Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Exhráča Newcastlu zatkli, Reus dal podnikateľom 500-tisíc

Sledujte aktuálne informácie na tému koronavírus a šport.

27.03.2020 06:54 , aktualizované: 28.03.2020 11:38
debata (3)

23:17: Bývalého peruánskeho futbalistu Nolberta Solana zatkla polícia pre podozrenie z porušenia karantény. V Peru platia sprísnené opatrenia pre šíriacu sa epidémiu koronavírusu, Solano uviedol, že išiel iba navštíviť priateľov.

„Naše deti sa doma nudili, tak sme ich len vzali na obed k priateľom 200 metrov od domu. Niekto počul hlasitú hudbu a zavolal políciu,“ citoval bývalého futbalistu Newcastlu United denník Mirror.

„Opatrenia berieme vážne a vieme, že nikto u nás doma ani u priateľov nemá vírus. Uistil som políciu, že nešlo o žiadny večierok, ale len o stretnutie priateľov,“ dodal Solano.

11:37 Irán oznámil v sobotu úmrtie ďalších 139 ľudí na ochorenie spôsobované novým koronavírusom. Oficiálny celkový počet pacientov, ktorí chorobe v krajine podľahli, sa tak zvýšil na 2517, informovala agentúra AFP. Za uplynulých 24 hodín v Iráne potvrdili aj 3076 nových prípadov nákazy, čím sa ich počet zvýšil na 35.408. Z ochorenia sa dosiaľ uzdravilo 11.679 pacientov, uviedol na tlačovej konferencii hovorca ministerstva zdravotníctva Kijánúš Džahánpúr.(TASR)

22.38: Basketbalista Anthony Davis z Los Angeles Lakers pomohol získať 250.000 dolárov na pomoc pre zamestnancov nemocníc v Los Angeles a pre pracovníkov multifunkčnej arény Staples Center. Podľa informácií portálu nba.com sa Davis spojil s nadáciou Lineage Logistics, aby získal financie na dary pre organizácie poskytujúce zdravotníckym pracovníkom bezplatné jedlo počas pandémie koronavírusu.

Nadácia spolupracuje so spoločnosťou World Food Kitchen, ktorú vedie známy šéfkuchár Jose Andres. Davis tiež oznámil, že spoločnosť Lineage ponúkne zamestnancom Staples Centra v nadchádzajúcich týždňoch a mesiacoch prácu, pretože v domácej aréne Lakers sa nehrajú žiadne zápasy. V hale ešte hrávajú basketbalisti LA Clippers a hokejisti Los Angeles Kings.

Anthony Davis (vpravo) a LeBron James z LA Lakers Foto: SITA/AP, Lynne Sladky
LeBron James, Anthony Davis Anthony Davis (vpravo) a LeBron James z LA Lakers

21.37: Nemecký futbalový reprezentant Marco Reus sa rozhodol pomôcť svojej komunite v boji s následkami pandémie koronavírusu a spolu s manželkou Scarlett venujú pol milióna eur malým miestnym podnikateľom.

„Spoločenský život, ako ho poznáme, sa zastavil. A presne to predstavuje pre malé a staré spoločnosti veľké problémy. Napriek ich práci si nedokážu vytvoriť rezervy, aby vydržali niekoľko týždňov bez zákazníkov. No tieto obchodíky robia každé mesto jedinečným. Tu chceme pomôcť,“ uviedol.

Marco Reus. Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Marco Reus Marco Reus.

Kapitán Borussie Dortmund zároveň vyzval ďalších, aby podporili projekt: „Pomôž svojmu rodnému mestu“. „Chcem vás vyzvať k tomu, aby ste podporili podnikateľov vo svojej komunite,“ dodal. Informovala agentúra SID.

20.58: Niekdajší španielsky bežec Santiago Llorente zomrel vo veku 61 rokov na ochorenie COVID-19. V piatok to oznámila Európska Atletika (EA).

Llorente získal striebornú medailu na majstrovstvách sveta v krose do 20 rokov v Düsseldorfe v roku 1977 a taktiež striebro v tímovej súťaži. Na konte mal aj národný titul v behu na 10.000 m z roku 1986.

20.54: Pre šíriaci sa koronavírus sú odložené všetky zápasy, ktoré sa mali na anglických ligových trávnikoch uskutočniť do 30. apríla. Obnovia sa iba v prípade bezpečných podmienok. V spoločnom vyhlásení o tom v piatok informovalo vedenie Premier League, Anglickej futbalovej ligy (EFL) a Asociácie profesionálnych futbalistov (PFA).

20.33: Bývalého československého futbalového reprezentanta Ladislav Vízka pozitívne testovali na koronavírus.

Ladislav Vízek na archívnej snímke. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Ladislav Vízek Ladislav Vízek na archívnej snímke.

19.48: Futbalisti Realu Madrid ukončili dvojtýždennú karanténu, počas ktorej nezistili u žiadneho hráča pozitívny test na nový koronavírus. Hráčov Realu izolovali po zistení ochorenia basketbalistu z rovnakého klubu Treya Thompkinsa.

Futbalisti boli v karanténe od 12. marca, podľa denníka AS klub potvrdil, že žiadneho z nich netestovali pozitívne. Hráči momentálne plnia individuálne kondičné plány. Informovala agentúra SID.

18.38: Futbalista Callum Hudson-Odoi z FC Chelsea sa vyliečil z ochorenia COVID-19. Pozitívny test na nový koronavírus mal 12. marca a bol prvý hráč Premier League, ktorému zistili toto ochorenie.

Správu o jeho vyliečení priniesla agentúra DPA, potvrdil ju tréner tímu Frank Lampard. „Hovoril som s Callumom a je skvelé, že sa úplne zotavil. Našťastie nemal veľké ťažkosti. Stále robíme potrebné opatrenia, hráči sú od prvého pozitívneho testu v karanténe a darí sa im dobre,“ citoval Lamparda klubový web.

17.39: Maďarská futbalová reprezentácia prispeje sumou 30 miliónov forintov (84.509 eur) na boj proti šíreniu nákazy novým druhom koronavírusu. Oznámil to v piatok na Instagrame člen reprezentačného tímu Krisztián Németh.

Členovia reprezentácie podľa jeho slov poskytnú uvedené finančné prostriedky organizáciám, ktoré sa snažia o zastavenie šírenia nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 alebo pracujú na zmiernení následkov škôd spôsobených pandémiou.

16.56: Futbalisti nemeckého tímu Schalke 04 sa vzdali časti svojich platov. Ako uviedla agentúra SID, hráči sa s predstavenstvom klubu dohodli na čiastočnom znížení miezd a zrušení bonusov do 30. júna 2020.

K futbalistom sa chcú pridať členovia predstavenstva, tréneri a poprední zamestnanci. Schalke by tak mohlo ušetriť veľa financií, ktoré pomôžu klubu udržať jeho chod v období pandémie koronavírusu. „Koronavírus ovplyvňuje každého z nás. Preto je dôležité, aby sme si navzájom pomáhali a navzájom sa podporovali,“ uviedol športový riaditeľ Jochen Schneider a dodal:

„Hráči sú si vedomí svojej veľkej zodpovednosti, sú solidárni. Je to skvelý znak lojality. Pôsobivo ukázali, čo pre nich náš klub znamená.“

Schalke je so 600 zamestnancami jedným z najväčších zamestnávateľov v Gelsenkirchene. V závislosti od vývoja situácie už vedenie klubu naznačilo, že po 30. júni zváži ďalšie kroky.

16.20: Srbský tenista Novak Djokovič sa rozhodol finančne prispieť na boj so zákerným ochorením COVID-19 v rodnej krajine. Na kúpu pľúcnych ventilátorov a iného zdravotníckeho materiálu venoval sumu milión eur.

15.39: Štyria členovia tureckého basketbalového tímu Fenerbahce Istanbul mali pozitívny test na koronavírus. Sú medzi nimi jeden nemenovaný hráč, jeden člen realizačného tímu a dvaja administratívni pracovníci.

Euroligový klub v oficiálnej správe uviedol, že iba jedného zo spomínanej štvorice museli hospitalizovať. Informáciu zverejnil portál eurohoops.net.

15.13: Austrálska futbalová federácia (FFA) musela poslať domov 70 percent zamestnancov. Zapríčinila to pandémia nového koronavírusu, pre ktorú si nemôže dovoliť vyplácať im mzdy.

Opatrenie sa netýka hráčov najvyššej súťaže A-League, ktorá sa od utorka nehrá. „Museli sme upraviť naše fungovanie, aby sme ho zachovali,“ povedal výkonný riaditeľ FFA James Johnson podľa agentúry SID.

14.19: Ruská antidopingová agentúra (RUSADA) prerušila testovanie športovcov na desať dní. Dôvod sú opatrenia, ktoré zaviedla ruská vláda v boji proti šíreniu koronavírusu. RUSADA o svojom kroku už informovala aj Svetovú antidopingovú agentúru (WADA), ktorá s opatrením súhlasila.

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil občanom, aby zostali na týždeň doma, s výnimkou pracovníkov v kľúčových odvetviach.

Sídlo RUSADA v Moskve. Foto: SITA/AP, Alexander Zemlianichenko
RUSADA, sídlo Sídlo RUSADA v Moskve.

13.27: Seriál atletických mítingov Diamantovej ligy prišiel pre pandémiu koronavírusu o ďalšie tri podujatia. Odložili míting v Štokholme, ktorý bol na programe 24. mája, a súťažiť sa nebude ani 28. mája v Ríme a 31. mája v Rabate.

Už dávnejšie z kalendára zmizli obe podujatia v Číne a míting v Dauhe. Sezóna by najnovšie mohla odštartovať 7. júna v americkom meste Eugene.

12.58: Kolumbijský cyklista Fernando Gaviria po štyroch týždňoch opustil nemocnicu v Spojených arabských emirátoch, kde ho hospitalizovali po pozitívnom teste na nový koronavírus. Pred dvoma dňami prepustili jeho tímového kolegu Maximiliana Richezeho z Argentíny, obaja sa nakazili počas februárových pretekov Okolo SAE.

„Teraz sa chcem dostať domov a konečne vidieť moju rodinu,“ citovala 25-ročného Gaviriu agentúra SID. Kolumbia však pre pandémiu do 13. apríla zavrela hranice a výrazne obmedzila leteckú dopravu.

12.49: Nemenovaný hokejista klubu zámorskej NHL Colorado Avalanche sa zotavil z nákazy novým koronavírusom. Hráč bol v domácej karanténe od počiatku príznakov.

Vedenie klubu oznámilo, že všetci, ktorí s ním boli v blízkom kontakte, už boli informovaní. „Budeme naďalej pracovať v úzkom spojení s našim zdravotníckym personálom a predstaviteľmi verejného zdravotníctva, aby sme zabezpečili zdravie a bezpečnosť komunity Avalanche,“ píše sa vo vyhlásení klubu.

12.24: Až šesť účastníkov sa infikovalo novým koronavírusom na európskej olympijskej kvalifikácii boxerov v Londýne. Po troch členoch tureckej výpravy informovali o nákaze aj Chorváti, po návrate odhalili ochorenie u dvoch pästiarov a jedného trénera.

„Náš epidemiológ tvrdí, že s najväčšou pravdepodobnosťou sa nakazili na kvalifikačnom podujatí do Tokia 2020. Prvoradá starosť je zdravie našej boxerskej rodiny. Dúfame, že všetko sa skončí dobre a už nebudú pribúdať ďalšie pozitívne testy,“ povedal generálny sekretár Chorvátskeho boxerského zväzu (HBS) Marko Marovič pre BBC Sport.

Zrušenie turnaja, ktorý predčasne ukončili 16. marca, privítal napríklad aj riaditeľ Nemeckého boxerského zväzu (DBV) Michael Müller. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) ako organizátor londýnskych zápolení sa háji, že medzi podujatím a nákazou účastníkov nejestvuje žiadne spojenie.

11.45: Bájny futbalový stánok Maracaná v Riu de Janeiro a madridský Štadión Santiaga Bernabéua poslúžia Brazílčanom a Španielom počas boja so zákerným koronavírusom. Kým Maracaná a niekoľko ďalších štadiónov budú z dôvodu preplnených brazílskych zdravotníckych zariadení používať ako poľné nemocnice, zo štadióna v španielskej metropole bude počas krízy logistické centrum pre lekárske vybavenie.

10.37: Nádeje na skorý začiatok najvyššej čínskej futbalovej súťaže zabrzdil zákaz vstupu cudzincov do krajiny, ktorý vláda vyhlásila v snahe zamedziť ďalšiemu šíreniu koronavírusu. Do Číny sa nedostanú ani zahraničné futbalové hviezdy.

Nový ročník Super League, v ktorej pôsobí aj kapitán slovenskej reprezentácie Marek Hamšík vo farbách klubu Ta-lien-žen, mal pôvodne odštartovať 22. februára a vyvrcholiť 31. októbra. Štart sezóny však zmaril koronavírus, ktorý sa začal do sveta šíriť z čínskeho Wu-chanu.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok večer informovalo, že všetci cudzí štátni príslušníci vrátane osôb s právom na pobyt budú mať od soboty zakázaný vstup na územie krajiny. Výnimku zo zákazu budú mať zahraničný diplomatický personál a posádky lietadiel a lodí zaisťujúcich medzinárodnú dopravu.

Marek Hamšík. Foto: SITA/AP
Hamšík futbal Marek Hamšík.

O čínske víza budú môcť stále žiadať cudzinci, ktorí do krajiny cestujú za účelom nevyhnutných ekonomických, obchodných, vedeckých alebo technologických aktivít, alebo z naliehavých humanitárnych dôvodov. Obmedzené budú aj počet a kapacita medzinárodných le­tov.

Čínske štátne médiá v súvislosti s množiacimi sa prípadmi zavlečenia infekcií zo zahraničia varujú pred druhou vlnou nákazy. V krajine hlásili celkovo už 595 takýchto prípadov, väčšinou u Číňanov vracajúcich sa do vlasti, medzi ktorými je veľké množstvo študentov.

10.13: Americký basketbalista Stephen Curry vysielal na sociálnej sieti Instagram rozhovor s lekárom Anthonym Faucim, ktorý je od januára člen pracovnej skupiny Bieleho domu na boj proti pandémii koronavírusu. Curry chcel ľudí presvedčiť na dodržiavanie pravidiel po tom, ako videl, že aj v Kalifornii sa napriek zákazom zhromažďujú na plážach či v parkoch.

Prenos sledovalo takmer 50.000 divákov vrátane bývalého prezidenta USA Baracka Obamu. „Toto je vážna vec,“ zdôraznil im Fauci, ktorý vedie výskum infekčných chorôb v Národných inštitútoch zdravia (NIH).

„Chcel som, aby sa táto informácia dostala k rôznym skupinám populácie, pokiaľ ich zaujímajú fakty. Dva dni pred zastavením NBA som mal príznaky chrípky a ihneď som sa dal otestovať na COVID-19. Viem, že teraz sa hovorí o dostupnosti testov,“ povedal 32-ročný hráč Golden State Warriors a trojnásobný šampión NBA.

Fauci dodal, že momentálne už je k dispozícii dostatok testov: „Bol to problém na začiatku, pred niekoľkými týždňami sme nemali toľko zásob, koľko by sme potrebovali. Teraz sú ich stovky tisíc, najmä vďaka tomu, že sa zapojil súkromný sektor.“

9.22: Poprední funkcionári basketbalovej NBA prídu v najbližšom období o 20 percent svojich platov. Opatrenie sa dotkne približne stovky najlepšie zarábajúcich vedúcich pracovníkov. Vedenie súťaže sa pridalo k hokejovej NHL a automobilovej sérii NASCAR, kde tiež skresali platy počas prerušenia z dôvodu pandémie nového koronavírusu.

Škrty vstúpili do platnosti okamžite a týkajú sa zamestnancov v sídle NBA v New Yorku, ako aj v globálnych pobočkách. Opatrenie sa vyhlo zdravotným zamestnaneckým výhodám, podpornému personálu a administratíve. Sezónu NBA prerušili 11. marca po tom, ako mal pozitívny test na koronavírus Rudy Gobert z Utahu Jazz.

9.08: Severoamerická NHL oznámila tretí prípad nákazy koronavírusom. Ide o bližšie nemenovaného hráča tímu Colorado Avalanche. V stanovisku klubu z amerického Denveru sa uvádza, že hokejista zostal v domácej karanténe, kde sa zotavuje. Nakazenie hráča Colorada dáva logiku v tom, že Avalanche hrali zápas 8. marca v San Jose a prezliekali sa v tej istej šatni ako deň predtým hokejisti Ottawy Senators. A tí už skôr ohlásili dva prípady koronavírusu vo svojom tíme.

8.35: Komisár ligy amerického futbalu NFL Roger Goodell oznámil všetkým 32 klubom súťaže, že tohtoročný vstupný draft v Las Vegas sa uskutoční v riadnom termíne 23.-25. apríla. Jeho konanie za prítomnosti verejnosti už dávnejšie zrušili miestne zdravotné úrady, no liga by ho chcela napriek tomu zorganizovať v špeciálnom formáte, rešpektujúc všetky opatrenia prijaté v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

„Rozprával som sa o tom s majiteľmi, funkcionármi i trénermi a môžem povedať, že všobecne panuje zhoda s návrhom ligovej exekutívy,“ uviedol Goodell.

„Každý si uvedomuje vážnosť situácie. Nie je žiadna záruka, že môžeme vybrať iný termín a byť si istí, že dovtedy budú podmienky na konanie draftu lepšie ako v súčasnosti. Verím, že draft nájde pozitívnu odozvu u klubov, hráčov i fanúšikov. Vzhľadom na výnimočné okolonosti v našej krajine sa draft uskutoční v odlišnom formáte. Zakázali sme všetky verejné podujatia, takže neprinesieme na draft hráčov a ani ich rodiny. Draft sa uskutoční a bude odvysielaný spôsobom, aký je možný v súčasných podmienkach,“ citovala komisára agentúra AFP.

8.11: Aj futbalisti a tréneri Atlética Madrid sa v najbližších týždňoch vzdajú časti svojich platov. Pre Radio Marca to potvrdil prezident Atletica Enrique Cerezo.

„Dohodli sa na tom hráči spoločne s realizačným tímom. Uvedomujú si, čo sa okolo nich deje. Preto nemajú problém so znížením miezd,“ povedal podľa agentúry DPA 72-ročný Cerezo.

Krok „Los Colchoneros“ nasledoval vo štvrtok aj ďalší účastník La Ligy Real Valladolid. Hráči i tréneri sa dohodli, že sa zrieknu časti platov počas prerušenia súťaže, v prípade jej opätovného rozbehnutia by opäť dostávali celú mzdu.

8. Atlético Madrid - 836 miliónov eur. Foto: TASR/AP, Bernat Armangue
Atlético Madrid 8. Atlético Madrid - 836 miliónov eur.

7.26: Anglický futbalový klub FC Liverpool na čele s trénerom Jürgenom Kloppom sa poďakoval za obetavú prácu hrdinom týchto dní – zdravotníkom, ktorí v prvej línii bojujú s pandémiou koronavírusu.

„Ja, hráči LFC a všetci zamestnanci klubu chceme využiť túto príležitosť a vyjadriť vďaku lekárom, zdravotníkom, všetkým ľuďom, ktorí pracujú v zdravotnom sektore. Je neuveriteľné, čo robíte. V mene LFC vám chcem všetkým poďakovať,“ uviedol Klopp vo videu, ktoré zverejnil klub na svojom webe.

Prácu zamestnancov Národnej zdravotnej služby (NHS) vyzdvihli vo svojich rodných rečiach aj Roberto Firmino, Mohamed Salah, Sadio Mane, Jordan Henderson, James Milner a ďalší hráči.

Najvyššiu anglickú futbalovú súťaž prerušili z dôvodu šíriaceho sa koronavírusu 13. marca v čase, keď mali „The Reds“ na čele tabuľky 25-bodový náskok a pevným krokom smerovali k zisku titulu.

6.52: Vedenie úradujúceho španielskeho majstra FC Barcelona skreše platy futbalistov i členov realizačného tímu. Týmto opatrením chce znížiť ekonomický dopad krízy spôsobenej pandémiou nového koronavírusu.

Španielske zákony umožňujú v prípade zásahu vyššej moci upraviť zmluvy a súčasná pandémia je práve takouto výnimočnou udalosťou.

„Na základe nečakaných udalostí bude hráčom zredukovaný pracovný deň a proporčne aj ich mzdy,“ uviedol katalánsky veľkoklub vo svojom vyhlásení, z ktorého citovala agentúra DPA.

Podľa španielskych médií hráči FC Barcelona nesúhlasili s prvotným návrhom vedenia klubu na zníženie platov. Zámer im neprekážal, no nepozdávali sa im podmienky. Katalánci potrebujú ročne na mzdy vyše 600 miliónov eur.

Barcelona pristúpila k skresávaniu platov počas prerušenia súťaží, keď klubu neprúdia príjmy. Podľa DPA by krok „Barcy“ mohli čoskoro nasledovať ďalšie kluby La Ligy.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #fc barcelona #koronavírus