Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Verdikt je príšerne nefér, tvrdí Navrátilová o kauze Semenyová. Coe bol stručný

Prezident medzinárodnej atletickej federácie IAAF Sebastian Coe odmietol podrobnejšie komentovať stredajšie rozhodnutie športovej arbitráže CAS, ktorá zamietla odvolanie Caster Semenyovej proti novému pravidlu týkajúceho sa atlétok so zvýšenou hladinou mužských hormónov.

02.05.2019 16:53
Caster Semenyová Foto: ,
Caster Semenyová.
debata (6)

S rozhodnutím CAS nesúhlasí tenisová legenda Martina Navrátilová. Naopak, svetová rekordérka v maratóne Paula Radcliffeová ho podporila. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) chce vytvoriť metodiku, ako by sa k tomu mali postaviť iné športové federácie.

Z Coeovho strohého vyjadrenia bolo možné len usudzovať, že IAAF uplatní pravidlo o povinnej hormonálnej liečbe pre štart v ženskej kategórii aj na tisícpäťstovke a míli. CAS upozornil, že dôkazy o zvýhodnení atlétok s odlišným pohlavným vývojom na týchto vzdialenostiach nie sú také silné. Odporučila preto IAAF, aby platnosť pravidlá na týchto tratiach odložila.

Coe na otázku, či to IAAF bude rešpektovať, odpovedal jednoslovne: „Nie.“ Potom len povedal, že je naozaj vďačný arbitráži za jej rozhodnutie. Ďalej sa pred piatkovým mítingom Diamantovej ligy odmietol na túto tému baviť.

Sebastian Coe. Foto: SITA/AP
Sebastian Coe Sebastian Coe.

Arbitráž naopak ostro kritizovala Navrátilová. „Verdikt proti Semenyovej je príšerne nefér a v princípe zlý. Neurobila nič zlé a je hrozné, že bude musieť brať lieky, aby mohla pretekať. Kvôli výnimočným prípadom by sa nemali vytvárať všeobecné pravidlá a otázka transgenderových športovcov zostáva nevyriešená,“ uviedla na svojom webe osemnásťnásobná grandslamová šampiónka vo dvojhre.

Bývalé bežkyne Radcliffeová a Sonia O'Sulivanová sa však postavili na stranu IAAF. „Ženský šport toto pravidlo potrebuje, aby sa zachránil,“ vyhlásila Radcliffeová, ktorá v tomto duchu vystupovala už pred zverejnením verdiktu.

Strieborná olympijská medailistka na 5000 metrov z OH 2000 v Sydney O'Sulivanová pripomenula, že sa nové opatrenie netýkajú len juhoafrickej hviezdy.

Sídlo Športového arbitrážneho súdu v Lausanne. Foto: Reuters, LAURENT GILLIERON
Lausanne, arbitráž Sídlo Športového arbitrážneho súdu v Lausanne.

„Ona je meno, ktoré sa dostáva do titulkov, takže sa debata sa točí okolo jednej atlétky a IAAF. V skutočnosti je to pravidlo, ktoré má chrániť šport a všetky ženy, ktoré chcú behať a možno raz pretekať vo finále majstrovstiev sveta alebo olympiády,“ uviedla pre denník The Irish Times.

Vedenie svetového olympizmu sa chce kvôli kauze zaoberať témou komplexne. Expertná skupina pracuje na vytvorení metodiky, ktorá by mala medzinárodným športovým federáciám vytvárať pravidlá, ktoré nebudú diskriminačné, ale zároveň zachovajú férovosť a bezpečnosť.

Pravidlo IAAF začne platiť 8. mája. Stanovuje, že atlétky so zvýšenou hladinou testosterónu spôsobenou odlišným pohlavným vývojom budú môcť na tratiach od 400 metrov po míľu pretekať len v prípade, že sa podrobia hormonálnej liečbe na zníženie množstva mužských hormónov na hodnoty bežné u žien.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #IAAF #Sebastian Coe #Športový arbitrážny súd #Caster Semenyová