Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kde uvidíte Sagana? A kedy Tótha? Slovákov čaká športový supervíkend

Harrogate. Dauha. Seu d'Urgell. Tri mestá, v každom z nich môže zaznieť cez víkend slovenská hymna - na počesť (staro)nového svetového šampióna.

27.09.2019 11:34
debata (1)

Športoví fanúšikovia na Slovensku budú v sobotu i v nedeľu pripútaní k televíznym obrazovkám. A nervózne držať palce – najprv vodným slalomárom, neskôr chodcovi Matejovi Tóthovi a v závere víkendu cyklistickej ikone Petrovi Saganovi.

Ktoré zo slovenských es má najväčšie šance na triumf? Kedy urobí prvé kroky na rozpálenom katarskom betóne Tóth? Kto môže Saganovi urobiť škrt cez rozpočet v snahe získať štvrtý titul majstra sveta? Koľko medailí môžu vyloviť zo španielskych vôd Beňuš, Slafkovský či Martikán?

Aj na tieto otázky hľadáme odpovede.

Sagan môže zlomiť ďalší rekord

Vlani v rakúskych Alpách nemal nárok, prudké kopce boli nad jeho možnosti. Teraz by to opäť mohol byť jeho rok. Majstrovstvá sveta v cyklistike hostí grófstvo Yorkshire a Angličania akoby trať šili pre slovenského šampióna.

„Okruh je dosť náročný, aby sa do záveru nedostali šprintéri, ale nie je taký ťažký, aby pasoval vrchárom. Šampionát bude vyhovovať klasikárom a podľa mňa špeciálne Petrovi Saganovi,“ prezradil niekdajší cyklista Michael Kolář, ktorý si bol na jar obzrieť 280-kilometrovú trať.

Pravda, Sagan v tejto sezóne nepotvrdil rolu elitného klasikára – na jarných pretekoch na západe Európy skôr sklamal. Odpisovať ho však nemožno – napokon, ani na MS 2015 v Richmonde nešiel s víťaznou bilanciou a nakoniec vyhral.

To, že 29-ročný Žilinčan patrí medzi horúcich favoritov, potvrdzujú aj stávkové kancelárie – tie ho považujú za druhého najvážnejšieho adepta na triumf. Viac veria iba holandskému zázraku – Mathieu van der Poelovi.

Ak by Sagan v nedeľu vyhral, stal by sa prvým cyklistom vôbec, ktorý štyrikrát ovládol preteky na svetovom šampionáte. História si pamätá niekoľko trojnásobných víťazov, okrem Slováka aj Alfreda Bindu, Rika Van Steenbergena, Óscara Freireho a Eddyho Merckxa. Jedine Sagan však dokázal zvíťaziť trikrát v rade. Po Richmonde aj v katarskej Dauhe a nórskom Bergene.

Kedy a kde môžete sledovať Petra Sagana:
Nedeľa, 9.30 – priamy prenos na Eurosporte, od 13.15 na RTVS

TV Pravda: Peter Sagan zavítal 7. augusta do Bratislavy. Na nábreží Dunaja sa stretol s fanúšikmi a odpovedal na otázky novinárov

Video

Tóth mieri do pekla

Viete si predstaviť, že by ste mali ísť na trať krátko pred polnocou? Pod umelým osvetlením? Pri teplote nad tridsať stupňov a vlhkosti okolo 80-percent? A na štyri hodiny?

„Keby som mal tú moc, nedovolil by som mojim zverencom súťažiť v takom pekle,“ pripustil šéftréner slovenských chodcov Matej Spišiak.

zväčšiť Pre športovcov predstavuje klíma v dejisku... Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Matej Tóth Pre športovcov predstavuje klíma v dejisku atletických MS ohrozenie zdravia.

Už v sobotu sa jeho dvaja zverenci – Matej Tóth a Mária Katerinka Czaková – postavia na štart chodeckej päťdesiatky na majstrovstvách sveta v katarskej Dauhe. V noci zo soboty na nedeľu od 22.30 SELČ zhruba do pol tretej ráno budú bojovať s teplotami, súpermi a najmä – sami so sebou.

„Sú to neľudské podmienky, ale pre všetkých rovnaké. Musíme sa s tým popasovať,“ vraví Tóth.

Aké sú jeho šance? Už na MS v Pekingu 2015, olympiáde v Riu 2016 (v oboch prípadoch bral zlato) aj Berlíne 2018 (stal sa vicemajstrom Európy) ukázal, že sa vie s extrémnymi podmienkam vysporiadať náramne.

Pomalší úvod s rešpektovaním vlastných možností a drvivý finiš v ostatných kilometrov. To je Tóthov tradičný recept na medailu.

Kedy a kde môžete sledovať Mateja Tótha:
Sobota, 22.30 – priamy prenos na RTVS a Eurosporte

TV Pravda: Olympijský víťaz v chôdzi na 50 kilometrov Matej Tóth sa chystá na netradičný štart v rámci MS 2019 v katarskej Dauhe. Pozrite si video:

Video

Z kolegov sú rivali

Vodnoslalomárske hliadky sú zaujímavý športový úkaz. Trojica reprezentačných kolegov vytvorí akýsi minivláčik. Ten, ktorý najrýchlejšie zdolá zhruba 20 brán a ďalšie nástrahy trate, získa zlatú medailu.

Alexander Slafkovský, Michal Martikán a Matej Beňuš v stredu otvorili MS v Seu d'Urgell deviatym zlatom v hliadkach 3× C1M v rade. Nikomu predtým sa takýto husársky kúsok nepodaril. „Vyhrať deväťkrát za sebou, to je frajerina,“ pripustil Slafkovský. „Máme naozaj skvelý tím,“ doplnil Martikán.

zväčšiť Alexander Slafkovský. Foto: TASR, Martin Baumann
Alexander Slafkovský Alexander Slafkovský.

V sobotu však budú z kolegov veľkí súperi. Singlekanoistov čaká doobeda najskôr semifinále a potom aj prípadné finále. Traja skúsení tridsiatnici sú favoritmi na zlato.

„Ideme všetci traja proti vode a času v rôznych podmienkach. V cieli si potom pozrieme výsledky. Nie je to ako tenis, keď sa postavíte jeden proti druhému a vyhrá lepší,“ vysvetlil Beňuš.

Majstrovstvá sveta v predolympijskej sezóne majú vždy špeciálny náboj. Najlepší vodáci bojujú o jedinú miestenku pre svoju krajinu na hry do Tokia 2020.

Zo Slovákov to má momentálne najlepšie rozbehnuté Benuš. Z predošlých dvoch pretekov má 58 bodov, o dva menej má Martikán, Slafkovský stráca tri.

Kedy a kde môžete sledovať vodných slalomárov:
Sobota, 9.03 – semifinále C1, 12.03 – finále C1 – priamy prenos na RTVS

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #atletika #Matej Tóth #Matej Beňuš #Alexander Slafkovský #vodný slalom #Jakub Grigar #MS v atletike 2019 #MS v cyklistike 2019