Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Súťažiť môže až po hormonálnej liečbe. Semenyová neuspela na arbitráži

Dvojnásobná olympijská víťazka Caster Semenyová neuspela s odvolaním proti novému pravidlu medzinárodnej federácie IAAF, ktoré zakazuje atlétkam so zvýšenou hladinou mužských hormónov pretekať na tratiach od 400 metrov po jednu míľu, ak nepodstúpia hormonálnu liečbu.

01.05.2019 12:58 , aktualizované: 13:35
Caster Semenyová Foto: ,
Caster Semenyová.
debata (3)

Športový arbitrážny súd (CAS) dnes skonštatoval, že toto pravidlo je potrebné na zaistenie spravodlivosti súťaženia.

Juhoafrická olympijská šampiónka z rokov 2012 a 2016 a trojnásobná majsterka sveta v behu na 800 metrov Semenyová je najznámejšou atlétkou, na ktorú nové pravidlo dopadá.

„Niekedy je lepšie reagovať tým, že nijako reagovať nebudete,“ napísala na twitteri Semenyová.

Neskôr sa k verdiktu predsa len vyjadrila a uviedla, že zvažuje, že sa ešte obráti na švajčiarsky súd. „Celú dekádu sa ma IAAF snaží zabrzdiť, ale mňa to naopak posilňuje. Toto rozhodnutie CAS ma nezastaví. Znovu povstanem a budem ďalej inšpirovať mladé ženy a športovcov v JAR aj po celom svete,“ uviedla vo vyhlásení.

IAAF sa rozhodla zaviesť kontroverzné pravidlo na základe odbornej štúdie, podľa ktorej majú atlétky s odlišným sexuálnym vývojom vďaka prirodzene vyššej hladine testosterónu výhodu v porovnaní s bežnou ženskou populáciou.

Pravidlo malo nadobudnúť účinnosť už vlani v novembri, atletická federácia ho ale odložila s tým, že počká na rozhodnutie arbitráže. Po verdikte CAS začne pravidlo platiť 8. mája.

Podľa nového pravidla budú musieť atlétky začať hormonálnu liečbu s cieľom znížiť hladinu testosterónu pod päť nanomolov na liter krvi šesť mesiacov pred štartom. Pre tohtoročný svetový šampionát v Dauhe, ktorý sa uskutoční na prelome septembra a októbra, urobí IAAF ešte ústupok. Ak však bude chcieť Semenyová usilovať v Katare o ďalší titul, bude musieť podľa agentúry Reuters začať s hormonálnou terapiou najneskôr do týždňa.

Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) rozhodnutie arbitrážneho súdu privítala. „Sme radi, že arbitrážny súd uznal, že dodržiavanie pravidiel je nevyhnutným, rozumným a náležitým prostriedkom na zachovanie integrity ženskej atletiky v daných súťažiach,“ uvádza sa v stanovisku riadiaceho orgánu svetovej atletiky.

Chronológia prípadu Semenyovej

  • August 2009 – IAAF vyzvala vedenie juhoafrickej atletiky, aby nechalo overiť, či je Semenyová skutočne ženou. Pochybnosti o pohlaví osemnásťročnej atlétky vyvolali podozrivý výkonnostný skok a jej skôr mužská muskulatúra.
  • Júl 2010 – IAAF rozhodla, že sa Semenyová po jedenásťmesačnej nútenej pauze a dlhých špekuláciách môže vrátiť k pretekaniu. Zároveň uviedla, že všetky lekárske správy sú dôverné a ich výsledky nebudú zverejnené. Počas dlhotrvajúcej procesu sa v médiách objavili správy, že testy odhalili, že je atlétka hermafrodit.
Caster Semenyová. Foto: Reuters, ATHIT PERAWONGMETHA
Caster Semenyaová Caster Semenyová.
  • Máj 2011 – IAAF sa pokúsila obmedziť pretekanie atlétok s vysokým množstvom testosterónu zavedením nových pravidiel. Atlétky s vysokou hladinou testosterónu museli doložiť lekárske povolenie, inak im hrozil zákaz štartu. Semenyová užívala lieky na zníženie jeho hladiny, na jej výkonnosť to malo negatívny vplyv.
  • Júl 2015 – CAS po sťažnosti indickej šprintérky Dutee Chandovej zrušil pravidlo IAAF, ktoré udeľovalo zákaz štartu atlétkam s príliš vysokou hladinou prirodzeného testosterónu.
  • Apríl 2018 – IAAF oznámila zavedenie nového pravidla s účinnosťou od 1. novembra, podľa ktorého budú musieť atlétky s vyššou hladinou testosterónu podstúpiť hormonálnu liečbu, ak chcú pretekať na tratiach od 400 metrov po míľu.
  • Jún 2018 – Semenyová sa proti novému pravidlu odvolala na športovú arbitráž.
  • Október 2018 – IAAF odložila platnosť kontroverzného pravidlá až na 26. marca, pokiaľ ho dovtedy schváli CAS.
  • Február 2019 – CAS začal prejednávať sťažnosť atlétok s prirodzene zvýšenou hladinou mužských hormónov proti novému pravidlu IAAF. Rozhodnutie malo pôvodne padnúť na konci marca, arbitráž ho však odložila s vysvetlením, že dostala od oboch strán ešte ďalšie podklady.
  • Máj 2019 – CAS odvolanie proti novému pravidlu IAAF zamietol. Arbitrážny súd konštatoval, že pravidlo je potrebné na zaistenie spravodlivosti súťaží.
3 debata chyba
Viac na túto tému: #IAAF #Športový arbitrážny súd #Caster Semenyová