Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Euro odložili na budúci rok. Hokejový šampionát (zatiaľ) nie

Veľké medzinárodné organizácie v utorok rozhodnú o (ne)konaní ďalších veľkých športových podujatí. Dôvod je samozrejmý - koronavírus.

17.03.2020 06:22 , aktualizované: 15:29
Slovenskí futbalisti, Foto: ,
Slovenskí futbalisti. Kedy a či vôbec dostanú možnosť zabojovať o Euro? A bude sa vôbec konať?
debata (3)

21:50: Štyria basketbalisti klubu Brooklyn Nets mali pozitívne testy na nový koronavírus, dokopy je tak v zámorskej NBA nakazených sedem hráčov.

Vedenie Nets v utorok informovalo, že jeden z hráčov vykazuje príznaky ochorenia, pričom ostatní traja sú bez nich. Všetci štyria sú v karanténe a v opatere klubových lekárov. Klub vyzval aj ostatných hráčov a členov realizačného tímu, aby sa držali v izolácii a pozorne sledovali svoje zdravie.

19:15: Medzinárodná kanoistická federácia (ICF) v utorok informovala o zrušení plánovaných bojov o olympijské miestenky na tohtoročné OH v Tokiu v súvislosti s hrozbou koronavírusu. Po dohode s Európskou kanoistickou asociáciou (ECA) sa preto neuskutočnia majstrovstvá Európy, ktoré sa mali konať v máji v londýnskom Lee Valley.

18:52: Organizátori v utorok odložili tri slávne cyklistické klasiky Paríž – Roubaix, Fleche Wallonne a Liege – Bastogne – Liege. Dôvod sú hrozba nového koronavírusu a opatrenia, ktoré spravili vlády vo Francúzsku a Belgicku.

Predstavitelia Amaury Sport Organisation (ASO) momentálne hľadajú spolu s Medzinárodnou cyklistickou úniou (UCI) náhradné termíny. Monumenty Paríž – Roubaix a Liege – Bastogne – Liege sa mali konať 12., respektíve 26. apríla. „Valónsky šíp“ bol naplánovaný na 22. apríla.

Na vlaňajších pretekoch Paríž-Roubaix nechýbal... Foto: SITA/AP
Roubaix 2019 Na vlaňajších pretekoch Paríž-Roubaix nechýbal ani Peter Sagan.

17:40: Rada IIHF na „online“ telefonickej konferencii zatiaľ neprijala definitívne rozhodnutie o konaní či nekonaní šampionátu elitnej kategórie, ktorý sa má uskutočniť od 8. do 24. mája vo švajčiarskych mestách Lausanne a Zürich

17:09: Grandslamový tenisový turnaj Roland Garros preložili z pôvodného termínu na prelom septembra a októbra. Dôvod je hrozba nového koronavírusu. Ako v utorok informovala Francúzska tenisová federácia, prestížne podujatie malo odštartovať 24. mája, po novom sa odohrá v dňoch 20. septembra až 4. októbra.

16:45: Medzinárodný olympijský výbor (MOV) stále počíta s pôvodným termínom OH 2020 v Tokiu. Tie by sa mali uskutočniť od 24. júla do 9. augusta, ich konanie však ohrozuje pandémia nového koronavírusu SARS-CoV-2. Celkovo je v 163 krajinách/re­giónoch sveta evidovaných takmer 190-tisíc prípadov a vyše 7500 úmrtí.

MOV vydal stanovisko po konzultácii s Medzinárodnou asociáciou letných športov, v nasledujúcich dňoch by sa mal spojiť s jednotlivými národnými olympijskými výbormi a zástupcami športovcov. „Napriek bezprecedentnej situácii stále stojíme za uskutočnením OH. Viac ako štyri mesiace pred ich začiatkom nepovažujeme za správne prijímať drastické opatrenia a špekulácie sú v týchto chvíľach kontraproduktívne,“ citovala MOV agentúra APA.

Logo OH 2020 a PH 2020 v Tokiu. Foto: SITA/AP, Jae C. Hong
Tokio 2020 Logo OH 2020 a PH 2020 v Tokiu.

Rovnaký názor zastáva aj Japonsko, ktoré neustále informuje o pokračovaní príprav. „Stanovisko japonskej vlády je nemenné, OH pripravíme k stanovenému termínu v úzkej spolupráci s Medzinárodným olympijským výborom,“ povedal v utorok hovorca vlády Jošihide Suga. V krajine stúpol počet prípadov ochorenia COVID-19 na 876, zomrelo 28 ľudí.

16:00: Vedenie Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) predĺžilo v utorok prerušenie súťaže minimálne do 10. apríla. Pokiaľ sa do tohto termínu zmiernia opatrenia v súvislosti so šírením nového koronavírusu, play off bude pokračovať druhým kolom. V opačnom prípade bude KHL informovať o ďalšom postupe.

15:15: V tomto roku sa neodohrá ani juhoamerický futbalový šampionát Copa America. Juhoamerická futbalová konfederácia (CONMEBOL) rozhodla v utorok o odložení turnaja, ktorý sa mal konať od 12. júna do 12. júla v Argentíne a Kolumbii, pre šírenie nového koronavírusu.

13:50: Európska futbalová únia (UEFA) odložila pre koronavírus majstrovstvá Európy, ktoré sa mali hrať od 12. júna do 12. júla v dvanástich mestách v dvanástich krajinách na kontinente.

13:33: Odklad olympijských hier v Tokiu nie je podľa japonských politických predstaviteľov témou dňa. Vyhlásil to v utorok hovorca tamojšej vlády Jošihide Suga počas videokonferencie členov medzinárodnej ekonomickej organizácie G7.

Marec 2020. Ženy s rúškami na tvárach pred... Foto: SITA/AP, Jae C. Hong
Tokio, OH, koronavírus Marec 2020. Ženy s rúškami na tvárach pred olympijskými kruhmi v Tokiu.

12:39: Prezidentovi japonskej futbalovej federácie Kozovi Tašimovi diagnostikovali ochorenie COVID-19. Šesťdesiat­dvaročný funkcionár je zároveň podpredsedom japonského olympijského výboru.

12:33: Kontinentálna hokejová liga (KHL) je poslednou z popredných európskych súťaží, v ktorej predčasne neukončili sezónu pre hrozbu koronavírusu. Vedenie ligy však pre šírenie ochorenia Covid-19 na týždeň prerušilo prebiehajúce play-off a bude hľadať spôsob, ako dohrať vyraďovaciu časť so šiestimi tímami.

11:36: Nemecký futbalový prvoligista Hertha Berlín potvrdil nákazu koronavírusom u svojho hráča.

Futbalisti Herthy Berlín. Foto: facebook.com/herthabsc
Hertha Pekarík Futbalisti Herthy Berlín.

11:20: Talianska vláda pomôže tamojším futbalovým klubom pri riešení ekonomických dopadov súvisiacich s koronavírusom. Účastníci Serie A prišli pre opatrenia asi o 600 miliónov eur. Najvyššia talianska súťaž bola prvá, ktorú prerušili po vypuknutí nákazy.

Podľa agentúry SID vláda oslobodí kluby od platby daní a odvodov do konca mája, zároveň im čiastočne pomôže s mzdami zamestnancov. „Športové odvetvie patrí k najviac zasiahnutým a chápe to aj štát,“ uviedla tamojšia futbalová federácia FIGC v stanovisku.

11:05: Európska volejbalová konfederácia (CEV) pozastavila všetky súťaže pod jej hlavičkou až do odvolania. Pôvodne odložila program do 3. apríla, po analýze vývoja šírenia koronavírusu opatrenie prehodnotila. Celosvetovo je evidovaných vyše 183-tisíc prípadov ochorenia COVID-19, 7177 ľudí zomrelo.

Rozhodnutie sa týka európskych súťaží Ligy majstrov, CEV Cupu a Challenge Cupu, tiež reprezentačných akcií vrátane Zlatej európskej ligy. Už piatok CEV oznámila zrušenie zostávajúcich turnajov v snežnom volejbale.

10:25: Organizátori hier v Tokiu zrušili pre koronavírus sprievodný program olympijskej pochodne. Štafeta napriek nákaze odštartovala minulý týždeň vo štvrtok bez divákov, trasu na viacerých miestach museli skrátiť. V Grécku je nakazených 352 ľudí, štyria zomreli.

10:05: Vlastník nemeckého futbalového klubu TSG 1899 Hoffenheim Dietmar Hopp vyvíja vakcínu proti šíriacemu sa koronavírusu.

Dietmar Hopp (uprostred). Foto: SITA/AP, Tom Weller
Dietmar Hopp Dietmar Hopp (uprostred).

9:50: Jedenásty máj je najskorší možný deň, kedy by mohli boje v NHL znovu odštartovať. A to je najoptimistickejší scenár, oveľa reálnejší je ešte dlhší odklad, uviedol Frank Seravalli z kanadskej stanice TSN.

8:00: Organizátori cyklistických pretekov Okolo Baskicka rozhodli o odložení podujatia na neurčito z dôvodu pandémie koronavírusu. Preteky sa mali uskutočniť 6.-11. apríla.

Usporiadatelia pristúpili k tomuto kroku po tom, čo v Španielsku ohlásili obmedzenia týkajúce sa pohybu profesionálnych športovcov, vrátane cyklistov.

Ilustračná fotografia. Foto: TASR, Michal Svítok
Cyklistika, MS Ilustračná fotografia.

7:30: Potvrdenie ochorenia COVID-19 u jedného zo zamestnancov McLarenu nebolo jediným prípadom výskytu v dejisku Veľkej ceny Austrálie, kde mala pôvodne odštartovať sezóna F1. Agentúra SID v utorok informovala, že pozitívny test na nový koronavírus mal v Melbourne aj jeden z pracovníkov Pirelli.

6:50: Z dôvodu pandémie koronavírusu prerušili sezónu aj v americkej automobilovej sérii NASCAR. Súťaž zastavili do 9. mája.

Seriál má za sebou štvoro pretekov, rozhodnutie ovplyvní najbližších sedem podujatí. „Neskôr upravíme kalendár tak, aby sme v tejto sezóne absolvovali všetkých 36 pretekov,“ uviedlo v pondelok vedenie NASCAR.

Ilustračná fotografia. Foto: SITA/AP, PIERRE DUCHARME
Kyle Larson Ilustračná fotografia.

V prípade, že nebude potrebné ďalšie odloženie, séria sa znovu rozbehne 9. mája pretekmi na okruhu Martinsville Speedway vo Virginii.

6:30: Účastník španielskej futbalovej La Ligy FC Valencia po minulotýždňových piatich pozitívnych testoch na koronavírus ohlásil ďalšie infikované osoby v klube. Dokopy je nakazených až 35 percent členov klubu, uviedlo vedenie v oficiálnom vyhlásení.

Väčšina infikovaných má iba slabé až žiadne symptómy. Postihnutí hráči sú izolovaní doma, pod lekárskym dohľadom a plnia si svoj individuálny tréningový plán. Informovala o tom agentúra DPA.

Futbalisti Valencie (ilustračná fotografia). Foto: Reuters, HEINO KALIS
FC valencia, futbal, radosť Futbalisti Valencie (ilustračná fotografia).

6:20: Svoj osud sa po krízovom zasadnutí Európskej futbalovej únie (UEFA) dozvedia organizátori majstrovstiev Európy, ktoré by sa od 12. júna do 12. júla mali konať v trinástich mestách starého kontinentu.

Kompetentní zrejme rozhodnú aj o odložení barážového zápasu ME medzi Slovenskom a Írskom (pôvodný termín 26. marec). Ak by k jeho odohraniu prišlo, stalo by sa tak pred prázdnymi tribúnami.

Otázne je, ako sa UEFA postaví k najlepšej klubovej súťaži planéty – Lige majstrov.

Na ortieľ čakajú aj hokejisti. Tí by sa v utorok mali definitívne dozvedieť, či sa uskutočnia majstrovstvá sveta, ktoré má od 8. do 24. mája hostiť Švajčiarsko.

Všetko pozorne sledujeme naživo.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov #ME vo futbale 2020 #koronavírus #MS v hokeji 2020