Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Iráncovi zakázali nastúpiť proti Izraelčanovi. Chystá radikálny krok

Druhý najlepší juniorský šachista sveta Alírezá Fírúzdža už nemieni reprezentovať Irán.

25.12.2019 15:46
Ilustračná snímka, šach Foto:
Ilustračná snímka.
debata (1)

Podľa médií sa šestnásťročný veľmajster rozhodol na protest proti zákazu hrania so súpermi z Izraela, ktorý predstavitelia iránskeho režimu neuznávajú.

Vo svetovom rebríčku federácie FIDE patrí Fírúzdžovi 29. miesto. V apríli médiá uviedli, že na turnaji v Nemecku si odmietol sadnúť k šachovnici proti izraelskému súperovi. Teraz však mladý hráč iránskych činovníkov informoval o želanie zmeniť občianstvo.

Za jeho rozhodnutím môže podľa agentúry Reuters stáť aj to, že nechcel chýbať na MS v rapid šachu, ktoré sa začnú vo štvrtok v Moskve. Tam sa Irán neprihlásil, Fírúzdža je v štartovej listine uvedený pod vlajkou FIDE.

„Žije vo Francúzsku a zrejme bude chcieť hrať zaň alebo za USA,“ povedal predseda iránskej šachovej federácie.

V októbri vylúčili Irán zo svojich súťaží medzinárodná federácia džuda, kým reprezentanti neprestanú bojkotovať súboje s izraelskými súpermi. Na tohtoročných MS v Tokiu nútili iránski funkcionári odstúpiť Sajída Mollajího z kategórie do 81 kg, aby nenarazil na Izraelčana.

Minuloročný majster sveta Mollají odmietol a v súťaži pokračoval. Kvôli obavám o život sa potom nevrátil do vlasti a žije v utajení v Nemecku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Irán #Alírezá Fírúzdža