, ktorým záleží na skorom reštarte Bundesligy spadol kameň zo srdca.

Klub v piatok večer ohlásil tri pozitívne testy, ide o dvoch hráčov a fyzioterapeuta. Ani jeden z nich nemal žiadne symptómy choroby COVID-19, no museli ísť do 14-dňovej karantény. V nedeľu odobrali vzorky ďalšej skupine a všetky testy vyšli negatívne. Od pondelka budú skupinové bezkontaktné tréningy pokračovať v prísnom hygienickom režime.

V stredu sa očakáva v krajine ďalšie uvoľnenie bezpečnostných opatrení po stretnutí kancelárky Angely Merkelovej s premiérmi nemeckých štátov. Diskutovať sa má aj o možnom termíne reštartu dvoch najvyšších futbalových líg, uviedla agentúra DPA.

10.01: Majstrovstvá sveta v plaveckých športoch sa uskutočnia v náhradnom termíne 13.-29. mája 2022 v japonskej Fukuoke. Rozhodla o tom Medzinárodná plavecká federácia (FINA).

Pôvodne sa mal šampionát konať 16. júla – 1. augusta budúceho roka, spôsobil by však kolíziu s náhradným termínom OH v Tokiu. Strešná organizácia svetového plávania pracovala s dvoma možnosťami – presunom na prelom septembra a októbra 2021 alebo na máj až jún 2022, rozhodla sa pre druhú možnosť.

„Po rozhovoroch so všetkými zúčastnenými stranami a získaní spätnej väzby od nich nepochybujeme, že toto rozhodnutie umožní vytvoriť účastníkom majstrovstiev sveta čo najlepšie podmienky,“ citoval oficiálny web FINA prezidenta Julia Maglioneho.

9.57: Bývalý nemecký hokejista Marco Sturm verí, že sa napriek pandémii koronavírusu dohrá sezóna v zámorskej NHL. Súťaž by podľa jeho slov pokojne mohla vyvrcholiť v letných mesiacoch.

„Aj keby sa ročník predĺžil do júla alebo augusta, nikto by s tým nemal žiadny problém,“ myslí si 41-ročný bývalý krídelník, ktorý strávil v NHL sedemnásť sezón v dresoch San Jose Sharks, Bostonu Bruins, Los Angeles Kings, Vancouveru Canucks a Floridy Panthers. Kariéru ukončil v roku 2013 ako hráč Kolína.

Snímka z roku 2009. Marco Sturm (v strede)... Foto: SITA/AP, Elise Amendola
Marco Sturm, Patrice Bergeron, Zdeno Chára Snímka z roku 2009. Marco Sturm (v strede) oslavuje gól s Patriceom Bergeronom (vľavo) a Zdenom Chárom.

Sturm, ktorý žije s rodinou na Floride, vidí reštart profiligy nádejne. Podľa neho aj v USA a Kanade čoskoro pristúpia k uvoľňovaniu opatrení, podobne ako to robia viaceré európske krajiny.

„Viem, že aj vedenie NHL robí všetko pre to, aby zachránilo, čo sa ešte zachrániť dá. Myslím si, že situácia okolo pandémie sa zlepšuje,“ dodal bývalý tréner nemeckej reprezentácie.

8.51: Po ôsmich týždňoch individuálnej prípravy začnú aj futbalisti Spartaka Trnava trénovať v skupinách. Prvýkrát sa stretnú v utorok dopoludnia na tréningovom ihrisku Slávie Trnava.

"Po dlhom čase budeme trénovať v menších skupinách po maximálne ôsmich hráčoch. Systém trénovania sme dôsledne nastavili podľa aktuálne platných bezpečnostných a hygienických noriem. Verím, že sa vyhneme potenciálne nebezpečným situáciám spojených s rizikom prípadného šírenia vírusu medzi hráčmi a realizačným tímom.

Hráči budú v tréningu dodržovať predpísané rozstupy, tréneri budú využívať prípravné cvičenia, v ktorých absentuje osobný kontakt. O to viac sa tréneri môžu zamerať na technickú stránku herných činností, či technicko-taktickú súčinnosť pri vybraných kombináciách. Tréningy budú v prvých dňoch prebiehať taktiež bez streľby na brankárov," povedal pre oficiálny web klubu športový riaditeľ Andrej Kostolanský.

Všetky pomôcky a miesta, v ktorých sa budú hráči nachádzať, budú pravidelne dezinfikované a v prípade akýchkoľvek príznakov ochorenia bude okamžite daná osoba testovaná a izolovaná. Hráči budú na tréningové jednotky chodiť už prezlečení z domu a nebudú môcť využívať vnútorné priestory, či sprchy. Ešte pred vstupom na tréningové ihrisko každému odmerajú teplota a s výnimkou samotného tréningu budú všetci používať rúška.

Hráči od posledného zápasu v Dunajskej Strede trénovali individuálne podľa pokynov kondičného trénera. Keďže klub sa v dôsledku neplánovanej prestávky dostal do zložitej finančnej situácie, rokovalo vedenie s hráčmi, realizačným tímom, trénermi mládeže, ako aj office manažérmi či ostatnými zamestnancami na úprave zmluvných podmienok.

„Počas výnimočných situácií sa najzreteľnejšie ukáže ľudský rozmer každého človeka. Čo ma teší je fakt, že s veľkou väčšinou hráčov sme našli spoločnú reč. Ukázali svoju solidaritu s klubom a boli ochotní vzdať sa časti svojich výplat, aby sme mohli prežiť. Na druhej strane, nie všetci boli solidárni, čím svojím konaním tiež ukázali svoj postoj k Spartaku. Pre mňa osobne bolo posledné obdobie najťažšie, aké som pri futbale vôbec zažil a zostáva mi len veriť, že sa nebude opakovať,“ dodal Kostolanský.

debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #koronavírus