Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Osrblí je to o život. Zlato na zmenu nestačí

Existuje len niekoľko športovcov na svete, ktorí sa môžu pýšiť honorom štvornásobného majstra sveta. Po víkende je jedným z nich aj Martin Otčenáš.

27.08.2019 08:00
biatlon Foto:
Martin Otčenáš (v strede) so zlatou medailou z MS.
debata (1)

Slovenský reprezentant ovládol na MS v letnom biatlone v Bielorusku stíhacie preteky parádnym spôsobom. Sklopil všetkých dvadsať terčov a celkovo sa posunul o viac ako dvadsať miest.

„Podmienky na komplexný tréning na kolieskových lyžiach sú na Slovensku nevyhovujúce. Preto sa musíme pripravovať výhradne v zahraničí,“ posťažoval sa skúsený biatlonista, ktorý získal zlatú medailu v deň svojich 32. narodenín.

Posun z 22. priečky až na prvú, navyše s čistou streľbou. Bola to vaša životná stíhačka?

Najlepšia bola v tom, že sa mi podarilo trafiť všetky terče. O tých dvadsať miest som sa posunul už aj na olympiáde či na svetovom šampionáte v zime. Avšak neboli to víťazné preteky ako tie v nedeľu.

Kedy ste začali myslieť na to, že z toho môže byť medaila?

Až vtedy, keď som sa spúšťal z posledného zjazdu do cieľa. Nikdy neviete, čo sa môže v pretekoch stať. Po tom, ako som zvládol poslednú streľbu, som veril, že jednu z medailí by som mohol mať. Zlato cinklo až na posledných metroch.

Má streľba 20/20 výsostné postavenie u každého biatlonistu?

Myslím, že áno. Na tréningu tak dokážu zastrieľať viacerí, ale v pretekoch je to niečo iné. Niektorí na to čakajú celú kariéru. Som rád, že v mojom prípade to prišlo v lete a hádam to príde aj v zime.

Dali ste si niekedy krajší darček k narodeninám?

Keď som vyhral prvý titul pred štyrmi rokmi v Rumunsku, aj vtedy to bolo okolo toho dátumu. Okrem rodiny, manželky a trénerky by som toto zlato rád venoval všetkým fanúšikom, ktorí sa tešia z úspechov slovenských športovcov.

Vybojovali ste viac titulov svetového šampióna ako Peter Sagan. Máte zlaté medaily stále kam odkladať?

Aj keby nebolo, nejakú poličku by sme dorobili (smiech). Zatiaľ je miesta dosť.

Je letný biatlon len doplnkový šport k zimnej verzii alebo ide o diametrálne odlišnú disciplínu?

Čo sa týka streľby a zaťaženia, tak určite sú tam rozdiely. Aj pohyb na kolieskových lyžiach je odlišný v porovnaní s klasickými lyžami. Avšak veľa biatlonistov využíva letnú verziu ako vhodnú prípravu na zimné obdobie.

Bolia viac pády na betóne alebo na snehu?

Podľa toho, v akej rýchlosti človek spadne a kam pristane. Na betóne ste na zemi ihneď, na snehu sa aspoň chvíľu kĺžete. V lete je to nebezpečnejšie.

Nemáte brzdy ani chrániče, ale počas zjazdov sa rútite dole aj šesťdesiatkou. Nepremôže vás niekedy strach?

Občas. Aj teraz v Bielorusku sme išli tridsiati v prudkom zjazde a na jeho konci sa všetci začali tlačiť do ostrej ľavotočivej zákruty. Bolo to na hrane.

Sú aj iné špecifiká medzi letným a zimným biatlonom?

Oba športy sú si veľmi podobné. Preteky v lete sa jazdia na rovnakých tratiach ako v zime. Hlavný rozdiel je v pohybe lyží. Na kolieskach je valivý odpor, na lyžiach kĺzavý.

Anastasia Kuzminová sa počas leta zúčastnila na exhibičných mestských pretekoch v Nemecku i Nórsku. Je tzv. street biatlon budúcnosťou letnej verzie?

Myslím, že ako propagácia biatlonu je to prospešné. Takéto preteky sú navyše veľmi zaujímavé pre divákov. Hodnotím to pozitívne.

V Národnom biatlonovom centre v Osrblí už nie je vhodný asfaltový prejazd pre kolieskové lyže na viacerých miestach a pri novej strelnici armádnej Dukly na Králikoch stále chýba asfaltový okruh. Kde vlastne trénujete?

Výhradne v zahraničí. Dôvod je jednoduchý – podmienky na komplexný tréning na kolieskových lyžiach sú na Slovensku nevyhovujúce. Priam by som povedal, že v Osrblí je to o život. Koliesková dráha je v zlom stave už niekoľko rokov. Aj napriek tomu, aký je u nás biatlon populárny a úspešný – nielen zimný, ale aj letný – tak nemáme dôstojné podmienky na tréning.

Mohol by váš úspech posunúť slovenský letný biatlon vyššie?

Úprimne vám poviem, že táto medaila je zrejme príliš malá na to, aby sa niečo pohlo vpred. Je potrebné, aby sa Národné biatlonové centrum stalo skutočným biatlonovým centrom, v ktorom nájdeme kvalitné podmienky nielen my, vrcholoví športovci, ale aj deti a mládež.

Je takýto výsledok povzbudením do vašej ďalšej kariéry aj čo sa týka zimného biatlonu?

Šampionát v Bielorusku mi ukázal určitý smer, ale skôr sa sústreďujem na to, čo mi ešte chýba a na čom treba tvrdo pracovať. Je toho ešte dosť, čo musím do zimy zvládnuť. Bol to pre mňa istý kontrolný bod, som veľmi rád, že som si mohol zasúťažiť v kvalitnej konkurencii. Preteky sú niečo iné ako tréning. Každý pretekár sa potrebuje preveriť z hľadiska psychiky, množstva natrénovaných kilometrov. Aj streľba v zaťažení je úplne iná.

Po tom, ako Matej Kazár ukončil kariéru, budete najskúsenejší člen reprezentácie. Ste pripravený na pozíciu lídra?

Skúsenosti majú aj ostatní kolegovia z národného tímu. Verím, že sa budeme vhodne dopĺňať a podporovať sa navzájom.

Máte nového reprezentačného kouča, Daniela Kuzmina vystriedal Tomáš Kos. Budete si musieť zvyknúť na nové tréningové metódy?

Trénujem oddelene od skupiny kouča Kosa. Pripravujem sa sám s manželkou, takže výmena trénera nezasiahla do mojej prípravy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Martin Otčenáš #letný biatlon