Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nežná ruka? Vládne futbalistom Chelsea i basketbalistom Lakers

Jednoduchá úloha: vymenujte zopár žien, ktoré v súčasnosti či nedávnej minulosti prerazili vo svete politiky či financií.

19.12.2019 05:00
Jeanie Bussová Foto: ,
Jeanie Bussová je prezidentkou Los Angeles Lakers.
debata (3)

Iste vám napadne – nemecká kancelárka a podľa magazínu Forbes najmocnejšia žena sveta Angela Merkelová. Neopomeniete zrejme bývalú britskú premiérku Theresu Mayovú. Ale trebárs si spomeniete aj na neúspešnú kandidátku na hlavu štátu v USA Hillary Clintonovú, prvú šéfku Európskej centrálnej banky Christine Lagardeovú či predsedníčka Snemovne reprezentantov Spojených štátov Nancy Pelosiovú, známu odporkyňu Donalda Trumpa.

A možno niektorí z vás zablúdia myšlienkami aj do Fínska – na čele vlády severskej krajiny stojí len zopár dní najmladšia premiérka planéty Sanna Marinová. Iní zas nepôjdu po príklady ďaleko a pred očami sa im zjaví Zuzana Čaputová, súčasná slovenská prezidentka.

Úlohu z úvodu si teraz zopakujme – politiku však zameňme za šport.

Že si nespomínate na žiadnu šéfku Medzinárodného olympijského výboru? Ani na prezidentku Medzinárodnej futbalovej federácie?

Ani nemôžete. V celej – viac ako storočnej – histórii dvoch najvýznamnejších športových organizácií sa žiadna zástupkyňa nežnejšieho pohlavia neobjavila…

„Ženy to majú vo svete športu na vedúcich pozíciách zložité. Podľa nášho prieskumu stálo v roku 2012 na čele medzinárodných športových organizácií len 7 percent žien. Ako je to teraz? Rovnako,“ píše internetový portál theconversati­on.com.

A pokračuje: „Pohyb nastal v prípade vedúcich pozícií. Kým v roku 2012 ich obsadilo 8 percent žien, momentálne tvoria jednu pätinu.“

Navyše, z nich sa len máloktorá žena v minulosti presadila v organizácii zastrešujúcej olympijské športy. Šlo skôr o menšie zväzy (psie záprahy, letecké športy, horolezectvo, vodné lyžovanie).

Výnimky núkajú niektoré športové zväzy v Amerike. Tenistom šéfovala ešte vlani prvá Afroameričanka na tomto poste Katrina Adamsová. Na čele hráčskej asociácie NBA je zas Michele Robertsová. Ženská ruka vládne za morom aj v niektorých kluboch NBA – napríklad v Los Angeles Lakers zastáva post prezidentky Jeanie Bussová.

V Európe je hádam najznámejšou ženou na čelnej pozícii Marina Granovskaia. Ruska s kanadskými koreňmi je výkonnou riaditeľkou Chelsea Londýn. Moc jej nedal do ruk nik iný, ako miliardár Roman Abramovič. Aj vďaka tomu má Granovskaia povesť prvej ženy svetového futbalu, tento titul jej pridelil aj britský denník The Times.

Vo svete futbalu sú populárne aj ďalšie dve mená – Nathalie Boy de la Tourová a Katharina Liebherrová. Prvá je prezidentkou Ligue 1, najvyššej francúzskej súťaže. Druhá sa pýši 20-percentným podielom v Southamptone.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Marina Granovskaia #Jeanie Bussová