Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na súpera mal, na rozhodcu nie: Bral do úvahy meno, nie dianie

Prehra v ringu, triumf u divákov. Slovenský boxer Andrej Csemez získal na druhých Európskych hrách v Minsku bronzovú medailu. Pokojne mohla mať aj iný - cennejší lesk.

30.06.2019 19:57
Andrej Csemez Foto: ,
Ani táto lastovička nepomohla Andrejovi Csemezovi, aby presvedčil rozhodcu, že môže pokračovať v zápase.
debata

Bohužiaľ, v semifinále proti Olexandrovi Chyžňakovi mu dával estónsky rozhodca od prvej chvíle pocítiť, že súper je jasný favorit a „musí“ vyhrať.

Csemeza viackrát napomínal, strhol mu bod a po troch počítaniach zápas sekundu pred koncom druhého kola ukončil výrokom RSC. To sa nepáčilo nielen slovenskej výprave, ale ani väčšine divákov v hľadisku.

Mal tancovať, no zacítil, že je silnejší

„Videli ste. Nielen my si myslíme, že rozhodca ukončil zápas predčasne a bezdôvodne. Celá hala videla, čo sa v ringu dialo. Všetci tlieskali mne, nie jemu,“ vravel hrdo 21-ročný slovenský reprezentant.

Kvality súpera, úradujúceho majstra sveta aj Európy, rešpektuje. Po vzájomnom súboji však bol presvedčený, že tentoraz nebol v ringu lepší než on.

"Cítil som sa veľmi dobre a prvé kolo som podľa mňa vyhral. V druhom som tiež vyhrával, ale rozhodca mi strhol bod za držanie. Celá hala ho vypískala a potom ukončil zápas.

Bolo to vo výmene úderov, bil som sa s ním, lebo som cítil, že nemá dostatočnú silu. Silnejší som bol ja," hovoril vyrovnane bez veľkých emócií.

Podľa plánu mal celý zápas so silným Ukrajincom odtancovať. Od druhého kola však sám zmenil taktiku. Podľa reprezentačného trénera Pavla Hlavačku najmä pod vplyvom nespokojnosti s neustálym napomínaním od arbitra.

„Pobil som sa s ním, aby pocítil, že zápas nevyhral lepší z nás. Keby ma rozhodca pustil, zdolal by som ho. Mal som na víťazstvo,“ dodal šikovný boxer, ktorému nik nepovie inak ako Bandi.

Túži si splniť sen o Tokiu

Pri poslednom počítaní predviedol arbitrovi lastovičku. Chcel mu ukázať, že je v pohode. No už bolo neskoro.

„Počítal ma za nič. Prvý raz som síce dostal čistý úder, ale nebol som chytený ani otrasený. Poslednýkrát to zase bolo po sérii vzájomných úderov. Rozhodca bral do úvahy meno a nie to, čo sa deje v ringu,“ priznal slovenský Muhammad Ali.

„Videli sme pekné divadlo. Bandi tvrdé údery inkasoval, ale aj rozdal. Rozhodca však videl len to, čo chcel,“ doplnil svojho zverenca Tomi Kid Kovács. Zdôraznil, akú veľkú úlohu často hrá zákulisná politika.

Andrej Csemez: So zápasom spokojný nie som, rozhodca ma dal dole

Csemez si bronzovú medailu cení, hoci väčšiu hodnotu má v jeho očiach vlaňajší triumf na majstrovstvách Európskej únie. Na krk mu ju v nedeľu zavesil niekdajší hviezdny skokan o žrdi Sergej Bubka. Ten istý deň sa mu dostalo aj pocty niesť na záverečnom ceremoniáli slovenskú zástavu.

„Som spokojný s medailou, aj s výkonom, ale so semifinálovým zápasom veru nie. Rozhodca ma stále upozorňoval, aby som nedával dole hlavu a nedržal súpera, ale ja som robil čisté úhyby ako v každom inom súboji. Skrátka bol proti mne a tak sa to aj skončilo,“ poznamenal.

Verí, že čoskoro dostane šancu Chyžňakovi prehru odplatiť. Prvá šanca môže prísť už na septembrových MS v Rusku. Budúci rok urobí mladý boxer všetko preto, aby si splnil olympijský sen.

„Veľmi túžim prebojovať sa do Tokia a som presvedčený, že na to mám. Je to môj veľký sen,“ priznal.

TV Pravda: S profesionálnym zápasníkom miešaných bojových umení (MMA) Ivanom Buchingerom sme sa v relácii Týždeň športe porozprávali o ďalších plánoch, rastúcej popularite MMA na Slovensku, ale aj o jeho súboji s írskou hviezdou Conorom McGregorom.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bronz #Európske hry 2019 v Minsku #Andrej Csemez