Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Krv a vábenie prezidentského kresla. Otec Čas dostal ďalší knokaut

Boxer, športový hrdina, senátor. Ďalšia zastávka - prezidentské kreslo. Na jeho rodných Filipínach tvrdia, že je Bohom prezlečeným za človeka. V pomyselnom súboji o najväčšieho obľúbenca stomiliónového národa nemá konkurenta.

23.07.2019 16:10
Manny Pacquiao Foto: ,
Manny Pacquiao zdolal Keitha Thurmana a stal sa najstarším majstrom sveta vo welterovej váhe.
debata

Nestarnúci Manny Pacquiao si opäť upevnil miesto medzi boxerskými legendami. Vo veku 40 rokov sa stal najstarším majstrom sveta welterovej váhy, keď počas víkendu triumfoval nad dovtedy nezdolaným šampiónom Keithom Thurmanom.

Fanúšikovia sa teraz nadšene pýtajú – dočkáme sa odvety Pacquiaa s Floydom Mayweatherom?

Každý fandí veteránom

Zdeno Chára v hokeji. Tom Brady v americkom futbale. Martina Navrátilová v tenise. Čo majú spoločné? Oni a mnohí ďalší si udržiavali či udržiavajú vysokú výkonnosť aj po štyridsiatke. Verejnosť i expertov dlhovekosť športovcov fascinuje.

„Ak je pár dní bez športu, tak obrazne poviem, že dostane abstinenčný príznak. Jeho telo vyžaduje záťaž – tréningovú či zápasovú. Taká je jeho životná filozofia, ktorej obetoval veľa,“ povedal napríklad o Chárovi jeden z jeho prvých trénerov Jindřich Novotný.

Podobný je aj Pacquiao. Už niekoľkrát pripustil koniec kariéry, ale svojej lásky sa nevie vzdať. „Milujem tento šport. Pokiaľ vášeň neodíde, budem naďalej boxovať za Boha, rodinu, fanúšikov a našu krajinu,“ vyhlásil.

Jeho výsledková bilancia je obdivuhodná. V noci na nedeľu odboxoval 71. duel v profiringu, dosiahol 62. víťazstvo. Je jediným pästiarom histórie, ktorý ovládol osem rôznych divízií. Súperov zdolával v mušej, perovej, ľahkej i welterovej váhe.

„Niečo podobné, ako keby Roger Federer získal grandslam vo dvojhre, štvorhre, mixe a vyhral by aj turnaj veteránov,“ napísal Bill Dwyre z Los Angeles Times.

Box vie niekdy sklamať. Nerovní súperi, zlé rozhodnutia arbitrov, nudné defenzívne taktiky. Pacquiao však na toto všetko nechal zabudnúť a proti Thurmanovi predviedol parádny výkon. V 1. kole uštedril súperovi bleskový knokaut. Hoci sa Thurman oklepal a postupne partiu proti veteránovi vyrovnal, o víťazovi nebolo pochýb.

„Úžasný výkon, Manny bol jednoducho fenomenálny. Box si nemohol želať lepšiu reklamu,“ nadchýnal sa bývalý šampión Shane Mosley.

Novinári ihneď po dueli začali špekulovať o odvete proti Mayweatherovi (bilancia 50–0). Prvé dejstvo súboja pred štyrmi rokmi, ktorý označovali ako „zápas tisícročia“ vyhral Američan na body.

„Floyd už kariéru ukončil, užíva si dôchodok. Ak však dostane chuť, môžeme sa na niečom dohodnúť. Zatiaľ nad tým nerozmýšľam, riešim dôležitejšie veci,“ vyhlásil Filipínec.

Manny Pacquiao po zdolaní Keitha Thurmana. Foto: Reuters, Joe Camporeale
Manny Pacquiao Manny Pacquiao po zdolaní Keitha Thurmana.

Na Dúhový Pride by ho nepozvali

Pacquiao nerozdáva údery len medzi šestnástimi povrazmi. Je jedným z 24 senátorov, ktorí sa podieľajú na správe a chode krajiny. Má povesť nekompromisného a nepodplatiteľného politika.

Pred pár rokmi si poštval proti sebe ochrancov ľudských práv, keď vyhlásil, že ‚homosexuáli sa niekedy správajú horšie ako zvieratá‘. Neskôr sa bránil, že televízny rozhovor, v ktorom výrok odznel, bol účelovo vystrihaný a upravený.

Napriek tomu ho na Filipínach milujú všetci – bohatí z hlavného mesta Manila i bežní ľudia z chudobného vidieka. „Vedia, že má dosť peňazí. Nikdy by nezobral úplatok. Intenzívne sa zaujíma o problémy ľudí a snaží sa ich riešiť. Má niečo, čo ostatným politikom chýba. A riadi sa tým,“ vraví filipínsky novinár Jorge Mendez a ukazuje na srdce.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Style with attitude.

Príspevok, ktorý zdieľa Manny Pacquiao (@mannypacquiao),

Po súboji s Thurmanom mal Pacquiao pripravené súkromné lietadlo, ktorého ho malo previesť do Manily, kde v utorok zasadal senát. Let dlhý viac ako 10 000 kilometrov napokon zakázali lekári, keďže pri sobotňajšom boxe utrpel otras mozgu. Jeho plán ale dokazuje, ako mu záleží na chode krajiny.

Senátorom bude do roku 2022. Práve vtedy sa uskutočnia na Filipínach prezidentské voľby a súčasná hlava štátu Rodrigo Duterte už vyhlásil, že ako svojho nasledovníka podporí slávneho boxera.

„Či budem kandidovať na prezidenta? Nie je to aktuálne moja priorita. Treba riešiť problémy bežných ľudí, tie sú prvoradé. Na úvahy o kandidatúre bude dosť času,“ uviedol Pacquiao.

Aj podľa vás to je typická reakcia politika? Nemýlite sa. Populárny Manny zbiera body nielen v ringu, ale aj u voličov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #box #Manny Pacquiao #Keith Thurman