Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Švédska SHL ukončila sezónu, majstra neurčili

Šíriaci sa koronavírus zrušil alebo obmedzil program viacerých športových podujatí. Sledujte aktuálne informácie v súvislosti s opatreniami, ku ktorým pristupujú organizátori z dôvodu ochrany zdravia športovcov a divákov.

13.03.2020 06:00 , aktualizované: 15.03.2020 16:26
Fagemo hokej Foto: ,
Samuel Fagemo v drese Frolunda Indians.
debata

16.00 h: Vedenie Švédskej hokejovej ligy (SHL) predčasne ukončilo sezónu v súvislosti s epidémiou koronavírusu. Na webovej stránke ligy to uviedol riaditeľ súťaže Michael Marshall.

V nedeľu dopoludnia Marshall povedal, že podá návrh na pôde Švédskej hokejovej federácie (SIHA), aby ligu ukončili. Rozhodnutie napokon padlo ešte v ten istý deň.

„My v SHL musíme prevziať zodpovednosť za zdravie našich divákov, hráčov, zamestnancov ligy a tímov. Je to mimoriadne smutné rozhodnutie, ale v súčasných zložitých podmienkach jediné správne,“ Marshall. Majstra ligy neurčili, rovnako z ligy nikto nevypadol.

12.00 h: Futbalista Valencie Ezequiel Garay je prvý hráč španielskej La Ligy, ktorý mal pozitívny test na nový koronavírus.

Argentínsky reprezentačný obranca to oznámil v nedeľu na Instagrame, informáciu potvrdil aj jeho klub.

Garaya testovali – rovnako ako všetkých hráčov FC Valencia – v piatok 13. marca, teda krátko po tom, čo účastník najvyššej španielskej súťaže zrušil všetky tímové aktivity. Vedenie súťaže predtým požiadalo všetkých hráčov, aby sa zavreli do izolácie, zároveň zrušilo všetky tréningy a zápasy minimálne do 4. apríla. Garay bol už dlhodobejšie mimo hry, na začiatku februára totiž utrpel vážne zranenie kolena.

„Je jasné, že rok 2020 sa začal pre mňa zle. Mal som pozitívny test na koronavírus. Cítim sa však veľmi dobre. Teraz mi zostáva len počúvať lekárov a zdravotníkov a byť naďalej v izolácii,“ uviedol argentínsky stopér na sociálnej sieti.

20.00 h: Britský The Telegraph v sobotu priniesol informácie, že Európska futbalová únia (UEFA) uvažuje aj nad možnosťou presunúť EURO 2020 na december.

Šíriaci sa koronavírus reálne ohrozil pôvodný termín majstrovstiev Európy vo futbale naplánovaných od 12. júna do 12. júla v dvanástich európskych mestách.

UEFA už oznámila, že na najbližší utorok zvolala krízový míting. Na ňom sa má rozhodnúť, aký bude osud nadchádzajúcich majstrovstiev Európy, prebiehajúcej sezóny Ligy majstrov a Európskej ligy UEFA i národných ligových súťaží vzhľadom na pretrvávajúcu epidémiu koronavírusu.

Na videokonferencii sa zúčastnia predstavitelia všetkých 55 členských krajín a zástupcovia klubov i hráčov.

17.30 h: Fínsky hokejový klub Jokerit Helsinki odmietol nastúpiť na 2. kolo play off v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL) proti SKA Petrohrad. Dôvodom je obava zo šírenia koronavírusu. Klub z Helsínk o tom informoval na svojej oficiálnej webovej stránke.

Jokerit v 1. kole play off vyradil Lokomotiv Jaroslavľ 4:2 na zápasy a v druhom kole mal nastúpiť na prvý zápas 17. marca v Petrohrade.

„Žijeme vo výnimočných časoch, ktoré si vyžadujú výnimočné riešenia. Zdravie ľudí je vždy prvoradé. Jokerit samozrejme chce prevziať zodpovednosť v tejto veci. Všetko sme podrobne prediskutovali s našimi lekármi a hráčmi a rozhodli sme sa. Bolo to ťažké, ale nutné rozhodnutie. Prajeme veľa šťastia všetkým klubom, ktoré naďalej pokračujú v bojoch o Gagarinov pohár,“ povedal prezident klubu Jari Kurri.

12.00 h Futbalisti talianskej Fiorentiny Patrick Cutrone a German Pezzella mali pozitívny test na koronavírus. Počet nakazených hráčov v Serii A tak stúpol už na deväť.

Vedenie „fialiek“ nariadilo testovanie po tom, čo v piatok odhalili ochorenie COVID-19 u útočníka Dušana Vlahoviča. Rovnakú diagnózu má okrem hráčov aj tímový fyzioterapeut.

Štyri prípady predtým potvrdila aj Sampdoria Janov. V karanténe sú Omar Colley, Albin Ekdal, Antonino La Gumina a Morten Thorsby. Prvým prípadom na Apeninskom polostrove bol už v stredu obranca Juventusu Daniele Rugani. U žiadneho z nakazených hráčov sa symptómy zatiaľ neprejavili a sú v dvojtýždennej karanténe.

Taliansko je najpostihnutejšou európskou krajinou, k sobote 11.30 SEČ malo potvrdených 17.660 prípadov nákazy. Hlási 1266 úmrtí a 1439 vyliečených.

09.00 h: Medzinárodná basketbalová federácia (FIBA) predčasne ukončila všetky svoje tohtosezónne súťaže. Z dôvodu pandémie koronavírusu nedohrajú sezónu v prestížnej Eurolige žien, EuroCupe žien či FIBA Europe Cupe mužov.

FIBA najprv európske súťaže prerušila a v piatok na svojej webstránke informovala o ich definitívnom zrušení.

„Jednotlivé vlády sa snažia zmierniť šírenie pandémie a všetci experti jasne odporúčajú zrušiť športové podujatia, aby sa obmedzil rozsah koronavírusu. Riadime sa ich radami,“ uviedol prezident FIBA Europe Turgay Demirel.
„Je veľmi smutné takto ukončiť klubovú sezónu, ale dbať na bezpečnosť hráčov je naša priorita,“ dodal výkonný riaditeľ FIBA Europe Kamil Novák.

08.00 h: Vedenie najvyššej fínskej hokejovej súťaže predčasne ukončilo sezónu a nevyhlási majstra. Ligová rada sa odhodlala k tomuto kroku pre epidémiu koronavírusu, fínska vláda predtým odporučila v krajine neorganizovať do konca mája verejné podujatia s účasťou viac ako 500 ľudí.

22.03 h: Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) v piatok večer odporučila odložiť medzištátne zápasy v najbližších asociačných termínoch. Mesto Norimberg v rovnakom čase zakázalo na svojom území odohrať marcový prípravný zápas Nemecka s Talianskom, odvolalo sa na miestne nariadenia v súvislosti so šírením koronavírusu.

„FIFA je presvedčená, že odohratie zápasov v súčasnej zložitej situácii nie je len potenciálnym zdravotným rizikom, ale podkopáva aj integritu súťaženia, keďže niektoré krajiny nebudú môcť nastúpiť so svojim najlepším tímom,“ uviedla FIFA vo svojom stanovisku.

FIFA ďalej uviedla, že skupina jej viceprezidentov sa zhodla, že pravidlá, ktoré za normálnych okolností zaväzujú kluby uvoľniť hráčov pre potreby národných tímov, nebudú platiť pre najbližšiu prestávku v dňoch 23.-31. marca.

V tomto období sa malo takmer 200 krajín zapojiť do bojov v kvalifikácii na MS 2022 v Ázii a Južnej Amerike, kvalifikácii na kontinentálne majstrovstvá v Afrike a Európe a do prípravných zápasov. V akcii malo byť aj Slovensko, ktoré malo hrať vo štvrtok 26. marca v Bratislave barážový duel o postup na ME 2020 proti Írsku. Vedenie Slovenského futbalového zväzu však požiadalo Európsku futbalovú úniu (UEFA) o preloženie zápasu.

Rovnakú žiadosť poslala UEFA aj Bosna a Hercegovina, ktorá je ďalší potenciálny súper Slovenska, pôvodne mala privítať tiež 26. marca Severné Írsko.

Predstavitelia Norimbergu už informovali Nemecký futbalocý zväz, že plánovaný zápas s Talianskom 31. marca sa nebude môcť uskutočniť. V Nemecku bolo v piatok o 22.00 SEČ celkovo 3675 prípadov ochorenia COVID-19, osem ľudí zomrelo.

21.28 h: Dvadsaťročný obranca Luca Kilian z SC Paderborn je prvý hráč nemeckej futbalovej Bundesligy s pozitívnym testom na koronavírus. V piatok večer o tom informoval klub.

Ešte predtým vedenie súťaže s okamžitou platnosťou prerušilo sezónu. V piatok mal Paderborn absolvovať v Düsseldorfe predohrávku 26. kola. Klub prijme všetky potrebné opatrenia podľa nariadení úradov. V sobotu absolvujú všetci hráči i členovia realizačného tímu testy na prítomnosť koronavírusu. Ten už v piatok absolvoval tréner Paderbornu Steffen Baumgart s negatívnym výsledkom.

V Nemecku bolo v piatok o 21.20 SEČ celkovo 3675 prípadov ochorenia COVID-19, osem ľudí zomrelo.

20.59 h: Útočníka talianskeho futbalového klubu AC Fiorentina Dušana Vlahoviča v piatok pozitívne testovali na koronavírus. Srb nejaví príznaky ochorenia COVID-19 a je v domácej karanténe, informovala agentúra DPA.

Prvý hráč talianskej Serie A, ktorý sa nakazil novým koronavírusom, bol v stredu obranca Juventusu Daniele Rugani. Odvtedy mali pozitívny test piati hráči Sampdorie Janov i lekár mužstva. Vśetky zasiahnuté tímy musia byť v karanténe.

V piatok sa až o 250 zvýšil počet ľudí, ktorí podľahli v Taliansku koronavírusu. Celkovo ich je už 1266. Ide o najvyšší počet obetí za jeden deň od vypuknutia epidémie. V krajine evidujú aj rapídny nárast nakazených, v piatok večer sa ich počet vyšplhal na 17.660.

20.33 h: Medzinárodná stolnotenisová federácia (ITTF) zrušila všetky svoje aktivity od budúceho pondelka (16. marca) až do konca apríla, vrátane kvalifikácii na olympijské hry do Tokia. Reagovala tak na pandémiu koronavírusu.

ITTF stopne turnaje, tréningové a rozvojové akcie i nadácie. V pondelok sa bude konať mimoriadne zasadanie exekutívy a na ňom sa rozhodne o ďalšom postupe.

Turnaj Japan Open odložili už skôr, no najnovšie rozhodnutie ITTF postihne aj kontinentálne kvalifikačné turnaje na OH Ázie, Oceánie a Európy. V máji sú na programe Hong Kong Open a China Open, o ich osude by mala rozhodnúť ITTF na budúci týždeň.

20.19 h: Nadstavbová časť gréckej futbalovej ligy cez víkend neodštartuje. Vedenie súťaže v piatok prerušilo sezónu pre šíriaci sa koronavírus. V Grécku hlásili v piatok o 20.00 SEČ 190 prípadov ochorenia COVID-19, jeden človek zomrel.

19.47 h: Hracia komisia Slovenskej basketbalovej asociácie (HK SBA) v piatok rozhodla o predčasnom ukončení najvyššej súťaže žien vzhľadom na nariadenie Ústredného krízového štábu SR o zákaze usporiadania všetkých športových podujatí v krajine. Titul obhájil MBK Ružomberok.

Vedenie SBA sa tak rozhodlo deň po ukončení mužskej najvyššej súťaže predčasne zavŕšiť aj tú ženskú. Hracia komisia schválila poradie v tabuľke po neúplnom 19. kole, to sa teda považuje za konečné a ligu tak vyhral a majstrom sa stal prvý Ružomberok, ktorý vyhral všetkých 19 duelov. Druhé boli Piešťanské Čajky, tretie Young Angels Košice a na ďalších priečkach nasledovali Šamorín, Banská Bystrica a Dubček Bratislava. Každé družstvo bude mať právo štartovať v súťaži extraliga ženy aj v nasledujúcom ročníku 2020/2021.

„My sme ešte v utorok ukončili základnú časť a aj v hracom poriadku je napísané, že keď je ukončená nejaká časť súťaže, môže sa uzavrieť poradie. Ružomberku tak SBA udelí majstrovský titul, vicemajstrom sú Piešťany,“ povedal predseda centrálnej Hracej komisie SBA Tomáš Homola.

„Hracia komisia v piatok rozhodla o ukončení súťaže a platné je poradie, aké bolo po základnej časti bez odohratia jednej dohrávky a posledného 20. kola. Tým pádom vyhral súťaž Ružomberok,“ vysvetlil vedúci sekretariátu súťaží SBA Juraj Panák.

"Ústredný krízový štáb SR v pondelok dňa 9. marca 2020 vydal nariadenie okamžitého zákazu usporiadania všetkých športových podujatí v Slovenskej republike na obdobie 14 dní, a to z dôvodu eliminovania možnosti šírenia sa ochorenia COVID-19 spôsobeného koronavírusom (SARS-CoV-2). Ústredný krízový štáb SR vo štvrtok 12. marca vydal nové nariadenie okamžitého zákazu usporiadania všetkých športových podujatí v Slovenskej republike, ktorým predĺžil pôvodné obdobie zákazu usporiadania všetkých športových podujatí v SR na obdobie od 16. marca do 30. marca.

Opatrenie na predchádzanie vzniku a šíreniu prenosného ochorenia COVID-19 je vydané v súvislosti s nepriaznivým vývojom epidemiologickej situácie vo výskyte ochorení COVID-19 spôsobených koronavírusom (SARS-CoV-2). Vzhľadom na vyššie uvedené skutočnosti a tiež vzhľadom k záujmu SBA spočívajúcom v ochrane zdravia ľudí a nebezpečenstve šírenia sa tejto nákazlivej choroby, HK SBA – C rozhodla o zrušení Extraligy žien," píše sa v rozhodnutí asociácie. Proti nemu je možné podať odvolanie do 15 dní odo dňa zverejnenia.

19.15 h: Na zoznam európskych hokejových súťaži, v ktorých sa aktuálna sezóna nedohrá do konca, najnovšie pribudla fínska Liiga. Ligová rada na piatkovom zasadnutí rozhodla o tom, že v rámci boja proti koronavírusu bude lepšie súťažný ročník 2019/20 predčasne ukončiť. Zároveň informovala o tom, že majstrom sa nestane žiaden tím, hoci Kärpät Oulu so Slovákmi Patrikom Rybárom a Michalom Krištofom v základnej časti dominoval.

„Naša spoločnosť je v situácii, ktorú sme predtým ešte nezažili. Rýchlo rastúce riziko nákazy koronavírusom vedie k mnohým výnimočným opatreniam, ktoré majú dopad na život každého Fína. Je jasné, že Liiga a jej kluby utrpia veľké straty, ale ekonomika je stále iba ekonomikou,“ vysvetlil prostredníctvom tlačovej správy na ligovom webe riaditeľ súťaže Heikki Hiltunen.

Stále otvorená je situácia vo Švédsku, kde síce ukončili sezónu v juniorských ligách, ale seniorská SHL má iba prestávku do 24. marca. V Kontinentálnej hokejovej lige absolvovali kluby prvé kolo play-off, jeden duel Dinama Moskva a Spartaka Moskva sa hral bez divákov.

V rámci prevencie v boji proti ochoreniu COVID-19 dočasne prerušili sezónu v NHL aj v ďalších zámorských juniorských alebo seniorských ligách.

18.46 h: Taliansky futbalový klub Sampdoria Janov hlásil v piatok ďalšie štyri prípady hráčov s pozitívnym testom na koronavírus. Nakazil sa ním aj lekár mužstva. Už vo štvrtok klub informoval o ochorení útočníka Manola Gabbiadiniho, v piatok k nemu pribudli obranca Omar Colley, stredopoliari Albin Ekdal a Morten Thorsby i útočník Antonino La Gumina. Všetci majú iba mierne príznaky, ich stav je dobrý a sú vo svojich domovoch v Janove. Rovnaká ja situácia aj s lekárom Amedeom Baldarim, informovala agentúra AP. V karanténe sú všetci ostatní hráči i členovia realizačného tímu. Sampdoria zatvorila svoje tréningové centrum i kancelárie klubu.

18.33 h: Londýnsky maratón preložili organizátori pre šíriaci sa koronavírus z 26. apríla na 4. októbra. Informovala o tom agentúra AP. Už predtým sa menili termíny aj ďalších maratónov v Európe. V Barcelone pobežia vytrvalci namiesto najbližšej nedele až 25. októbra, Parížsky maratón presunuli z 5. apríla na 18. októbra. Rímsky maratón, plánovaný na 29. marca, zrušili.

18.17 h: Americký basketbalista Trey Thompkins v službách Realu Madrid mal pozitívny test na koronavírus. Práve po jeho prípade museli ísť do karantény všetci členovia basketbalového i futbalového tímu v madridskom klube.

„Cítim sa výborne a iba čakám, kedy vírus odíde,“ napísal Thompkins v piatok na sociálnej sieti. Futbalisti Realu museli ísť rovnako do karantény, pretože mohli prísť do kontaktu s Thompkinsom v spoločnom tréningovom centre Ciudad Real Madrim.

Španielsky premiér Pedro Sánchez v piatok oznámil, že od soboty bude platiť v krajine dvojtýždňový núdzový stav v dôsledku šírenia nového typu koronavírusu. Počet osôb nakazených novým typom koronavírusu v Španielsku prekročil v piatok číslo 4300. Podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva vzrástol počet úmrtí na celkovo 122.

17.50 h: Slovenská volejbalová federácia (SVF) rozhodla v piatok po konzultácii s extraligovými klubmi o predčasnom ukončení všetkých súťaží v súťažnom ročníku 2019/2020. Dôvodom je aktuálna situácia v súvislosti so šírením nového typu koronavírusu, pre ktorú vyhlásili mimoriadnu situáciu v krajine.

S ohľadom na rozdelenie miesteniek do európskych pohárových súťaží 2020/2021 určila SVF konečné poradie v Edymax extralige mužov a parfems.sk extralige žien na základe umiestnenia po nadstavbovej časti, majstrovské tituly sa však v tomto ročníku neudelia.

Súťaže boli prerušené od pondelka 9. marca, keď Ústredný krízový štáb SR vydal zákaz organizácie všetkých športových podujatí v krajine minimálne do 23. marca. „Od pondelka sa situácia nezlepšila, skôr naopak, preto sme sa vzhľadom na okolnosti spoločne rozhodli predčasne ukončiť súťažný ročník. Zdravie všetkých športovcov, trénerov, funkcionárov a fanúšikov je na prvom mieste a v tejto neľahkej situácii musí byť našou absolútnou prioritou. Očakávame, že prídu ďalšie opatrenia aj na medzinárodnej úrovni zo strany FIVB a CEV a bude to mať podobný vývoj,“ povedal zastupujúci generálny sekretár SVF Tomáš Singer.

17.32 h: Hracia komisia Slovenskej basketbalovej asociácie (HK SBA) v piatok rozhodla o predčasnom ukončení najvyššej súťaži žien vzhľadom na nariadenie Ústredného krízového štábu SR o zákaze usporiadania všetkých športových podujatí v krajine.

Vedenie SBA sa tak rozhodlo deň po ukončení mužskej najvyššej súťaže predčasne zavŕšiť aj tú ženskú. Hracia komisia schválila poradie v tabuľke po neúplnom 19. kole, no majstra pre túto sezónu nevyhlási. Na čele bol Ružomberok bez straty bodu, druhé boli Piešťanské Čajky, tretie Young Angels Košice a na ďalších priečkach nasledovali Šamorín, Banská Bystrica a Dubček Bratislava. Každé družstvo bude mať právo štartovať v súťaži extraliga ženy aj v nasledujúcom ročníku 2020/2021.

17.16 h: Hracia komisia Slovenskej basketbalovej asociácie (HK SBA) v piatok rozhodla o predčasnom ukončení najvyššej súťaži žien vzhľadom na nariadenie Ústredného krízového štábu SR o zákaze usporiadania všetkých športových podujatí v krajine.

16.38 h: Nemecká futbalová Bundesliga i druhá najvyššia súťaž sa nebudú hrať už ani tento víkend. Vedenie súťaží DFL v piatok popoludní rozhodlo o ich prerušení s okamžitou platnosťou.

V piatok ráno ešte prijali toto opatrenie s platnosťou až od utorka 17. marca do 2. apríla. Víkendové 26. kolo sa malo odohrať podľa plánu, ale bez divákov. Napokon sa bundesligové zápasy nebudú hrať cez víkend vôbec, už v piatok zrušili aj predohrávku Düsseldorf – Paderborn.

16.22 h: Organizátori Bostonského maratónu sa pre obavy zo šírenia koronavírusu rozhodli preložiť 124. ročník podujatia na 14. september 2020. Pôvodne sa mal konať už v piatok 20. apríla. Bostonský maratón je najstarší na svete a patrí medzi šesť najprestížnejších na svete.

O preložení rozhodla Bostonská atletická asociácia na piatkovom zasadnutí. „V záujme verejného zdravia a bezpečnosti sa riadime usmerneniami zodpovedných orgánov a preto sme sa rozhodli k tomuto kroku,“ uviedol generálny riaditeľ asociácie Tom Grilk. Bostonský maratón je v kalendári už od roku 1897, druhým najstarším je košický Medzinárodný maratón mieru (1924).

15.53 h: Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) zrušila v piatok turnaj A-skupiny prvej divízie majstrovstiev sveta v hokeji hráčov do 18 rokov v Spišskej Novej Vsi. Mal sa uskutočniť od 13. do 19. apríla. Dôvodom je pandémia koronavírusu. IIHF zrušila všetky turnaje tejto vekovej kategórie, vrátane MS elitnej kategórie v amerických mestách Plymouth a Ann Arbor.

„Mrzí nás, že sa tento rok hokejový šampionát hráčov do 18 rokov na Slovensku neuskutoční. Vzhľadom na aktuálnu situáciu v Európe i vo svete je ale rozhodnutie Medzinárodnej hokejovej federácie pochopiteľné. Zdravie hráčov i divákov je prvoradé,“ uviedol prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan pre oficiálnu stránku zväzu.

15.01 h: Organizátor 103. ročníka cyklistických pretekov Giro d’Italia, spoločnosť RCS Sport, definitívne posunul začiatok podujatia na neskorší termín. Usporiadatelia prvej Grand Tour sezóny v piatok najskôr informovali o tom, že úvodné tri etapy naplánované na 9. až 11. mája v Maďarsku sa neuskutočnia podľa pôvodného harmonogramu.

Krátko potom však RCS Sport prinieslo informáciu o tom, že preteky sa vzhľadom na súčasnú situáciu v boji proti koronavírusu odkladajú na neurčito. Ich nový termín nebude známy skôr ako 3. apríla, píše sa na oficiálnom webe Gira.

15.00 h: Nová sezóna seriálu pretekov formuly 1 si na svoj začiatok zrejme bude musieť počkať až do mája. Po zrušení Veľkej ceny Austrálie naplánovanej na aktuálny víkend odložili preteky v Bahrajne (22. marca) a tiež premiérové podujatie vo vietnamskom Hanoji (5. apríla). Už dávnejšie bola odložená aj Veľká cena Číny a je otázne, či týmto podujatiam pridelia náhradný termín. Sezóna 2020 by sa tak mala začať až 3. mája, kedy sú na programe preteky v holandskom Zandvoorte.

14.31 h: Pondelňajší zápas nemeckej futbalovej bundesligy medzi Werderom Brémy a Bayerom Leverkusen zrušili pre šíriaci sa koronavírus na základe rozhodnutia senátora Ulricha Maurera. Zvyšné zápasy 26. kola odohrajú podľa plánu, no bez divákov. Od budúceho utorka príde k prerušeniu dvoch najvyšších súťaží.

14.28 h: Grécky olympijsky výbor oznámil, že prerušuje štafetovú púť pochodne. Na území Grécka sa tak už s olympijským ohňom bežať nebude. Dôvodom je, že napriek opakovaným výzvam voči verejnosti sa pri nej zhromažďovalo veľké množstvo divákov. „Bolo to náročné, ale nevyhnutné rozhodnutie,“ zverejnil Grécky olympijsky výbor. Odovzdanie pochodne japonskému organizačnému výboru prebehne podľa plánov 19. marca na prvom olympijskom štadióne v Aténach.

13.55 h: Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) oznámila ukončenie sezóny pre bežcov na lyžiach. Pôvodne sa po zrušení podujatia v americkom Minneapolise a kanadskom Canmore mali ísť ešte dva šprinty v Quebecu, no napokon sa najbližší víkend pre hrozbu šírenia koronavírusu neuskutočnia ani tie.

Poslednou dramatickou súťažou mal byť súboj žien o malý krištáľový glóbus za šprint. Napokon ho získala premiérovo Švédka Linn Svahnová so ziskom 509 bodov. Nazbierala o 23 bodov viac ako jej krajanka Jonna Sundlingová.

Veľký krištáľový glóbus za prvenstvo v Svetovom pohári získal medzi mužmi premiérovo Rus Alexander Boľšunov a medzi ženami tretíkrát Nórka Therese Johaugová. Obaja dominovali aj na „dlhých“ tratiach. Medzi šprintérmi nemal konkurenciu Nór Johannes Kläbo. Slovenský reprezentant Ján Koristek obsadil celkovo 143. miesto, keď získal 5 bodov za dokončenie Tour de Ski. Medzi ženami žiadna Slovenka nebodovala.

13.52 h: Po zrušení VC Austrálie sa v pôvodnom termíne neuskutočnia ani ďalšie dve podujatia seriálu MS F1. Medzinárodná automobilová federácia (FIA) rozhodla o odložení VC Bahrajnu a VC Vietnamu pre šíriaci sa koronavírus.

V Bahrajne sa o body do Pohára jazdcov i konštruktérov malo bojovať 22. marca, VC Vietnamu bola naplánovaná na 5. apríla. Už predtým odložili VC Číny, ktorá bola na programe 19. apríla.

13.46 h: V poradí 103. ročník cyklistických pretekoch Giro d' Italia neodštartuje 9. mája v Budapešti. V Maďarsku sa neuskutoční ani jedna z plánovaných úvodných troch etáp. Dôvodom ich zrušenia je šíriaci sa koronavírus, ktorý ohrozuje celé preteky.

Na Gire sa prvýkrát v kariére predstaví aj slovenský reprezentant Peter Sagan. Vlani pri oficiálnej prezentácii trate uviedol, že sa teší na to, že na úvodné etapy príde veľa slovenských fanúšikov, keďže Maďarsko je susedná krajina.

Maďarská vláda v stredu vyhlásila pre hrozbu nákazy novým koronavírusom stav núdze na území celej krajiny a zakázala veľké športové podujatia v halách. Na tento krok zareagovala aj Medzinárodná tenisová federácie (ITF), ktorá odložila finálový turnaj Pohára federácie. Ten sa mal konať v Budapešti od 14.-19. apríla aj za účasti slovenského družstva.

13.34 h: Po anglickej futbalovej Premier League prerušili pre šíriaci sa koronavírus aj škótsku najvyššiu súťaž. Predstavitelia Škótskej futbalovej asociácie a Škótskej profesionálnej futbalovej ligy sa dohodli na odložení zápasov na neurčito. Počas najbližšieho víkendu sa malo uskutočniť aj slávne derby Old Firm medzi Glasgowom Rangers a Celticom Glasgow.

12.49 h: Brankár Bournemouthu Artur Boruc je jedným z piatich členov anglického futbalového klubu, ktorý je v izolácii s podozrením na koronavírus.

„Je to preventívne opatrenie, nemáme pozitívne výsledky testov. Pozorne sledujeme situáciu, aby sme mohli zabezpečiť adekvátne opatrenia pre ochranu našich zamestnancov,“ zverejnil účastník najvyššej súťaže.

12.45 h: Pod vplyvom šíriaceho sa koronavírusu sa mení aj kalendár vrcholných svetových podujatí vo veslovaní. Medzinárodná veslárska federácia (FISA) zatiaľ prijala rozhodnutia o významných súťažiach, ktoré boli plánované na území Talianska. Na tých sa mali predstaviť aj slovenskí veslárski reprezentanti.

"Všetci sme vedomí množstva problémov spojených s vycestovaním do Talianska vrátane cestovných obmedzení vzhľadom na zvyšujúci sa počet ochorení, povinných a dobrovoľných karanténnych opatreniach a nedostatku lekárskeho zabezpečenia proti koronavírusu v niektorých krajinách.

Tieto faktory by okrem iného pravdepodobne obmedzili účasť reprezentantov z členských federácií na aprílových a májových pretekoch naplánovaných v Taliansku. Aj preto sú potrebné rýchle a razantné kroky, aby sa minimalizovali negatívne finančné dopady na všetky zúčastnené strany, ktorých sa to týka," uviedol šéf FISA Matt Smith.

Podľa pôvodného rozpisu sa neuskutoční európska olympijská a paralympijská kvalifikácia (27. až 29. apríla 2020) vo Varese a ani finálová paralympijská kvalifikačná regata (8. až 10. mája 2020) v Gavirate. Možnosti presunu týchto kvalifikačných príležitostí na olympijské a paralympijské hry v Tokiu 2020 sú v štádiu riešenia. FISA je v úzkom kontakte s organizátormi v Luzerne, Belehrade a Poznani. Ďalšie informácie budú známe začiatkom budúceho týždňa.

12.28 h: Nová nádej Mateja Tótha na splnenie olympijského limitu vo Francúzsku rýchlo zhasla. Po zrušení Dudinskej päťdesiatky (21. marca), kde sa chcel úradujúci olympijský šampión v chôdzi na 50 km pokúsiť splniť limit na OH 2020 v Tokiu (3:50:00 h), mal štartovať v nedeľu 22. maca v Giene neďaleko Paríža spolu s reprezentačným kolegom Michalom Morvayom. Francúzska atletická federácia však v rámci opatrení na zamedzenie šírenia sa koronavírusu zrušila národný chodecký šampionát na 50 km. Informuje o tom web atletika.sk.

„Vzhľadom na aktuálne dianie v Európe momentálne ruším svoju účasť na všetkých pretekoch až dovtedy, kým sa situácia nezlepší a neupokojí. Za okolností, aké sa vyskytli, vôbec neuvažujem cestovať do zahraničia, podstúpiť riziko nákazy a ohroziť nielen seba, ale najmä svojich blízkych,“ skonštatoval pre oficiálny web SAZ najlepší svetový chodec na 50 km podľa ankety prestížneho amerického atletického magazínu Track and Field News.

12.19 h: Najvyššiu anglickú futbalovú súťaž Premier League prerušili, hrať sa nebude minimálne do 3. apríla. Dôvodom je obava zo šírenia koronavírusu. Prerušené sú tiež aj všetky ostatné profesionálne súťaže a ženská liga. Medzi nakazených najnovšie pribudli aj tréner Arsenalu Mikel Arteta a hráč Chelsea Callum Hudson-Odoi.

„Predovšetkým, prajeme Mikelovi a Callumovi rýchle uzdravenie. V tejto bezprecedentnej situácii pracujeme v úzkej spolupráci s klubmi, vládou a Futbalovou asociáciou (FA). Zaistenie zdravia a bezpečnosti pre každého hráča, člena realizačného tímu a fanúšika je pre nás priorita. Napriek tomu, že to bude výzvou, pokúsime sa nájsť v kalendári miesto pre zrušené zápasy, keď to bude bezpečné,“ vyhlásil výkonný riadieteľ Premier League Richard Masters vo vyhlásení, ktoré zverejnila oficiálna stránka súťaže.

12.01 h: Cyklistický tím Bahrain-McLaren sa rozhodol odstúpiť z prebiehajúcich etapových pretekov Paríž – Nice. Urobil tak po tom, ako bol z preventívnych dôvodov testovaný na koronavírus jeden zo zamestnancov tímu Bora-Hansgrohe, ktorého farby v týchto dňoch reprezentujú aj bratia Peter a Juraj Saganovci. Nemecké zoskupenie vydalo oficiálne stanovisko, podľa ktorého by situácia nemala byť taká vážna, ako sa zdalo.

„V noci mal jeden z našich zamestnancov príznaky prechladnutia. Náš doktor následne informoval lekára pretekov v súlade s oficiálnymi usmerneniami organizátorov, ako aj podľa aktuálnych medzinárodných pokynov. Po vyšetrení sa však ukázalo, že zamestnanec nemal žiadne typické symptómy, ktoré by naznačovali nakazenie vírusom Covid-19. Nie sú potrebné žiadne ďalšie opatrenia, no tím sa napriek tomu rozhodol izolovať zamestnanca a v záujme bezpečnosti všetkých zúčastnených aktívne monitorovať situáciu,“ uvádza tím Bora-Hansgrohe na svojom webe.

Tím Bahrain-McLaren na túto situáciu zareagoval radikálne – odstúpením z pretekov. Za ich zrušenie malo podľa špecializovaného portálu cyclingnews.com hlasovať päť tímov, za pokračovanie bolo jedenásť. Napokon bol dosiahnutý kompromis a preteky sa skončia sobotňajšou 7. etapou s dojazdom na kopec Valdeblore La Colmiane. Záverečná nedeľňajšia etapa bola zrušená, čo potvrdila aj oficiálna stránka pretekov.

11.48 h: Európska futbalová únia (UEFA) odložila všetky zápasy európskych súťaží naplánované na budúci týždeň. Dôvodom je epidémia koronavírusu. Neuskutočnia sa tak zvyšné štyri odvetné stretnutia osemfinále Ligy majstrov, ani odvety Európskej ligy. Správu zverejnila na oficiálnej stránke.

Zároveň zrušila žreb ďalších kôl, ktorý sa mal uskutočniť v piatok 20. marca. O ďalšom osude európskych futbalových súťaží i majstrovstiev Európy sa rozhodne na krízovom mítingu UEFA, ktorý je na programe v utorok 17. marca.

Vo štvrtok sa z pôvodne plánovaných ôsmich duelov osemfinále Európskej ligy odohralo iba šesť. Getafe nevycestovalo do Milána na duel s Interom a AS Rím neodletel na súboj s FC Sevilla.

11.47 h: Ženská tenisová asociácia (WTA) oznámila, že turnaj v kolumbijskej Bogote sa 6.-12. apríla neuskutoční pre hrozbu koronavírusu. K tomuto kroku pristúpila krátko po tom, čo zrušili aj podujatia v amerických mestách Miami a Charleston. Asociácia profesionálneho tenisu (ATP) vo štvrtok zrušila všetky turnaje mužov na najbližších šesť týždňov.

11.46 h: Taliansky futbalový klub Juventus Turín potvrdil, že Paulo Dybala nie je nakazený koronavírusom a kategoricky poprel fámy o zdravotnom stave argentínskeho útočníka. Viaceré médiá priniesli informácie, že Dybala bol druhým hráčom turínskeho klubu, ktorý mal pozitívny test na COVID-19. Ako prvému diagnostikovali ochorenie obrancovi Danielemu Ruganimu.

Tlačová agentúra ANSA však priniesla stanovisko Juventusu, ktorý správy o ochorení Dybalu odmietol. Zatiaľ jediným nakazeným hráčom „starej dámy“ je 25-ročný Rugani. Vedenie Juventusu informovalo, že vrátane zamestnancov klubu a hráčov je v karanténe 121 ľudí.

Portugalský futbalista Cristiano Ronaldo je stále v izolácii v rodnej krajine. Tridsaťšpäťročný útočník minulý týždeň odcestoval domov na Madeiru navštíviť matku, ktorá utrpela mŕtvicu.

11.38 h: Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach potvrdil, že hry v Tokiu budú v pôvodnom termíne napriek epidémii koronavírusu. Ak však Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporučí hry zrušiť, MOV sa bude riadiť jej odporúčaním. Informáciu potvrdil vo štvrtok v rozhovore pre nemeckú verejnoprávnu stanicu ARD.

„Počúvneme rady WHO, ktorá má najväčších expertov na danú problematiku. Situáciu sledujeme 24 hodín denne a sedem dní v týždni. Pracujeme na tom, aby sme si splnili záväzok otvoriť hry 24. júla,“ vyhlásil Bach.

Šéf olympijského hnutia zároveň priznáva, že svetová pandémia koronavírusu výrazne komplikuje kvalifikačný proces na OH. Mnohé podujatia sa museli zrušiť, alebo odložiť. „Zatiaľ sa kvalifikovalo 55 percent športovcov. Budeme veľmi flexibilný a v prípade potreby zmeníme kvalifikačné kritériá,“ dodal Bach. Správu priniesla DPA.

11.26 h: Slovenské hádzanárky neodohrajú koncom marca plánovaný dvojzápas 4. skupiny kvalifikácie ME 2020 proti Švajčiarsku. Slovenský zväz hádzanej (SZH) informoval, že situácia po nariadení Ústredného krízového štábu SR neumožňuje kvalifikačné zápasy odohrať. Ruší preto plánovaný zraz reprezentácie žien.

Zápasy so Švajčiarskom by sa mohli odohrať v júni. Európska hádzanárska federácia (EHF) už v stredu na zasadnutí vo Viedni určila alternatívne termíny kvalifikácie ME 2020 žien práve vzhľadom na šíriaci sa koronavírus a opatrenia v jednotlivých krajinách. EHF určila ako alternatívu prvý júnový týždeň a stanovila ho ako nový asociačný termín pre kvalifikačné zápasy.

"Ústredný krízový štáb SR vydal vo štvrtok 12. marca 2020 aktuálne nariadenie okamžitého zákazu usporiadania všetkých športových podujatí v krajine predbežne na dva týždne. Slovenský zväz hádzanej plne rešpektuje toto rozhodnutie a ruší všetky súťažné zápasy organizované SZH a KZH do 29. marca 2020. Vzhľadom na vzniknutú situáciu ruší SZH plánovaný zraz reprezentácie žien (17. – 29. 3. 2020) a informuje o tom, že táto situácia nám neumožňuje odohrať kvalifikačné zápasy o postup na ME 2020 žien proti Švajčiarsku.

SZH zároveň ruší plánované mládežnícke zrazy a RCH tréningy v tomto období. O ďalšom postupe bude SZH informovať podľa vývoja situácie a na základe ďalších rozhodnutí ústredného krízového štábu SR," uviedol SZH v oficiálnom stanovisku.

„Informovali sme EHF, že v danom termíne nemôžeme vzhľadom na prijaté opatrenia zápasy odohrať. Hráčky, ktoré by na reprezentačný zraz prišli zo zahraničia, by museli byť 14 dní v karanténe. Podobná situácia je aj vo Švajčiarsku, kde zasadne krízový štáb v piatok. Verím, že sa s EHF a so švajčiarskou stranou dohodneme na nových termínoch,“ povedal Martin Simonides, zodpovedný v SZH za marketing a médiá.

Podľa jeho slov zatiaľ zväz nechce predčasne ukončiť mužskú extraligu ani ženskú MOL ligu, rovnako sa najbližší víkend nebude môcť odohrať turnaj Final 4 Slovenského pohára mužov i žien v Bardejove. „Čakáme ako sa situácia bude vyvíjať a v prípade jej zlepšenia by sme nejakým spôsobom mohli dohrať súťaže napríklad v máji. Je to aj na rozhodnutí všetkých zainteresovaných klubov, rozhodnutie ešte nepadlo.“

Zverenky kouča Pavla Streichera mali pôvodne proti Švajčiarsku nastúpiť najprv v stredu 25. marca v St. Gallene, odveta bola plánovaná na nedeľu 29. marca v Mestskej športovej hale v Šali. Strenutia 5. a 6. kola kvalifikácie ME žien zatiaľ zostávajú v kalendári podľa plánu v termíne 27. až 31. mája. Slovenky by mali 27. mája privítať v Michalovciach Rusko a 31. mája je naplánovaný ich súboj so Srbskom v Zrenjanine.

Rušia sa tak aj dve medzištátne duely žien s Českom, ktoré mali byť súčasťou prípravy na kvalifikáciu – vo štvrtok 19. marca vo Vsetíne a v piatok 20. marca v Zubří. Vo štvrtok stúpol počet nakazených na nový koronavírus na Slovensku na 21. Krízový štáb zatvoril letiská a prikázal karanténu ľuďom vracajúcim sa z cudziny.

11.09 h: V zámorskej hokejovej NHL visí otáznik nad ruským útočníkom Alexandrom Radulovom, ktorý pôsobí v klube Dallas Stars, rovnako ako slovenský obranca Andrej Sekera. Podľa generálneho manažéra organizácie Jima Nilla totiž existuje podozrenie nákazy koronavírusom u spomenutého Rusa. Informáciu priniesol ruský portál allhockey.ru.

Radulov sa už podrobil potrebným odberom a hráč aj klub aktuálne čakajú na výsledky testov. „Mal zdravotné problémy, preto sme sa rozhodli nechať ho otestovať. Už sa cíti dobre, no radšej chceme mať istotu,“ povedal Nill.

11.16 h: Vedenie dvoch najvyšších francúzskych futbalových súťaží LFP prerušilo program Ligue 1 a Ligue 2 pre šíriaci sa koronavírus. Podľa agentúry AFP sa na tom jednomyseľne zhodlo vedenie riadiaceho orgánu. Program prerušili s okamžitou platnosťou do odvolania.

Rozhodli tak na piatkovom mimoriadnom stretnutí, pôvodne plánovali uskutočnenie zápasov bez divákov. Francúzska liga je štvrtá elitná súťaž po talianskej, španielskej a nemeckej, ktorá prerušila sezónu. Vo Francúzsku hlásia 2876 oficiálnych prípadov ochorenia COVID-19 a 61 úmrtí.

10.46 h: Vedenie dvoch najvyšších nemeckých futbalových súťaží rozhodlo o prerušení súťaže. Opatrenie vstúpi do platnosti od utorka 17. marca do 2. apríla. Víkendové 26. kolo by sa malo odohrať podľa plánov, ale bez divákov.

Vedenie súťaží DFL sa rozhodlo na základe odporúčaní úradov. „V nasledujúcich dňoch budeme aj s klubmi v úzkom kontakte so spolkovým ministerstvom zdravotníctva,“ uviedla DFL na svojom webe.

Nemecká bundesliga je po talianskej Serie A a španielskej La Lige tretia elitná euróspska súťaž, ktorá sa rozhodla prerušiť program. V Nemecku hlásia 2750 prípadov ochorenia COVID-19m šesť ľudí zomrelo.

10.21 h: Víkendové finále moguls Svetového pohára akrobatických lyžiarov v nórskom Fjälle zrušili pre šíriaci sa koronavírus. Pôvodne sa malo podujatie uskutočniť od 13. do 15. marca.

„Našou prioritou je bezpečnosť športovcov aj divákov, smerodajné pre nás bolo odporúčanie úradov verejného zdravotníctva,“ uviedla na svojom webe Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS). V Nórsku evidujú 812 prípadov, jeden človek zomrel.

09.41 h: Pandémii koronavírusu padol za obeť ďalší slovenský atletický šampionát. Český atletický zväz (ČAS) definitívne zrušil medzinárodné chodecké preteky Poděbrady 2020 a zároveň medzištátne stretnutie, ktorého súčasť mali byť aj majstrovstvá Slovenska na 20 km mužov i žien.

09.29 h: Taliansky futbalový klub Juventus Turín má vo svojich radoch už druhého hráča s potvrdeným koronavírusom. Prvým bol obranca Daniele Rugani, po ňom prišlo na rad omnoho zvučnejšie meno – argentínsky útočník Paulo Dybala. Ako informuje periodikum El Nacional, Dybala je rovnako ako 121 členov úradujúceho šampióna Serie A v domácej karanténe.

V súvislosti s pozitívnym testom Dybalu sa pod drobnohľad dostal aj ďalší argentínsky futbalista Juventusu, rovnako útočník, Gonzalo Higuaín. Práve on mal byť v predchádzajúcich dňoch v kontakte s 26-ročným krajanom Dybalom.

Talianska Serie A má potvrdené nakazenie koronavírusom aj v Sampdorii Janov, postihnutým je útočník Manolo Gabbiadini. V karanténe sú tak už aj všetci členovia tohto tímu a preventívne aj konkurenčný klub FC Janov.

Seria A je podobne ako väčšina ďalších súťaží v Európe prerušená a je otázne, či sa aktuálna sezóna aj dohrá. To platí aj pre mnoho ďalších líg naprieč celým kontinentom vo futbale, ale aj v iných športových odvetviach.

09.13 h: Basketbalová NBA bude mať prestávku minimálne 30 dní pre obavy zo šírenia koronavírusu. Informáciu zverejnil komisár súťaže Adam Silver s podporou majiteľov klubov. V stredu miestneho času zaznamenali prvé dva prípady medzi hráčmi, pozitívne testovali Rudyho Goberta a Donovana Mitchella z Utahu Jazz.

„Našim cieľom je bez akýchkoľvek diskusií bezpečnosť každého. Situácia sa rýchlo mení každým dňom. Sme súčasťou širšej spoločnosti a máme zodpovednosť starať sa jeden o druhého,“ cituje ESPN vyhlásenie Adama Silvera.

NBA zároveň oznámila, že má záujem, aby sa sezóna dokončila. „Súťaž sa bude dohrávať, ak to bude bezpečné pre všetkých zúčastnených. Medzitým budeme naďalej spolupracovať s odborníkmi na verejné zdravie a predstaviteľmi vlády na určení bezpečnostného protokolu v prípade obnovenia súťaže,“ dodal Silver.

08.47 h: Zamestnanca klubu NHL San Jose Sharks pozitívne testovali na nový koronavírus. Klub o tom informoval na svojej webovej stránke s tým, že pracoval na čiastočný úväzok. V súčasnosti je v karanténe a poskytujú mu lekársku pomoc. S tímom sa naposledy dostal do kontaktu 4. marca počas zápasu s Torontom Maple Leafs.

08.40 h: Golfový turnaj na Floride Players Championship zrušili pre obavy zo šírenia koronavírusu. Podujatie ukončili po prvom kole, v Ponte Vedra Beach súťažil aj slovenský reprezentant Rory Sabbatini, ktorý bol na 7. mieste. PGA Tour zároveň zastavila všetky turnaje minimálne do 2. apríla, kedy je na programe Texas Open.

08.33 h: Juhoamerická futbalová konfederácia (CONMEBOL) odložila pre koronavírus zápasy Pohára osloboditeľov. Opatrenie sa týka duelov od 15. do 21. marca.

08.27 h: Organizátori MS v curlingu žien v kanadskom Prince George zrušili podujatie pre šíriaci sa nový koronavírus. Pôvode sa mal šampionát začať v sobotu 14. marca a trvať do nedele 22. marca. V Kanade evidujú 16 prípadov ochorenia COVID-19, najnovšie sa nakazila aj manželka tamojšieho predsedu vlády Justina Trudeaua.

08.18 h: Nepálska vláda pre šíriaci sa koronavírus zakázala výstupy na všetky hory v krajine vrátane Mount Everestu. Spravila tak deň po tom, ako rovnaké opatrenie zaviedla Čína, ktorá uzavrela prístup na najvyššiu horu sveta zo svojej strany. Nepál zároveň pozastavil vydávanie turistických víz.

„Vláda sa rozhodla pozastaviť všetky expedície a zrušiť už udelené povolenia. Opatrenia prehodnotíme v apríli po analýze situácie vo svete,“ citovala agentúra AP ministra kultúry, turizmu a civilného letectva Yogesha Bhattaraiho. Výstupy na Everest sú pre krajinu značný zdroj príjmu, vlani sa vypravilo na horu rekordných 885 ľudí, z toho 644 z Nepálu, zvyšný zvolili severnú cestu z Tibetu.

Nepál momentálne neeviduje ani jeden aktívny prípad ochorenia COVID-19, jediný oficiálne potvrdený pacient sa vyliečil. Celosvetovo sa nákaza rozšírila do 127 krajín, chorých je takmer 135-tisíc ľudí, 4984 zomrelo.

07.10 h: Britská vláda zvažuje zrušenie všetkých športových podujatí v krajine v boju proti novému koronavírusu. Predseda vlády Boris Johnson však uviedol, že opatrenie neprijmú okamžite. V Británii je 596 potvrdených prípadov COVID-19, desať ľudí zomrelo.

Zrušenie športových podujatí však nemá zabrániť samotnému šíreniu ochorenia, ale uvoľniť ruky verejnej správe. „Zvažujeme zákaz podujatí, ale podľa vedeckých štúdií to nemá veľký účinok na šírenie nákazy. Tento krok by však zmenšil dosah na štátne orgány, ktoré musia asistovať pri veľkých podujatiach,“ citoval Johnsona web BBC.

„Vychádzame z vedeckých poznatkov a zatiaľ nie je medicínsky dôvod na rušenie podujatí. Nehovorím, že sa tak nestane, je to jedna z možností,“ dodal Johnson. Šéf Johnsonovho vedeckého poradného tímu Sir Patrick Vallance potvrdil, že rušenie športových podujatí nebude mať adekvátny efekt v boji proti vírusu:

„Samozrejme, je tam riziko. Na druhej strane, v priemere chorý človek nakazí jedného až troch ľudí, takže je iba malá pravdepodobnosť nakazenia veľkého počtu osôb na štadióne. Väčšinou sa nakazia priatelia či kolegovia, no v otvorenom priestranstve málokedy.“

06.49 h: Anglický futbalista Callum Hudson-Odoi mal pozitívny test na nový koronavírus. V stanovisku to potvrdil jeho klub FC Chelsea. Po trénerovi Arsenalu Mikelovi Artetovi je to druhý potvrdený prípad nákazy v Premier League.

U devätnásťročného stredopoliara sa objavili symptómy v pondelok ráno, ochorenie COVID-19 potvrdili testy vo štvrtok večer. Medzitým z bezpečnostných dôvodov nebol v tréningovom centre, napriek tomu sa „Blues“ rozhodli preventívne uzavrieť časť svojich priestorov. Každá osoba, ktorá s hráčom prišla do kontaktu pôjde do karantény, informovala Chelsea na svojom webe.

Britská vláda uvažuje, že v snahe zabrániť ďalšiemu šíreniu ochorenia zakáže všetky športové podujatia v krajine.

00.43 h: Úvodné podujatie tohtoročnej sezóny pretekov Formuly 1 – Grand Prix Austrálie v Melbourne (15.3.) zrušili. V piatok po polnoci o tom informovali organizátori.

„Po potvrdení, že jeden z členov tímu McLaren mal pozitívny test na nový koronavírus a rozhodnutí tímu odstúpiť z nedeľňajších pretekov, Formula 1 a Medzinárodná automobilová federácia (FIA) zvolali vo štvrtok večer míting s ďalšími deviatimi riaditeľmi stajní. Tieto rokovania vyústili väčšinou názorov k záveru, že by sa preteky nemali konať. Preto sme sa rozhodli ich zrušiť,“ píše sa vo vyhlásení na oficiálnej stránke formula1.com. Organizátori prisľúbili, že všetci držitelia vstupeniek dostanú plnú náhradu.

Infikovaný člen McLarenu putoval do karantény. „Po tom, čo sa u neho začali prejavovať symptómy, sa sám zavrel do izolácie. Teraz sa ho ujmú miestni lekári. Cítime povinnosť sa stiahnuť z víkendových pretekov, máme zodpovednosť pred zamestnancami McLarenu i širokou rodinou F1,“ uviedol tím vo svojom stanovisku.

Zástupcovia tímu informovali Medzinárodnú automobilovú federáciu (FIA) o odstúpení z VC Austrálie deň predtým, ako boli v Albert Parku naplánované prvé tréningy. V sobotu sa mala uskutočniť kvalifikácia a v nedeľu od 6.10 SEČ hlavné preteky.

00.16 h: Tréner anglického futbalového klubu Arsenal Londýn Mikel Arteta mal pozitívny test na nový koronavírus. Klub uzatvoril tréningový komplex a celý A-tím i ďalší členovia organizácie sú v domácej karanténe. Ide o prvý potvrdený prípad v Premier League, ktorá zvolala na piatok ráno mimoriadny míting klubov. Podľa BBC je jednou z možností, že odložia celý víkendový program súťaže.

Arsenal mal v sobotu odohrať ligový zápas v Brightone. Duel podľa všetkého odložia a je otázne, aký dopad bude mať pozitívny nález v jednom z klubov Premier League na ďalší priebeh súťaže. „Je to skutočne sklamanie, ale na test som išiel po tom, čo som sa cítil zle. Vrátim sa do práce, hneď ako mi to dovolia,“ citoval klub svojho trénera.

Arsenal mal už predtým dočinenie s novým koronavírusom. Jeho stredajší duel s Manchestrom City odložili po tom, čo prišli hráči do kontaktu s majiteľom Olympiakosu Pireus Evangelosom Marinakisom, ktorého pozitívne testovali. Stalo sa tak po ich vzájomnom zápase v Európskej lige z 27. februára.

„Personál Arsenalu, ktorý bol nedávno v úzkom kontakte s Mikelom, musí ísť do domácej izolácie v súlade s usmerneniami vlády. Očakávame, že to bude významný počet ľudí z tréningového centra vrátane celého A-tímu a realizačného tímu, ako aj menší počet z akadémie, ktorú sme taktiež dočasne uzavreli,“ píše sa v stanovisku Arsealu.

0.00 h: Obranca Manchestru City Benjamin Mendy nenastúpi v sobotu na duel anglickej futbalovej Premier League proti Burnley. Dôvodom je, že člena jeho rodiny hospitalizovali s respiračnými problémami a on sa následne dobrovoľne izoloval.

Dvadsaťpäťročný hráč trénoval s tímom ešte vo štvrtok. „Mendy a aj člen jeho rodiny podstúpi v nemocnici viaceré testy, vrátane toho na koronavírus,“ zverejnil klub v oficiálnom stanovisku.

debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus