Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bronzový štvrtok vzorového tímu Slovákov v Minsku. Po K4 sa tešila Petrušová

Reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka a Adam Botek získali pre Slovensko bronzovú medailu z II. európskych hier v bieloruskom Minsku.

27.06.2019 09:49 , aktualizované: 22:26
Mariana Petrušová Foto: ,
Mariana Petrušová získala bronz v K1 na 5000 m.
debata (2)

Vo štvrtok predpoludním obsadili tretie miesto vo finále na olympijskej trati na 500 m. Pred Slovákov sa dostali len zlatí Rusi a strieborní Nemci.

Na EH 2019 už v sobotu získal striebro v behu na 100 m šprintér Ján Volko, istotu cenného kovu už má aj boxer Andrej Csemez.

Na premiérových EH v Baku 2015 získalo Slovensko spolu sedem medailí (1 – 3 – 3), z Bieloruska sa bude vracať minimálne s troma.

Baláž, Vlček, Zalka a Botek sa do finále dostali ako druhá najlepšia posádka v druhej rozjazde. Vo finále boli po 250 m až na piatej pozícii, ale napokon sa dostali pred domácich Bielorusov aj pred loď Portugalska. V konečnom účtovaní Slováci za striebornou nemeckou posádkou zaostali o 1,180 s.

Erik Vlček: Táto medaila mi chýbala do zbierky

"Veru, nepamätám si taký protivietor. Preteky som si rozhodne neužil. No zvládli sme ich, z toho mám radosť. Keď som videl, ako Sama zalievajú obrovské vlny, bolo mi ho ľúto.

Dúfal som, že ho nevyvedú z rytmu. Dobre však držal frekvenciu a to bolo kľúčové. Táto jazda nám psychicky pomôže, dodá sebavedomie," naznačuje Vlček.

Pre dvojicu Baláž, Zalka je medaila z Minska zatiaľ najcennejšia v kariére. Botek už má striebro zo seniorských MS.

„Európske hry sa konajú raz za štyri roky. Takú cennú medailu ešte nemám. Všetci máme dobrú formu a tvrdo sme pracovali. Adam je najrýchlejší a keď si k nám sadol, potvrdilo sa to aj v ťažkých podmienkach,“ tvrdí Zalka.

Csaba Zalka: Je to najcennejšia medaila pre mňa

Slováci medailu ani príliš neoslávili, lebo už v piatok skoro ráno leteli domov. Navyše ich už na budúci týždeň čakajú dôležité druhé domáce kvalifikačné preteky. Po nich sa rozhodne, kto pôjde na majstrovstvá sveta do Szegedu. Tam sa bojuje o olympijské miestenky.

„Som na prvých Európskych hrách a hneď mám medailu. Je to pekná odmena za našu robotu, ale treba sa pripraviť na MS. Je to pre nás akási nálepka, ďalší impulz, aby sme tento výsledok potvrdili aj v Szegede,“ vraví Botek.

„Potom – s miestenkou na olympiádu – môžeme aj oslavovať,“ dopĺňa Zalka.

Všetci členovia posádky aj tréner Peter Likér sa zhodli, že Botek je momentálne suverénne najlepší z nich. Ukázal to na prvých kvalifikačných pretekoch a denno-denne potvrdzuje aj na tréningoch.

Aj preto sa teraz rieši, či bude v Szegede sedieť vo štvorkajaku alebo v kádvojke s Petrom Gellem (5. miesto v Minsku). Na svetovom šampionáte sa totiž obe disciplíny stíhať nedajú.

„Samo je pre štvorkajak nesmierne prospešný. Mať najrýchlejších jazdcov v lodi je ideálne. Obzvlášť, keď si navzájom pasujeme,“ poznamená háčik Baláž.

Samuel Baláž: V takýchto ťažkých podmienkach sme ešte nepretekali preto sa z medaily veľmi teším

„Veľmi chcem mať Adama v lodi, lebo je suverénne najlepší pretekár na tisícke aj päťstovke. Je na inej úrovni ako ostatní. Už nie je decko, vyrástol z neho profesionálny športovec,“ upozorňuje Likér.

Ostáva veľkým otáznikom, či uprednostniť silnejšiu posádku v K4 (na Svetovom pohári v Duisburgu sedel namiesto Boteka v lodi Jakubík a Slováci obsadili druhú priečku) alebo dvojicu Gelle, Botek (majú už spoločné striebro z MS 2017 v Račiciach).

Likér dáva do popredia, že vo štvorkajaku si môžu Slováci vybojovať štyri olympijské miestenky.

„Preto je pre mňa priorita. Do kádva vieme posadiť aj niekoho iného. Teraz máme medailu z Európskych hier, ale ak sa nekvalifikujeme na olympiádu, bude zbytočná,“ argumentuje.

Pochopiteľne, Gellemu sa takéto riešenie nepáči.

„Dlhodobo sa držíme v prvej šestke a máme na to, aby sme si vybojovali miestenku do Tokia. Rozdeliť našu loď považujem za veľký hazard. Na to, koľko dobrých pretekárov na Slovensku máme, je z môjho pohľadu horšie meniť človeka v K2 než v K4. Ak to nepôjde s Adamom, skúsim to aj bez neho,“ tvrdí.

Adam Botek: Pre mňa prvé Európske hry a prvá medaila – som nadmieru spokojný

Botek, ktorý je hlavnou postavou najnovšieho rébusu, by najradšej štartoval v oboch disciplínach.

„Bohužiaľ, nedá sa to. V oboch lodiach sa cítim dobre, i keď momentálne o čosi lepšie vo štvorke. Trápi ma, že s Peťom nám to raz ide a inokedy nie. Bolo by mi ľúto, keby som ho nechal samého, ale nebude to o mne. Rozhodnúť musia tréneri,“ vysvetlil Botek.

Bronz má i Petrušová

Reprezentantka v rýchlostnej kanoistike Mariana Petrušová získala bronz v K1 na 5000 m. Devätnásťročná Petrušová zaostala vo štvrtkovom finále za víťaznou Bieloruskou Marynou Litvinčukovou o 6,841 sekundy, striebro vybojovala Maďarka Diora Bodonyiová (+0,745 s).

„Nečakala som, že to takto dopadne. Už som mala rozbehnutých veľa ‚päťkilákov‘, ale vždy sa tam niečo pokazilo, takže som rada, že to teraz takto vyšlo. Už som chcela dokázať, že na to mám,“ povedala Petrušová krátko po zisku medaily.

Pre iba devätnásťročnú pretekárku Športového centra polície je to už druhá medaila na významnom podujatí, pred mesiacom si vybojovala na rovnako dlhej trati na Svetovom pohári v Poznani tiež bronzovú priečku.

"Myslím si, že tá medaila mi dodala sebavedomie a ďalšie skúsenosti, ktoré som pretavila do týchto pretekov. Ľudia mi hovorili, že mám na medailu, ale pre mňa to bolo niečo také nepredstaviteľné a neuveriteľné.

Chcela som ísť super ‚päťkilák‘, vedela som, že mám natrénované a nakoniec to vyšlo takto. Veľmi sa teším," žiarila mladá pretekárka šťastím.

Krátko po začiatku sa na čele osamostatnili Litvinčuková s Bodonyiovou, potom za nimi vyrazila slovenská pretekárka a všetky tri sa odpútali od zvyšku štartového poľa. Petrušová sa v závere dokonca doťahovala na vedúcu dvojicu.

„Štart mi úplne nevyšiel, no potom som sa tam nejako prepracovala a čudovala som sa, prečo za mnou nejdú ostatné baby. Asi som išla príliš vysoké tempo, chcela som im ujsť a nechcela som pustiť tú medailu. V závere už bolo ťažké pretlačiť sa cez tie dve, boli už aj vlny a skôr som bojovala, aby som tú tretiu priečku udržala.“

Veľkú radosť mal reprezentačný tréner „káštvorky“ aj Petrušovej Peter Likér: "Som veľmi spokojný. Vedeli sme, že Mariana má dobré výsledky, ale toto sme nečakali. Je veľká bojovníčka, tvrdo drie a je veľmi oddaná, je prvá na tréningu.

Som rád, že K4 je stabilne v elitnej trojke. Je to naozaj ťažké, veď v nej nie sú ani elitní Maďari, Francúzi či Španieli. Moja úloha je to tam udržať a zlepšiť detaily. Dnes patrí všetkým veľká gratulácia, môžem povedať, že mám fakt vzorový tím."

Bronzová kajakárka Mariana Petrušová: Veľmi sa teším

Mládková piata a šiesta

Ivana Mládková obsadila šieste miesto v K1 na 200 m. Vo štvrtkovom finále zaostala za víťazkou Emou Jörgensenovou z Dánska o 1,278 sekundy.

"Asi 40 minút pred štartom sme riešili, či to neposunú, no keď som išla na vodu ja, už bolo počasie relatívne v pohode. Snažila som sa podať čo najlepšiu dvojstovku a myslím si, že sa mi to podarilo.

Nebudem hovoriť, že som spokojná so šiestym miestom, určite by som bola radšej na tom stupienku," povedala Mládková, ktorá predpoludním absolvovala aj preteky na 500 m a skončila piata.

Ivana Mládková. Foto: TASR, Michal Svítok
Ivana Mládková Ivana Mládková.

Ladičová v TOP 10

Gabriela Ladičová obsadila v A-finále C1 na 200 metrov 9. miesto. Triumfovala Bieloruska Alena Nazdrová pred Lisou Jahnovou z Nemecka (+1,305 s) a Dorotou Borowskou z Poľska (+1,380).

Tesne pred štartom dorazila nad regatu Zaslavľ búrka s prudkým lejakom, no preteky sa napriek tomu uskutočnili. "Štart bol celkom dobrý, podarilo sa mi odhadnúť ten moment, keď padol blok. No keď sa rozpršalo, mala som problémy vôbec vidieť a preteky neprebiehali podľa mojich predstáv.

Bolo to celé také chaotické. Nepodarilo sa mi vydať moje maximum. Očakávania na finále boli vyššie, ale som rada, že sa mi podarilo splniť základný cieľ a postúpiť," povedala Ladičová.

Samuel Baláž obsadil vo finále K1 na 5000 m 15. priečku. Zvíťazil maďarský reprezentant Bálint Kopasz pred Fernandom Pimentom z Portugalska (+1,299 s), tretí skončil Nemec Max Hoff (+4,021). Baláž zaostal za víťazom o 1:26,055 min.

Francúz Maxime Beaumont triumfoval vo finále K1 na 200 metrov. Za víťazom zaostal o 0,173 s Maďar Balázs Birkás, tretí skončil domáci Dmitrij Tracjakov (+0,375).

V B-finále bol najrýchlejší Gruzínec Badri Kavelašvili, slovenský reprezentant Csaba Zalka obsadil šieste miesto.

Barteková a Sýkorová mimo finále

Slovenským skeetarkám nevyšlo podľa predstáv účinkovanie na II. Európskych hrách v Minsku. Danka Barteková ani Veronika Sýkorová sa neprebojovali z kvalifikácie.

Bližšie k nemu bola druhá menovaná, ktorá obsadila 8. priečku, pričom na rozstrel o finále jej chýbal len jeden terč. Barteková skončila hneď za ňou, no potrebovala by zostreliť ďalšie tri.

Sýkorovej vyšiel štart do kvalifikácie a po prvom dni figurovala s nástrelom 68 bodov na priebežnom šiestom mieste. Vo štvrtok však svoju snahu nedotiahla do úspešného konca, keď v oboch položkách minula po dva terče a dokopy nazbierala 114 b.

„Finále bolo blízko, pred poslednou položkou som už aj sama cítila nervozitu. Jedna rana ma delila minimálne od rozstrelu. Stáva sa, nič sa nedá robiť. Konečné ôsme miesto v tejto konkurencii je veľmi pekné,“ povedala po kvalifikácii.

Pretekárkam na strelnici v Minsku komplikoval situáciu silný vietor, ktorý často menil smer.

„Minská strelnica je ťažká, čo sa týka výletov terčov. Navyše poriadne fúkalo, terče plávali a robili veľké výškové rozdiely. Každá z nás mala rovnaké podmienky a museli sme sa s nimi popasovať. Verím, že v Lonate na majstrovstvách sveta sa dočkám finálovej šestky.“

Bartekovej sa nevydaril úvodný deň, v troch stredajších položkách minula dokopy desať terčov a aj keď vo štvrtok zakončila svoje účinkovanie v Minsku plnou 25-ťkou, manko už nezmazala. Celkovo zostrelila 112 holubov.

"Boli to veľmi náročné preteky, dosť som sa vytrápila. Prišla som do Minska vo vynikajúcej forme, mala som dosť nastrieľané, zvládla som dobre aj oficiálny tréning. Vzhľadom na podmienky, ktoré boli na strelnici, som sa nevedela od začiatku chytiť, dostať do správneho tempa.

V prvom dni som chybovala pri jednoduchých holuboch. Až v poslednej položke som zariskovala, dala do toho všetko a vyšla super. Z dvadsaťpäťky na záver sa teším," uviedla.

Kvalifikáciu suverénne vyhrala Talianka Diana Bacosiová s nástrelom 120, ďalšie tri pretekárky mali manko štyri body.

Slavomír Michňák. Foto: TASR, Michal Svítok
Slavomír Michňák Slavomír Michňák.

Koniec Repiskej, Michňák do finále

Bedmintonistka Martina Repiská sa v Minsku neprebojovala do štvrťfinále dvojhry žien.

Dvadsaťtriročná Slovenka po postupe zo základnej skupiny neuspela na úvod vyraďovacej časti, keď vo štvrtkovom osemfinále podľahla siedmej nasadenej Neslihan Yigitovej z Turecka za necelých 34 minút 0:2 na sety (-16, –15). Účinkovanie zvolenskej rodáčky Repiskej sa skončilo.

Športový gymnasta Slavomír Michňák sa predstavil v kvalifikácii viacboja iba vo svojej najobľúbenejšej disciplíne. Za výkon na koni s držadlami dostal od rozhodcov 14,400 bodu a vybojoval si poslednú miestenku do šesťčlenného finále na tomto náradí.

Jeho krajanka Chiara Bunce absolvovala kompletnú kvalifikáciu viacboja, v ktorej nazbierala 47,632 bodu a zaradila sa na 23. miesto. Do finále postúpilo dvadsať gymnastiek, mladá Slovenka je v pozícii tretej náhradníčky.

Dráhová cyklistka Tereza Medveďová obsadila konečnú trinástu pozíciu v bodovacích pretekoch žien, keď pri jej mene svietila nula a horšie boli už iba štyri súperky. Slovenský „dráhar“ Štefan Michalička nedokončil preteky v disciplíne scratch.

TV Pravda: Ďalší ročník atletického mítingu P-T-S priniesol množstvo zaujímavých okamihov. V tradičnej relácii Týždeň v športe vám ich ponúkame vo videozostrihu.

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #bronz #Európske hry 2019 v Minsku #slovenský štvorkajak