Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Ako v Žiline. Koronavírus prinútil ďalší klub k prepúšťaniu

Aj v stredu sledujeme, aký vplyv má koronavírus na svet športu.

15.04.2020 07:15 , aktualizované: 19:00
Trávnik, Rapid Viedeň Foto: ,
Ilustračná fotografia.
debata (2)

21:11: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v cestnej cyklistike sa v českom Opočne neuskutočnia v pôvodnom termíne 18. až 21. júna. Organizátori musia nájsť náhradné riešenie po tom, ako Medzinárodná cyklistická únia (UCI) pre pandémiu koronavírusu predĺžila prerušenie profesionálnych súťaží minimálne do konca júna.

18:59: Komisár NHL Gary Bettman odhaduje, že zámorská hokejová súťaž by sa opäť mohla rozbehnúť v letných mesiacoch. Sezóna je pre pandémiu nového koronavírusu prerušená od 12. marca a účastníci profiligy si predĺžia domácu izoláciu minimálne do 30. apríla.

Komisár NHL Gary Bettman. Foto: SITA/AP, Paul Chiasson
Gary Bettman Komisár NHL Gary Bettman.

Podľa Bettmana zatiaľ nepadlo rozhodnutie, v akom formáte sa bude NHL hrať po obnovení. Generálny manažér Ottawy Senators Pierre Dorion uviedol, že jeho organizácia predostrela tri návrhy.
„Určite môžeme hrať v letných mesiacoch. Kluby sú neskutočne súťaživé a lobujú. Aspoň sedem tímov bojuje o play off, nie všetky absolvovali rovnaký počet zápasov. Či už dohráme základnú časť v plnom, obmedzenom rozsahu, alebo rozšírime vyraďovaciu fázu, musí to byť spravodlivé a vyvážené. Zvažujeme všetky alternatívy a žiadnu sme nevylúčili,“ povedal Bettman pre Fox Business Network.

18:08: Belgický futbalový klub Anderlecht Brusel sa stal terčom kritiky medicínskych expertov za to, že počas pandémie koronavírusu umožní hráčom od budúceho pondelka začať so skupinovým tréningom.

Tí hráči 34-násobného majstra krajiny, ktorí chcú zostať doma, majú povolenie trénovať individuálne. Informovala agentúra SID.

„Nie je to nelegálne, ale ide to zlý signál pre spoločnosť. Tento krok je v rozpore s odporúčaniami vlády a radami odborníkov,“ komentoval rozhodnutie vedenia „fialiek“ uznávaný virológ Marc Van Ranst.

16:20: Hráči úradujúceho talianskeho futbalového majstra Juventusu Turín Blaise Matuidi a Daniele Rugani sa vyliečili z ochorenia COVID-19. Potvrdilo to vedenie „Starej dámy“.

„Obaja hráči postúpili dva verifikačné testy s negatívnym výsledkom. Hráči sa teda z ochorenia vyliečili a nie je potrebné, aby ostávali v karanténe,“ citoval portál sports.fr z oficiálneho komuniké Juventusu.

Allan z Neapola a Blaise Matuidi z Juventusu v... Foto: Reuters, CIRO DE LUCA
neapol juve futbal Allan z Neapola a Blaise Matuidi z Juventusu v súboji o loptu.

Stredný obranca Rugani bol vôbec prvý hráč z talianskej Serie A, u koho zistili nákazu novým koronavírusom, oficiálne o infekcii informovali 11. marca. O týždeň neskôr potvrdili nákazu aj u francúzskeho stredopoliara.

V dôsledku výskytu nákazy muselo ísť do domácej karantény až 121 ľudí zo štruktúr Juventusu – okrem hráčov, členov realizačného tímu a sprievodného personálu to boli aj zástupcovia vedenia a ďalší zamestnanci klubu.

12:30: Rakúski futbaloví bundesligisti od budúceho týždňa začnú opäť s tréningom v malých skupinách so šiestimi hráčmi. Umožnilo im to rozhodnutie tamojšej vlády, ktoré v stredu na tlačovej konferencii tlmočil minister športu Werner Kogler.

Podľa jeho slov sa od 1. mája opäť môžu otvoriť určité športoviská pre hromadné športy, ako atletické okruhy, tenisové kurty, golfové rezorty, dostihové dráhy či strelecké areály. Zatiaľ by sa mali konať len aktivity vonku, nie v hale.

Fanúšikovia stoja pred štadiónom Allianz Arena... Foto: TASR, Marko Erd
Viedeň, Slovan, Rapid Fanúšikovia stoja pred štadiónom Allianz Arena vo Viedni.

Rakúska elitná súťaž tak dostala nádej, že sa bude môcť dohrať prerušená sezóna. „Chceme to umožniť, máme riešenia,“ citovala politika agentúra APA. Musia byť však dodržané potrebné bezpečnostné opatrenia, hráči sa musia podrobiť testom na koronavírus a hralo by sa zrejme bez divákov.

V Rakúsku evidovali v stredu napoludnie vyše 14.000 prípadov nákazy koronavírusom, 393 osôb chorobe podľahlo. Celosvetovo je v 208 krajinách/ú­zemiach potvrdených takmer 2 milióny prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo mu vyše 126.000 osôb.

11:20: Bývalý španielsky futbalový brankár Andres Palop sa vyliečil z ochorenia COVID-19. Po dvanástich dňoch v nemocnici mal negatívny test na nový koronavírus a prepustili ho domov.

„Z celého srdca ďakujem všetkym, ktorí sa o mňa starali, rovnako mojej rodine. Posielam veľa sily a podpory všetkým, ktorí sa ocitli v tejto ťažkej situácii. Nevzdávajte sa,“ citoval španielsky denník Marca člena tímu majstrov Európy z roku 2008. Za národný tím ale neodohral ani jeden duel.

Štyridsaťšesťročný Palop vo svojej kariére obliekal dresy Valencie, FC Sevilla, Villarrealu i Bayeru Leverkusen.

8:50: Päť hráčov i jeden člen realizačného tímu klubu zámorskej hokejovej NHL Ottawa Senators sa už úplne vyliečili z ochorenia COVID-19. Potvrdil to generálny manažér „senátorov“ Pierre Dorion.

Ottawa je jedným z dvoch klubov profiligy, ktoré oznámili nákazu novým koronavírusom vo svojom hráčskom kádri. Druhým je Colorado, kde hlásili ochorenie u troch hokejistov. Dres Senators obliekal v prerušenej sezóne aj slovenský obranca Christián Jaroš, ktorý v 13 zápasoch zaznamenal tri asistencie.

Hokejisti Ottawy. Foto: Reuters, Adam Hunger
Ottawa Senators Hokejisti Ottawy.

Dorion verí, že sezónu NHL bude možné dokončiť. „Som optimista, že hokej uvidíme v pravý čas. Fanúšikovia to potrebujú. Šport dokáže ľudí odbremeniť od každodenného stresu a verím, že ho už čoskoro budeme môcť sledovať. Či to bude o dva týždne, o mesiac alebo o dva, som optimista, že hokej ešte uvidíme,“ povedal Dorion pre TSN.

Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Kanade vzrástol v stredu na 27,063. Chorobe podľahlo v krajine 903 osôb.

7:10: Drastické opatrenia musel po vypuknutí pandémie koronavírusu prijať peruánsky klub Deportivo Coopsol. Druholigista z finančných dôvodov prepustil trénera i všetkých hráčov.

„Nemali sme inú možnosť,“ citovala agentúra SID zo stanoviska klubu. Po začiatku karanténnych opatrení v krajine 16. marca zastavili všetci sponzori svoju podporu pre Coopsol a to bez predcházajúceho upozornenia. „Dostali sa do krízy, takže nám oznámili, že nás už viac nemôžu podporovať,“ dodal klub.

V Peru evidovali v stredu ráno SELČ celkovo 10.303 prípadov ochorenia COVID-19, po nákaze novým koronavírusom SARS-CoV-2 tam zomrelo 230 osôb.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peru #koronavírus