Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovákom chýba sebavedomie. Mýlime si ho s namyslenosťou

Na majstrovstvách sveta vo florbale 2017 patrila k najlepším hráčkam. Jedna z hviezd českej extraligy Denisa Ferenčíková (28) priznáva, že Slovenky urobili za dva roky solídny progres.

05.12.2019 15:23
Denisa Ferenčíková Foto: ,
Denisa Ferenčíková (vľavo).
debata

Na blížiacom sa šampionáte vo Švajčiarsku (7.-15. decembra) chcú minimálne nadviazať na piatu priečku z Bratislavy. „Máme na domáce majstrovstvá skvelé spomienky. Chceme si ich pripomenúť,“ vraví strelkyňa Vítkovíc.

Pred dvomi rokmi ste na Slovensku rozpútali florbalový ošiaľ. Ste pripravené to zopakovať?

Výsledkovo či herne určite, ale nepredpokladám, že sa to bude približovať tomu, čo sa dialo v Bratislave. Predsa len, vo Švajčiarsku zrejme nebudeme mať toľko priaznivcov.

Čo vám MS 2017 najviac pripomína?

Spomienky s tisíckami ľudí na tribúnach, to si človek zapamätá.

Obzvlášť slovenská florbalistka…

Presne. Florbal sa zatiaľ nemôže merať s veľkými športami. Potrebujeme väčšiu podporu, záujem i hviezdy svetového formátu. Odkedy som však začala, urobili sme obrovský progres.

Kde ho najviac vidieť?

V sebavedomí.

Tréner Petry Vlhovej, Talian Livio Magoni, tvrdí, že Slovákom táto vlastnosť veľmi chýba, súhlasíte?

Určite. Niekedy mám pocit, že ak je človek zdravo sebavedomý, ostatní si o ňom myslia, že je namyslený. Na ihrisku však takúto vlastnosť nutne potrebujete. Švédky či Fínky sú rovnaké ako my, ale ich sebadôvera v to, že sú lepšie, im dáva výhodu. V týchto krajinách sa sebavedomiu venujú viac. Prejaví sa v ľudskej i športovej stránke. Rozdiel je cítiť.

Denisa Ferenčíková. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Denisa Ferenčíková Denisa Ferenčíková.

Aký veľký progres ste urobili za ostatné dva roky?

Povedala by som, že v tomto období sme pracovali ako ešte nikdy predtým. Domáce MS boli pre nás odmenou. Darilo sa nám, škoda štvrťfinálového zápasu s Fínskom. S odstupom času viem, že sme prehrali s lepším tímom. Na druhej strane – historicky najlepší výsledok sme si zaslúžili.

Na tohtoročnom šampionáte sa Fínkam vyhnete. Premiérovo ste však v elitnej osmičke a začnete zostra…

Stretnutie so Švédkami bude najmä pre mladšie dievčatá vysoká škola florbalu. S Lotyšskom by sme si mali zápas postrážiť a vyhrať ho. Najdôležitejší bude súboj proti Česku.

Ste schopné v susedskom derby uspieť?

V jednom či dvoch zápasoch z desiatich. Želala by som si, aby sme túto štatistiku potvrdili na MS.

V tíme nie je dlhoročná kapitánka Lucia Jelínková, hrať nebude ani zranená Zuzana Šponiarová. Je tohtoročný káder silnejší ako ten spred dvoch rokov?

Škoda, že Lucka ani Zuzka nemôžu hrať. Chýbajú aj ďalšie, je to cítiť. Urobili sme však veľký progres smerom dopredu. Neodovzdávame loptičku zadarmo súperkám. Otázne bude, ako sa s tlakom na MS vysporiadajú nové hráčky.

Nebude Jelínková chýbať prvej formácii?

Nielen tam, veď keď nemáte kapitánku a dušu družstva, musíte to pocítiť. Herne sme sa však posunuli a povedala by som, že je naša elitná formácia ešte kvalitnejšia. Prišli aj nové hráčky – Kika Belicová či Denisa Papierniková – ktoré majú veľký potenciál. Kouč Michal Jedlička to poskladal veľmi dobre.

Čím by ste ho potešili?

Chceme minimálne obhájiť piate miesto. Je to v našich silách.

Denisa Ferenčíková (uprostred). Foto: SITA, Braňo Bibel
Denisa Ferenčíková Denisa Ferenčíková (uprostred).

A maximálne?

Preniknúť premiérovo do semifinále. Musíme ísť krok za krokom.

Ktorý bude najdôležitejší?

Musíme sa dobre naladiť proti Švédkam a vyhrať s Lotyšskom. Ak sa to podarí, kľúčový duel bude s Češkami. Keby sa nám ich podarilo zdolať, vyhneme sa predkolu. A vo štvrťfinále by sme nečelili niektorému z tímov veľkej štvorky, ale Poľsku alebo Nemecku.

Obe krajiny ste v príprave niekoľkokrát zdolali. Akou veľkou vzpruhou je osemzápasová víťazná šnúra, s ktorou ste prišli do Neuchatelu?

Víťazstvami sa získava sebavedomie, čiže vlastnosť, ktorá nám chýba. Dá sa teda povedať, že sme na nej popracovali. Presviedčali sme sa o tom, že môžeme vyhrávať a dominovať celý zápas. Čakajú nás však náročné skúšky. Možno budeme zaostávať v kvalite, ale ten rozdiel sa dá zmazať bojovnosťou a nasadením.

Pred MS 2017 ste si brali dovolenku, aby ste mohli ísť na majstrovstvá sveta. Platí to aj teraz?

Áno, vzala som si osem dní voľna.

Ako to vzali v práci, že si beriete dovolenku kvôli majstrovstvám sve­ta?

Žiadne veľké haló, rešpektujú to. Každý si môže dovolenku naplánovať ako chce. Ja idem v rámci nej na MS. A stihla som nakúpiť aj nejaké darčeky, lebo sa vrátime zhruba týždeň pred Vianocami a to už nebude veľmi čas.

Neprekáža vám, že býva šampionát pred Vianocami?

Prečo? Je to pre nás vrchol dvojročného úsilia. A aspoň si po ňom budeme môcť dopriať nejaké maškrty (smiech).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #florbal #Denisa Ferenčíková #MS vo florbale žien 2019