Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Čierny víkend Atlética. Na koronavírus zomrela klubová legenda

Sledujte aktuálne informácie na tému koronavírus a šport.

28.03.2020 08:04 , aktualizované: 29.03.2020 22:55
debata

NEDEĽA:

22.54: Juhokórejský futbalový reprezentant Heung-Min Son po súhlase od vedenia Tottenhamu Hotspur odletel v nedeľu z Londýna a vrátil sa do svojej vlasti.

Dvadsaťsedemročný útočník požiadal funkcionárov finalistu uplynulej edície Ligy majstrov o opustenie anglickej metropoly z osobných dôvodov. Tí jeho žiadosti vyhoveli, hoci v súvislosti so šírením nového koronavírusu už aj na Britských ostrovoch zaviedli prísne opatrenia.

Romantická oslava. Son z Tottenhamu posielal do... Foto: SITA/AP, Darko Vojinovic
Son Heung-min Romantická oslava. Son z Tottenhamu posielal do hľadiská gólové srdiečka.

Son po príchode do Kórejskej republiky musí podstúpiť povinnú 14-dňovú karanténu.

21.07: Kanada až do odvolania pozastavila dopingové kontroly v krajine. Kanadské centrum pre etiku v športe (CCES) to oznámilo v reakcii na vládne nariadenia v boji proti šireniu koronavírusu.

Športovci ale budú musieť naďalej informovať o svojom mieste pobytu a dodržiavať pravidlá kanadského antidopingového programu. Svetová antidopingová agentúra (WADA) už predtým vydala špeciálne usmernenia na testovanie vzoriek s snahe ochrániť zamestnancov laboratórií. Informoval portál BBC.

19.48: Práce na stavbe nového štadióna klubu hokejovej NHL New York Islanders v Belmont Parku prerušili pre pandémiu koronavírusu. Guvernér New Yorku Andrew Cuomo nariadil pozastaviť všetky projekty, ktoré nie sú aktuálne nevyhnutné. Oblasť New Yorku je koronavírusom najviac zasiahnutou oblasťou v USA.

Nová aréna hokejistov Islanders s kapacitou 17.113 miest by mala byť k dispozícii od začiatku sezóny 2021/2022, začali ju stavať v septembri. Momentálne hrajú „ostrovania“ svoje domáce stretnutia v dvoch halách – v Nassau Coliseum a v Barclays Center, ktorý je domovom aj pre basketbalistov Brooklyn Nets v NBA. Informoval portál TSN.

19.29: Vo veku 72 rokov zomrel v nedeľu bývalý španielsky futbalista Jose Luis Capon. Vedenie Atletica Madrid, ktorého dres obliekal v 70-tych rokoch minulého storočia, nešpecifikovalo príčinu úmrtia niekdajšieho obrancu. Podľa portálu Mundo Deportivo podľahol nákaze koronavírusom.

Capon bol hráč Atletica deväť sezón, odohral zaň 269 zápasov. V rokoch 1973 a 1977 pomohol madridskému klubu k zisku majstrovského titulu. V roku 1974 triumfovalo Atletico v Interkontinen­tálnom pohári a o dva roky neskôr získalo Kráľovský pohár (Copa del Rey).

V drese španielskej reprezentácie sa Capon predstavil v trinástich dueloch a raz skóroval, informovala agentúra AP.

18.17: Medzinárodná stolnotenisová federácia (ITTF) zrušila všetky svoje podujatia až do 30. júna. Vzhľadom na pandémiu koronavírusu tak v nedeľu rozhodla exekutíva organizácie.

ITTF zároveň zmrazila svetové rebríčky k marcu tohto roka. Nové termíny kvalifikačných turnajov na OH 2020 a prípadné úpravy v kritériách budú známe až po tom, čo MOV a organizátori stanovia presný dátum olympijských hier v Tokiu. Hry preložili na rok 2021.

O miestenky do Tokia bojujú aj Slováci. Súťaže tímov poznajú už všetkých 32 účastníkov (16 v mužskom a 16 v ženskom turnaji) a Slovensko sa do nich nekvalifikovalo, no stále bojuje v singloch a najmä v mixoch.

17.59: Júnové ME v raftingu v Českej republike pre pandémiu koronavírusu organizátori zrušili. Šampionát sa mal uskutočniť od 8. do 13. júna na Lipne a v Roudnici nad Labem.

„Toto rozhodnutie sme oznámili Medzinárodnej federácii raftingu IRF. Zároveň sme ale vyjadrili našu chuť a ambíciu sa usporiadania ME alebo MS zhostiť v niektorom z nadchádzajúcich rokov,“ uviedol na webe kanoe.cz predseda Zväzu vodákov ČR Libor Polák.

16.07: Futbalisti Borussie Dortmund v pondelok opätovne odštartujú spoločný tréningový proces. Vzhľadom na opatrenia v boji s koronavírusom sa ale budú pripravovať iba v malých skupinkách po dvoch.

„Zajtra ideme na to. Chceme opäť začať s tréningom iba pomaly, vo veľmi malých skupinkách po dvoch hráčoch,“ povedal stredopoliar Emre Can v nedeľu v rozhovore pre nemeckú televíziu Sport1.

Obávaný strelec Dortmundu Erling Haaland. Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Erling Haaland Obávaný strelec Dortmundu Erling Haaland.

Uplynulé dva týždne sa hráči Dortmundu pripravovali individuálne. Bundesliga bola posledná z piatich elitných futbalových líg v Európe, ktorá pristúpila k prerušeniu sezóny. Tá je momentálne pozastavená minimálne do 30. apríla.

„Je pre nás dôležité, že môžeme ísť opäť na ihrisko. Je fajn niečo zasa robiť a mať nejaké úlohy,“ dodal Can, ktorý je v Dortmunde na hosťovaní z Juventusu Turín.

15.37: Vedenie najvyššej španielskej futbalovej súťaže vyzbieralo prostredníctvom charitatívneho hudobného festivalu vyše 665.000 eur na boj proti pandémii nového koronavírusu.

Na sobotnej štvorhodinovej dobročinnej akcii sa z radov futbalistov zúčastnili Gerard Pique z FC Barcelona, Sergio Ramos z Realu Madrid a Jesus Navas z FC Sevilla, pridal sa aj tenista Rafael Nadal. Online vysielanie prostredníctvom sociálnych sietí spestrili vystúpenia viacerých umelcov – spevákov Aitany Moralesovej, Alejandra Sanza, Luisa Fonsiho, či zoskupení Morat a Taburete.

Všetci aktéri bavili publikum zo svojich domovov, keďže v Španielsku i v ďalších krajinách vládnu prísne opatrenia v súvislosti so šírením koronavírusu. Z vyzbieraných peňazí plánuje vedenie La Ligy nákup zdravotných pomôcok, predovšetkým ochranných rúšok.

15.00 Francúzsky cyklista Julian Alaphilippe by nerád zažil Tour de France bez divákov. Na najprestížnejších etapových pretekoch sveta, ktoré sú zatiaľ naplánované od 27. júna do 19. júla, by štartoval aj v takom prípade, no iba s ťažkým srdcom. Organizátori zo spoločnosti ASO rozhodnú o osude podujatia v súvislosti s pandémiou koronavírusu do 15. mája.

"Počas tohto obdobia karantény sú všetci opatrní. Chápu, že musia zostať doma, a preto je ľahšie predstaviť si, že budú sledovať Tour iba v televízii. Ja si to však radšej nechcem predstaviť. Verejnosť patrí na TdF, bez nej by to bolo ako majstrovstvá sveta vo futbale na prázdnych štadiónoch.

Julian Alaphilippe. Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Julian Alaphilippe Julian Alaphilippe.

Ak budeme musieť súťažiť bez divákov, budeme, ale dúfam, že vírus pominie a prídu aj fanúšikovia. Tour je Tour a pre mňa je najdôležitejšie, aby sa uskutočnila, hoci aj v neskoršom termíne. Bez priaznivcov by to nebolo také ako predtým," citoval 27-ročného jazdca tímu Deceuninck-QuickStep portál cyclingnews.com.

14.02: Taliansky futbalový klub AS Rím venuje prvé stretnutie za prítomnosti fanúšikov zdravotníckemu personálu. Lekárov a ďalších pracovníkov nemocníc chce oceniť za boj proti pandémii koronavírusu v najpostihnutejšej európskej krajine.

Rozdá medzi nich 5000 vstupeniek na úvodný zápas po plnohodnotnom obnovení života na štadiónoch. Časť zo vstupného poputuje na charitatívny fond na kúpu zdravotníckeho materiálu v hlavnom mieste, v ktorom je momentálne približne 500.000 eur.

12.55: Súčasná pandémia nového koronavírusu skomplikuje aj prípravy na olympijské hry 2024 v Paríži. Tvrdí to šéf organizačného výboru OH 2024 Tony Estanguet.

„Organizačný výbor bude musieť prehodnotiť všetky svoje plány, keďže olympijský cyklus sa začne o rok neskôr v dôsledku odkladu olympijských hier v Tokiu. Som si však istý, že to zvládneme,“ povedal pre denník Le Dauphine bývalý úspešný vodný slalomár.

Podľa Estangueta budú mať na prípravy OH 2024 významný vplyv aj ekonomické dôsledky pandémie. Kríze čelia aj viacerí olympijskí sponzori. Francúzska metropola bude hostiť OH od 26. júla do 11. augusta 2024.

12.14: Novému koronavírusu podľahlo osem zamestnancov talianskeho futbalového klubu Atalanta Bergamo. Mesto je jedno z epicentier nákazy v najviac postihnutej európskej krajine a dramatická situácia zarmútila aj prezidenta klubu Antonia Percassiho.

„Toto je obrovská tragédia, ktorá dopadla na celú generáciu. Vírus ohrozuje aj mladších ľudí. Stojí proti nám neviditeľný protivník, je to ako svetová vojna,“ povedal 66-ročný Percassi pre periodikum Gazzetta dello Sport.

Logo lokálneho futbalového klubu na rakve... Foto: SITA/AP, Claudio Furlan
Koronavírus, futbal, rakva Logo lokálneho futbalového klubu na rakve jednej z obetí koronavírusu na severe Talianska.

Atalantu vlastní desať rokov, v pozícii prezidenta pôsobil aj v rokoch 1990 až 1994 a s mestom a klubom je spätá tiež jeho hráčska kariéra: „Za uplynulú dekádu sme postupne rástli, až sme sa dostali medzi najväčšie európske kluby. Dúfam, že naše úspechy prinesú radosť ľuďom, ktorí teraz zažívajú smutné a ťažké časy.“

Percassi ocenil prístup záchranárov bojujúcich proti pandémii: „Bergamčania preukazujú hrdosť a odolnosť aj v takejto situácii. Náš klub myslí na každého, kto trpí.“

10.54: Bývalý turecký futbalový reprezentant Recber Rüstü mal pozitívny test na nový koronavírus. Hospitalizovali ho po tom, ako sa uňho rýchlo prejavili príznaky ochorenia.

„Rada by som priniesla pozitívnejšie správy, ale pravda je, a mrzí ma to, môj manžel leží v nemocnici s diagnózou COVID-19. Sme šokovaní nástupom symptómov, dovtedy bolo všetko v poriadku. Toto sú kľúčové a náročné okamihy. Ja a dcéra sme mali negatívne výsledky a nemôžeme ho navštevovať. Nemôžeme ho vidieť a to je najťažšie,“ uviedla Rüstüho manželka Isil na instagrame.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

İyi geceler; Sizlerle gerçeği en şeffaf şekilde paylaşırken daha güzel haberler vermek isterdim fakat üzülerek eşim Rüstü’yü COVİD-19 teşhisiyle hastaneye yatırmış bulunuyoruz.Herşey normal ilerlerken birden bire gelişen hızlı semptomlarla biz de olayın şokundayız.Kritik süreçler ve çok zor ,Allah benim değerli eşimle beraber tüm hastalara acil şifa kolaylık versin . Tek ricam şu süreçte insanların biraz daha vicdanlı ve saygılı olabilmeleri.Ailecek yaptırdığımız testlerde benim, kızımın ve oğlumun negatif sadece eşimin pozitif çıkmıştır. Bu sebeple bizler evde kendisi hastanede ve görüş izni yok.Aslında en zor olanı da bu yanında olamamak.Ama Allah büyük önce ona sonra Türk hekimlerine emanet, inşallah bu da geçecek..Telefonlarım kilitlendi dönüş yapamıyorum üzgünüm tüm sevenlere dostlara sizlere yürekten sevgiler.Dualarınızı eksik etmeyin lütfen bu çok önemli....#sengüçlüsünRR

Príspevok, ktorý zdieľa Isil Recber (@isilrecber),

Štyridsaťšesťročný niekdajší brankár odchytal väčšinu kariéry za Fenerbahce Istanbul, pôsobil aj v FC Barcelona či Besiktasi Istanbul. V najcennejšom drese si pripísal 120 štartov, na majstrovstvách sveta 2002 vybojoval s Tureckom bronz.

9.58: Olympijské hry v Tokiu by sa mohli začať 23. júla 2021. O poten­ciálnom náhradnom termíne informovalo periodikum New York Times s odvolaním sa na japonskú televíziu NHK, hovorca Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Mark Adam však túto informáciu zatiaľ označil za špekuláciu.

Pokiaľ by skutočne išlo o dátum otváracieho ceremoniálu, OH by sa začali takmer na deň presne od pôvodného termínu 24. júla až 9. augusta 2020. MOV rozhodol spoločne s japonskými organizátormi o presunutí podujatia pre pandémiu nového koronavírusu.

Ilustračná snímka. Foto: SITA/AP, Eugene Hoshiko
Olympiáda, ilustračná Ilustračná snímka.

Predstavitelia MOV na piatkovej videokonferencii so zástupcami národných olympijských výborov informovali, že nový termín OH by mal byť známy do štyroch týždňov. Podľa portálu cbssports.com by rozhodnutie mohlo padnúť omnoho skôr. Predseda organizačného výboru Joširo Mori povedal v sobotu, že OH by sa mali uskutočniť medzi júnom a septembrom, a spochybnil alternatívu jarných mesiacov.

8.42: Bývalý slávny americký bejzbalista Jim Edmonds sa ocitol v nemocnici s podozrením na ochorenie COVID-19. Niekdajšiu hviezdu MLB hospitalizovali so zápalom pľúc, v súčasnosti čaká na výsledky testu na prítomnosť nového koronavírusu.

Štyridsaťdeväťročný Edmonds vo videu na Instagrame potvrdil, že prvýkrát v živote bojuje so zápalom pľúc. „Snažím sa oddychovať a dať sa dokopy,“ povedal Edmonds, ktorý sa cítil byť „super chorý“ predtým, než sa rozhodol zveriť do opatery lekárov.

„Myslel som si, že som dosť silný na to, aby ma takéto veci nedokázali skoliť. Tento vírus ale nie je žiadny vtip,“ citovala bývalého hráča Los Angeles Angels či St. Louis Cardinals agentúra AP.

7.21: James Dolan, majiteľ klubu hokejovej NHL New York Rangers a basketbalovej NBA New York Knicks, mal pozitívny test na nový koronavírus. Šesťdesatštyriročný americký biznismen sa nachádza v izolácii a má len mierne, takmer žiadne symptómy ochorenia.

Dolan sa stal prvým vlastníkom klubu z jednej z amerických profesionálnych športových súťaží, ktorému diagnostikovali COVID-19. V sobotu potvrdil, že napriek ochoreniu si bude z karantény naďalej plniť funkciu šéfa exekutívy newyorskej športovej a zábavnej spoločnosti Madison Square Garden Co.

SOBOTA:

21.54: Ruskú biatlonistku Anastasiu Chaliullinovú hospitalizovali pre podozrenie na infekciu koronavírusom. Dvadsaťjedenročná juniorská majsterka sveta z januárového šampionátu vo švajčiarskeho Lenzerheide je v nemocnici v Saratove.

O hospitalizácii Chaliullinovej informoval portál vzsar.ru. „Vrátili sme sa z pretekov Európskeho pohára v Rakúsku. Boli sme potom v karanténe, nemala som žiadne príznaky. Ale lekári mi povedali, že je potrebné ešte raz dôkladne skontrolovať výsledky testov, pretože majú pochybnosti. Teraz som v nemocnici, čakáme na potvrdenie pozitívneho výsledku,“ uviedla ruská reprezentantka.

20.35: Zámorská hokejová NHL má ďalšie hráča pozitívne testovaného na ochorenie COVID-19. Ide o druhého hokejistu klubu Colorado Avalanche. Vedenie „lavíny“ o tom informovalo v sobotu s dôvetkom, že hráč sa nachádza v domácej izolácii a správu o tom dostali všetci, ktorí sa s ním dostali do kontaktu v ostatnom období.

Už skôr mal pozitívny test na koronavírus ďalší hokejista Colorada. Ešte predtým potvrdili nákazu u dvoch hráčov konkurenčného klubu Ottawa Senators.

Vedenie Avalanche tiež poznamenalo, že žiadny ďalší hráč či zamestnanec klubu nemá v súčasnosti symptómy ochorenia.

19.19: Bývalý ukrajinský futbalista Andrij Ševčenko prirovnal karanténu súvisiacu s pandémiou koronavírusu k situácii po výbuchu v černobyľskej atómovej elektrárni v roku 1986.

„Žijem na okraji Londýna a už 10 dní som zavretý doma v karanténe. Všetci prežívame ťažké časy, no dúfame, že situácia sa postupne zlepší,“ citovala agentúra DPA slová niekdajšieho kanoniera AC Miláno či londýnskej Chelsea.

Andrij Ševčenko. Foto: SITA/AP, Efrem Lukatsky
Andrij Ševčenko Andrij Ševčenko.

Ševčenko poďakoval všetkým zdravotníkom, ktorí sa starajú o chorých a označil ich za hrdinov. „Keď som mal deväť rokov, vybuchol Černobyľ a bolo to tiež veľmi náročné obdobie. Musíme dôverovať vládam, že nájdu riešenie, ako sa dostať z tejto zložitej situácie.“

18.55: Dvojnásobná grandslamová šampiónka Japonka Naomi Osaková je sklamaná, že v jej rodnej krajine sa v lete 2020 neuskutočnia olympijské hry. Jedným dychom však vyjadrila podporu odkladu Hier na rok 2021. V sobotu na sociálnych sieťach napísala, že potrebovala „pár dní na to, aby dokázala sformulovať svoje myšlienky“.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) potvrdil preloženie OH v utorok. „Šport nás všetkých opäť zjednotí. Bude tu pre nás, ale teraz nie je ten čas,“ napísala tiež Osaková.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

here’s where my brain is. you’re not obligated to read this, it’s more in regards to the Olympics @tokyo2020 tbh.

Príspevok, ktorý zdieľa 大坂なおみ (@naomiosaka),

Prihovorila sa tiež obyvateľom Japonska: ""Zostaňte silní, vydržte a v ten správny okamih ukážte svetu, aká krásna je naša vlasť."

Dvadsaťdvaročná Naomi Osaková mala byť v lete 2020 jednou z najsledovanejších domácich športovcov počas OH, bola totiž adeptkou na zisk medaily v ženskej tenisovej dvojhre. V septembri 2018 ovládla newyorský US Open a v januári 2019 aj Australian Open v Melbourne. Stala sa prvou ázijskou tenistkou na poste svetovej jednotky rebríčka WTA.

17.29: Hokejový tím bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka sa stal víťazom amatérskeho turnaja v Minsku. Hlavnou myšlienkou podujatia bolo ukázať ľuďom, že sa nemusia obávať nákazy koronavírusom.

17.18: Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Alexander Čeferin napriek pandémii koronavírusu verí, že sa ligové súťaže v Európe dohrajú. Musia však odštartovať do konca júna, inak sú sezóny stratené. Čeferin to uviedol v rozhovore pre taliansky denník La Repubblica, informácie priniesla agentúra SID.

„Mohli by sme začať v polovici mája, v júni alebo dokonca koncom júna. V opačnom prípade je sezóna pravdepodobne stratená,“ povedal Čeferin. Prezident UEFA tiež uviedol, že budú prebiehať rozhovory o úprave kalendárov. Pripustil, že ligové súťaže by sa v nasledujúcej sezóne mohli začať o niečo neskôr.

Aleksander Čeferin. Foto: SITA/AP, Jean-Christophe Bott
Aleksander Čeferin Aleksander Čeferin.

V Európe sa hrá liga už len v Bielorusku, ostatné krajiny svoje súťaže pre pandémiu koronavírusu pozastavili.

16.02: Vedenie nemeckého futbalového klubu 1. FSV Mainz sa v dôsledku pandémie nového koronavírusu rozhodlo od 1. apríla čiastočne skrátiť pracovné úväzky väčšine zamestnancov administratív­neho úseku.

„Nie je žiadna slabosť priznať si, že práca na skrátený úväzok sa v týchto dňoch týka aj nás. Chceme vyslať signál, že vieme konať zodpovedne a hospodárne. Len za mesiac apríl by sa nám na platoch približne troch štvrtín zamestnancov administratívy mohlo podariť ušetriť šesťcifernú sumu,“ uviedol obchodný riaditeľ 1. FSV Jan Lehmann.

S čiastočným znížením platov počas pandémie nového koronavírusu súhlasili aj v ďalších nemeckých kluboch – Bayerne Mníchov, Borussii Dortmund a 1. FC Kolín.

15.31: Osem futbalistov West Hamu United vykazuje príznaky koronavírusovej infekcie. Informoval o tom denník The Sun, ktorý citoval viceprezidentku klubu anglickej Premier League Karren Bradyhovú.

Futbalisti West Hamu. Foto: SITA/AP, Jon Super
West Ham, futbal Futbalisti West Hamu.

„Títo hráči majú mierne príznaky. Sú teraz v karanténe so svojimi rodinami a darí sa im dobre. Príznaky sa u nich prejavujú len vo forme kýchania, alebo kašľa, ale každý by mal byť opatrný.“ West Ham pozastavil tímový tréning, hráči sa pripravujú individuálne. Očakáva sa, že spoločný tréning bude pokračovať 13. apríla.

14.54: Nemecký futbalista Stefan Thesker z druholigového Holsteinu Kiel sa vyliečil z ochorenia COVID-19.

„Bola to pre mňa nečakaná správa, keď som sa dozvedel, že môj test je pozitívny,“ povedal 28-ročný Thesker v rozhovore pre sobotné vydanie periodika Kieler Nachrichten. „Našťastie som nemal žiadne komplikácie, mal som len upchatý nos, bolo to ako ľahké prechladnutie. O pár dní sa k tomu pridružila strata čuchu a chuti, ale po čase sa všetko vrátilo do normálu,“ opísal Thesker priebeh ochorenia.

Po jeho pozitívnom teste musel celý tím i trénerský štáb Holsteinu Kiel do povinnej karantény. Na celom svete sa v dôsledku koronavírusu zastavil športový život, druhá najvyššia nemecká súťaž nie je výnimka. „Z ekonomického hľadiska by bola katastrofa, keby sa ligy nedohrali. Treba si však uvedomiť, v akej sme náročnej situácii a že zdravie je na prvom mieste,“ dodal Thesker.

14.34: Taliansky futbalový klub AS Rím v čase koronakrízy podáva pomocnú ruku najzraniteľnejším skupinám obyvateľstva. Každému držiteľovi sezónnej permanentky nad 75 rokov sa vedenie „Giallorossi“ rozhodlo v rámci kampane „Rím sa stará“ doručiť balíček trvanlivých potravín a hygienických potrieb, ktorý obsahoval cestoviny, ryžu, múku, cukor, olivový olej, minerálnu vodu, dezinfekčné prostriedky a jednorazové rukavice.

„Najstarší členovia našej spoločnosti sú v súčasnosti najviac zraniteľní. Obzvlášť, keď si sami musia zadovážiť jedlo a iné potreby. Klub preto s podporou našich sponzorov poslal seniorom balíčky, ktoré im majú uľahčiť život počas krízy,“ informovalo vedenie trojnásobného talianskeho majstra.

Najstarší držiteľ permanentky Eliseo Lorenzetti sa okrem toho mohol potešiť z dresu podpísaného útočníkom Edinom Džekom.

13.59: Strieborný olympijský medailista v hode diskom z roku 2012 Ehsan Haddadi mal pozitívny test na koronavírus. V sobotu o tom informoval oficiálny web Svetovej atletiky (WA) s odvolaním sa na viacerých ázijských novinárov. Tridsaťpäťročný Iránec čiastočne trénuje v USA, ale nakazil sa v Teheráne.

13.29: Dánsky futbalový reprezentant Pione Sisto si riadne „zavaril“ po tom, ako bez súhlasu svojho zamestnávateľa vycestoval zo Španielska do rodnej krajiny. Dvadsaťpäťročného krídelníka Celty Vigo čaká po návrate prísny trest, informovala agentúra SID.

Sisto sa rozhodol vydať na 3000 km dlhú cestu do Kodane na svojom aute, hoci v Španielsku i ďalších krajinách na celom svete vládnu prísne opatrenia v súvislosti so šíriacim sa novým koronavírusom. Galícijský klub sa o jeho nezodpovednom prístupe dozvedel až s odstupom času a pre hráča chystá tvrdé sankcie.

13.07: Prezident Medzinárodnej kanoistickej federácie (ICF) Jose Perurena mal pozitívny test na nový koronavírus. Sedemdesiatšty­riročný Španiel leží v madridskej nemocnici, pred hospitalizáciou bol dva týždne v domácej karanténe.

„Keď mi teplota vystúpila nad 39 stupňov Celzia, otestovali ma a výsledok bol pozitívny,“ povedal Perurena pre portál Around The Rings. ICF vedie od roku 2008 a je tiež čestný člen Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

11.50: Hráči a manažment českého futbalového klubu FC Fastav Zlín sa dohodli na 30-percentnom znížení platov na tri mesiace. Ide o opatrenie v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Na súpiske figurujú aj traja Slováci: brankár Matej Rakovan, obranca Róbert Matejov a stredopoliar Marek Hlinka.

Zníženie platov sa týka všetkých hráčov, členov realizačného tímu i celého manažmentu. „Stretnutie trvalo len chvíľu, hráči si vypočuli návrh a prijali ho ako prirodzené vyjadrenie solidarity k svojmu materskému klubu. Chceme sa im poďakovať a ich okamžitú a ústretovú reakciu si veľmi vážime,“ povedal riaditeľ klubu Leoš Gojš na oficiálnom webe Zlínčanov.

10.19: Organizátori Svetovej triatlonovej série (WTS) v Montreale sa rozhodli preložiť júnové preteky na iný termín. Definitívny verdikt oznámili deň po tom, ako Kanada pre pandémiu nového koronavírusu uzavrela hranice do 30. júna pre všetkých cudzincov s výnimkou občanov USA.

Súťaž elite mužov a žien v druhom najväčšom kanadskom meste sa mala pôvodne uskutočniť 28. júna, informovala agentúra AP. Z tohtoročného kalendára WTS vypadli už štyri preteky, májové podujatie v japonskej Jokohame naďalej figuruje v plánoch organizátorov.

9.43: Prezídium Slovenského zväzu florbalu (SZFB) sa rozhodlo vzhľadom na pandémiu nového koronavírusu predčasne ukončiť všetky zostávajúce súťaže. Sezónu tak nedohrajú v extralige mužov, Hyundai extralige žien, extralige juniorov, 1. lige mužov i regionálnych súťažiach mužov a juniorov.

9.15: Uruguajský futbalista Luis Suarez sa rozhodol pomôcť svojej rodnej krajine počas pandémie nového koronavírusu. Do štvrti Casavalle v Montevideu poslal 500 balíčkov s trvanlivými potravinami a hygienickými potrebami a zásobovať bude aj ďalšie chudobnejšie časti hlavného mesta.

„Nie je mi za čo ďakovať. Je to najmenej, čo môžem urobiť pre mojich krajanov,“ povedal hráč FC Barcelona z karantény v Španielsku.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Desde casa seguimos entrenando @sofibalbi #Yomequedoencasa

Príspevok, ktorý zdieľa Luis Suarez (@luissuarez9),

8.50: Principality Stadium v Cardiffe, ktorý využíva aj waleská futbalová reprezentácia, premenia na poľnú nemocnicu s 2000 posteľami. Waleská ragbyová únia (WRU) ako správca štadióna chce pomôcť v boji proti pandémii nového koronavírusu.

„Veľmi dúfame, že nebude potrebná celá kapacita, ale treba počúvať vedecké argumenty a modely expertov. Vďaka štadiónu budeme môcť uvoľniť miesta v našich nemocniciach, ktoré poslúžia aj pacientom s inými zdravotnými ťažkosťami,“ povedal výkonný riaditeľ miestneho zdravotného výboru Len Richards pre agentúru AP. K rovnakému kroku pristúpil aj druholigový futbalový klub Swansea City, poskytol svoj Liberty Stadium.

8.20: V najvyššej austrálskej futbalovej súťaži sa vyskytol prvý prípad nakazenia novým koronavírusom. Pozitívny test mal nemenovaný hráč tímu Newcastle Jets, ktorého preventívne kontrolovali pred medzinárodným letom. Nastúpil v nedávnych stretnutiach s Brisbane a Melbourne City.

„Je v poriadku, nevykazuje žiadne príznaky. Je v izolácii so svojou rodinou, zvyšok mužstva nemusí ísť do karantény. Samozrejme, sledujeme zdravotný stav aj u ostatných hráčov,“ povedal výkonný riaditeľ klubu Lawrie McKinna podľa agentúry AP. A-League je prerušená minimálne do 22. apríla.

7.59: Bývalá nemecká biatlonistka Magdalena Neunerová podrobila ostrej kritike svojho krajana a prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasa Bacha. Nepozdávalo sa jej otáľanie s odložením OH v Tokiu, ktoré pre pandémiu nového koronavírusu presunuli na budúci rok až v utorok 24. marca.

„Prístup pána Bacha bol neprijateľný. Tu už nejde len o OH, ale o viac. Vrelo to vo mne dlhší čas, nevedela som pochopiť, ako je to možné. Celý svet bojuje proti vírusu a napriek tomu sa snažil presadiť OH. Športovci boli v neistote, lebo nejestvoval spôsob, ako zabezpečiť spravodlivé podujatie. Niektorí mohli trénovať, iní zas nie, antidopingové kontroly sa nevykonávali všade. Napokon pán Bach zmenil názor a športovci vedia, na čom sú,“ citovala 33-ročnú Nemku agentúra DPA.

Neunerová je dvojnásobná olympijská šampiónka z Vancouveru 2010, kde získala aj striebro. V rýchlostných pretekoch skončila druhá za slovenskou reprezentantkou Anastasiou Kuzminovou. Na majstrovstvách sveta si vybojovala sedemnásť medailí, trikrát sa stala celkovou víťazkou Svetového pohára. Kariéru ukončila v roku 2012.

7.24: Americká basketbalistka Sydney Wieseová mala pozitívny test na nový koronavírus. Na twitteri o tom informoval jej klub Los Angeles Sparks, ktorý pôsobí v zámorskej ženskej súťaži WNBA.

„Cítim sa dobre, našťastie mám iba mierne príznaky, ale som nosič vírusu,“ povedala 24-ročná Wieseová.

debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus