Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trpela veľkými bolesťami. Paralympijská víťazka podstúpila eutanáziu

Belgičanka Marieke Vervoortová sa v roku 2012 v Londýne stala paralympijskou víťazkou v súťaži na 100 m na vozíčku a vybojovala aj striebro na 200 m.

23.10.2019 11:08 , aktualizované: 13:40
Marieke Vervoortová Foto: ,
Marieke Vervoortová na paralympiáde v Riu de Janeiro.
debata

O štyri roky neskôr na paralympiáde v Riu de Janeiro pridala ďalšie dve medaily na 100 a 400 m. Napriek tomu jej degeneratívne ochorenie chrbtice bolo natoľko zničujúce, že sa dobrovoľne rozhodla pre smrť.

V utorok podstúpila riadenú eutanáziu, ktorá je v Belgicku povolená od roku 2008. Mala len 40 rokov. “Marieke Vervoortová, naša drahá 'Wielemie’, zomrela. Chceme vyjadriť úprimnú sústrasť jej rodine aj priateľom," potvrdili na twitteri zástupcovia mesta Mile, kde si nechala vziať život.

O svojom pláne dobrovoľne ukončiť životnú púť prvýkrát prehovorila už na PH 2012 v Londýne. A myslela to vážne.

„Všetci ma vidia len s úsmevom na tvári s medailou v ruke. Nepoznajú však moju temnú stránku. Mám obrovské bolesti, niekedy dokážem zaspať iba na desať minút. Napriek tomu stále bojujem. Rio je ale moje posledné športové želanie,“ povedala Vervoortová pred troma rokmi pre francúzsky denník Le Parisien. V utorok svoj zámer dotiahla do smutného konca. Podstúpila asistovanú samovraždu.

Marieke Vervoortová s bronzovou medailou z OH v... Foto: Reuters, Jason Cairnduff
Marieke Vervoortová Marieke Vervoortová s bronzovou medailou z OH v Riu.

„Keby dostala stokrát šancu na život, stojedenkrát by súhlasila. V tomto štádiu však už nevidela žiadnu budúcnosť,“ uviedol belgický reportér Eric Goens na športovom webe sporza.be. Vervoortová bola kedysi hosťom jeho relácie Het Huis (Dom). Atašé belgických paralympionikov Stef Dehantschutter povedal, že dynamická žena na vozíčku bola v komunikácii impulzívna, ale zároveň milá osoba.

„Spolupráca s ňou bola veľmi intenzívna vo viacerých oblastiach. Rád spomínam na čas strávený s ňou. Jej choroba svalov bola čoraz vážnejšia. Keď na paralympiáde v Londýne verejne spomenula svoj zámer podstúpiť eutanáziu, vzbudila tým obrovský záujem médií. Museli sme zvolať medzinárodnú tlačovú konferenciu, aby to vysvetlila,“ podotkol Dehantschutter.

„Žijem zo dňa na deň a teším sa aj z maličkostí. Keď však nastane chvíľa, že tých zlých dní bude oveľa viac ako dobrých, rozhodnem sa pre eutanáziu,“ vysvetlila vtedy belgická šampiónka v kategórii T51/52 pretekárok na vozíčku.

Vervoortová bola pôvodne triatlonistka medzi zdravými športovcami. V roku 2000 jej však diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu chrbtice a o osem rokov neskôr sa rozhodla pre paralympijský šport. „Choroba jej spôsobovala obrovské bolesti. Úplne jej paralyzovala nohy a znemožnila chôdzu,“ píše portál sport.cz.

VIDEO: Bronzová medaila Vervoortovej v Riu

„Občas mávam aj epileptické záchvaty, plačem aj kričím od bolesti. Bez liekov ako válium či morfium by som to v tých chvíľach nezvládala,“ citoval Vervoortovú portál BBC Radio 5. Napriek tomu dosiahla veľké úspechy medzi zdravotne znevýhodnenými športovcami, stala sa paralympijskou víťazkou aj majsterkou sveta.

Krátko pred smrťou mala rodáčka z Diestu ešte jeden sen a ten si aj splnila. Pred pár týždňami si spolu s pretekárskym pilotom sadla do automobilu Lamborghini a nechala sa previesť po dráhe na známom belgickom motoristickom okruhu v Zolderi. „Veľa svojich snov som bola schopná uskutočniť. Toto bol môj posledný,“ citoval Belgičanku wirennewsfax.com.

debata chyba
Viac na túto tému: #eutanázia #paralympiáda #Marieke Vervoortová