Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: NHL nájde riešenie, verí Gretzky. Leclerc vyhral ďalšie virtuálne preteky

Aj tento víkend sledujeme, aký vplyv má koronavírus na svet športu.

18.04.2020 09:01 , aktualizované: 19.04.2020 23:11
Charles Leclerc Foto: ,
Charles Leclerc z Ferrari počas úvodných testov v Barcelone.
debata

NEDEĽA:

23.02: Pretekár Ferrari Charles Leclerc sa stal víťazom Veľkej ceny Číny vo virtuálnej verzii formuly 1. Dosiahol druhý triumf za sebou. Druhý skončil ďalší jazdec F1 Alex Albon (Red Bull), pódium uzatváral pilot F2 Čou Kuan-ju.

Okrem šiestich aktuálnych pretekárov kráľovskej automobilovej triedy nechýbali na štartovom rošte ani futbalisti Ciro Immobile či Thibaut Courtois.

Štart ostrej sezóny formuly zostáva neistý, najnovšie sa hovorí o júlovom štarte na Veľkej cene Rakúska.

22.40: Legendárny kanadský hokejista Wayne Gretzky optimisticky dúfa, že NHL sa napriek pandémii koronavírusu podarí v lete obnoviť svoju činnosť. Vedenie súťaže zvažuje viacero alternatív vrátane priameho prechodu do vyraďovacej fázy.

Wayne Gretzky. Foto: SITA/AP, AMBER BRACKEN
Wayne Gretzky Wayne Gretzky.

Päťdesiatdeväťročný Gretzky si želá, aby sa hokej a ďalšie športy mohli stať pozitívny signálom, že situácia sa zlepšuje.

„Naozaj verím, že nejako, hocijako sa to bude dať. Odlišným spôsobom, ale v júni, júli a auguste by sme mohli vidieť hokej a niektoré iné športy. Môžem sa mýliť, možno som až prílišný optimista, no skutočne očakávam, že NHL nájde riešenie. V nasledujúcich mesiacoch príde niečo dobré,“ povedal pre agentúru AP Gretzky, ktorý sa momentálne izoluje v Kalifornii. S Rusom Alexandrom Ovečkinom nakrútil rozhovor a dvojica si v stredu zmeria sily v hokejovej videohre.

20.49: V Číne by sa od júna opäť mohli konať profesionálne boxerské súboje. Jeden z popredných tamojších promotérov Liou Kang zdôraznil, že akýmkoľvek podujatiam by predchádzalo dôkladné testovanie pästiarov i všetkých ostatných účastníkov na ochorenie COVID-19.

Čína, kde sa nový koronavírus pôvodne vyskytol, by sa vďaka tomu mohla stať jednou z prvých krajín, kde sa obnovia boxerské zápasy.

„Do hál by sa dostali iba boxeri, rozhodcovia, tréneri a novinári. Fanúšikovia by súboje sledovali prostredníctvom prenosov, hoci zvažujeme aj možnosť prítomnosti drobnej, kontrolovanej skupiny fanúšikov v aréne. Všetkým by pred vstupom zmerali teplotu,“ povedal Liou Kang pre stránku magazínu The Ring.

19.23: Nemecký tenisový zväz (DTB) plánuje od 8. júna organizovať stretnutia najlepších domácich hráčov. Ochotu nastúpiť už prejavili Jan-Lennard Struff aj Philipp Kohlschreiber, ktorí figurujú v elitnej stovke svetového rebríčka ATP.

V mužskom „pavúku“ sa má predstaviť 32 hráčov, medzi ženami je 24 miest. DTB bude pozvánky rozosielať od pondelka. „Tenisti by vďaka tomu mohli absolvovať zápasy na najvyššej úrovni, bez prítomnosti divákov,“ povedal viceprezident zväzu Dirk Hordorff pre agentúru SID.

Profesionálne turnaje sa pre pandémiu koronavírusu nebudú hrať minimálne do 13. júla, obdobný projekt ako v Nemecku je od 25. mája na programe v Rakúsku.

16.40: Na štadióne anglického futbalového klubu Brighton & Hove Albion zriadia odberné miesto pre testy na koronavírus. Uviedlo to vedenie účastníka Premier League. V Brightone pristúpili k rovnakému kroku ako v Tottenhame Hotspur.

Testy zveria 50 pracovníkom Národnej zdravotníckej služby (NHS), ich výsledky budú známe do 48 hodín. Podľa slov šéfa predstavenstva Brightonu Paula Barbera by denne mali vykonať 1000 testov. Informovala o tom agentúra SID.

15.28: Futbalisti VfL Wolfsburg dostanú v nastávajúcom týždni niekoľko dní voľna, aby si mohli oddýchnuť pred začiatkom prípravy na reštart najvyššej nemeckej súťaže. Tá je pre pandémiu koronavírusu prerušená minimálne do 30. apríla, ale riadiaca organizácia DFL bude vo štvrtok diskutovať o možnosti májového obnovenia ligy za zatvorenými dverami.

Takisto vo štvrtok sa do tréningového procesu vrátia hráči Wolfsburgu, ktorí po 25 zápasoch figurujú v tabuľke na siedmej priečke. „Individuálne alebo v malých skupinách zaberáme už päť týždňov. Teraz sme sa rozhodli dopriať hráčom prestávku, aby sme ich udržali čerstvých najmä z mentálnej stránky,“ povedal tréner Oliver Glasner pre agentúru DPA.

12.57: Bývalé i súčasné hviezdy svetového futbalu sa prostredníctvom videa v najbližších dňoch poďakujú lekárom a zdravotníkom za pomoc v boji s pandémiou koronavírusu.

Do kampane „WeWillWin“ (Zvíťazíme) sa zapoja Brazílčan Pelé, Argentínčan Diego Maradona, Francúz Zinedine Zidane, Talian Gianluigi Buffon, Nemec Bastian Schweinsteiger, Španiel Sergio Ramos či Angličan Harry Kane.

„Som hrdý na ľudí, ktorí neúnavne pomáhajú v boji s ochorením Covid-19. Vďaka obetavým lekárom a zdravotníkom môže ísť bežný život ďalej. Som presvedčený o tom, že koronakrízu preklenieme a budeme ešte silnejší,“ citovala slová legendárneho Pelého agentúra SID.

Pelé. Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
Pelé Pelé.

12.34: Hráči čínskeho futbalového klubu FC Wu-chan sa po vyše troch mesiacoch vrátili k rodinám. Stovky fanúšikov im na vlakovej stanici v meste, ktoré bolo epicentrom pandémie koronavírusu, pripravili vrelé privítanie.

Odlúčenie hráčov čínskeho superligistu od domova trvalo 104 dní. „FC Wu-chan sa chce všetkým veľmi pekne poďakovať za podporu a porozumenie,“ uviedol klub na svojej webovej stránke. Informovala o tom agentúra SID.

10.21: Prezident talianskeho futbalového klubu z Brescie Massimo Cellino sa nakazil novým koronavírusom. Potvrdil to osobne pre talianske médiá.

Šesťdesiatriročný Cellino je prvým prezidentom klubu Serie A, ktorý ochorel na COVID-19. „Bol som pár dní v Cagliari, keď sa mi skončila trojtýždňová karanténa v Brescii. Potom som išiel do nemocnice na test. Pozitívny test má aj moja dcéra, môj syn našťastie nie. Aké sú symptómy? Veľká únava a bolesť v kostiach,“ citoval Cellina web ilmattino.it.

V Brescii, ktorej patrí aktuálne posledné miesto v Serii A, pôsobí aj slovenský reprezentačný stredopoliar Nikolas Špalek. Najvyššiu taliansku súťaž museli v marci prerušiť pre koronavírusovú krízu a jej vedenie dúfa, že sa ročník opäť rozbehne v júni.

9.39: Nemecký basketbalista Dirk Nowitzki dúfa, že keď pominie koronakríza, zostanú ľudia k sebe ohľaduplnejší a solidárnejší. V období karantény trávi čas v kruhu rodiny a teší sa na príležitosť, keď s manželkou Jessicou budú opäť môcť chodiť na kulinárske špeciality do reštaurácií.

Štyridsaťjedenročný pivot ukončil minulý rok úspešnú kariéru v NBA, kde obliekal dres Dallasu Mavericks. V rozhovore pre denník Bild priblížil, ako momentálne trávi čas. „Telefonujem so starými priateľmi, s ktorými som sa nerozprával roky. Časy sú ťažké, ale zomklo nás to. Dúfam, že to takto zostane aj potom, keď sa veci vrátia do normálu,“ citovala agentúra SID víťaza NBA z roku 2011.

Dirk Nowitzki (41) počas posledného zápasu v... Foto: SITA/AP, Tony Gutierrez
Suns Mavericks Basketball Nowitzki Dirk Nowitzki (41) počas posledného zápasu v kariére.

Karanténa je pre neho výzvou aj ako pre rodiča. „Museli sme deťom vysvetliť, že tu máme zlý vírus. Preto nemôžu chodiť do školy alebo sa stretávať s kamarátmi. Dve staršie deti to chápu. Ale je to pre ne ťažké, mnoho vecí je nových,“ priblížil 14-násobný účastník zápasu All Star NBA a dodal: „Spolu s manželkou sa už veľmi tešíme, keď budeme opäť môcť ísť na suši alebo stejky. Môže to byť hocičo, máme tu mnoho výborných reštaurácií. A deťom sme sľúbili návštevu zábavného parku, musíme to dodržať.“

8.51: Bývalý tenista a kapitán daviscupového tímu USA Patrick McEnroe sa zotavil z ochorenia COVID-19. Koncom marca informoval na sociálnej sieti, že mal pozitívny test na nový koronavírus. Po výsledkoch najnovších testov sa opäť na Twitteri podelil s fanúšikmi o dobrú správu, že boli negatívne.

Mladší brat sedemnásobného grandslamového šampióna Johna McEnroea mal len mierne príznaky. „Pre mňa a moju ženu Melissu prišli výborné správy, obaja máme negatívne testy,“ citovala ho agentúra AFP. Dodal tiež, že je ako vyliečený pacient pripravený pomôcť v boji s chorobou darovaním krvi: „Skúsim ísť na ďalší test, keď to bude možné, či budem môcť darovať krv a plazmu s protilátkami.“

Päťdesiattriročný Patrick McEnroe žije v štáte New York. Počas aktívnej kariéry sa presadil najmä vo štvorhre, získal v nej 16 turnajových titulov a v roku 1989 triumfoval v debli na Roland Garros. Vo dvojhre si pripísal jeden titul na okruhu ATP. V roku 2007 priviedol ako kapitán Američanov k triumfu v Davisovom pohári. V súčasnosti pôsobí ako tenisový expert pre televíziu ESPN.

8.28: Prestížne britské dostihové Derby by sa mohlo uskutočniť o mesiac neskôr. Pôvodne sa malo bežať 6. júna, namiesto toho sa uskutoční začiatkom júla. Organizátori ale ešte presne nestanovili nový termín.

Britskú dostihovú sezónu zastavila pandémia koronavírusu. Riadiaci orgán BHA tak musel prvú zo štyroch Klasík v sezóne odložiť. „Začiatok júla je najlepším možným scenárom. Pracujeme aj s možnosťou, že sa bude súťažiť bez divákov,“ citovala agentúra AP z oficiálneho komuniké BHA.

SOBOTA:

20.10: Tréner americkej tenistky Sereny Williamsovej Patrick Mouratoglou oznámil štart svojej vlastnej nezávislej profesionálnej súťaže pod názvom Ultimate Tennis Showdown (UTS). Hrať sa bude v jeho tréningovej akadémie vo francúzskom Nice od mája a bez prítomnosti divákov.

Momentálne sú pre pandémiu koronavírusu zrušené všetky turnaje WTA a ATP do 13. júla. V tomto roku sa neuskutoční ani prestížny Wimbledon. Mouratoglou uviedol, že plánuje odvysielať cez stream v priamom prenose 10 zápasov za víkend. Hrať sa začne 16. mája a v pláne je spolu päť víkendov v máji a júni.

V prvom zápase nastúpi desiaty hráč sveta David Goffin z Belgicka proti 103. hráčovi sveta Alexeiovi Popyrinovi z Austrálie, ktorého otec je spoluzakladateľom UT­S.

18.42: Šéf cyklistického profitímu Ineos Dave Brailsford odmietne účasť na Tour de France, ak nebude zaistená bezpečnosť a zdravie členov britského zoskupenia. Potvrdil to v rozhovore pre britské médiá.

„Stará dáma“ sa pre pandémiu koronavírusu dočkala nového termínu, organizátori ju preložili o dva mesiace na 29. augusta až 20. septembra. Päťdesiatšesťročný Brailsford žiada, aby opatrenia súvisiace s koronavírusom boli na Tour nastavené „inteligentne a zodpovedne“.

„Uvedomujem si, ako je Tour pre celú cyklistiku dôležitá. Ale nechceme riskovať. Radi by sme si vyhradili právo na možnosť stiahnuť tím z podujatia, ak to bude nutné. Ak bude jasné, že sa Tour uskutoční, samozrejme budeme všetko plánovať tak, aby sme sa na nej zúčastnili. Ale tiež budeme pozorne sledovať, ako sa veci vyvíjajú. Bude ešte veľa debát o dopade uvoľnenia opatrení vo všetkých oblastiach života a to sa týka aj športových podujatí,“ povedal Brailsford.

Egan Bernal v žltom drese na minuloročnej Tour... Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Egan Bernal Egan Bernal v žltom drese na minuloročnej Tour de France.

Za Ineos jazdí úradujúci víťaz Tour Egan Bernal z Kolumbie, Walesan Geraint Thomas, víťaz z roku 2018 a najmä štvornásobný víťaz Tour Chris Froome. Tomu odloženie zahralo do kariet, keďže sa zotavuje zo zranení, ktoré utrpel pred rokom po ťažkom páde vo Francúzsku.

17.04: Fanúšikovia futbalistov Athletica Bilbao a Realu Sociedad San Sebastian sa tešili na sobotňajšie finále Španielskeho pohára v Seville. Pandémia koronavírusu im ale zhatila zámery a tak museli zrealizovať plán B. V oboch mestách priaznivci vyzdobili balkóny klubovými symbolmi a od 20.00 hodiny večer po zaspievaní klubových hymien adresovali potlesk pracovníkom v zdravotníctve.

Pôvodný termín vôbec historicky prvého baskického finále Copa del Rey padol a momentálne je otázne, či sa duel uskutoční. Do Sevilly sa chystalo asi 50.000 fanúšikov oboch tímov. Tí tak prišli s online kampaňou s názvom „Urobme finále na balkónoch“.

Podporili ju rôznymi videami z príprav a oba kluby tiež pripravili spoločné promo video uverejnené na svojich weboch a sociálnych sieťach. „Už nech sa finále odohrá kedykoľvek, bude to veľký zápas,“ uviedol útočník Athletica Aritz Aduriz.

Španielska federácia už dávnejšie potvrdila, že ak sa finále nebude môcť odohrať, v budúcom ročníku Európskej ligy UEFA postúpia oba kluby. Informovala agentúra DPA.

15.32: Waleský cyklista Geraint Thomas vyzbieral 345.000 eur na pomoc britským zdravotníkom v boji s pandémiou koronavírusu. Bývalý víťaz Tour de France jazdil na stacionárnom bicykli vo svojej garáži v Cardiffe tri dni po 12 hodín, aby vyzbieral financie na potrebnú pomoc.

„Bez preháňania, posledné dve hodiny v sedle boli najťažšie. Teraz si ani poriadne nemôžem sadnúť. Dám si týždeň voľna, aby som sa zotavil,“ citoval ho portál BBC. Thomas získal na „starej dáme“ celkový triumf v roku 2018. Vlani skončil druhý za svojím tímovým kolegom z Ineosu Eganom Bernalom.

15.06: Kluby anglickej futbalovej Premier League na piatkovej spoločnej videokonferencie diskutovali aj o možnosti dohrať ročník v 40-dňovom okne. Nemohli ale ani rámcovo stanoviť jeho termín, keďže všetky možné scenáre stoja a padajú na rozhodnutí britskej vlády určujúcej v dobe koronakrízy všetky nariadenia.

Kluby sa ale zhodli, že chcú dokončiť aktuálnu sezónu, ktorú pre pandémiu prerušili 13. marca. Pôvodne sa mali baviť aj o potvrdení termínu 30. jún, ktorý by mal byť konečným „deadline“ pre prijatie rozhodnutia o zrušení PL. Nestalo sa tak, namiesto toho sa rokovalo o „možných programových modeloch“.

Mohamed Salah z Liverpoolu, suverénneho lídra... Foto: SITA/AP, Frank Augstein
Mohamed Salah Mohamed Salah z Liverpoolu, suverénneho lídra tabuľky Premier League.

Jedným z nich je aj ten dohrať zostávajúcich 92 duelov za osem týždňov. Šestnásť z dvadsiatich mužstiev má dohrať deväť kôl, štyri desať kôl. Na čele tabuľky je FC Liverpool s jasným 25-bodovým náskokom pred Manchestrom City. Informovala portál BBC.

14.35: Srbský tenista a zároveň prezident Hráčskej rady ATP Novak Djokovič chystá plán na podporu rebríčkovo nižšie postavených hráčov, ktorí najviac trpia výpadkom príjmov v čase pandémie koronavírusu. Spoločne s kolegami z Hráčskej rady Rafaelom Nadalom a Rogerom Federerom navrhli spôsob, ako vyzbierať do podporného fondu viac ako štyri milióny amerických dolárov.

Podľa plánu by do fondu prispeli všetci hráči z Top 100 singlového rebríčka a Top 20 deblového rebríčka ATP. Tenisti z top svetovej päťky by zhodne prispeli čiastkou 30.000 dolárov, tenisti zo 6.-10. miesta svetového rebríčka by poslali do spoločného fondu 20.000 dolárov, atď. Vyzbieranou sumou by podporili hráčov z 250.-700. miesta rebríčka, každý by v čase koronakrízy dostal 10.000 dolárov.

Djokovič svoj plán ešte oficiálne nepredstavil, médiám sa však dostal do rúk list s jeho návrhom. Všetky jeho detaily ešte nie sú známe. „Myslíme si, že je dôležité sa v tejto chvíli spojiť, aby sme mohli hráčom pomôcť. Mnohí z nich zvažujú, že budú musieť tenis zanechať, jednoducho sa boja, že finančne neprežijú,“ citoval z Djokovičovho listu denník L'Equipe.

12.49: Futbalisti AS Rím sa s vedením talianskeho klubu dohodli na šetrení mzdových nákladov počas pandémie koronavírusu. Tím sa už vzdal marcovej výplaty, financie za apríl, máj a jún sa použijú v sezóne 2020/2021.

V najhoršom prípade, pokiaľ by sa najvyššia talianska súťaž nemohla dohrať, hráči sa vzdajú štyroch mesačných výplat. K podobnému kroku chcú pristúpiť aj funkcionári klubu, ten by vďaka tomu mohol celkovo ušetriť asi 30 miliónov eur. AS míňa na platy hráčov a ďalšieho personálu približne 180 miliónov eur ročne. Na redukcii platov sa okrem Ríma dohodli aj v Juventuse Turín a Parme.

Ilustračná snímka. Foto: SITA/AP, Gregorio Borgia
futbal džeko Ilustračná snímka.

11.09: Vedenie basketbalovej súťaže NBA a hráčska únia sa dohodli na znižovaní finančných odmien v prípade úplného zrušenia sezóny. Podľa kolektívnej zmluvy sa platy všetkých hráčov redukujú po zásahu „vyššej moci“, ako sú napríklad práve pandémia alebo nariadenie vlády.

V NBA sa pre šírenie nového koronavírusu nehrá od 11. marca, no basketbalisti zatiaľ dostávajú mzdy v plnej výške, čo sa nezmení ani pri najbližšom výplatnom termíne 1. mája.

„Aby sme škrty zavádzali postupne, štvrtinové zníženie začne platiť 15. mája,“ priniesla profiligové stanovisko agentúra AFP. Podiel odopretej mzdy sa vypočítava na základe počtu vynechaných zápasov. Ušetrené peniaze sa odložia a budú použité na budúce výplaty, ak sa ročník opäť rozbehne.

Šéf NBA Adam Silver. Foto: SITA/AP, Jae C. Hong
Japan Rockets Raptors Basketball Šéf NBA Adam Silver.

Komisár súťaže Adam Silver však majiteľom klubov povedal, že nevie, kedy a či sa ešte v tejto sezóne bude hrať. „Momentálne nemôžeme urobiť žiadne rozhodnutia a nie je ani jasné, kedy budeme môcť. Je príliš neznámych na to, aby sme mohli vypracovať časový harmonogram,“ uviedol Silver, podľa ktorého prichádza do úvahy jedine umiestniť celú ligu do uzavretého prostredia jedného mesta. Spomínajú sa Las Vegas, Orlando či Nassau na Bahamách.

NBA na to potrebuje prístup k rozsiahlejšiemu testovaniu. Po siedmich zverejnených prípadoch pribudli aj ďalší basketbalisti s pozitívnym testom na ochorenie COVID-19. „Z dôvodu ochrany súkromia už neinformujeme o výsledkoch ďalších testov,“ dodal Silver.

10.12: Dlhoročný boxerský rozhodca Eddie Cotton z USA zomrel vo veku 72 rokov. Pred dvoma týždňami ho hospitalizovali so zápalom pľúc, neskôr mu diagnostikovali ochorenie COVID-19.

Cotton pôsobil ako profesionálny arbiter v rokoch 1992 až 2014. Rozhodoval takmer 300 zápasov, najprestížnejší v roku 2002, keď Brit Lennox Lewis v titulovom súboji superťažkej hmotnostnej kategórie knokautoval Američana Mikea Tysona. Cotton bol aj členom riaditeľského výboru organizácie IBF. Informoval o tom portál ESPN.

9.34: Juhoamerická kvalifikácia na futbalové majstrovstvá sveta 2022 v Katare sa začne v septembri. Prvé dva hracie dni boli na programe už v marci, ale pre pandémiu nového koronavírusu ich museli preložiť na 4. a 8. septembra. Ďalšie dve kolá sa mali v jesennom termíne uskutočniť aj podľa pôvodného plánu.

Formát kvalifikácie sa nezmenil. Desať národných tímov – Argentína, Bolívia, Brazília, Čile, Ekvádor, Kolumbia, Paraguaj, Peru, Uruguaj, Venezuela – absolvuje osemnásť kôl. Reprezentácie na prvých štyroch miestach sa prebojujú na MS, mužstvo na piatej priečke poputuje do baráže.

9.16: Majitelia účastníkov dvoch najvyšších mexických futbalových súťaží odhlasovali svoje uzavretie na päť rokov. Dôvodom boli finančné problémy druhej ligy Ascenso MX, ktoré ešte zhoršila pandémia nového koronavírusu.

Prezident najvyššej súťaže Liga MX Enrique Bonilla zároveň oznámil zrušenie tejto sezóny Ascenso MX. Ročník prerušili 15. marca. „Po prehĺbení finančnej krízy je na pokraji krachu viacero klubov,“ citovala agentúra AP Bonillu, ktorý vystúpil prvýkrát od 20. marca, keď informoval, že mal pozitívny test na ochorenie COVID-19.

Všetky druholigové kluby dostanú každoročne počas najbližších piatich sezón 845.000 amerických dolárov. V Mexiku premiérovo od ročníka 1951/1952 nebudú tímy postupovať a zostupovať medzi súťažami.

8.52: Futbalová liga v Turkémnsku bude po pauze tento víkend pokračovať. Napriek šíriacemu sa koronavírusu bude druhou krajinou po Bielorusku, ktorá povolí sledovať divákom zápasy na tribúnach. Tamojšiu najvyššiu súťaž pozastavili 24. marca bez uvedenia oficiálneho dôvodu.

8.30: Riadiaca organizácia atletiky v USA (USA Track and Field) prepustila 7 zo 65 zamestnancov. V rámci šetriacich opatrení počas pandémie nového koronavírusu si výkonný riaditeľ Max Siegel znížil plat o 20 percent.

Organizácia musela zrušiť už viacero domácich súťaží vrátane júnovej olympijskej kvalifikácie, ktorá jej v roku 2016 vyniesla 5 miliónov dolárov. Portál Sports Business Daily informoval, že všetky škrty boli na oddeleniach, ktoré sa podieľajú na príprave podujatí. USATF ich každoročne organizuje 8000. Siegel podľa najnovších údajov z roku 2017 zarobil 1,14 milióna dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus