Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pauza ako výhoda pre Cháru či Federera? Ani nie

Nie je veľa športovcov, ktorých teší momentálny stav. Pandémia koronavírusu ich zatvorila doma a iba za prísnych okolností sa pomaly vracajú na športoviská. Sú však aj takí, ktorí môžu zo súčasnej situácie vyťažiť.

17.04.2020 17:33
debata
Kapitán Bostonu Zdeno Chára v súboji s... Foto: SITA/AP, Paul Sancya
Zdeno Chára, Valtteri Filppula Kapitán Bostonu Zdeno Chára v súboji s Valtterim Filppulom z Detroitu.

„Táto vynútená pauza je ideálna pre športovcov, ktorí trpia chronickými problémami, najmä s pohybovým aparátom alebo nedoliečenými zraneniami. Jednoznačne by ju mali využiť na vykonanie dlhodobo plánovanej či odkladanej operácie alebo na rehabilitáciu, aby sa vrátili do vrcholovej záťaže dobre pripravení a zdraví,“ vraví športový lekár Branislav Delej.

Prirodzený pokles výkonnosti

Dlhoročného lekára slovenských olympijských výprav správa o odložení Hier nezastihla nepripraveného. Predsa sa však našlo niečo, s čím nepočítal.

„Prekvapilo ma to, že ju posunuli o rok. Čakal som, že to bude len o pár týždňov. Organizátori chceli mať istotu, takže to chápem,“ vysvetľuje Delej.

Ani športovci so zdravotnými ťažkosťami nemôžu pri rehabilitácii využiť osvedčené metódy. Návrat do práce v posilňovni či regenerácia v bazéne alebo saune momentálne neprichádza do úvahy. Podľa Deleja je pokles výkonnosti prirodzeným javom. Pre športovcov je dôležité, aby ho minimalizovali.

„Každý z nich sa aj v tomto čase udržiava v primeranej kondícii. Avšak možnosť podávať výkony počas pretekov a na vrcholných podujatiach sa nedá ničím nahradiť. Útechou im môže byť aspoň to, že všetci majú rovnaké či veľmi podobné podmienky a možnosti na prípravu,“ tvrdí špecialista.

Delej je presvedčený, že aj napriek niekoľkomesačnej odmlke futbalistov od skupinových tréningov či šprintérov od blokov, sa ich muskulatúra nezmení.

„Iba ak by doma zaháľali, vtedy dochádza k hypotrofii svalovej hmoty veľmi rýchlo,“ uvádza výnimku potvrdzujúcu pravidlo. „Všeobecný tréning nemôže nahradiť špecifický. Je veľký rozdiel trénovať v špičkových areáloch a doma. Momentálne sa športovci pripravujú v improvizovaných podmienkach, čo môže ovplyvniť výkon na dlhú dobu. Určite však nie natrvalo.“

Branislav Delej sa špecializuje predovšetkým na... Foto: Dana Závadová
Delej2 Branislav Delej sa špecializuje predovšetkým na športové úrazy a zranenia.

Pomoc od odborníkov

Vrcholový športovec sa podľa Deleja po uvoľnení karanténnych opatrení môže veľmi rýchlo dostať do pôvodnej formy a taktiež k výkonom, ktoré predtým predvádzal. Závisí to od mentálneho nastavenia i veku športovca. Mladíci však podľa neho nie sú až v takej výhode.

„V dnešnej dobe majú asi všetci vrcholoví športovci okolo seba kvalitný realizačný tím – trénerov, fyzioterapeutov, psychológov a ďalších odborníkov, ktorí im vedia poradiť, ako sa udržať v dobrej forme a kondícii – fyzickej aj psychickej. Kto nimi nedisponuje, tomu iba vlastné skúsenosti nepomôžu,“ pokračuje Delej.

Roger Federer. Foto: SITA/AP, Dita Alangkara
Roger Federer Roger Federer.

Rady od nich môžu podľa primára špecializovanej kliniky Sportmed rozhodnúť aj o tom, ktorý zo športovcov sa po návrate do starých koľají odrazí z rovnakej štartovacej čiary k víťazstvám. „Z mojich viac ako 30-ročných skúseností viem, že ešte aj v dnešnej dobe sa podceňuje spolupráca s kvalitným športovým psychológom a lekárom. Dnes je to také dôležité, ako mať kvalitné športové pomôcky či dobrého trénera. Ba niekedy aj viac,“ dopĺňa Delej.

Fanúšikov legiend však nepoteší. Nemyslí si, že vďaka niekoľkomesačnej športovej odmlke si diváci budú môcť o čosi dlhšie užiť tvrdé hity Zdena Cháru či famózny jednoručný bekhend Rogera Federera.

„Vek neoklame nikto. Ak rok budete oddychovať, tak zistíte, že ste o rok starší. Všetko je zrazu ťažšie a ťažšie. Skôr si myslím, že u športovcov, ktorí sú na sklonku kariéry, táto situácia urýchli rozhodovanie o jej ukončení,“ uzavrel Delej.

debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Zdeno Chára #Branislav Delej #koronavírus