Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svetové rekordy hneď v troch súťažiach. Sapporo ohromila ruská tínedžerka

Mladá ruská krasokorčuliarka Aľona Kostorná v piatok zlepšila svetové maximum v krátkom programe žien.

22.11.2019 13:39
debata
Aľona Kostorná. Foto: Reuters, KYODO
Aľona Kostorná Aľona Kostorná.

Na šiestom tohtosezónnom podujatí seriálu ISU Grand Prix previedla v japonskom Sappore famóznu jazdu a rozhodcovia ju za to patrične ocenili – dostala 85,04 bodu a o 1,07 bodu zlepšila doterajší svetový rekord Japonky Riky Kihirovej z apríla 2019.

Stále iba šestnásťročná Moskovčanka vedie v Sappore o viac ako 5 bodov práve pred Kihirovou, tretia je Američanka Karen Chenová (67,21) pred úradujúcou olympijskou šampiónkou Alinou Zagitovovou z Ruska (66,84).

„Som veľmi rada, že sa mi podarilo na ľade previesť všetko podľa plánu. Trojitý axel je dobrý na zisk poriadnej porcie bodov, keďže v krátkom programe nie je možné predviesť štvorité skoky. Je tu však aj určité riziko, pretože ak to nevyjde, pretekárka dostane veľmi málo bodov,“ uviedol Kostorná podľa oficiálneho webu Medzinárodnej korčuliarskej únie (ISU).

Medzi tanečníkmi na ľade sú lídrami po rytmickom tanci Francúzi Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron, ktorí v piatok zlepšili vlastné svetové maximum z 88,69 na 90,03 bodu. Predchádzajúci rekord dosiahli pred necelým mesiacom v domácom prostredí v Grenobli.

Svetový rekord v krátkom programe padol aj v súťaži športových dvojíc, postaralo sa oň čínske duo Suej Wen-ťing, Chan Cchung výkonom 81,27 bodu, keď o šesť stotín prekonali maximum Rusov Jevgenije Tarasovovej s Vladimirom Morozovom z marcových MS 2019.

Maximum v krátkom programe takmer padlo aj v súťaži mužov, líder súťaže Juzuru Hanju (109,34) za vlastným rekordom spred roka však Japonec zaostal o 1,23 bodu.

V sobotu sú v Sappore na programe voľné jazdy a voľný tanec.

debata chyba
Viac na túto tému: #krasokorčuľovanie #Aľona Kostorná