Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Športoviská vymenili za virtuálny priestor. Svetové hviezdy súťažia vo videohrách

Koronavírus paralyzoval športové dianie takmer na celom svete. Súťaže sú prerušené, podujatia sa rušia alebo odkladajú na neurčito.

24.03.2020 06:46
debata (1)

Približne miliarda ľudí je v karanténe a ďalší plnia nariadenia národných vlád, aby len v minimálne možnej miere vychádzali zo svojich príbytkov. Napriek tomu sa viacerí špičkoví športovci realizujú vo svojich odvetviach. Tradičné miesta výkonu povolania však vymenili za virtuálny svet.

Španielska najvyššia futbalová súťaž počas uplynulého víkendu zorganizovala charitatívny turnaj vo videohre FIFA 20. Kluby La Ligy nominovali po jednom hráčovi, ktorý hájil ich farby a najspokojnejší boli v Reale Madrid. Marco Asensio prešiel podujatím bez jediného zaváhania a vo finále zdolal Aitora Ruibala z Leganés 4:2.

„Milujem hranie tejto hry, bol to skvelý turnaj po každej stránke,“ citoval portál as.com 24-ročného krídelníka „bieleho baletu“.

Turnaj zorganizovala španielska internetová celebrita Ibai Llanos s cieľom vyzbierať čo najviac finančných prostriedkov pre UNICEF v boji proti koronavírusu. Len do skončenia zápasov stihli fanúšikovia prispieť sumou 140-tisíc eur a následne mali ešte 18 hodín na to, aby čiastku navýšili. Zaujímavosťou je, že do turnaja nezasiahol žiaden zástupca FC Barcelona.

Pôvodne bol nominovaný Sergi Roberto, ale katalánsky klub ho pre nesúlad v sponzorských zmluvách do súťaže nepustil. „Blaugranas“ totiž podporuje spoločnosť Konami, ktorá produkuje hru Pro Evolution Soccer. Tá je priamym konkurentom pre FIFA 20.

Podobné spestrenie pre fanúšikov si prichystala aj Formula 1. V nedeľu večer prostredníctvom videohry F1 2019 usporiadala preteky na bahrajnskom okruhu Sakhir, v ktorých sa predstavili aj dvaja súčasní jazdci prestížneho motoristického šampionátu – Brit Lando Norris na McLarene a Kanaďan Nicholas Latifi na Williamse.

Okrem nich figurovali v štartovom poli aj ďalšie známe mená ako Johnny Herbert, Nico Hülkenberg, Stoffel Vandoorne, Esteban Gutiérrez alebo Anthony Davidson.

Dovedna 20 jazdcov absolvovalo najskôr kvalifikáciu a následne skrátené preteky na 14 kôl. Z prvého miesta odštartoval Rakúšan Philipp Eng, ale v konečnom hodnotení mu patrila až tretia priečka za víťazným Číňanom Kuan-jü Čouom na Renaulte a druhým Vandoornom na Mercedese. Norris finišoval po kolízii v záverečnom kole na piatom mieste, Latifi bol šiesty.

„Mám za sebou prvé preteky v rámci elektronických športov. Bola to väčšia zábava, ako som očakával. Virtuálne jazdenie si vyžaduje obrovské množstvo zručnosti,“ uviedol Latifi prostredníctvom oficiálneho účtu na instagrame.

Moderné technológie už dlhšie pomáhajú športovcom v domácom tréningu. Cyklisti, profesionálni aj amatérski, si môžu vyskúšať trasy rôznych podujatí aj z vlastnej obývačky. Preto sa organizátori monumentálnych pretekov Miláno – San Remo rozhodli, že širokej verejnosti umožnia absolvovať posledných 57 km z takmer 300 km dlhej trasy.

Výzva mala úspech, pretože sa do nej zapojilo až 4221 ľudí, ktorí si vyskúšali aj legendárne stúpanie Poggio pred záverečným zjazdom na Via Roma v San Reme.

Najprominentnejším účastníkom virtuálnych pretekov bol víťaz Miláno – San Remo spred dvoch rokov a štvornásobný šampión z podujatí Grand Tour Vincenzo Nibali.

Okrem neho sa do podujatia zapojili ďalšie veľké mená talianskej cyklistiky – víťaz Milano – San Remo z roku 1993 Maurizio Fondriest, dvojnásobný víťaz Giro d'Italia Ivan Basso (2006, 2010), majster sveta z roku 2008 Alessandro Balan a tiež úradujúci šampión pretekov Okolo Flámska Alberto Bettiol.

Nechýbal ani tréner talianskej reprezentácie v cestnej cyklistike Davide Cassani či niekdajší motocyklový pretekár Marco Melandri.

„Tieto preteky a víťazstvo majú výnimočné miesto v mojom srdci. Teraz som si vyskúšal, ako ich absolvovať v skrátenej a zábavnejšej forme,“ povedal Nibali pre oficiálny web podujatia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #virtuálna realita #počítačová hra