Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Jeden z posledných mohykánov. Aj Škrtela čaká pauza, Turci ustúpili vírusu

Sledujte aktuálne informácie na tému koronavírus a šport.

19.03.2020 06:53 , aktualizované: 23:48
debata

23.46: Nemecký futbalový klub Eintracht Frankfurt potvrdil nákazu koronavírusoom u jedného zo svojich hráčov. Jeho identitu nezverejnili. Ide o tretí prípad ochorenia COVID-19 v I. bundeslige.

„Celé mužstvo aj realizačný tím v krátkom čase podstúpia testy,“ uviedol klub a dodal, že nakazený hráč mal typické príznaky choroby. V najvyššej nemeckej súťaži to je tretí prípad koronavírusovej infekcie, ako prvý sa nakazil Luca Kilian z Paderbornu, jeden prípad potvrdila Hertha Berlín bez zverejnenia identity. Informovala o tom agentúra SID.

22.43: Nemecký virológ Jonas Schmidt-Chanasit z hamburského inštitútu Bernharda Nochta neverí, že sa tak skoro začne hrať futbalová liga. Podľa jeho slov vývoj pandémie koronavírusu skôr naznačuje, že sezónu nebude možné dohrať.

„Treba sa s tým rozlúčiť. Táto situácia sa len tak neupokojí. Vidíme, čo sa deje v Európe a aký je trend. A to Nemecko na tom ešte nie je až tak zle,“ uviedol profesor podľa agentúry SID. Zároveň upozornil, že ani duely bez divákov nie sú šťastné riešenie: „Ľudia sa budú chcieť zhromažďovať a sledovať zápasy spoločne, to je riskantné. Myslím si, že situácia sa môže upokojiť až koncom tohto roka,“ dodal Schmidt-Chanasit.

V Nemecku je oficiálne nakazených vyše 15-tisíc ľudí a 44 zomreli. Celosvetovo evidujú 244-tisíc prípadov a 10.005 obetí.

22.22: Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) sa rozhodla vyjsť v ústrety fanúšikom, ktorí pre pandémiu koronavírusu aktuálne nemôžu sledovať žiadne významné zápasy. Na svojom webe sprístupnila tridsať zápasov z mužských i ženských majstrovstiev sve­ta.

Diváci môžu taktiež hlasovať o najlepší moment šampionátov. FIFA zároveň pripraví a zverejní dokumentárne filmy a rozhovory so známymi hráčmi a trénermi.

21.46: Klub basketbalovej NBA Denver Nuggets oznámil, že jeden z jeho členov má pozitívny test na koronavírus. Nespresnil, či ide o hráča alebo iného člena organizácie.

Klub zverejnil informáciu v oficiálnom stanovisku. „Osobu testovali na koronavírus 16. marca po tom, ako sa u nej začali prejavovať príznaky. V súčasnosti je pod kontrolou lekárskeho personálu a v izolácii,“ informoval klub z Colorada.

Z hráčov NBA testovali pozitívne doteraz sedem basketbalistov, vrátane hviezdneho Kevina Duranta z Brooklynu Nets a kľúčových hráčov Utahu Jazz Rudyho Goberta a Donovana Mitchella. V USA aktuálne evidujú vyše 10.000 prípadov nakazenia koronavírusom, 160 osôb chorobe podľahlo. Informovala o tom agentúra AFP.

20.48: Účastník švajčiarskej najvyššej súťaže FC Sion rozviazal zmluvy s deviatimi futbalistami. Dôvodom je, že nikto z nich neakceptoval podmienky klubu v období nečinnosti, ktoré pre epidémiu koronavírusu bude trvať minimálne do 30. apríla. Medzi prepustenými boli aj dvaja bývalí hráči Arsenalu Londýn, kamerunský reprezentant Alex Song a niekdajší člen národného tímu Švajčiarska Johan Djourou.

Prezident klubu Christian Constantin požadoval od hráčov, aby okrem tréningového procesu obmedzili aj svoj príjem.

20.19: Turecko sa pridalo k ostatným európskym krajinám a prerušilo športové súťaže. Opatrenia sa týkajú futbalových, basketbalových a volejbalových líg. Oznámil to vo štvrtok minister športu Muharrem Kasapoglu po stretnutí s predstaviteľmi jednotlivých federácií.

V krajine doteraz prebiehal najvyššia futbalová súťaž, no bez divákov. Prezident futbalového zväzu Nihat Ozdemir to obhajoval tvrdením, že Turecko nie je až tak zasiahnuté novým koronavírusom. Dosiaľ tam evidujú 192 prípadov a troch mŕtvych. Informovala o tom agentúra AP.

19.49: Niektoré španielske futbalové kluby sa rozhodli darovať testovacie sady na koronavírus. Tamojšia La Liga venovala svojim účastníkom celkovo 500 testov.

Medzi klubmi, ktoré sa rozhodli nevyužiť túto možnosť je napríklad Celta Vigo. „Momentálne sú miesta, kde to potrebujú viac ako my,“ uviedla v stanovisko. Rovnako postupuje aj Valladolid, ktorý odkázal, že žiadny z ich hráčov nemá príznaky, preto radšej testy posunú ďalej. Informovala o tom agentúra AP.

19.27: Americký basketbalista čínskeho pôvodu Jeremy Lin skritizoval prezidenta USA Donalda Trumpa za to, že neustále používa namiesto výrazu koronavírus, termín čínsky vírus. Jeho výroky označil za rasistické.

19.02: Trojica futbalistov Juventusu Turín opustila karanténu a následne aj mesto. Viaceré talianske médiá informovali o odchode Gonzala Higuaina, Miralema Pjaniča a Samiho Khediru, všetci traja však absolvovali testy na koronavírus, ktoré boli negatívne. V izolácii strávili týždeň po tom, ako diagnostikovali ochorenie COVID-19 obrancovi Danielemu Ruganimu. Tento týždeň sa k nemu pridal aj Blaise Matuidi.

Gonzalo Higuaín. (vpravo) s Cristianom Ronaldom. Foto: SITA/AP, Gregorio Borgia
Ronaldo, Gonzalo Higuaín. (vpravo) s Cristianom Ronaldom.

Higuain požiadal o výnimku, aby mohol navštíviť chorú matku v rodnej Argentíne. Podľa portálu Football Italia mu klub vyhovel a zabezpečil mu súkromné lietadlo.

18.29: Brazílsky futbalový útočník Neymar z Parížu St. Germain opustil Francúzsko a vrátil sa do rodnej krajiny. Chce sa tak izolovať od fanúšikov počas pandémie koronavírusu.

Neymar by sa mal aktuálne nachádzať v meste Mangaratiba v štáte Rio de Janiero, kde vlastní dom. Naposledy sa v súťažnom zápase predstavil v osemfinálovej odvete Ligy majstrov proti Borussii Dortmund. Súťaž následne prerušili, rovnako ako francúzsku Ligue 1.

Neymar. Foto: TASR/AP
Paríž St. Germain, Neymar Neymar.

Brazílsky reprezentant nedávno vyzval svojich krajanov a fanúšikov cez sociálne médiá, aby dodržiavali bezpečnostné nariadenia a zostali doma. Brazília aktuálne eviduje 534 prípadov koronavírusu, 6 osôb chorobe podľahli.

18.09: Európska futbalová únia (UEFA) posunula termín na splnenie podmienok finančnej fair play o mesiac do 30. apríla. Reagovala na pandémiu koronavírusu, pre ktorú sa ocitli viaceré kluby vo finančnej neistote.

Európske tímy tak majú viac času preukázať, že nedlhujú peniaze hráčom, iným klubom či daňovým úradom. Zároveň UEFA vo štvrtok informovala, že súčasná situácia spadá do kategórie zásahu vyššej moci, čo môže viesť k odlišnému hodnoteniu klubov v rámci finančnej fair play.

17.38: Slovenskí legionári v anglickej Premier League, brankár Martin Dúbravka a stredopoliar Ondrej Duda, vnímajú posunutie najbližších udalostí v reprezentačnom kalendári v podaní Európskej futbalovej únie (UEFA) za správne.

17.08: Zámorská futbalová MLS by mohla pokračovať od 10. mája. Program prerušili cez víkend na 30 dní pre šíriaci sa koronavírus, vedenie však vo štvrtok oznámilo, že bude rešpektovať stanovisko Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ktoré odporučilo aspoň 50-dňový odklad. V USA evidujú už viac ako 10-tisíc prípadov ochorenia COVID-19 a 160 úmrtí.

„MLS sa zameriava na to, aby sme stihli dohrať sezónu ešte v tomto roku. Zároveň však zvažujeme všetky možné scenáre,“ citovala agentúra AP vyhlásenie ligy.

V MLS pôsobí aj trojica Slovákov, v Salt Lake City je Albert Rusnák, v Minnesote Ján Greguš a pred touto sezónou prišiel do Philadelphie Matej Oravec.

16.56: Vedenie formuly 1 odložilo Veľké ceny Holandska (3. mája), Španielska (10. mája) a Monaca (24. mája) pre šíriaci sa koronavírus. Začiatok sezóny sa tak posunie minimálne na 7. júna, keď je na programe VC Azerbajdžanu. V histórii sa ešte nestalo, aby F1 odštartoval v takomto neskorom termíne.

16.19: Tréner futbalistov Arsenalu Mikel Arteta sa po nakazení novým koronavírusom cíti dobre a vrátil sa do práce. Pokyny asistentom však vydáva z domu, kde je v karanténe od 12. marca. Po pozitívnom teste sa ocitli v izolácii aj jeho zverenci a kolegovia.

„Sme radi, že sa Mikel cíti oveľa lepšie. Má dobrú náladu a spoločne so svojimi asistentmi pracuje na taktike, pravidelne tiež komunikuje s hráčmi,“ citovala agentúra AFP stanovisko Arsenalu.

Tréner Arsenalu Mikel Arteta. Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
Mikel Arteta Tréner Arsenalu Mikel Arteta.

15.39: Škótsky futbalový klub Heart of Midlothian z Edinburghu všetkým hráčom aj zamestnancom kráti plat na polovicu, dôvodom je pandémia koronavírusu a s ňou späté prerušenie ligy a finančné straty. Keď niekto s uvedeným návrhom nebude súhlasiť, má možnosť ukončiť s klubom spoluprácu.

14.46: Najvyššia anglická futbalová súťaž Premier League sa nebude hrať minimálne do 30. apríla. Dôvodom je obava zo šírenia koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA.

Vedenie anglickej Futbalovej asociácie (FA) zároveň zrušilo pravidlo, na základe ktorého sa liga musí dohrať do 1. júna. Minulý týždeň súťaž prerušili do 3. apríla. „FA a Premier League sa zhodli v tom, že sa súťaž dohrá,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení.

Prerušenie súťaží sa týka všetkých futbalových stretnutí na Britských ostrovoch. V krajine evidujú vyše 2626 prípadov ochorenia COVID-19, 108 ľudí zomrelo.

„Vývoj nákazy je momentálne nepredvídateľný, takže musíme prijať opatrenia, aby sme ochránili zdravie hráčov, zamestnancov a fanúšikov, to je pre nás priorita. Budeme rešpektovať nariadenia vlády a monitorovať situáciu. Potom prehodnotíme naše možnosti, aby sme našli spôsob ako dohrať sezónu,“ uviedli v spoločnom stanovisku.

Pred prerušením súťaže bol na čele tabuľky Premier League FC Liverpool, ktorému k prvému titulu po 30 rokoch chýba iba krôčik. Deväť zápasov pred koncom ligy má pred druhým Manchestrom City náskok 25 bodov.

Futbalisti Liverpoolu, suverénneho lídra... Foto: TASR/AP, Jon Super
Liverpool Futbalisti Liverpoolu, suverénneho lídra Premier League.

Súčasná situácia však môže vyústiť aj do anulácie ročníka. To by znamenalo, že nikto nedostane titul ani nezostúpi. Takýto scenár navrhla minulý týždeň viceprezidentka West Hamu Karren Bradyová. Výkonný riaditeľ Brightonu Paul Barber však pripomenul, že za súčasného stavu by bolo nespravodlivé, ak by Liverpool prišiel o trofej.

„Všetci by sme chceli dohrať, ale uvidíme. Podľa mňa by však bola obrovská krivda, ak by titul nezískal Liverpool,“ povedal Barber pre BBC.

14.12: Srbskému futbalovému reprezentantovi Lukovi Jovičovi hrozí od vedenia Realu Madrid pokuta za nedodržanie karantény. Talentovaný útočník opustil územie Španielska a zamieril do Belehradu, kde sa zúčastnil na oslave narodením svojej životnej partnerky.

„Namiesto karantény sa Luka zabáva v Belehrade,“ napísal srbský denník Blic. Futbalisti „bieleho baletu“ museli ísť 12. marca do nútenej karantény, pretože v tréningovom centre mohli prísť do kontaktu s basketbalistom Realu, ktorého testovali pozitívne na nový koronavírus.

Luku Joviča pri predstavení médiám a fanúšikom... Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Luka Jovič Luku Joviča pri predstavení médiám a fanúšikom v drese Realu Madrid.

13.49: Šéf popredného nemeckého futbalového klubu Borussia Dortmund Hans-Joachim Watzke sa rozhodol svojím dielom pomôcť zmierniť dopady pandémie koronavírusu. Podľa informácií v magazíne Kicker sa vzdá časti svojej finančnej odmeny.

Z klubových zdrojov sa podarilo zistiť, že Watzke si bude svoj plat krátiť o jednu tretinu až dovtedy, kým sa opäť neroztočí bundesligový kolotoč. Vedenie bundesligistu a ani samotný 60-ročný funkcionár sa k tomu oficiálne nevyjadrili.

O tom, že to nie sú len nejaké drobné peniaze, svedčí aj skutočnosť, že v predchádzajúcej sezóne 2018/2019 dostal Watzke pevne stanovenú ročnú odmenu 1,9 milióna eur, čo predstavuje čiastku takmer 160 000 eur mesačne.

Výkonný šéf Borussie čelil v ostatnom čase masívnej kritike za svoje vyjadrenia. Najväčší rozruch vyvolali jeho slová o možnej finančnej pomoci klubom.

„V tejto lige je veľa solidarity, ale toto sú obchodné spoločnosti a úprimne sme aj konkurenti. Musíme citlivo posúdiť, čo je ešte súčasťou hospodárskej súťaže a čo už nie,“ vyhlásil Watzke, ktorý klub v marci 2005 zachránili pred insolventnosťou.

12.49: Medzinárodná plavecká federácia (FINA) odložila olympijskú kvalifikáciu akvabel na jún, dejisko zatiaľ neurčila. Pôvodne sa mala konať 30. apríla – 3. mája v Tokiu aj za účasti slovenského páru Nada Daabousová, Diana Miškechová.

„FINA robí všetko pre to, aby chránila zdravie športovkýň, tréneriek a funkcionárov. Plne si uvedomujeme vážnu situáciu, ktorú spôsobila pandémia koronavírusu. Výrazne ovplyvňuje tréningový proces akvabel a ich prípravu na OH v Tokiu,“ uvádza sa vo vyhlásení riadiaceho orgánu svetového plávania.

Trénerku slovenskej reprezentácie Noru Szauder neprekvapilo, že prišlo k odloženiu olympijskej kvalifikácie. „Čakala som to, Už po marcovom medzinárodnom podujatí v Paríži som mala tušenie, že kvalifikácia sa v stanovenom termíne neuskutoční. Teší ma, že naše dievčatá budú mať aspoň viac času na prípravu, aj keď teraz žiaľ nemôžu trénovať vo vode. Snažia sa cvičiť doma, pracujú na sile, výbušnosti a ohybnosti. Uvidíme, čo bude s ME v plaveckých športoch v Budapešti, či tiež nepríde k nejakému presunu,“ povedala Szauder.

V apríli sa neuskutoční ani kvalifikácia v skokoch do vody, ktorú tiež preložili na jún. FINA zároveň zrušila podujatie Svetovej série v Londýne a preteky Grand Prix v ázijských mestách Singapur a Kuala Lumpur.

12.14: Grécky olympijský výbor (HOC) vo štvrtok odovzdal olympijský oheň organizačnému výboru OH 2020 v Tokiu,. Slávnostný akt sa vzhľadom na zákaz organizovania hromadných podujatí uskutočnil v obmedzenom režime.

Prezident Gréckeho olympijského výboru Spyros... Foto: TASR/AP, Aris Messinis
Spyros Kapralo, Imoto Naoková Prezident Gréckeho olympijského výboru Spyros Kapralo a bývalá japonská plavkyňa Imoto Naoková počas slávnostného odovzdania pochodne v Aténach.

11.58: Taliansky minister športu Vincenzo Spadafora i šéf futbalovej Serie A Gabriele Gravina veria, že túto ligovú sezónu dohrajú. Podľa slov Spadaforu by sa súťaž, ktorú prerušili pre pandémiu koronavírusu, mohla opäť rozbehnúť začiatkom mája.

Minister športu tvrdí, že najlepšie platení hráči by si mali utiahnuť opasky a prehodnotiť svoje kontrakty, pretože kluby utrpeli veľké finančné straty.

„Serie A by sa mohla opäť začať 3. mája, no tento dátum zatiaľ neberte ako fixný. Pokračovanie sezóny bude určite pred prázdnymi tribúnami. V súčasnej situácii si vôbec neviem predstaviť, že by sa zápasy hrali za prítomnosti divákov,“ citovala slová Spadaforu agentúra DPA.

Šéf najvyššej talianskej súťaže sa dušuje, že sezónu treba za každú cenu dohrať kvôli fanúšikom. „Nemôžeme sezónu iba tak ukončiť., Bol by to negatívny signál smerom k fanúšikom, ktorým by sme zobrali akúkoľvek nádej, že sa veci opäť dostanú do normálu,“ uviedol Gravina v emotívnom vyhlásení.

11.28: Nemecký futbalový obranca v službách Lokomotivu Moskva Benedikt Höwedes skritizoval laxný prístup Ruska ku kríze spôsobenej šíriacim sa koronavírusom.

10.55: Futbalisti Borussie Mönchengladbach oznámili, že sa v súvislosti so situáciou šírenia pandémie koronavírusu dobrovoľne vzdajú časti svojich platov. Hráčom tohto bundesligového klubu je aj slovenský reprezentant László Bénes.

“Som na chlapcov nesmierne hrdý. V ťažkých časoch sa rozhodli vrátiť niečo klubu, ktorého sú súčasťou. Ich príklad budú samozrejme nasledovať aj tréneri, riaditelia a prezident klubu," povedal športový riaditeľ Max Eberl pre agentúru SID.

Borussia týmto opatrením mesačne ušetrí viac ako milión eur. „Cieľom tohto kroku je, aby klub krízu ustál,“ dodal obchodný riaditeľ klubu Stephan Shippers, ktorý zároveň odhadol stratu spôsobenú prerušením súťaže pre šíriaci sa koronavírus na dva milióny eur.

10.20: Nemecký desaťbojár Niklas Kaul hľadí na OH 2020 v Tokiu so skepsou. Majstra sveta trápi okrem pandémie koronavírusu aj to, že všetci športovci nebudú mať rovnaké podmienky na tréning, keďže vo viacerých krajinách platí karanténa.

„Z môjho pohľadu to bude zložité, už len pokiaľ ide o férovosť. Šport sa v týchto dňoch dostal na vedľajšiu koľaj,“ citovala slová Kaula agentúra DPA. Bývalý britský veslár Matthew Pinsent považuje za nezmyselné žiadať od športovcov, aby trénovali v krajinách, ktoré sú teraz odrezané od sveta. Podľa neho by bolo najrozumnejšie, keby olympiádu v Tokiu zrušili.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Pole vault, discus, 2*800m Another good day in the books! #decathlon#roadtotokyo#polevault#adidas#sporthilferlp#sporthilfe *ad @patrick_pfingsten

Príspevok, ktorý zdieľa Niklas Kaul (@_niklaskaul),

9.32: Komisár basketbalovej NBA Adam Silver verí, že sa súťaž napokon dohrá. Fanúšikom však chce ponúknuť odreagovanie od negatívnych správ už počas nútenej prestávky. Vedenie súťaže zvažuje usporiadanie obrovskej verejnej zbierky, ktorej súčasťou by bol aj basketbalový zápas.

Ešte predtým by však museli hráči podstúpiť testovanie a následnú izoláciu, aby sa takáto akcia mohla vôbec uskutočniť. "Ľudia uviazli vo svojich domovoch a myslím si, že by ocenili akúkoľvek formu rozptýlenia,“ citovala Silvera agentúra AP.

NBA prerušili minulý štvrtok na tridsať dní. Medzičasom však americké úrady odporučili predĺženie zákazu konania podujatí s účasťou nad päťdesiat osôb až na osem týždňov. “Som optimista od prírody. Chcem preto veriť, že sa nám podarí zachrániť minimálne časť sezóny. Netrúfam si však odhadovať dokedy bude táto situácia trvať, a preto je možné, že budeme musieť zmeniť formát súťaže," dodal 57-ročný funkcionár.

9.05: Pre 72 klubov z troch nižších anglických futbalových súťaží pod Premier League je pripravená finančná injekcia 50 miliónov libier. Uvoľní ich zastrešujúca organizácia Anglická futbalová liga (EFL). Tieto financie aj formou bezúročnej pôžičky majú klubom pomôcť preklenúť zložité obdobie spôsobené pandémiou koronavírusu, keď im chýbajú najmä príjmy zo vstupného.

„EFL vedie dialóg s vládou s cieľom zabezpečiť balík opatrení pre našu spoločnosť a centrálne koordinovať túto podporu,“ uviedol výkonný riaditeľ EFL Rick Parry pre BBC.

8.12: Juhoamerická futbalová konfederácia (CONMEBOL) odložila pre koronavírus zápasy dvoch najvýznamnejších kontinentálnych klubových súťaží Pohára osloboditeľov aj Copa Sudamericana až do 5. mája.

Už pred niekoľkými dňami riadiaci orgán predbežne stopol dianie v tamojších obdobách Ligy majstrov a Európskej ligy do 21. marca. Informovala agentúra DPA.

8.07: Taliansky futbalový klub ACF Fiorentina hlási už desať prípadov pozitívnych na koronavírus. Podľa majiteľa klubu Rocca Commissa sú traja ľudia z prostredia klubu v nemocnici s ochorením COVID-19.

Už minulý týždeň Fiorentina potvrdila, že futbalisti Dušan Vlahovič, Patrick Cutrone a German Pezzella mali pozitívny test, rovnakú diagnózu mal okrem hráčov aj tímový fyzioterapeut.

„Situácia sa zhoršuje,“ citovala agentúra SID Commissove slová pre Sky Italia. Klub tiež vyhlásil zbierku na pomoc miestnym nemocniciam. Vyzbieralo sa už 400.000 eur, iba francúzsky krídelník Fiorentiny Franck Ribéry daroval 50.000 eur.

7.15: Aprílové 1. kvalifikačné preteky slovenských rýchlostných kanoistov na bratislavskom Zemníku zrušili. Informoval o tom Filip Petrla, športový riaditeľ sekcie hladkých vôd Slovenskej kanoistiky. Nový termín pretekov bude naviazaný na potenciálne uskutočnenie sa svetovej kvalifikácie na OH 2020 v Tokiu, ktorá mala byť pôvodne v máji v nemeckom Duisburgu.

„V prípade, že sa bude konať, termín I. kvalifikačných pretekov bude stanovený približne 14 dní pred svetovou kvalifikáciou, tak aby na toto podujatie išli naši top športovci. Všetky plánované zmeny v kalendári, teda zrušenie či presunutie domácich pretekov, ktoré sa mali uskutočniť v termíne do mája, ešte musí schváliť výkonný výbor sekcie hladkých vôd,“ povedal Petrla pre oficiálnu webovú stránku Slovenskej kanoistiky canoe.sk.

Organizátori OH 2020 v Tokiu v uplynulých dňoch viackrát zdôraznili, že napriek pandémii koronavírusu sa olympiáda uskutoční v lete tohto roka. Podľa Petrlu sa však nebude konať v stanovenom termíne.

„Iba ak by sa včas pripravila vakcína na tento vírus. Európa bude v tom čase ešte v strachu a veľa krajín nebude chcieť pustiť svojich špičkových športovcov na také obrovské medzinárodné podujatie, kde sa stretne masa ľudí z celého sveta a opäť by sa mohol vírus rozšíriť.“

6.59: Vedenie golfovej PGA Tour potvrdilo pozitívny test na koronavírus u juhoafrického reprezentanta Victora Langeho. Podľa stanoviska profiokruhu mal Lange pozitívny test po návrate do JAR z Mexika, kde štartoval na turnaji latinskoamerického okruhu.

Nemá príznaky ochorenia a očakáva sa, že sa úplne zotaví. Lange nepatrí k známym hráčom, vo svetovom rebríčku je na 1215. mieste. Informovala agentúra AFP.

6.22: Mechanik tímu F1 McLaren, ktorý mal pozitívny nález na nový koronavírus, už nevykazuje symptóny ochorenia COVID-19. Vedenie stajne v informovalo, že aj sedem ďalších zamestnancov tímu, ktorí sa podrobili testom malo negatívne výsledky.

Pre istotu 16 členov tímu zostane ešte týždeň v karanténe, ako im to odporučili austrálske úrady. Tím by sa mohol vrátiť do vlasti budúci týždeň.

Zamestnanec McLarenu mal pozitívny test uplynulý štvrtok, tím v reakcii okamžite odvolal svoju účasť na Veľkej cene v Melbourne. Úvodné podujatie sezóny potom organizátori podľa očakávania zrušili.

Organizátori F1 po zrušení Veľkej ceny v Melbourne odložili aj následné tri podujatia v Bahrajne, Vietname a Číne. V ohrození sú aj ďalšie VC v Holandsku, Španielsku a Monaku. Podľa agentúry DPA by najreálnejšie mohla nová sezóna odštartovať 7. júna, keď sa má konať Veľká cena Azerbajdžanu. Tá bola pôvodne v kalendári až ôsma v poradí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rýchlostná kanoistika #McLaren F1 #koronavírus